BlogOnline Kaynaklar

İnfografik Nedir? İnfografik Nasıl Hazırlanır?

İnfografik bir takım verilerin grafikler yardımıyla daha kolay ve anlaşılır hale getirmeyi sağlayan sunumlarıdır. İnsanlar infografikleri karmaşık verileri sıkmadan, eğlenceli ve hızlıca aktarmak için bir sunum tekniği ve aracı olarak kullanırlar.

Bu sunum tekniğinin amacı yoğun ve karmaşık görünen verileri eğlenceli ve hızlı bir şekilde aktarmaktır.

Örneğin detaylı bir araştırmadan bahsediyorsak ve elimizde birçok veri olduğunu düşünürsek verilerin arasındaki bağlantıyı anlatmak ve konuyla alakası olmayan bir insanın anlamasını beklemek oldukça zor olacaktır. İnfografikler farklı bilgileri ve verileri kullanıcılara istatiksel açıdan açıklamanın en hızlı ve etkili yollarından biridir.

  • Akılda kalıcıdır. Sebebi ise insan beyni görsel bilgiyi yazılıdan 3 kat daha hızlı algılamasıdır. Okunan bilgilerinin yalnızca %20 si akılda kalırken görülenlerin akılda kalma oranı %80’dir.
  • Habere çekicilik katar.
  • Etkilidir.
  • Kısa sürede fazla bilgi aktarımı sağlanır.
  • Anlatım biçimi bakımından eğlencelidir.
  • Karmaşık ve yoğun bilgileri sadeleştirir.

 

 

İnfografikler bilgiyi ya da ürünü sunmanın en popüler ve en ilgi çekici yollarından biri haline geldi. Dijital dünyanın gelişmesi ile birlikte infografiklere olan ilgi de artmaya başlamıştır. Medya, mimari, ekonomi, yayıncılık, şehircilik ve dijital pazarlama alanlarında etkisi gün geçtikçe artan infografikleri hazırlamak tahmininizden daha kolay olabilir. İşte kısa sürede birbirinden ilgi çekici infografikler hazırlayabileceğiniz internet siteleri.

 

Canva

“ Ücretsiz, kolay ve online”

10 milyonun üzerinde kullanıcı olan Canva kendisini kolay grafik tasarımı olarak tanımlıyor. Sitenin hazırlanmasında hiç tasarım bilmeyen kişiler hedeflenmiş. Binlerce görsele ulaşıp, sürükleyip bırakarak kendi grafiklerinizi kolayca oluşturabilirsiniz. Hazır olan şablonlardan kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. Mailinizle, Facebook hesabınız ya da Google+ hesabınızla siteye kolayca üye olup grafiklerinizi tasarlamaya başlayabilirsiniz. Eğer bireysel olarak kullanmak istiyorsanız Canva‘ya üye olup ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Eğer profesyonel olarak kullanmak isterseniz aylık 12.95 dolara abone olmanız gerekiyor.

https://www.canva.com/tr_tr/

 

 

Venngage

“İnsanların sevecekleri infografikler”

Venngage de online ve ücretsiz olan infografik hazırlamanıza yardımcı olan bir başka site Venngage’in fark yaratan özelliği ise infografik tasarımının ilk adımı olarak size sorular sorup doğru şablonu bulmanıza yardımcı olması. Konuya özel infografik şablonları ve dizaynları öneren  Venngage ile verilerinizi grafik veya haritalar ile de gösterme şansınız var.  Daha fazla şablona ulaşıp, sınırsız infografik tasarımı yapmak isterseniz için ise kişisel hesabınızı aylık 19 dolar, şirket hesabınızı ise 49 dolar ödeyerek yükseltmeniz gerekiyor.

https://venngage.com/

 

 

Easel.ly

“Kolay infografik programı”

Adının da gerektirdiği gibi Easel.ly kolayca infografikler oluşturmayı amaçlayan bir site. Easel.ly adından da anlaşılacağı üzere hızlı ve gerçekten kolay bir şekilde infografikler oluşturmak ve paylaşmak için hazırlanmış bir online araç. 4 milyonun üzerinde kişiyi çeken siteye ücretsiz üye olup tasarım yapmaya başlayabilirsiniz. Easel.ly aynı zamanda arka planlar, metin, çizelgeler gibi  çeşitli araçları da ücretsiz olarak kullanıcılarına sunuyor. Ücretsiz hesabınızla 60 fotoğraf ve 10 fontu kullanabilir dilerseniz de aylık 3 dolar ödeyerek 680000 fotoğrafa, 50’nin üzerinde fonta erişebilirsiniz.

https://www.easel.ly/

 

 

Piktochart

“İhtiyaç duyacağınız her şey”

İhtiyaç duyacağınız birçok araç sunan Piktochart bu sayede infografiklerinizi özelleştirmenize imkan sağlıyor. Aynı zamanda rapor, banner ve sunumlarla da infografiğinizi destekleyebilirsiniz. Siteye ücretsiz olarak kaydolıp infografiklerinizi hazıryalabilirsiniz. “Yaratıcılığın ücreti yoktur” ilkesi ile yola çıkan sitede herhangi bir kullanım sınırınız yok. Fakat eğer daha kaliteli çıktılar alıp, depolamak istiyorsanız aylık 15 ve 29 dolar civarında bir ücret ödemeniz gerekiyor.

https://piktochart.com/

 

infografik-nedir

 

İnfogram

“Verileri görselleştiren program”

Infogram’ın oldukça büyük bir kullanıcı kitlesi var. Bu kullancıların ilgisini en çok çeken kısmı ise veri görselleştirme üzerine kurulmuş olması. Basit şablonlarla birlikte ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ama eğer daha gelişmiş özelliklere ulaşmak istiyorsanız kişisel hesabınız için aylık 19 dolar, şirket hesabınız için 19 dolar ödemeniz gerekiyor. Basit bir kullanımı olan siteye aynı zamanda xls ve csv formatındaki verilerinizi de aktarabilirsiniz.

https://infogram.com/

 

 

Visme

“İnteraktif infografikler”

İnteraktif infografikler, sunumlar ya da animasyonlar hazırlamak istiyorsanız Visme size tam da aradığınızı verecek bir site. Kullanımı oldukça basit olan bu site hikayenizi ilgi çekici bir şekilde sunmak için size imkan sağlıyor. Online bir araç olan sitenin 50’nin üzerinde ülkede, 500 binden fazla kullanıcı var. En dikkat çekici özelliği ise animasyon hazırlamayı basit bir hale getiriyor olması. Ücretsiz olsa da daha fazla depolama alanı ve daha fazla tasarım aracına erişmek istiyorsanız minimum 7 dolar gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor.

https://www.visme.co/

 

 

Icograms

 “Üç boyutlu haritalar, infografikler ve izometrik illüstrasyonlar”

Icograms üç boyutlu haritalar, infografikler ve izometrik illüstrasyonlar hazırlamanıza olanak sağlayan online bir araç.  Sürükle bırak özelliği sayesinde basit bir ara yüze sahip olan site dakikalar içinde infografiklerinizi hazırlamanıza yardımcı oluyor.  2800’den fazla ikon ve 370’den fazla şablon arasından kendi konunuza ve ihtiyacınıza yönelik uygun tasarımı yaratabilirsiniz. Eğer ücretsiz olarak sunulan şablonlar ve ikonlar sizin için yeterli olmazsa aylık 19 ile 34 dolar arasında bir ücret ödeyerek bir üst sürüme geçebilirsiniz.

https://icograms.com/

 

 

Adioma

“Açıkla, eğit ve sunum yap”

İkonlar ve şablonlar ile elinizdeki veriyi diğerlerine basitçe açıklamak, eğitmek ve sunmak amacıyla infografiklerinizi bu site üzerinden hazırlayabilirsiniz. Size birçok farklı ikon ve şablon sunan Adioma üzerinden aynı zamanda fikir almak ve kendinizi geliştirmek için farklı örneklere de göz atabilirsiniz. Profesyonel olarak kullanmak isterseniz aylık 39 ila 69 dolar arasında bir ücret ödeyip diğer araçlara da site üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://adioma.com/

 

Melisa Altun

Proje Yönetimi Okulu Editörü

 


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu