BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Mutlaka Okumanız Gereken Dünya Klasikleri

Kitap okumayı seviyorsanız Mutlaka Okumanız Gereken Dünya Klasikleri listesindeki kitapları bitirmeniz size yeni ufuklar açacaktır. Dünya klasikleri tüm dünyada kabul görmüş, okuyucular tarafından beğenilen ve edebiyat tarihine damga vurmuş eserleri içermektedir. Yazımızdaki kitapların bazılarını okumuş olabilirsiniz ama eminiz gözünüzden kaçmış kitaplar olabilir!

Kitap Okuyarak Para Kazanma Siteleri için Tıklayınız

Mutlaka Okumanız Gereken Dünya Klasikleri

Gurur ve Önyargı – Jane Austen

Jane Austen (1775-1817): Sadece kırk iki yıllık, gözden uzak ve sade yaşantısına karşın yazdıklarıyla “roman tarihinin ilk büyük (ve sahici) kültü” olmayı başaran bir 19. yüzyıl romancısıdır. Sayısız TV ve sinema uyarlamalarının yanısıra tüm “satış / okunma” anketlerinin de gösterdiği üzere, yazarın 1813’de yayınlanan ikinci romanı Gurur ve Önyargı tüm zamanların en sevilen romanlarının başında gelir. Bu da, sanırız, Austen’in, dünyanın pek çok yerinde geleneklerin kadına biçtiği “en iyi gelecek” rolüyle kadınların aşklarını seçme hakkı arasındaki gerilimi “mizah, zeka ve sevecenlik”le yansıtmasından kaynaklanmaktadır.

Gurur ve Önyargı Satın Almak için Tıklayınız

Bülbülü Öldürmek – Harper Lee

İstediğin kadar saksağan vur vurabilirsen, ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır.”

Tüm zamanların en sevilen hikâyelerinden biri olan, kırktan fazla dile çevrilen, Oscar ödüllü bir sinema filmi için temel oluşturan ve yirminci yüzyılın en iyi romanlardan biri seçilen Pulitzer ödüllü Bülbülü Öldürmek, Amerika’nın acımasız bir önyargı ile zehirlenmiş güneyinde geçen, sürükleyici, yürek burkan ve dikkat çekici bir büyüme hikâyesi. Büyüleyici güzellikler ve vahşi eşitsizlikler dünyasında haksız yere korkunç bir suçla suçlanan bir “zenci”yi savunmak için her şeyi riske atan bir adamın hikâyesi çocuk kahramanın gözünden anlatılıyor.

Şefkat dolu, dramatik ve düşündürücü Bülbülü Öldürmek okurları insan doğasının köklerine; masumiyet ve deneyime, nezaket ve zulme, sevgi ve nefrete, mizah ve pathosa götürüyor. Harper Lee’nin her zaman basit bir aşk hikâyesi olarak gördüğü romanı bugün Amerikan edebiyatının bir şaheseri olarak kabul ediliyor.

Bülbülü Öldürmek Satın Almak için Tıklayınız

Muhteşem Gatsby F. Scott Fitzgerald

Muhteşem Gatsby yalnızca Fitzgerald’ın en parlak yapıtı değil, aynı zamanda 20. Yüzyıl Amerikan edebiyatının en iyi romanlarından biridir. Kahramanı Jay Gatsby’nin Long Island’da bir malikânede sürdürdüğü debdebeli yaşam tarzı, “Caz Çağı” olarak bilinen 1920’li yılları bütün coşkusu, aşırılıkları, şiddeti ve çöküşüyle yansıtır. Eğitimsiz bir aileden gelen yoksul Gatsby, kendini baştan yaratır. Servet ve güç kazanarak yeni umutlar ve başlangıçlar vaat eden bir hayatın eşiğine gelen bu gizemli milyonerin tek dürtüsü saplantı haline getirdiği ilk aşkı Daisy’ye kavuşmaktır. En parlak düşlerinin bir öpücükte cisimleştiği beş yıl önceki bir anı yeniden yakalamaktır aslında. Ama geçmiş geçmiştir ve tekrar edilmesi mümkün değildir. Gatsby’nin uğradığı yıkım, Amerikan Rüyası’nın da çöküşüdür.

Muhteşem Gatsby Satın Almak için Tıklayınız

Küçük Prens Antoine de Saint-Exupéry

Dünyanın en çok okunan kitaplarından biri olan Küçük Prens var. Bu kitap çoğumuzun kitaplığında bulunsa da ve çoğumuz bu kitabı daha önce okumuş olsak da bu kitap hayatın her anında tekrar tekrar okunabilecek ve her okunduğunda farklı bir şeyler öğrenebileceğiniz bir kitap. Eserde, bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. Sahra Çölü’ne düşen bir pilotun Küçük Prens ile karşılaşması ile başlayan kitap, yirmi yedi bölümden oluşur. Özellikle Küçük Prens’in yurdundan ayrılıp altı ayrı gezegene yaptığı gezileri anlatan bölümlerde bazı tipik yetişkin yaşam biçimlerinin eleştirisi yapılır. Bu geziler arasında kralın gezegeni, otorite tutkusunu; sanatçının gezegeni, kendini beğenmişliği ve sanatçının toplumla yitirmiş olduğu iletişimsizliği; sarhoşun gezegeni, umutsuzluk ve buna dayanan unutma isteğini; iş adamının yaşadığı gezegen, amaçsız sahip olma tutkusunu; fenercinin gezegeni anlamsız ve sorgulamaksızın yerine getirilen görev duygusunu; coğrafyacının yaşadığı gezegen ise bilimi kimin için yaptığını unutan bilim adamını ve bilim anlayışını sembolize eder.

Küçük Prens Satın Almak için Tıklayınız

Büyük Umutlar Charles Dickens

İngiliz edebiyatının dev yazarı Charles Dickens’ın onuncu romanı Büyük Umutlar, onun en beğenilen, en çok okunan yapıtı. Bu romanında yazar, insanlar arasındaki sevgisizliğe, ikiyüzlülüğe karşı çıkarken, para hırsı ve ayrımcılık üzerine kurulu toplum düzenine de acımasızca saldırıyor. Büyük Umutlar, yazarın canlandırdığı çok renkli, unutulmaz kahramanlarının yer aldığı romanı: Garip bir mirasa konarak Londra’ya gidip ‘Beyefendi’ konumuna gelen köylü genç Pip, eski tragedyalardaki öç ve kahır tanrıçalarını andıran Bayan Havisham, onun evlatlığı ve kurbanı güzel Estella, dalkavuk ruhlu, iki yüzlü Pumblechook Amca, eli maşalı Abla, bataklıkların korkulu düşü katil Magwitch, ünlü olduğu kadar tuhaf huylu avukat Jaggers, genç köy öğretmeni Biddy, köyün demircisi Joe Gargery. Charles Dickens, bu ölümsüz romanında da çirkinliklerin karşısına çıkarken, doğa ve insan sevgisiyle dolu bir dünya yaratıyor. Gönlü karasevda ile, gözü yükselme hırsıyla perdelenmiş köy kökenli genç Pip’in, ‘Büyük Umutlar’ını gerçekleştirebilmenin doğru yolunu ararken yaşadıklarının olağanüstü öyküsüdür bu roman.

Büyük Umutlar Satın Almak için Tıklayınız

Frankenstein Mary Shelley

Frankenstein ya da Modern Prometheus, İngiliz yazar Mary Shelley (1797–1851) tarafından yazılan ve genç bir bilim insanı olan Victor Frankenstein’ın yarattığı alışılmışın dışında bir bilimsel deneyde garip şekilli ama akıllı bir yaratığın hikâyesini ele alan romandır. Shelley, hikâyeyi 18 yaşındayken yazmaya başladı ve romanın ilk baskısı, 1 Ocak 1818’de yazar 20 yaşındayken Londra’da isimsiz olarak yayımlandı.

Frankenstein Satın Almak için Tıklayınız

Çavdar Tarlasında Çocuklar

Çavdar Tarlasında Çocuklar (Özgün adı: The Catcher in the Rye); Amerikalı yazar J. D. Salinger’ın, bir kısmını 1945-1946 yılları arasında parça parça, tam halini ise 1951 yılında yayımladığı romandır. Başlangıçta yetişkinlere yönelik yazılmış olsa da; kaygı, yabancılaşma ve toplumdaki yapaylık gibi konuları ele alması sebebiyle, daha çok ergenler tarafından okunan bir roman haline geldi. Aynı zamanda; masumiyet, kişilik, aidiyet, yitim, ilişki, cinsellik ve depresyon gibi konuları da ele alan romanın baş kahramanı Holden Caufield, ergenlik isyanının sembolü haline gelmiştir.

Diğer Dünya Klasikleri

  • Suç ve Ceza – Fyodor Dostoyevski
  • Sefiller – Victor Hugo
  • Anna Karenina – Lev Tolstoy
  • Vadideki Zambak – Honoré de Balzac
  • Notre Dame’ın Kamburu – Victor Hugo
  • Aşk ve Gurur – Jane Austen
  • İlahi Komedya – Dante Alighieri
  • Romeo ve Juliet – William Shakespeare
  • Genç Werther’in Acıları – Johann Wolfgang Von Goethe
  • Gazap Üzümleri – John Steinbeck
  • Babalar ve Oğullar – Ivan Turgenyev
  • Ana – Maksim Gorki
  • Madame Bovary – Gustave Flaubert
  • İki Şehrin Hikayesi – Charles Dickens
  • Yeraltından Notlar – Fyodor Dostoyevski
  • Savaş ve Barış – Lev Tolstoy
  • Uğultulu Tepeler – Emily Brontë
  • Ölü Canlar – Nikolay Vasilyeviç Gogol
  • Kırmızı ve Siyah – Stendhal
  • Üç Silahşörler – Alexandre Dumas
  • Yüzyıllık Yalnızlık –  Gabriel García Márquez
  • Kendine Ait Bir Oda – Virginia Woolf
  • Bülbülü Öldürmek – Harper Lee
  • Yabancı – Albert Camus

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu