BlogKariyer

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

Geleceğin meslekleri her geçen gün hızla değişiyor ve artan ihtiyaçlar sonucunda birçok meslekte talep azalırken bazı mesleklerde talep yükselmektedir. Geleceğin meslekleri listemizi inceleyerek kariyerinizi şekillendirebilir, kariyerinizde aranan bir birey olabilirsiniz.

Geleceğin Meslekleri

1- Veri Uzmanı

Çağımızın en önemli konularından biri yoğun şekilde depolanan ve işlenen verileri yorumlamak! Özellikle bilgi teknolojileri alanında elde edilen verileri sağlıklı ve hızlı bir şekilde analiz etmek çok büyük önem taşımaktadır. Veri uzmanı sayısal bir meslek olduğundan dolayı veri bilimine yönelik bir bölümden mezun olmanız işe alımda şansınızı artıracaktır.

2-Yapay Zeka Mühendisi

Yapay zeka mühendisliği, yapay zekanın gerçek dünya bağlamlarında uygulanmasını sağlamak için araçlar, sistemler ve süreçler geliştirmeye odaklanan yeni bir disiplindir. Uluslararası literatürde Artificial Intelligence Engineering olarak adlandırılan yapay zeka mühendisliği son yıllarda oldukça popüler bir bölüm! Yapay Zeka Mühendisliği, mekanik sonuçları için insan ihtiyaçlarına uygun olarak AI sistemleri oluşturmak için sistem mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar bilimi ve insan merkezli tasarım ilkelerini birleştiren bir araştırma ve uygulama alanıdır. Temeli insan merkezli yapay zeka, Ölçeklenebilir yapay zeka ve güvenlik temelli yapay zeka yaklaşımlarına dayanır.

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?

3- Moleküler Biyoloji ve Genetik

Temelleri aslında 1990’lı yıllarda atılan 2010 yılından itibaren inanılmaz gelişmeler yaşanan genetik alanında 2020 sonrası iş fırsatlarının uluslararası alanda artacağı öngörülüyor. Moleküler biyoloji ve genetik alanında donanımlı olmanız ve iyi bir yabancı dil sizi her zaman ön plana çıkaracaktır. Crispr gibi gen düzenleme teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceğini düşünürsek bu alanda araştırmacı ve uzman ihtiyacı da artacaktır.

4- Çevre ve İklim Değişikliği Uzmanı

İklim değişikliği ve çevre konuları uluslararası alanda en öne çıkan konulardan biri! İklim değişikliğinin etkileri, su ayak izi, karbon ayak izi, ekolojik ayak izi kavramlarının uluslararası literatürde ölçüt olarak kabul edilmeleri ile çevre ve iklim değişikliği danışmanlığı önemli hale gelmektedir. İklim değişikliği simülasyonlarının oluşturulması ve firmaların iklim değişimine uyum sağlaması da birçok şirketin vizyon ve misyonuna girmiş durumda!

5- Masal Anlatıcılığı

Başlığı görünce şaşırdığınıza eminim :) Masal anlatmak kolay gibi görünse de tonlama, çocuğa ulaşmak ve etkilemek gerçekten zordur! Profesyonel masal anlatıcılığı şu an çok talep gören bir meslek değil ama günden güne bu konuda talebin artması bekleniyor. Maddi durumu iyi olan ebeveynler ve özel okullar sadece masal anlatması için bile profesyonel kişileri işe alıyor.

6- E-Spor Oyuncusu ve Koçluğu

E-Spor online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır. Elektronik spor, dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup oyun oynayabileceği ya da belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük elektronik spor organizasyonları aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların buluşup, oyun oynayabilecekleri bir spor olarak tanımlanabilir. Diğer spor müsabakalarındaki gibi e-Spor müsabakalarında da kişiler veya takımlar karşı karşıya getirilir ve çeşitli yeteneklerinin konuşacağı, oyunu izlemesi ve yapması keyifli bir ortam oluşturulur. Diğer sporlardaki gibi hem fiziksel hem de zihinsel çaba ve beceri gerektirir. Eğer kendinize güveniyorsanız ve gözleriniz oyun oynamak için yeteri kadar sağlamsa bu meslek size çok büyük kazanç sağlayabilir.

7- Metaverse Emlak Danışmanı

Metaverse; kullanıcıların dijital bir evrende “yaşadığı” sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve video dahil olmak üzere teknolojinin birden çok öğesinin birleşimidir. Metaverse dünyasında arsalar şimdiden satılıyor ve bu konuda Türkiye’den alımlar da oldukça fazla. Metaverse dünyasında satışlar manipüle edilebilir ve suistimale açık. Yüzlerce metaverse dünyası olacağı öngörüldüğünden dolayı hangi metaverse dünyasına yatırım yapacağınız da önemli bir konu. Gelecekte bir çok kişi metaverse danışmanı ile çalışacak ve yatırımları konusunda danışmanlık alacak.

8- İnsan Kaynakları Direktörü

İnsan kaynakları alanı şu anda da en popüler iş alanlarından biri ancak gelecek yıllarda insan kaynakları daha da özelleşecek ve talep gittikçe azalsa da nitelik artacak. İnsan kaynakları işe alım, maaş, sigorta gibi konulardan uzaklaşarak verimlilik, proje yönetimi, çalışan mutluluğu gibi konulara daha da yoğunlaşacak. Bir nevi insan kaynakları uzmanı kurumların direktörü gibi olacak.

9- Drone Yönetimi

Hayatınızda hiç drone kullanmadıysanız bir video izlediğinizde drone kullanmak çok kolaydır diyebilirsiniz. Ancak bunu deneyimlediğinizde bu işin gerçekten ne kadar zor olduğunu görürsünüz. Birçok şirket kendi drone operasyon alanlarını kurmak için çalışmalar yapıyor. Nakliye, izleme, tespit ve güvenlik gibi konularda drone teknolojisi yeniden keşfediliyor diyebiliriz. Drone kullanım sertifikası alarak ve gps teknolojilerinde uzmanlaşarak hayatınızda çok farklı bir kariyere imza atabilirsiniz.

10- Kurye

Covid-19 salgını ile birlikte kurye sektörü günden güne talebi artan bir alan. Kargo hizmetini ve eve paket siparişi katlanarak büyüyor, kurye ve paket taşıyıcılarına olan talep de artıyor. Kurumsal birçok firma hizmetlerini teslim etmek için kendi lojistik ağını kuruyor. Kurye mi olacağım dediğinizi duyar gibiyim ama küçümsemeden önce maaşlarını ve şartlarını incelemenizi tavsiye ederim :)

Yazımızın sonuna gelirken tıp, mühendislik ve işletme gibi alanlar güncelliğini korurken; kasiyerlik, postacılık, banka çalışanı gibi mesleklerin azalmasını öngörüyoruz.

11- CHATGPT AI Uzmanlığı

Chatgpt ve benzeri programlar yapay zeka teknolojisi ile birçok işte kullanılmaya başladı. Chatgpt programlama, makale yazma, mail hazırlama, tabloları kontrol etme gibi birçok işte şirketlere yardımcı olmaya başladı. Aslında Chatgpt’nin sınırı sizde, siz ne sorarsanız o cevap veriyor. Peki bunun uzmanlığı nerede diyebilirsiniz? Chatgpt bir yapay zeka programı olduğu için en iyi ve doğru cevabı almak için doğru soruyu sormalısınız. Doğru soruyu sormak da biraz deneme yanılma yönetimi ve kalıpları bilmekten geçiyor. 1-2 sene içerisinde birçok personelin yerine ChatGpt’nin geçmesi bekleniyor ama tabii programı doğru kullanan birilerinin olması şartıyla!

Gökhan Turgut Ünal

Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü

En İyi Staj ve İş İlanları Siteleri

 


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu