BlogKariyer

Tarım Alanında En İyi Kariyer Seçenekleri

Günümüzde tarım alanında çiftçiliğin dışında birçok çeşit kariyer seçeneği bulunmakta.Eğer tarım alanıyla ilgileniyorsanız fakat ne tür kariyer seçenekleriniz olduğunu bilmiyorsanız fazla uzaklaşmanıza gerek yok. Bugün sizin için kariyer seçeneklerini ve gerekliliklerini inceliyor olacağız.

 

Ziraat Mühendisliği

Bir ziraat mühendisi olarak, bilgisayar destekli teknolojileri kullanarak, yeni ekipman ve makine tasarımları, mevcut tarım yöntemleri geliştirmek amaçlarıyla çalışabilirsiniz.Ayrıca mevcut süreçlerin mahsuller ve çevre üzerindeki etkisini değerlendirerek çiftçilere ve işletmelere arazi kullanımı konusunda tavsiyelerde bulunabilir ve GPS verilerini de kullanarak, elde edilen hava durumu verilerini analize ederek aynı şekilde destek olabilirsiniz.Aynı zamanda bu süreçte tarımsal inşaat projelerini de denetleme imkanınız olacak.

Bunları yapabilmek için güçlü  bir matematik, fen ve problem çözümü yeteneğine sahip olmanız gerektiği gibi aynı zamanda yaratıcı ve iletişim becerilerinizin de yüksek olması gerekmektedir.

 

Tarım Ekonomisti

Bir tarım ekonomisti olarak göreviniz, mikroekonomik ve makroekonomik kavram ve teorileri kullanarak alıcıların satın aldıkları yiyecekler hakkında belirli kararlar almalarının sebeplerini ve hükümetin çiftçilere destek olabileceği konular gibi ekonomik kararlar üzerinde çalışıyor olacaksınız. Bunun için ekonomik faaliyet eğilimlerini bulmak ve belirlemek için çeşitli ekonomik verileri analiz etmeniz gerekecek.

Bazı tarım ekonomistleri  zamanlarını ofiste çeşitli veriler üzerinde hesaplamalar ve analizler yaparak geçirirken bazıları da tarla ve arazileri inceleyerek, çifçilerle görüşme ve bunun üzerine araştırmalar yaparak geçiriyorlar.

Tarımsal ekonomistler çoğunlukla bağımsız çalışmalarına rağmen, zaman zaman diğer ekonomistler, çiftçiler ya da istatistikçiler ile işbirliği yapmak durumunda kalabiliyorlar.

Kariyerini bu yönde ilerletmek isteyenlerde ise özellikle ekonomi diploması tercih ediliyor. Görüldüğü üzere matematiği iyi kavramak bu meslek için hayati önem taşımakla beraber aynı zamanda verilerin etkili bir şekilde kullanılıp analiz edilmesi, bu bilgiler doğru şekilde yorumlanabilmesi de göz ardı edilmiyor.

 

 

Çiftlik Yöneticiliği

Bir çiftlik yöneticisi olarak,  göreviniz bütçe parametrelerini  tutarken aynı süreçte çiftliğin işleyişini denetlemek ve çeşitli iş kararlarını almak olacaktır. Çiftlik binalarının ve ekipmanlarının bakım ve onarımını üstlenecek, çiftlik ürünlerini pazarlayacak bu sırada ürünlerinizin her daim çeşitli pazar ve müzayedelere zamanında hazır olmalarını sağlamanız gerekecek.Bütün bunları yaparken, tüm süreçlerin devlet yönetmeliklerine uygun olmasını, sağlık ve güvenlik standartlarının her zaman uygulanmasını da sağlamanız önemli bir rol teşkil edecek.

Bu mesleki rol için, çiftçilik konusunda teknik bilgi ve tecrübeye ihtiyacınız olduğu kadar idari yeteneğe de ihtiyacınız olacaktır. Çoğu çiftlik yöneticisi aynı zamanda tarım mühendisliği veya tarım ile ilgili bir bölüm diplomasına sahiptir.

 

Toprak ve Bitki Bilimi

Toprak ve bitki bilimi alanında çalışmak isteyenlerin başlıca görevleri, verimliliği en üst düzeye çıkarmak ve bitki büyümesini nasıl etkilediğini değerlendirmek için toprak bileşimlerini test etmek ve bitkileri yetiştirmenin alternatif yöntemlerini ( genetik modifikasyon gibi) araştırmaktır.Aynı zamanda gıda yetiştiricilerine topraklarını en verimli şekilde kullanabilmeleri için detaylı rapolar sunmak ve çiftçileri yetiştirebilecekleri en uygun mahsuller hakkında bilgilendirmekte de bu mesleğin görevleri arasındadır.

Birçok toprak ve bitki bilimcisi günlerini ofislerde veya laboratuvarlarda çalışarak, araştırma yaparak ya da çiftliklerde araştırmalarında kullanmak üzere numune toplayarak geçirirler. Gıda konusunda uzmanlaşmış toprak ve bitki bilimcileri ise, yeni gıda işleme yöntemlerini test etmek üzere mutfaklarda da çalışabilirler.

 

tarim-kariyer

 

Koruma ve Planlama Uzmanı

Koruma ve planlama uzmanları arazinin çevresel ve ekolojik değerlerini belirlemekten, korunma durumu veya üzerine inşa edilip edilemeyeceğinden yükümlüdürler. Eğer arazi,üzerine inşa edilemeyecek kadar değerli kabul edilirse, koruma planlama uzmanları arazi ortaklarına gerçekleştirilme imkanı olan ve olmayan durumlar hakkında bir rapor hazırlayacaklardır.

Bir koruma ve planlama uzmanı olarak, günlük görevleriniz rapor hazırlama, bütçe geliştirme, çevresel sorun tanımlama ve analizlerinizi içerecektir. Ve aynı zamanda geliştiriciler, çevre grupları ve hükümet arasında aracı olarak hareket etmeniz gerekecektir.

Bu alanda kariyer yapmak için, iyi derecede proje yönetimi becerisine, yüksek motivasyon ve organizasyon yeteneklerine dahip olmanız gerekir.İyi derecede analitik beceri ve çevre bilimi diploması da bu alanda size çok yararlı olacaktır.

 

Ticari Bahçecilik Uzmanı

Bu alanda çalışanlar gıda, mahsul ve bitkilerin yetiştirilmesi, hasat edilmesi, paketlenmesi, dağıtım ve satışının denetlenmesi üzere tüm üretim sürecinden sorumludur.

Günlük rutin aktiviteler, personel eğitim ve denetimi, haşere kontrol programları yönetme, iş planları yazma, yeni ürün geliştirme, alıcı ve satıcılarla sözleşme görüşmeleri gibi aktiviteler olabilir.

Ticari bahçecilik uzmanları, güçlü yönetim ve iletişim becerileri ile son derece detay odaklı olması aynı zamanda ticari farkındalığa sahip olması gerekir.

 

Tarımsal Satış Personeli

Tarımsal satış personeli olarak çiftçilere makina, hayvan yemi , gübre ve tohum satmanız mümkün.Sizden beklenen ürünleriniz hakkında bilgili olmanız ve çiftçilere ürünler hakkında tavsiyelerde bulunmanızdır. Çiftçinin ihtiyacını dinlemek ve daha sonra ihtiyaçlarına uygun ürün tavsiyesinde bulunabilmek bu meslekte önemlidir.

Müşteriler ile uzun vadeli ilişkiler kurma becerisi, aynı şekilde ikna edici ve ürününüz hakkında bilgili olmak bu kariyerde hayati önem taşıyan becerilerdendir. Satış ve pazarlama diploması bu kariyer alanında ilerlemek istiyorsanız size son derece yardımcı olacaktır.

 

İrem Tomaşan

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu