BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Bir İşte Çalışırken Girişimci Olmanın 7 Yolu

Birçok kişi sabah 8 akşam 5 işinden ayrılıp kendi işini kurmanın hayalini kurar. Birçok başarılı girişimci projelerinde hedefledikleri noktaya gelene kadar işlerinde çalışmaya devam eder. Bu geçiş süreci özellikle işini sevmeyenler tarafından stresli ve zordur. Aslında öyle olmak zorunda değil!

Hırs önemlidir ancak sizi ileriye götürmekte yeterli değildir. İşten girişimciliğe geçiş sürecinde heves ve isteği sürdürebilmek oldukça önemlidir. Bu süreçte cesaretin kırılması ve vazgeçmek oldukça kolaydır. Hala işinizdeyken girişimcilik planlarınızdan vazgeçmemek için bu önerileri uygulamaya başlayın.

1. Kendi işinizi başlatma nedeninizi netleştirin

“Neden?” sorusuna verdiğiniz cevap en önemli ilk adımınız olacak. Belki nedeniniz kendi kendinizin patronu olmak, ekonomik özgürlük, zaman özgürlüğü, yaratıcılığınız, evde çocuklarınızla vakit geçirmek veya başkalarına yardım etmek olabilir. Nedeniniz ne olursa olsun bunu bilmek ve işler zorlaştığında hatırlamak hedefinize odaklanmakta yardımcı olacak.

2.Kendinizi hayalinize adayın

Bir işe hevesiniz olması ile kendinizi o işe adamanız arasında oldukça büyük bir fark var. Kendinizi hayalinize adarken hayalinizi başarıya yaklaştırırsınız. Yani hayalinizin içinde olursunuz; ne olursa olsun bir zorlukla karşılaştığınızda pes etmezsiniz. Bunun için kendinize söz verin ve hayatınızdaki insanlara da bu hedefinizden bahsedin.

3. İşiniz için kişisel öngörünüzü oluşturun

Şu andan itibaren bir yıl içinde işinizde ne istediğiniz hakkında düşünün ve yazıya aktarın. Özele indirgeyin ve ayrıntılardan kaçmayın. İdeal gününüzü, anlaşmalarınızı, müşterilerinizin kim olduğunu ve sayısını, aylık gelirinizi ayrıntılı bir şekilde yazın.

Öngörünüzü sabah ve akşam sesli okuyun ve tamamen sonuca odaklanın: hareketli ve gelişen işinize. Olumlu sonuca odaklanarak gün içinde yaşadığınız olumsuz düşünceleri bir kenara bırakacaksınız.

4. Bir Mastermind grubuna katılın

Mastermind grubu, kişilerin düzenli olarak bir araya gelip birbirini motive ettiği, fikir ve tavsiyelerini paylaştığı, zorluklarla beraber mücadele ettiği gruplardır. Bir mastermind grubu hevesini ve isteğinizi korumanızda oldukça yardımcı olacaktır.

Yüz yüze, telefonla ve ya çevrimiçi görüşen mastermind grupları vardır. Eğer katılmak için bulamazsan senin gibi işini yeni başlatan kişilere ulaşarak kendi grubunu oluşturabilirsin.

 

girisimci-nasil-olunur

5. Öğrenmeyi benimseyin

İşinizle alakalı araştırma yapın ve bulduklarınızı öğrenin. İnternet, başarılı bir iş başlatmakla ilgili yararlı bilgilerle doludur. Kurslara gidin, özel öğretmen ve ya bir danışman bulun. Sabahları işe giderken podcast veya sesli kitaplar dinleyin. Ne kadar öğrenirseniz alanınızda o kadar uzmanlaşırsınız, kendinize güvenirseniz o kadar istekli ve başarılı olursunuz.

6. Şu anki işinize karşı olumlu yaklaşın

Her gün işinizin olumlu bulduğunuz taraflarını düşünün. Çalışma arkadaşlarınız, izin günleriniz hatta bedava kahve veya rahat sandalyeniz olumlu yönlere dâhil olabilir.

Mesele bardağın dolu tarafından bakabilmektir.  Şu anki durumunuza ne kadar olumlu yaklaşırsanız her durumda o kadar rahat başarıyı yakalarsınız. Olumsuz düşünceler enerjinizi tüketir ve hayalinizi daha ulaşılmaz bir yere iter.

7. Günlük hedefler belirleyin

İşinizdeki küçük ilerlemeler bazen size gerçek gelişmeler değilmiş gibi gelebilir. Başlangıçta işin büyük kısmı günlük sıkıcı görevler olacaktır. Bunun işinizi geliştirmenin bir parçası olduğunu kabul edin. Her gün sıradan işlerin de dâhil olduğu bu adımları atarak sonucu göreceksiniz. Gelişimi gördükçe hedefinize ulaşmaya daha kararlı ve özgüvenli olacaksınız.

Bir işte çalışırken bu tarz şeyler uygulayarak hayallerimize odaklanacak ve hevesinizi sürdüreceksiniz. Ayrıca işinizde vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Şura Çan

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu