BlogKariyer

Uluslararası Kurumlarda Çalışmak

Hepimizin aklına bir kere de olsa yurt dışında çalışmak nasıl olur diye bir düşünce gelmiştir. Eğer yurt dışına bir kere bile gittiyseniz (Erasmus, gönüllülük veya sadece gezi için), oraları tattıysanız, insanın içinde oraya gitme isteği hep oluşacaktır. Şu anda belki üniversite öğrencisisiniz, belki son sınıftasınız ve ne yapacağınıza karar veremediniz veya mezun oldunuz çalışıyorsunuz ama bulunduğunuz yerden mutlu değilsiniz, neden ülkenizi değiştirmeyi düşünmüyorsunuz? Euro ve dolar bu haldeyken nasıl gidebilirim sorusu akıllarda oluştu bile. Hak vermemek elde değil. Ama ben size sadece gezmeye gidin demiyorum ki yurt dışında iş bulun, çalışın diyorum!

Söylemesi kolay ama yurt dışında iş bulmak lafta olduğu kadar kolay değil maalesef. Her ülkenin hatta her şirketin istediği farklı özellikler var. Bu sebeple eğer herhangi bir işte çalışırım diye düşünüyorsanız iş bulmak kolay evet ama bir kariyer sahibi olmak, sevdiğiniz işi yapmak istiyorsanız biraz çabalamanız gerekecektir. Derin bir nefes alın ve başlayalım.

 

Size Fayda Sağlayacak Genel Özellikler

  1. Öncelikle üniversitedeki derslerinizden  iyi puanlar almaya çalışın. En önemli olan özellik tabii ki bu değil ama bazen size kapıların daha kolay açılmasını sağlayabilir. Ne demek istiyorum? Farz edin ki iki kişi açılan bir ilana başvuruda bulundu. Hemen hemen benzer özelliklere sahip insanlar bunlar. Bazen bir diğerini elemek için okuldaki ortalamasına bakmak zorunda kalabilirsiniz çünkü eğer bu kişi sosyal hayatta aktif olup aynı zamanda derslerine de önem verdiyse siz de “multitasking” dediğimiz özelliği çağrıştıracaktır. Bu kişinin birden fazla işi aynı anda yapabileceğine dair inancınız artacaktır. Ayrıca yüksek ortalamaya sahip olmanız ileride yüksek lisans yapmaya karar verirseniz işinizi kolaylaştıracak bir etkendir. Yüksek ortalamanın yanında yan dal veya çap diplomanız da varsa tadından yenmez.
  2. İleride yaşamınızı kurmak istediğiniz ülkeyi belirlediğiniz gibi hemen o ülkenin dilini öğrenmeye başlayın. İngilizce biliyor olmak, şu an Türkiye’de size avantaj sağlıyor olabilir fakat yurt dışına gittiğinizde fark edeceksiniz ki İngilizce biliyor olmak sizin için bir avantaj değil, zorunluluk olacak. Örnek vermek gerekirse Fransa’ya insan kaynakları departmanında çalışmak istediğiniz için gitmek istediğinizi düşünelim. Linkedin’i açın ve Fransa’daki yabancı firmaların insan kaynakları iş ilanlarına bakın. Çoğu Fransızca ve İngilizceyi iyi bilmenizi şart koşacaktır. Çünkü orada insanların işe alımından sorumlu olacaksınız ve belki çalıştığınız firma da İngilizce bilmesine gerek olmayan birini işe almaktan sorumlusunuz. Onunla Fransızca iletişime geçmek zorunda kalacaksınız haliyle. O sebeple gitmek istediğiniz ülkeyi belirleyip, o ülkenin diline daha şimdiden kendinizi alıştırmanız sizin için iyi olacaktır. Hayır ben İngiltere veya Amerika düşünüyorum ama İngilizcem hâlâ çok iyi değil diyorsanız, İngilizcenizi geliştirmeniz için yazdığımız en iyi Netflix dizilerini içeren yazımıza ve hızlandırılmış 9 ipucunu içeren yazımıza göz atmanızı tavsiye ederim!
  3. İyi bir cv hazırlayın. Bu adım gerçekten çok önemli. İyi bir cv’den ne kast ediyorum? Öncelikle yaptığınız stajları, gönüllülük faaliyetlerini birkaç cümleyle açıkladığınız bir şekilde cv’nize ekleyin. Özellikle üniversite öğrencisiyseniz veya daha yeni mezun olmuş biriyseniz cv’niz bir sayfayı geçmemeli. Çünkü insan kaynaklarında birçok kişinin cv’si incelendiği için en dikkat çeken ve ayrıntılarla boğmayan cv’ler daha ön plana çıkıyor. Cv’nize daha öncelerden aldığınız sertifikaların adını yazmayı unutmayın.
  4. Motivasyon mektubu, cv’den sonra sahip olmanız gereken ikinci adım. Bazı şirketler kendi testlerini yapıp, sizin sahip olduğunuz özellikleri kendi test etmek isterken bazı şirketler de sizin o işte çalışmak isteme motivasyonunuzu direkt olarak sizin ağzınızdan duymak ister. Bu sebeple kendinizi açıkladığınız, şu ana kadar yapmak istediğiniz ve ileride yapmayı planladıklarınızı anlatan bir motivasyon mektubu taslağı oluşturun kendinize. Mektubun içine çalışmak istediğiniz şirkete de göndermelerde bulunmayı unutmayın.

Ortalamam yüksek, yapmak istediğim mesleğe ve gitmek istediğim ülkeye karar verdim, kendime inanıyorum diyorsanız yolu yarıladınız bile. Ne demiş Theodore Roosevelt “İnanmak başarmanın yarısıdır”. O halde geldik son adıma. İş bulabileceğimiz birkaç siteye ve şartlarına göz atalım isterseniz.

 

yurt-disi-kariyer

 

  • United Nations (Birleşmiş Milletler)

 Uluslararası kuruluşlardan bahsederken ilk örneğimizin Birleşmiş Milletler olması kaçınılmaz. Birleşmiş Milletler 2. Dünya savaşı sonrası 1945 yılında kurulmuş, 193 üye ülkeye sahiptir. Kurulduğu yıldan beri insanlığın yaşadığı sorunlara çözüm olabilmek adına çalışmalar yürütmektedir.

UN Careers adlı sayfalarında tüm başvuru süreci detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Linke tıklayarak hem hangi ülkelerde hangi pozisyonlarda iş bulabileceğinizi görebilirsiniz, hem de başvuru aşamaları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

  • P&G

Koronavirüs aşısının bulunmasında olan ortaklık çalışmasıyla daha önce adını duymadıysanız da şimdi pandemi sürecinde kesin duymuşsunuzdur. 181 yıldır özellikle hijyen sektöründe aktiflik gösteren bir şirkettir. Başvuru sürecinde kendisini farklı kılan özelliği, bir oyun oynatmasıdır. Uluslararası bir popülerliğe sahiptir ve çalışanların mutluluğu ile bilinir. P&G Careers sayfasından çalışmak istediğiniz ülkeyi seçerek size uygun olabilecek işleri görüntüleyebilir, online başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

  • UNESCO

 UNESCO’nun açılımı (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’dür. Uluslararası birçok yardım kuruluşunda yer almakta, ülkemizin de üye olduğu ülkelerden oluşmaktadır.

UNESCO’da üç tip işe başvuru şekli vardır: Profesyonel Genç Görevli (Junior Professional Officer (JPO)), Profesyonel  (Professional), ve Genel Servis (General Service) olmak üzere. Her seviyede çalışma farklı bir özellik gerektiriyor. 32 yaşın altındaysanız ve çok fazla deneyiminiz yoksa başvurmanız gereken seviye Profesyonel Genç Görevi kategorisi altında bulabileceğiniz işler olacaktır.

UNESCO Careers sayfasından gitmek istediğiniz ülkeyi seçerek size uygun olan iş ilanlarını görüntüleyebilir ve online başvuru sürecini başlatabilirsiniz.

Google

Hiç kullandığınız tarayıcının şirketinde çalışmayı düşündünüz mü? Aklınıza Google geldi mi? Eminim rivayetleri duymuşsunuzdur. İşe alımlarda garip bulabileceğimiz daha önce görülmeyen tarzda  sorular sorulduğunu, zekâ testleri yapıldığından haberiniz vardır. Kimi insanlar bu sorularla karşılaştığını söylerken kimiyse hiç denk gelmeden kabul edildiğini belirtiyor. Bu sorulara görüşmenin son aşamalarında denk gelindiğinde söylenenler arasında. İlk yapmanız gereken Google Careers sayfasından istediğiniz departmanı seçerek iş ilanlarını incelemek ve başvurmanızı gerçekleştirmektir. Kabul alırsanız, size sorulan soruları bizimle paylaşmayı unutmayın!

Google Mülakatlarında Sorulan 41 İlginç Soru

 

NATO

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü bugün dünyadaki en önemli uluslararası kuruluşlardan biridir. Politik ve askeri bir ittifak olan bu örgüt Avrupa ve Kuzey Amerika’dan 30 ülkeyi bir araya getirir. Bu ülkeler bir araya gelerek güvenlik ve savunma konuları üzerinde danışmalarda bulunurlar ve işbirliği yaparlar. Türkiye de Nato’nun önemli aktörlerinden biri ve birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kurumda çalışıyor. Ağırlıklı olarak askeri personel görev yapsa da sivil personeller de NATO’da görev yapabilmektedir. Yerel olarak NATO’da çalışmak istiyorsanız Google arama motoruna “NATO İş İanları” yazabilirsiniz, farklı bölgedeki komutanlıklar farklı platformlarda ilan verebiliyorlar. Uluslararası düzeyde çalışmak istiyorsanız Nato kariyer sayfası https://www.nato.int/cps/en/natolive/recruit-wide.htm adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu sitede tüm dünyadan Nato bünyesindeki birçok ilana ulaşabilirsiniz.

LinkedIn

Bu yazımda size başvurmanız için gereken genel özellikler ve başvurabileceğiniz bazı şirketleri sizinle paylaştım. Eğer tek tek şirketleri araştırmak size yorucu geliyorsa son önerimi de yapmak isterim. Linkedin hesabınız var mı? Yoksa hemen bir hesap açın. Linkedin iş dünyasının sosyal medyasıdır. Linkedin’de kurabileceğiniz bağlantıları gördüğünüzde gerçekten şok olacaksınız. Konuşmayı çok istediğiniz bir hocaya yazabilirsiniz, çalışmak istediğiniz şirketten birine yazıp şirket hakkında bilgi alabilirsiniz. Çoğu zaman geri dönüş alabileceğinizden emin olabilirsiniz. Ayrıca iş ilanları sekmesinde de çalışmak istediğiniz ülkeyi seçip açık olan ilanları görüntüleyebilir, cv’nizi göndermeden Linkedin’in sizin sayfanızı şirketle paylaşması aracılığıyla kolay başvuru yapabilirsiniz. Linkedin’de kendi sayfanıza deneyimlerinizi, sertifikalarınızı yüklediğinizden emin olun. Profil fotoğrafı seçimin de çok dikkatli olun. Kimi zaman cevap alamıyor oluşunuzun sebebi bile olabilir. Aynı zamanda zaman zaman gönderi paylaşmayı, yazı yazmayı sevmiyorsanız bile sevdiğiniz kuruluşların gönderilerini beğenip yorum yapmayı unutmayın. Hesabı aktif kullanıyor olmanız görünebilirliğinizi arttıracak belki de işe alım işleminizi kolaylaştıracaktır.

Tüm bunları denedikten sonra deneyimizi bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmayın! Sabırsızlıkla okumayı bekliyor olacağız. Şimdiden başarılar dilerim.

Sevgi Bayraktar

Proje Yönetim Okulu Editörü

Kaynakça

https://globalpeacecareers.com/magazine/7-tips-to-make-your-unesco-job-application-a-success/

https://careers.google.com/

https://careers.unesco.org/go/All-jobs-openings/782502/

https://www.pgcareers.com/

https://careers.un.org/lbw/home.aspx?viewtype=AP&lang=en-US


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu