BlogOnline Kaynaklar

Yapay Zeka İçerik Yönetiminde Nasıl?

Yapay zeka, son yılların en büyük trendlerinden biri olarak görülmektedir. Özellikle, ChatGPT ve Bard gibi araçların piyasaya çıkması ile yapay zeka içerik üretimi konusunda çokça başvurulan bir kaynak haline gelmiştir.

Fakat yapay zekanın içerik konusunda kullanımı sadece içerik üretimi ile sınırlı kalmamaktadır. Birçok farklı web sitesi veya mobil uygulama, sadece içerik üretiminde değil, içerik yönetiminde de yapay zekaya güvenmektedir. Birazdan okuyacağınız maddelerde, bazı popüler uygulamaların içerik yönetimi konusunda yapay zekadan nasıl yardım alacağını göreceksiniz. Fakat öncelikle içerik yönetiminin ne olduğunu kısaca açıklayalım. İçerik yönetimi; bir web sitesini ya da uygulamanın içeriklerini, kullanıcılara fayda getirecek şekilde düzenlemek ve kullanıcıyı rahatsız edecek ya da deneyimini zorlaştıracak içerikleri ortadan kaldırmak olarak özetlenebilir.  Örnek vermek gerekirse, bir arkadaşlık uygulamasında karşılaşmak istediğiniz içerikler konuyla alakalı olmalıdır. Sizi rahatsız edecek ve güvensiz hissettirecek içeriklere izin verilmemelidir.

Tinder ve Yapay Zeka

Online bir arkadaşlık uygulaması olan Tinder, son zamanlarda hız kazanan yapay zeka trendine uyan uygulamalardan biridir. Bu uygulamada, profilinize bir biyografi ekleyip kendinizi tanıtmanız gerekmektedir. Omegle Tv, günümüzde yapay zeka destekli bir biyografi yazma özelliğini ABD ve Kanada’da kullanıma açmıştır. Profilinize eklediğiniz ilgi alanları ve ilişki hedefleri yapay zeka tarafından taranır ve bunun ardından size bir biyografi oluşturulur. Yani yapay zekaya belli girdiler verir ve sonucunda bir çıktı elde edersiniz.  Biyografiniz yapay zeka tarafından hazırlandıktan sonra siz istediğiniz gibi ince ayarlamalar yapabilirsiniz.

Tinder İçerik Yönetiminde Yapay Zekaya Güveniyor

Tinder, yapay zekayı sadece kullanıcıların biyografi yazması için kullanmıyor. Aynı zamanda içerik yönetiminde de yapay zekadan yararlanıyor. Rahatsız edici mesajlar yollayan kullanıcıları tespit etmek ve cezalandırmak için bir yapay zeka algoritması geliştirildi. Bu algoritma, rahatsız edici ve tehlikeli olan mesajları, daha önce kullanıcıların şikayet ettiği mesajları inceleyerek öğrendi. Böylece, bu şikayetlere konu olan mesajlara benzer mesajlar atıldığında yapay zeka bunları tanıyor. İletişim bilgisi paylaşılmadan önce de kullanıcılara “iletişim bilginizi paylaşmak istediğinizden emin misiniz?” benzeri mesajlar gösteriyor ve kullanıcıların güvenilirliğini sağlama almaya çalışıyor. Bu, yapay zekanın içerik yönetiminde kullanımı anlamında oldukça iyi bir örnek.

Badoo ve Yapay Zeka

Arkadaşlık uygulamalarının yapay zeka ile içerik yönetimi uygulamaları sadece Tinder ile sınırlı değil. Piyasadaki en eski arkadaşlık ve flört uygulamalarından biri olan Badoo da içerik yönetimini yapay zekaya emanet etmiş durumda. Kullanım amacı Tinder’dakine benzer olan bu yapay zekanın eğitilme ve tamamlanma süreci de yine benzer.

Badoo yapay zekayı kaba ve ayrımcı dille yazılmış mesajları ayırt etmek amacıyla kullanıyor.  Bu yapay zeka modelinin İngilizce adı Rude Message Detector, Türkçe’ye kaba mesaj dedektörü olarak çevrilebilir. Bu model, 2 milyondan fazla mesaj üzerinde yapılan bir çalışma ile kaba ve ayrımcı dili tanıdı ve 100’den fazla dili anlayabiliyor. Bir kullanıcıya kaba veya ayrımcı dil içeren bir mesaj gönderildiğinde yapay zeka bunu anlıyor ve kullanıcıya bir pop-up mesajı göstererek kullanıcıya bu mesajdan rahatsız olup olmadığı soruluyor. Eğer kullanıcı, atılan mesajdan rahatsız olduysa bu mesajı raporlaması tavsiye ediliyor.  Kullanıcı rahatsız olmadığını söylerse, mesajlaşmaya devam edebiliyor.

Görüldüğü gibi, yapay zeka artık sadece kullanıcılar için içerik üretmekle kalmıyor, aynı zamanda uygulamaların insanlar için daha rahat ve güvenli hale gelmesini de sağlıyor. Arkadaşlık uygulamaları olan Ome Tv da bunun en iyi şekilde görülebileceği örneklerden.  Fakat yapay zekayı içerik yönetimi amaçlı kullanmak sadece bu arkadaşlık uygulamaları ile sınırlı değil.  Her geçen gün daha fazla marka içerik yönetimini yapay zekaya emanet edecek gibi görünüyor.


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu