BlogOnline Kaynaklar

En İyi Sosyoloji Siteleri

En iyi internet siteleri, sosyal gelişmelerden haberdar olmak için siteler, haberler ve sosyolojik araştırmalardan bazıları. Bunlar son zamanlarda yayınlanan ve analiz edilen sosyolojik araştırmaların bulunduğu kaynaklardır.

Seçimimi aşağıdaki gibi kategorilere ayırdım ve daha ‘yönetilebilir ‘ olması için her bir başlıktan 3-5 kaynak seçtim.

  • Haber siteleri
  • Internet siteleri  ( sosyoloji ile ilgili kuruluşlar)
  • Sosyoloji yayınları
  • Bloglar
  • Video ve belgesel kanalları
  • Dergiler
  • Ders kitapları

 

Eğer bir kaynak burada yazılı değilse bu o kaynağı önemsemediğim anlamına gelmiyor. Diğer kaynaklar kadar faydalı olmadığını düşünmüş olabilirim ya da daha önce bu kaynağa rastlamamışımdır. Veya bunlarla ilişkisi olup olmadığına bakmaya vaktim olmamıştır.

 

 

Sosyoloji Öğrencileri İçin Öneri Haber Kaynakları

Aşağıda belirttiğim siteler benim haberleri öğrenmek için kullandığım sitelerdir…

 

 

The Conversation

Bu site kendisini ; “ Kaynağını araştırma ve akademik topluluktan alan, haberleri halka direkt olarak sağlayan bağımsız bir haber kuruluşu” olarak tanımlıyor.

Diğer sıradan haber kaynaklarının aksine, The Conversation doğrudan bilgi üreticileri ve üniversitelerde bütün hayatlarını uzmanlıklarına adayan insanlarla birlikte çalışırlar. Bununla birlikte , meslektaşları ile işbirliği içindelerdir; bu sayede küresel bilgi birikimlerilerine de kolaylıkla ulaşabiliyorlar.

 

 

The Guardian

The Guardian’in biraz sol tarafta kaldığı söyleniyor fakat bu kendi siyasi düşüncenizde solun ne olduğu ile alakalıdır; ben kişisel olarak bu kaynağın sol düşünceden çokta uzak olduğunu düşünmüyorum.

Bu haber sitesindeki en sevdiğim şey, kendi Datablog’u kurulduğundan beri veri haberciliğine daha da fazla odaklanması. Ve bu site veri görseli bulmak istendiğinde kullanılabilecek ilk ulusal veri gazeteciliği sitesidir.

Aynı zamanda gittikçe gelişen uluslararası bölümü de var ; bu sayede küresel gelişim konusu çalışan kişiler için de harika bir kaynak.

 

 

Al Jazeera

Bu kaynak 1996 yılında kuruldu ve Arap dünyasının ilk bağımsız haber ağıydı. O günden bu yana 70 ülkede adını duyurmuş ve 300 milyondan fazla kişiye ulaşmıştır. Bu organizasyon diğer haber kanallarına göre  (BBC gibi ) daha yerel ve dağılmış olarak görülüyor ve raporlarını yayınlarken bireylerin bu raporların tam kalbinde olduğunu ve diğer haber bültenlerine göre alternatif bir yayın sunduğunu iddia ediyor.

 

 

The Week

Bu haber kaynağı benim bilgiye ulaşabilmek için kullandığım bir numaralı kaynaktır çünkü haftanın en iyi haberlerini küresel haber kaynaklarından ulaşarak özetler. Ve günlük haberlerden gelen gereksiz ayrıntılardan kaçınır;bu yüzden bilgiye ulaşmanın en etkili ve kolay yoludur. Abonelik dergi olduğu için malesef online olarak ulaşamıyorsunuz, bu yüzden dergi bölümünü de aşağıda belirttim.

 

 

Sosyoloji Yayınları ve Radyo Yayınları

Bu kısımda 3 radyodan bahsedeceğim. Eğer diğer kaynaklarla ilgili bilgi sahibiyseniz lütfen paylaşın ki daha geniş bir yelpazeye sahip olalım.

 

Thinking Allowed

Bunu sevmemin sebebi tüm günümüz sosyal araştırmaları hakkında pek çok bilgiye ulaşabilme imkanı vermesidir ve bu kaynak sosyologların araştırmalarını anlattıkları, sorulara cevap verdikleri ve pek çok konuda panel tartışmalarının yapılabildiği bir platformdur. Çok iyi fikirlere sahip olmanın yanı sıra suç konusunda da üne sahip Laurie Taylor’ın ev sahipliğinde yapılan bir haber kaynağıdır.

Thinking Allowed’in ne kadar iyi bir kaynak olduğu konusunda bilgi sahibi olmak ve A-seviye sosyoloji ile nasıl bağlantılı olduğunu anlamak için son bölümlerle alakalı aşağıda belirttiğim özetlere bakabilirsiniz.

  • Yaşlanan nüfusun sonuçları
  • Beyaz-işci sınıfı çocukları neden amaçtan yoksundur? (Eğitim bağlamında yer alan “yoksunluk “kelimesini her duyduğumda tutulup kalıyorum.)
  • Amerika rüyası efsanesi

 

Analysis

Bu program kamu düzeni konusu ile ilgili derin ve analitik bir bakış açısı sunuyor. Seçkin yazar ve akademisyenlerin yer aldığı bu platform derin konuları ele alır. Her ne kadar haberlerin bir araya getirilmesi zaman aldığı için bazen gecikmeler olsa da bu kaynak fazlasıyla günceldir. Sosyoloji öğrencileri için ilginç bölümleri de bulunuyor; ‘Bizler bilinçsizce mi ırkçı ve cinsiyetçi davranışlar sergiliyoruz, genetik faktörler mi yoksa çevre faktörü mū davranışlarımızı etkiliyor, hatta The Spirit Level’e ayrılan 30 dk bile var.’

 

 

More or Less

Bu kaynak da siyasi tartışmalarda kullanılan istatistikleri araştırır. 2017’deki seride Grenfell Kulesin’deki ölü sayısı ve ‘Aile İçi Şiddet’ gibi önemli konular üzerinde duruyor.  More or Less, ‘Open University’ tarafından destekleniyor – bu üniversitenin istatistikleri daha kapsamlı araştırmak için önemli bağlantıları var.

Not: Yukarıdaki liste genel bir listedir. Her seviyeden öğrencinin ve sosyolojik konularla ilgilenen herkesin faydalanabileceği kaynaklardır. Aşağıdaki liste ise daha sonra detaylı olarak anlatacağım bir listedir ve sınavlardan dolayı endişe duyan öğrenciler için daha uygun olacaktır.

 

sosyoloji-siteleri

 

 

İYİ SOSYOLOJİ İNTERNET SİTELERİ (Kurumlara Bağlı)

 

 The British Sociological Association

The British Sociological Association İngiltere’deki en büyük sosyoloji ağıdır ve en temel amacı sosyolojiyi desteklemektir. Bunu da internet sitesi aracılığıyla ve ‘iş,  istihdam, toplum’ gibi konularda halka açık konferanslar düzenleyerek yapıyor.

Üyelik yalnızca 100 Sterlin (öğrenci iseniz daha az ) ve bu sayede pek çok akademik kaynağa ulaşabilirsiniz.

 

 

The Bauman Institute

Zygmunt Bauman benim en sevdiğim  sosyologtur. Bunun sebebi, Bauman’ın etik olaylara bakış açısı ve dünyadaki ‘cehennem’ içinde diğer insanlarla birlikte nasıl yaşayacağımıza dair eleştirel bakışıdır.

Bu kurumun en temel amacı ; ‘Günlük yaşama eleştirel bir yorum getirmek ve sosyolojiyi bir miras olarak görerek onu daha da onurlandırmaya çalışmaktır.’

 

 

The London School Of Economics Sociology Pages

Bu listeye en az bir üniversiteyi dahil etmek zorundaydım ve LSE, küresel ve disiplinler arası odağından dolayı iyi bir adaydır. ‘Researching Sociology’ bloğu da göz atmaya değer.

Bunu buraya LSE’ye gidip oradan derece almanız için eklemedim; çok iyi internet sitelerinden biri olduğu için ekledim.

 

 

 

EN İYİ SOSYOLOJİ BLOGLARI

Sociology Images

Bu blog 2007 yılında, her kökenden insanın sosyolojik hayal gücünü canlandırmak amacıyla kuruldu. Bloğun fazla sayıda katılımcısı ve geniş bir yelpazesi bulunmakta ve günümüz sorunlarına odaklanmaktadır (mevcut cinsiyet normlarını değiştirmek en büyük amacı).

Bu blog da en çok sevdiğim şey; 2007 yılında doktora öğrencisi Lisa Wade tarafından kurulduğunda, önce pek çok insanın blog konusunda şüpheli olması fakat 10 yıl sonra eğitim ödülleri kazanıp,  çeşitli haber kanallarında yayınlanıp saygın bir konuma gelmesidir. Ekim 2017’de yayınlanan bir habere göre; Sociology Images daha da güçlenmeye devam ediyor.

 

 

Sosyolojiye Odaklanan A- Düzey Öğrencilere Hitap Eden Kaynaklar

 

The Exam Board (AQA)

Gözden geçirmeye başlamadan önce AQA şartnamesini kontrol edin. Bu sınav kurulunun A- seviye bir öğrenci için iyi bir başlangıç olacağını aklınızdan çıkarmayın.  Sınav komisyonu aslında bilmeniz gereken her şeyin ayrıntısını vermez ; bu nedenle ders kitaplarının içeriğini kontrol etmelisiniz.

 

Chris Livsey’s Sociology Center

Mükemmel ders notlarına sahip bir site. Bu site revizyonlara değil de tam metinlere odaklanmaktadır. Siteye girip biraz gezindiğinizde ilginç ve eğlenceli olduğunu göreceksiniz. Bu site online olarak ulaşılabilen ilk siteydi ve biraz eski olmasına rağmen yine de kullanılışlı.

 

The Earlham Sociology Pages

Sosyoloji ve siyaset bilimi öğrencileri için çok sayıda materyal içerir. Bazı sayfalar çok detaylıdır, bunlar daha detaylı çalışmalar için kullanılabilir.

 

Twynham Sociology

Aslında burada çok faydalı içerikler bulunsa da; eski tarzda sınav soruları için bulunan bölümleri de vardır, bu yüzden buna dikkat edin.

 

Steve Basset’s YouTube Channel

Sosyoloji ile ilgili konularda bilgi sahibi olunabilecek bir yayındır. Olumsuz özelliği çoğu öğrencinin ilgilenmediği seçenekleri barındırmasıdır. Fakat ‘Modernleşme Teorisi ‘ gibi teori konularında çok iyi bir kaynak. Her öğrenci sosyolojik bakış açısı kazandıran bu kaynaktan faydalanabilir.

 

 

Kapsamlı Revizyon Siteleri’nin Sosyoloji Bölümleri

Biraz sadelik yanlısı biriyim ve sosyoloji öğretmenleri tarafından oluşturulan materyalleri kullanıyorum – bazı revizyon sitelerinde faydalı kaynaklar var; örneğin, S-Cool ve benzerlerini tercih edebilirsiniz.

 

Get Revising – Bu kaynağın sosyoloji bölümünde, insanlar tarafından yüklenen ve sınıf notlarından zihin haritalarına kadar olan çeşitli kaynakları vardır. Kalite standart değildir fakat faydalı olabilecek pek çok malzeme vardır.

 

S-Cool – Bunun sosyoloji bölümü ise temel şeyleri içermesine rağmen fazla kapsamlı değildir. Yine de başlangıç için bir şeyler arıyorsanız iyi bir kaynak olabilir.

 

The History Learning Site

Bu kaynağın üst seviye öğrenciler için faydalı birçok materyal içerdiğini kabul etmeliyim. Bu siteyi kıskanmanın sebebi 20 yıl önce faydalı olan şeylerin şimdiki zamana kopyalanmış gibi olmasıdır.  Dürüst olmak gerekirse, bunu siz yazamazdınız, bende yazamadım çünkü zaten şu an bunun içinde yaşıyorum.

 

Daha İleri Okuma/Araştırma İçin Öneri Kaynaklar

Thinking Allowed

Bu haftalık olarak yayınlanan bir radyo yayınıdır ve günümüz sosyoloji araştırmalarının bir kısmını ele alır. İlgi alanlarından biri ise İngiltere ve diğer ülkelerde yapılan bazı etnografik çalışmaların sonucunda verilen yıllık etnografi ödülleridir.

 

Sınıf, Cinsiyet ve Etnik Eşitsizliklerine Dayalı Siteler

 

Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu

Satılan Sosyoloji Öğretim Kaynakları

Öğretmenlerin yaklaşık 10 saat uzunluğunda anlatacakları ‘Sosyoloji’ye Giriş’ dersleri için ihtiyaç duydukları her şeyi içererek yaptığım öğretim paketini inceleyebilirsiniz.

50 sayfalık öğrenci çalışma paketi, 6 adet 10 dersi yapılandırmak için sunumlar, 10 adet öğrencilerle birlikte yapabileceğiniz ders içi aktiviteleri, linkleri ile birlikte verilmiş çağdaş kaynaklar, genel kurallar/tanımlar ve pek çok quiz içerir.

Bu kaynak, bir sosyoloji öğrencisinin bilmesi gereken her şeyi çeşitli istatistiklerle ve örnek olay çalışmalarıyla birlikte içerir.

Kaynaklar ‘A seviye’ adı verilen sosyoloji öğrencilerini kapsamaktadır. AQA şartnamesinin bütün ana temalarını da kapsar.

Bu eğitim paketini eğitim sosyolojisi için de kullanabilirsiniz. Özellikle A- seviye öğrenciler için oluşturulan bu paket pek çok temel kavramı da içinde barındırır. Bununla birlikte, eğitim şartnamesini ve 7 analiz aktivitesini de içermektedir.

Yukarıdaki kaynaklardan ikisini almak ve düzenli olarak bunların güncellenmesini istiyorsanız aylık £9.99 sahip olabilirsiniz. 2020 ve sonrası için her ay 10 saatlik eğitim paketleri hazırlayacağım. £9.99 abonelik normal fiyatı £19.99 olan bir ürünü %50 indirimli almanızı sağlar.

 

Cansu Kaplan

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


2 Yorum

  1. Çok açık ve net bir şekilde kaynağı vermek böyle olur. Arama motorlarında zaten bilginin ne kendisi var nede doğru dürüst gösterilen kaynağı. Arama motorlarından daha iyi yönlendiriyorsunuz. Elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu