BlogÜniversite Hayatı

Final Haftasını Başarıyla Atlatmak İçin 6 Tavsiye

 

Haftalarca derslere gidip bir sürü yeni şey öğrendikten sonra öğrencilerin bu bilgileri final haftasında en verimli şekilde aktarmaları beklenir. O kadar süre emek verdikten sonra tek bir haftada bütün sınavlara girmek öğrencilere korkutucu ve stresli gelir. Öğrencilerin bu haftayı performansı en yüksek şekilde geçirmek için farklı yöntemler denemeleri gerekir. Bu yazı da biz de sizlerle 6 farklı tavsiye paylaşacağız.

1. Sınav programını öğrenin!

Sınav takvimi açıklandığında bir kopyasını alın ve odanıza asın. Böylece her sınavın yerini ve saatini unutma ihtimaliniz ortadan kalkar. Hem de sınav tarihleri gözünüzün önünde olduğundan çalışma programınızı rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Böylece gerginliğiniz azalacak, sınav fikrine alışacak ve rahatlayacaksınız.

2. Uykuyu ihmal etmeyin!

Final haftası boyunca uyumadan sadece ders çalışmayı bırakın. Uykuyu güzel almadan sadece ders çalışmanın kafa karıştırıcı olduğunu çoğu öğrenci aslında farkındadır. Sınav esnasında uykusuz beyin odaklanmayı bırakır ve cevapları hatırlayıp toparlamak oldukça zorlaşır. Sınav haftanızda ders çalışmayı ihmal etmeyin fakat programınızda uykuya da yer vermeyi unutmayın.

3. Aktif kalın!

Bu hafta boyunca dopdolu bir beyinle okul ve ev arasında gidip gelirseniz enerjiniz düşer. Hafta boyunca hasta ve yorgun hissetmek sınav sonuçlarınıza olumsuz etki eder. Bu yüzden çalışma aralarında arkadaşlarınızla kahve içmeyi, yürüyüşe gitmeyi veya düzenli spor yapıyorsanız aynı programa devam etmeyi ihmal etmeyin. Moral ve enerji dolu geçen sınav haftasının daha güzel olduğunu göreceksiniz.

4. Öğün atlamayın!

Sağlıklı yemek her zaman önemlidir ancak sınav haftasında buna özellikle dikkat edin. Birçok öğrenci ders çalışırken abur cubur gibi yüksek kalori ve şeker içeren yiyecekleri tüketir. Bu yiyecekler daha çabuk yorulmaya ve ağırlık hissetmeye neden olacaktır. Bunlar yerine tam buğday yiyecekler, taze sebzeler ve proteinli besinler tercih edin. Öğle yemeğiniz için tam buğday ekmekle ve taze sebzelerle yapılmış ve sandviç çok güzel bir seçenek olacaktır. Bunun yanında abur cubur olarak badem, fındık gibi enerjisi yüksek sağlıklı yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Sınav süreleri genelde uzun olduğundan sınav öncelerinde yeterli beslenmeye özen gösterin. En uygun seçenek protein bakımından zengin yemekler olacaktır. Böylece hem uzun süre tok kalıp hem de tam enerji sınava odaklanabilirsiniz.

5. Farklı çalışma yöntemleri deneyin!

Öncelikle bir çalışma programı yapın. Sonrasında eksiklerinizi gözden geçirin ve çalışacağınız konuları belirleyin. Bu programı önceki deneyimlerinize bağlı olarak hazırlamaya çalışın. Mesela bir önceki sınavınızda sadece okuyarak çalışıp başarısız olduysanız bu sefer kendinizi zorlayın, not çıkararak ve yazarak çalışın. Zaman konusuna gelince ise her derse ayırmanız gereken süre farklı olabilir. Kendinizi daha yeterli hissettiğiniz bir konuya göz gezdirmeniz yeterli olurken diğer konulara daha fazla vakit ayırmanız gerekebilir. Çalışmanızın gidişatına göre sürenizi yönlendirin. Dönem boyunca günü gününe çalışmanın final haftasını kolaylaştıracak en etkili yöntem olduğunu unutmayın.

6. Sosyal medyayı bir kenara bırakın!

Bütün bir hafta boyunca sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmemek gerçekçi gelmeyebilir. En azından bunu bir ödüle dönüştürmeyi deneyin. Öğrenciler ders çalışırken sıkıldıklarında farkında bile olmadan ellerine akıllı telefonlarını alıp sosyal medyada vakit geçirirler. Bunu önlemek ders çalışma verimliliğini çok fazla arttıracaktır. Hedefler belirleyin. Mesela bir konuyu bitirdiğinizde facebook hesabınıza bakmak için sabırla o konuyu çalışın. Çalışmanızın daha çabuk ve etkili geçtiğini göreceksiniz.

Final haftanızda hayattan kopmadan hem ders çalışıp hem de kendinize ve sosyal hayatınıza vakit ayırarak sınavlarınızı verimli bir şekilde atlatacaksınız. Heyecanı,  endişeyi bir kenara bırakın ve dönem boyunca verdiğiniz emeklerin karşılığını alacağınıza inanın.

Şura Çan

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu