BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Topluluk Önünde Kolayca Nasıl Konuşulur

Toplumun %75’inin Glossophobia’ya sahip insanların oluşturduğunu biliyor muydunuz? Kulağa korkunç gelen bu kelime dünyada en yaygın görülen fobidir: Topluluk önünde konuşma korkusu.  Bahse girerim ki, bunu okurken bile konuşma yapmayı düşünüp geriliyorsunuz.

Sizin için harika haberlerim var. Bir konuşmayı kolayca ezberlemenizi sağlayan harika bir yöntemi adım adım sizinle paylaşacağım. Bu yöntemi uyguladıktan sonra, başarılı bir konuşma yapmak için kendinize olan güveniniz büyük ölçüde artacaktır. Bir dahaki sefere konuşma yapmak zorunda olduğunuzda kendinizi tamamen hazır hissetmek istiyorsanız sizin için hazırladığımız yazımızı okumaya devam edin.

 

EZBER SIRASINDA YAPILAN HATALAR

Bir konuşmayı kolayca nasıl ezberleyeceğimizin aşamalarına geçmeden önce, konuşmaya hazırlanırken çoğumuzun yapma eğiliminde olduğu en yaygın iki hatayı inceleyelim.

Tamamını Ezberlemeye Çalışmak

Çoğu insan her detayı hatırlamak için konuşmanın tamamını ezberlemeye çalışır. Her bir kelimeyi beyne kazıyıncaya kadar tekrar tekrar okumaya devam eder. Çoğumuz konuşma yapmaktan korktuğumuz için bu anlaşılabilir bir durumdur. Konuşma sıramız geldiğinde tamamen hazır hissetmeyi ve hiç hata yapmak istemeyiz.

Bu doğru gibi görünse de, olumsuz etkileri de beraberinde getirir. Konuşmanızı kelime kelime ezberlerseniz karşınızdaki içinize bir robot kaçtığını düşünebilir. Çünkü her parçayı hatırlamaya o kadar odaklanırsınız ki vurgulamanız gereken yerlerin farkına varmazsınız.

Yeterince Hazırlanmamak

Bu konudaki ikinci hata konuşmacıların yeterince hazırlanmamasıdır. Çünkü konuşmacılar seslerinin bir robot gibi çıkmasını istemezler, aksine akışına bırakmayı tercih ederler.

Bu kişiler hatırlayabilmeleri için bazı temel noktaları not alırlar ve konuşma sırasında önemli başlıkların altını kolayca doldurabileceklerini düşünürler.

Buradaki sorun ise, konu sizin etraflıca bildiğiniz veya üzerinde sıkça konuştuğunuz bir konu değilse, kendinizi önemli noktaları atlamış bir halde bulacaksınız. Ancak konuşmanız hazır olur olmaz sunumunuz sırasında bahsetmeniz gereken çoğu şeyi hatırlayacaksınız.

Haydi, şimdi bir konuşmayı kolay yoldan nasıl ezberleyebileceğimize bakalım.

ADIM ADIM KONUŞMA EZBERLEME SÜRECİ

 

Konuşmanızı Yazıya Dökün

İlk adım konuşmanın basitçe yazıya geçirilmesidir.

Pek çok kişi konuşmanın tamamını yazmak ister, diğerleri ise ana hatlarını yazmayı tercih eder. Zihniniz nasıl daha iyi çalışıyorsa o yolu tercih etmelisiniz.

Kişisel olarak ben bir konuyu önemli noktalarına ayırmayı severim. Her önemli noktayı çeşitli detaylarla güçlendiririm. Çünkü benim zihnim konuşmayı ya da makaleyi ana hatlarını yazarak ezberleme eğilimindedir.

Ana başlıkları tamamladıktan sonra, her birini desteklemek için birkaç alt başlık da düşünürüm.

Örneğin forma girmek konulu bir konuşma yapacak olsaydım konuşmamın ana hatları şu şekilde olurdu:

Forma girmenin faydaları

  • Başlık #1
  • Başlık #2
  • Başlık #3

Egzersiz                

  • Başlık #1
  • Başlık #2
  • Başlık #3

Diyet

  • Başlık #1
  • Başlık #2
  • Başlık #3

Dinlenme ve Su Tüketimi

  • Başlık #1
  • Başlık #2
  • Başlık #3

 

Sonuç

Bu kısımda konuşmanın tamamını özetleyen birkaç cümle söyleyebiliriz.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu adım en zor adımdır çünkü ilk adıma ek olarak yaratma girişimini de içerir.

 

 

Prova Yapın

Konuşmanızı yazdınız ya da ana hatlarınızı oluşturdunuz, şimdi prova zamanı. Bu noktada yazdığınızı satır satır okumakta hiçbir sıkıntı olmayacaktır. Burada yaptığınız şey aslında ana hattı belirlemek ve konuşma için bir duygu yakalamaktır.

Eğer konuşmanızın tamamını yazdıysanız prova yaparken onu düzenliyor olacaksınız. Çoğu zaman satırları sesli okurken yazdığımız şeyin değiştirilmesi gerektiğini fark ederiz.

Bu bize nasıl daha düzgün bir konuşmaya sahip olabileceğimizi gösterir. Bu sebeple değişiklik yapmaktan çekinmeyin.

Eğer siz de benim gibi düşünüyorsanız, yani ana hatları yazdıysanız, burada destekleyici alt başlıkların oluşmaya başlayacaktır. Normalde her ana başlığın altına alt başlıklar yazılmış olacak fakat prova esnasında detaylandırmaya başlayacağım. Bu aşamada bazı alt başlıkları silip yenilerini ekleyebilirim.

Bu noktada hatırlayabilmenin anahtarı konuşmanızın temelini iyi bir şekilde hazırlamanızdır.

 

 

sunum-korkusu

 

 

Ana Başlıkları Ezberleyin

Prova yaparken ana başlıkları ezberlemeye odaklanırsınız.

Forma girme örneğine geri dönersek, ben en önemli noktaları ezberlediğimden emin olmak isterdim. Bunlar forma girmenin faydaları, egzersiz, diyet, dinlenme ve su tüketimi ve sonuç bölümleridir. Bunları öncelikle çok iyi tanıdığımdan emin olmalıyım.

Ana başlıklarımızı belirleyerek, konuşmamız için taslağımızı oluşturuyoruz, daha sonra ayrıntıları ekleyip çıkararak devam ediyoruz.

 

 

Detaylandırın

Böylece ana başlıkları ezberlediniz, şimdiyse detaylara çalışma zamanı. Bu detaylar ana başlıklarınızın içeriği hakkında size yol gösterir.

Örneğin egzersizler başlığı, kardiyo, ağırlıklar, egzersizlerin sıklığı ve süresi ya da egzersiz türleri gibi detaylar içerebilir. Bu örnekte egzersiz ana başlığımı destekleyebileceğim beş alt başlığım var.

Prova yaparak kendinizi düzenli olarak test etmeniz iyi bir fikirdir. Kendinize sorun:

Egzersiz alt başlığımı desteklemek konusunda bahsetmek istediğim beş alt başlık nedir?

Bunlara hemen çözüm bulmanız gerekir. Bunu yapabilene dek alt başlıkları ana başlıkla eşleştiremezsiniz.

Onları zihninizde gruplayabilmek zorundasınız, böylece konuşmanızda bunlar doğal bir halde görünecektir. Bu sayede ana başlığı düşündüğünüzde bununla ilişkili dört alt başlığı otomatik olarak bulacaksınız.

Bu aşamada konuşmanızın tamamını, ana başlıklarınızı ve alt başlıkları birkaç defa tekrarlayana dek çalışmaya devam edin.

Bunu yeterli rahatlıkla yapabildiğinizde son adıma, yani sunum üzerinde çalışma adımına, geleceksiniz.

 

 

Sunumuza Çalışın

Bugün kocaman bir iş başardınız. Konuşmanızı yazdınız ve hem ana başlıklarınız hem de alt başlıklarını ezberleyecek kadar prova yaptınız. Kısacası konuşmanız neredeyse hazır.

Konuşmanızı kolayca ezberleyebilmeniz için son bir adım kaldı. Bu son adım sunumu nasıl yapacağınızdır.

Genel olarak şuanda konuşmanızı yapabilirsiniz, nihayetinde onu ezberlediniz. Eğer doğru yaptığınızdan emin olmak isterseniz, sunumuzu geliştirmek isteyebilirsiniz.

Prova yaparak, konuşma metninizin üstünden birkaç defa geçerek ve bu sırada onu test ederek sunumunuz üzerinde çalışabilirsiniz.

Eğer bir kelimeyi aynı paragrafta 5 defa kullandığınızı fark ederseniz, metninizin kulağa daha hoş gelmesi için onu benzer bir kelime ile değiştirmek isteyebilirsiniz.

Bu kısma çalışırken daha önce başımdan geçen ve üzerinde durduğum noktayı daha iyi betimleyecek bir olayı metne katabilirim.

Sunumunuza çalışırken aslında konuşmanıza bir kişilik de vermiş olursunuz.

 

Sonuç

Ve sonunda bir konuşmayı kolayca ezberlemeyi adım adım öğrendiniz.

Bir dahaki sefere bir konuşma yapmanız istendiğinde topluluk önünde konuşma korkunuzun sizi geride tutmasına izin vermeyin. Bunun yerine, bu yazıyı etkili bir konuşma için rehber alın.

Burada gösterilen yöntem, bir dahaki konuşmanızı yüksek bir özgüven ile yapmanızda size yardımcı olacaktır.

Gamze Sevdik

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Topluluk Önünde Konuşabilmek İçin Diğer Önemli Kaynaklar


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu