BlogYurtdışı Eğitim

Ausbildung Nedir? Nasıl Başvurulur?

Almanya’ya giderek Almanya’da çalışmak isteyenlerin başvurduğu Ausbildung Nedir? Ausbildung Almanya’da bir mesleki eğitim programıdır ve çıraklık olarak da bilinir. Aday; belirli bir alanda işe yönlendirilir ve 3 sene boyunca o alanda çırak olarak çalışır; bu süre boyunca eğitim için bir ücret alınmaz ve kişi çalıştığı süre boyunca maaş alarak yaşam masraflarını karşılarlar.

Ausbildung Nedir? Nasıl Başvurulur?

Bu programa Alman şirketlerinden herhangi biri tarafından Azubi veya Ausbildender olarak kabul edildikten sonra, Ausbildung kapsamındaki eğitiminiz iki bölüme ayrılacaktır:

  • İlk olarak, çırak olarak işe yerleştireceğiniz bir Alman şirketine bağlı olacaksınız.
  • İkinci olarak, Almanca’da Berufsschule olarak da bilinen ve eğitim kurslarına katılacağınız bir mesleki eğitim okuluna bağlı olacaksınız.

Bu iki yere de katılmak zorunda olduğunuz için zamanınızı çıraklık döneminize göre ayırmanız gerekir.

Örneğin, bir otelde Ausbildung’a başvurduysanız, pratik bilgi edinmek için herhangi bir atanmış departmanda üç gün çalışmanız gerekir. Atanan departmanlarınız değişebilir, örneğin, otelcilik işinde genel deneyim elde edebilmeniz için bir ay kat hizmetleri, bir ay oda servisi, bir ay ön büroda çalışmanız istenecektir.

Haftanın geri kalan 2 gününde, ilgili kategori ve tekniklerini öğreneceğiniz mesleki eğitim okulunuzda (Berufsschule) yer alacaksınız. Genellikle Ausbildung programı 3-4 yıl sürer, ancak şirketteki ve mesleki eğitim okulundaki performansınıza göre notlarınız iyiyse, bu süre azaltılabilir.

Ausbildung Şartları Nelerdir?

Süre genellikle hangi şirkette çalıştığınız, hangi departmana atandığınız, hangi mesleki eğitim okulunda okuduğunuz gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Ancak, Ausbildung programına hak kazanmak için şiddetle ihtiyacınız olan önemli bir şey var, o da Almanca dil yeterliliğidir. Mesleki eğitim okulunda kullanılan dil Almancadır. Bütün sınavları Almanca yapıyorlar.

Ayrıca firmanızdaki uygulamalı eğitiminiz Almanca olacaktır. Bazen İngilizce konuşan insanlar olabileceği için de değişebilir. Ancak genellikle iletişim Almanca dilinde olacaktır. Bu nedenle, Almanca dilinin temel gereksinimini veya seviyesini karşılamanız, yani seviyenizin en az B1 olduğunu kanıtlayabilmeniz gerekir.

  • 16 yaşının doldurulması gerekmektedir. Üst yaş sınırı ise kayıt olunacak programlara göre farklılık gösterebilmektedir.
  • Lise mezunu olunması yeterli olmaktadır. Türkiye’den katılmak için ise 12 yıllık eğitimin tamamlanması gerekmektedir.
  • Başvuru yapacak olan adayların en az B1 seviyesinde Almanca bilmesi gerekmektedir.

Çoğu şirketin başka ülkelerden çırak işe alırken kontrol ettiği en önemli ön koşul, iyi derecede Almanca bilgisidir.

Ausbildung vizesine başvurduğunuzda aşağıdakilere sahip olmanız gerekir:

  • Eğitim şirketi tarafından yazılı bir onay veya sözleşme
  • Ausbildung’unuzun başlangıcından önce kaldığınız süre boyunca Almanya’da yaşam maliyetini sürdürmek için yeterli miktarda para (ayda 863) Euro
  • En azından ilk yıl için veya mesleki eğitiminize başlamadan önce geçerli bir sağlık sigortası

Ausbildung Başvurusu Nasıl Yapılır

Ausbildung başvurusu yapmak için bir şirket bulmalısınız ve vize başvurusu yapmalısınız. Şirketi kendiniz bulabileceğiniz gibi internette bu konuda danışmanlık veren firmalar bulunmaktadır. Şirketi kendiniz bulmak istiyorsanız aşağıdaki web sitelerine bakabilirsiniz.

Almanya İş Bulma Siteleri

Federal İş Bulma Bürosu

Göçmen Danışma Platformu

Yetişkin Göçmen Büroları

Ausbildung İş Bulma Sitesi

Azubi İş Bulma Sitesi

Federal İstihdam Kurumu

Federal İstihdam Ajansı

Best Websites to Find a Job in Germany

Aylık ödenek

Ausbildung katılımcılarına, programın bir parçası olarak her hafta çalıştıkları şirket tarafından aylık bir maaş ödenir. Genellikle, aylık minimum 850.EUR miktarına hakları vardır. Her katılımcının becerilerine, üretkenliğine ve haftalık çalışma saatlerine göre daha fazla olabilir.

 


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu