BlogKariyer

İş Görüşmesinde Karşınızdakini Etkilemek İçin 5 Gizli İpucu

Bir iş görüşmesine davet edildiyseniz, zaten doğru bir şey yapıyorsunuz demektir. Kendinizi kâğıt üzerinde iyi bir şekilde tanıttınız ve şimdi bunu şahsen anlatmanız gerekiyor. Görüşmecinizi gerçekten etkilemek için ödevinizi tam yapmanız gerekmekte. Mümkün olan en iyi halinizi sunmanız ve güçlü bir şekilde başlamanız çok önemli.

İş görüşmesini yapan kişiler, sizinle tanıştıktan sonraki ilk 10 saniyede sizin hakkınızda bir fikir oluştururlar ve hemen hemen ilk 10 dakika içinde işe uygun olup olmadığınıza karar verirler. İlk 10 dakikayı doğru kullanmaktan daha fazlasını yapsanız mutlaka daha yararlı olur, iş görüşmesinin her saniyesini dolu geçirmelisiniz.

5 Gizli İpucu

Her Şeyi Araştırın

Herhangi bir iş görüşmesine iyice hazırlanmanız gerektiğini söylemeye gerek yok. Bir sonraki iş görüşmenizde karşınızdakini gerçekten etkilemek istiyorsanız, aşağıdakileri doğru bir şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız:

  • Şirketi, değerlerini ve misyonunu araştırın.
  • Pozisyonu araştırın ve becerilerinizin ve deneyimlerinizin iş gerekliliklerine uyduğu konusunda emin olun.
  • Sektörü ve rekabetçi grubu araştırın ve potansiyel büyümenin nereden gelebileceğini anlayın.
  • Sizinle görüşecek olan kişiyi LinkedIn ve diğer sosyal medya platformlarında araştırın ve ortak bağlantılarınız olup olmadığını görün.

Kendinizi İyi Tanıtın

İş görüşmeleri söz konusu olduğunda ilk izlenimler gerçekten önemlidir ve bazı şeyler bir görüşmeciyi profesyonel ve keskin görünümlü bir adaydan daha çok etkiler.

  • Özellikle ilk el sıkışma, göz teması, düz omuzlar ve duruş gibi konularda vücut dilinize dikkat edin.
  • İşyerinin nispeten rahat olduğunu düşünseniz bile daima resmi giyinin.
  • Karşınızdakini dinlemeyi unutmayın, sadece konuşmak olmaz.
  • Şirket ve rol için ilgili olduğunuzu gösterin.

İlgili Eşyaları Getirin

Profesyonel ve iyi hazırlanmış materyaller, sizinle görüşecek kişiyi etkileyecek akıllıca bir harekettir çünkü proaktif bir görünüm sağlar ve görüşmeci size daha çok zaman ayırır.

  • Tüm genel mülakat sorularına harika yanıtlar hazırlamaya çalışın, özellikle de belirli çalışma örnekleri gerektiren daha zor davranış sorularına.
  • Görüşmeciyi yönlendirebileceğiniz, çevrimiçi özgeçmiş, portföy, önemli işler, ödüller vb. içeren bir “Kişisel Açılış Sayfası” oluşturun.
  • Uygunsa, en iyi örneklerinizden oluşan bir çalışma portföyü geliştirin.
  • Görüşme sırasında sormak için gerçekten iyi sorulardan oluşan bir liste hazırlayın. Bunları araştırma döneminiz boyunca topladığınız bilgilerle ilişkilendirmeye çalışın.

Satış Noktalarınızı Yaratın

Tüm önemli iş görüşmesi sorularını yanıtlamaya hazır olmanın yanı sıra, mülakatçıya önemli satış noktalarınızı açıklamaya da hazır olmanız gerekir. Burada hatırlanması gereken temel şeyler şunlardır:

  • Cevabınızın büyük kısmını iş dışında ne istediğinize odaklamayın, şirkete sunabileceklerinize daha çok odaklanın.
  • Başlamanız için kısa bir “asansör konuşması” hazırlayın. Bu, güçlü yönlerinizin ve tutkularınızın kısa ve öz bir şekilde sunacak ve daha sonra devam ettirmek için sizi güzelce hazırlayacaktır.

Teşekkür Ederek Sonlandırın

Son olarak, görüşmeyi kısa bir teşekkür notu ile sonlandırmak uygun olacaktır. Birçok kişi mülakatlarını bu şekilde sonlandırmayı unutuyor. Bu görüştüğünüz kişilerin sizi görme biçiminde gerçekten bir fark yaratıyor.

Eğer görüşeceğiniz kişiyi gerçekten etkilemek istiyorsanız, iş görüşmesine hazır olduğunuzdan emin olun. Önceden ortaya koyduğunuz çalışmalar, görüşme sırasında öne çıkan bir aday olmanıza yardım edecektir. Ayrıca farklı görüşme durumuna hazırlıklı olmak da yardımcı olabilir.

Yasin Karaçelebi

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu