BlogOnline Kaynaklar

Girişimcilik Macerasına mı Atılıyorsunuz? Kaçırmamanız Gereken 8 Online Ders

Yeni yetenekler peşinde misiniz ya da gizli yeteneğin ta kendisi misiniz? Ücretsiz Girişimcilik online kurslarla alanınızda uzmanlaşmaya ne dersiniz?

Girişimcilik eğitimi yaratıcı fikirlerin dünyada değerlenmesiyle birlikte daha önemli hale geldi. Üniversiteler de bunun farkında olacak ki birçoğu bu alanda sunduğu imkanların skalasını genişletti. Coursera ve Udacity gibi eğitim şirketleri ise bunu bir adım öteye taşıdı ve Steve Blank gibi Silikon Vadisi girişimcilerinin  verdiği dersleri ücretsiz yayınlamaya başladı.

İşte her girişimcinin göz atması gereken 8 ders:

 

Startup Nasıl Oluşturulur

Steve Blank’ın -Girişimcinin El Kitabı adlı kitabın yazarı- verdiği 9 derslik bir seri. Öğrenciler bu derste müşterileri tanımayı ve onları kazanabilmeyi, ürün pazarlamayı, geri dönütleri kullanmayı, iş modelini güçlendirmeyi öğreniyor.

“Startup şirketlerinin büyük şirketlerin küçük versiyonları olduğunu düşünürdük her zaman.” diyor Blank Udacity’nin sitesinde. Ve ekliyor “Ama şimdi biliyoruz ki startup bundan çok farklı ve eşsiz bir şey.”

Yeni Şirketler için İnovatif Fikirler Geliştirme

Girişimcilerin büyük fikirleri nasıl büyük şirketlere dönüştürebileceğine dair bir yol gösterici olan bu 6 haftalık kurs Maryland Üniversitesinden James V. Green tarafından veriliyor. Derslerde 2 anahtar yeteneğin öğrenilmesi amaçlanmış: İş modelini, bir şirketin her parçasını analiz etmek için nasıl kullanırız ve bir ürün için gerçekten bir arz olup olmadığını nasıl denetleyebiliriz. Ayrıca Green, öğrencilere bir iş modeli yaratmadaki ilk adımlarında ve işe başlamak için yeterli sermaye tedarik edebilmeleri konusunda rehberlik ediyor.

 

Startup Mühendisliği

Girişimcilerin bir startup için gerekli olan tüm teknik bilgileri öğrenebileceği bu 10 haftalık seriyi Stanford Üniversitesinden Balaji Srinivasan ve Vijay Pande veriyor. Bu dersle öğrencilerin komut satırı, nokta dosyaları, metin biçimleyicisi, hata ayıklama, dökümantasyon, kod okuma, yayılım gibi teknik noktalarda ve araçları kullanmada bir sıkıntı yaşamaması hedefleniyor. Ayrıca derslerin bazı kısımlarında başarılı şirketlerden kıdemli mühendisler de yer alıyor.

Finansa Giriş

Michigan Üniversitesinden Gautam Kaul’un verdiği bu derste öğrenciler paranın zaman değerini gerçek hayattan örneklerle tartışarak kişisel ve profesyonel kararlar almayı öğreniyor. Buna ilaveten derste risk, belirsizlik, finans ve sermayenin ağırlıklı ortalama maliyeti gibi konular da tartışılıyor.

girisimcilik-dersleri

Hukuk ve Girişimci

Northwestern Üniversitesi’nden Esther Baron ve Steve Reed tarafından verilen bu derste amaç öğrencilerin startup planlarındaki hukuki açıdan oluşabilecek potansiyel çatlakları görmesini sağlamak. Bunun yanında girişimcilerin tüzel açıdan uygun marka ve isim seçebilme, fikri koruma, anlaşmanın yapılandırılması, avukatlar ve girşimciler arasındaki ilişki gibi konuları anlaması hedefleniyor.

Rekabet Stratejisi

Münih Üniversitesi’nden Tobias Kretschmer tarafından verilen bu derste öğrencilerin şirketlerin müşteri profilini etkileyecek durumlarda nasıl davranması gerektiği gibi konularda bilgi sahibi olması planlanıyor. Ayrıca öğrenciler, firmaların rakiplerine karşı avantaj sağladığı stratejileri nasıl belirlediklerini çok daha sistematik bir yolla öğreniyor.

 

İş İnovasyonu için Düşünce Dizaynı

Virginia Üniversitesi’nden Jeanne Liedtka tarafından verilen bu 5 haftalık kursta amaç girişimci beyinlerin hem sağ hem de sol lobunu ateşleyebilmek. “Yaratıcı insanlar sabah uyanıp büyük fikirler üretmez.” diyor Liedtka ve ekliyor “Gerçek bir yaratıcı olmak bir süreç ve araçlar dizisi gerektirir.”

Mükemmelliğe Dokunun: Özel İşletmeler için Doğru Büyüme (Part I & II)

Dörder hafta süren bu iki partlık kurs, işinde büyümek isteyen her girişimcinin karşılaşabileceği zorlukları konu alıyor. Kursun eğitmeni Virginia Üniversitesi’nden Edward Hess bu zorlukları şöyle açıklıyor: “Büyüme doğrusal bir fonksiyon değildir, aksine zikzakların, dolambaçlı yolların olduğu inişli çıkışlı bir süreçtir.” Ayrıca bu ders, girişimcilere büyümeye hazır olup olmadıklarını gösterip büyüme risklerini değerlendirecek araçları sunarak kendi süreçlerini baltalamalarını önlemeyi amaçlıyor.

Sibel Büyük

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

 


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu