BlogÜniversite Hayatı

Tez Yazımında İşinize Yarayacak Siteler

Tez Yazımında İşinize Yarayacak Siteler ile tezinizi daha iyi ve verimli yazabilirsiniz. Eski Yunanca’da tithenai (yerleştirmek, koymak) fiilinden türeyen thesis sözcüğü  ilk kez 1650’de üniversitede derece almak amacıyla yazılan proje anlamında kullanıldı. Yüksek lisans eğitiminde “tez”in amacı ise; öğrencinin araştırma yapma yeteneğini kazanması ve yaptığı araştırmalar ile bilime katkı sağlamasıdır.

Kısaca tez yazımı süreci şu adımlardan oluşur. Konu Seçme, Konuyu Kısıtlama, Hipotez Kurma, Araştırma Metodu Belirleme, Geçici Plan, Geçici Kaynak Oluşturma, Okuma ve Not Alma, Tez Yazma Aşaması ve Tez Yazımı Sonrası Düzenlemeler…

Bu süreçleri daha ayrıntılı incelemek için;

http://yukseklisans.com.tr/tez-nasil-hazirlanir.php

Tezin konusuna karar vermek en önemli ve kapsamlı olan ilk adımdır. Bir sonraki adım olan yayın taraması sürecini de kapsar. Potansiyel konular hakkında yazılan yerel ve ulusal makaleler incelenip; konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olunur. Çalışılması planlanan konu hakkında bu güne kadar ne gibi makaleler yazılmış, ben ne yazabilirim, ülkemde bunu nasıl uygulayabilirim gibi sorulara cevap aranmalı. Potansiyel konuları ve alt başlıklarını belirleyerek tez danışmanımıza veya bu konuda çalışmaları olan kişilere danışmalıyız. Böylelikle konu hakkında yeni bakış açıları kazanıp, kaynak tarama sürecini tekrar ederek ve bu sefer kullanılabilecek metodları, sonuçları daha da derinlemesine araştırarak tez konusunu kesinleştirebiliriz. Belirli bir konuyu belirledikten sonra, anahtar kelimeler ile araştırmamıza devam edebiliriz. Ve, unutmayın: Bu işin sonu yok. Dolayısıyla araştırmanın sonuçlarını sınırlandırmayı bilmeliyiz.

Tez konusunu belirledikten sonra, tezin tüm süreçlerini kapsayan yol haritasını taslak olarak çizebilirsiniz mesela temel başlıklarımızı belirleyebiliriz. Bu yol haritası çizilirken yüksek lisans tezinin hedeflediği temel sorular belirlenir.  Bu sorulara tezimizde yer vereceğimiz cevaplar akademik alana yeni bulgular kazandıracağı için biz bu tezle neleri cevaplamaya çalışacağımızı belirtmeliyiz.

Kendimize bir takvim belirleyip, zaman yönetimi yapmalıyız. Neyi, ne zaman araştırıp, yazacağımızı bu takvimin üstünde belirterek, zamanımızı verimli kullanabiliriz. Bu takvim yazma planımız olacaktır ve planlarımız dahilinde kendimizi zorlamanız gerekecektir.

Her üniversitede değişiklik gösteren Tez Yazım Kılavuzunu inceleyip; tez yazımı sürecine adım atabilirsiniz

Peki gel gelelim yayın taramasını nasıl ve nereden yapabiliriz?

İhtiyacınız olan her şey parmaklarınızın ucunda: ‘google’layın, ‘google’layın, ‘google’layın!

Yayın taramasının belli bir formülü, yolu olamamakla beraber araştırma yaptıkça ve farklı tarz çalışmaları inceledikçe kendi yöntemimizi oluşturduğumuz için süreçtir.

Google Akademik

Google Scholar ile seçeceğiniz belli tarihler arasında aradığınız konuya ait kitap, makale kaynaklarına ulaşabilirsiniz. Bunun yanında Academia, ResearchGate, ScienceDirect gibi veritabanları ile dünyanın her yerinde yapılan makalelere ulaşabilirsiniz.

https://scholar.google.com.tr/

ScienceDirect

Önde gelen makale veritabanı olan Sciencedirect ile; araştırmacılar tam metinli dergi makaleleri, kitapları içeren milyonlarca yayına ulaşabilirler. Burada yayınlanan makalelerin hepsi ücretsiz değildir. Ücretli olan birçok makale bulunmaktadır.

ScienceDirect, moleküler biyoloji, genetik, biyokimya, kimya, mühendislik, tıp, veterinerlik gibi konularda birçok koleksiyona  sahiptir.

https://www.sciencedirect.com/

SpringerLink

Dünyanın lider araştırma platformudur;  e-kitaplar, çevrimiçi dergiler ve referans kaynaklarına sahiptir.

https://link.springer.com/

Web Of Science

Thomas Reuters’in ürünü olan veri tabanı fen bilimleri, sosyal bilimler, insani bilimler konularını ele alan en kaliteli araştırmalara ulaşmanızı sağlar.

Başlık, kaynak adı, yayın tarihi, yazar adı ile tarama yapabilirsiniz.

webofknowledge.com

ResearchGate

Akademisyenlerin sosyal ağlarından biri olan bu sitede oldukça fazla makale bulabilirsiniz. Akademik profil oluşturmak araştırmacılara erişim sağlamak için yeterli olabilir. Aynı zamanda üye olmadan facebook şifrenizle de giriş yapıp bilgi alabilirsiniz.

Özellikle tüm sosyal bilimci arkadaşlar için; “social science research network”

(http://www.ssrn.com/)

Yerel tezleri taramak için Yök Tez Tarama sitesini (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ ); uluslararası tezleri taramak için Open Thesis websitesini (http://www.openthesis.org/) inceleyebilirsiniz.

Sosyal bilimcilerin başucu kaynakları olabilecek websitelerini görmek için tıklayabilirsiniz. (http://www.gelecekdaha.net/blog-yazi/24/bir-sosyal-bilimcinin-basucu-siteleri.html)

En çok karıştırılan kısımlardan biri olan referansların yazımı sürecini kolaylaştırmak için APA Style web sitesinden yararlanabilirsiniz. Kaynağı internet sitesinden alıyorsanız nasıl yazacağınız, alıntı yapıyorsanız tırnak içinde nasıl belirteceğiniz gibi pek çok ayrıntı hakkında aydınlanmak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz. (https://www.apastyle.org/ )

Tezinizin yazımında baştan sona; referans verme ve makalelerinizi gruplandırma sürecini kolaylaştıran uygulamalardan biri olan “Mendeley” referans yönetim yazılımı ile, uygulamayı wordle birleştirerek tez yazarken direkt atıfta bulunabilirsiniz. Bir göz atın derim!

Bir yüksek lisans öğrencisi olarak Etik dersini almayanımız yoktur herhalde. Sevgili danışmanım ve etik dersi hocam tez yazımı ile ilgili kulağımıza küpe etmiştir; “Olabildiğince açık ve sade yazın ve bol görsel kullanın”

Şadi Evren Şeker Hocamızdan “Tez Nedir? Nasıl Yazılır? Neler olmalıdır?” dinleyelim:

 

 

Gamze Aydın 

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu