BlogYurtdışı Eğitim

Amerika’ya Yerleşme Rehberi

Fırsatlar ülkesi Amerika, dünyanın birçok yerinden kişinin hayallerini süsleyen bir ülke. Her yıl binlerce kişinin iş fırsatlarını değerlendirdiği, yatırım olanakları ve eğitim için tercih ettiği bu ülke, farklı bir coğrafyada çalışmak isteyenler için sayısız fırsat sunuyor.

Türkiye’de bir üniversiteden lisans mezunuysanız ve iyi derecede İngilizce biliyorsanız, Amerika’ya gidebilmek için gereken özelliklere fazlasıyla sahipsiniz demektir.

Eğer siz de American Dream’i yerinde tatmak isteyenlerdenseniz, gelin hep birlikte oraya yerleşmek için neler yapabiliriz bir göz atalım!

 

GREEN CARD

Amerika Birleşik Devletleri, ülke nüfusundaki kültür çeşitliliğini arttırmak amacıyla 1990 yılında Green Card çekilişini (Diversity Immigrant Visa Program- Çeşitlilik Göçmen Vizesi Programı) resmi olarak yürürlüğe koydu. Toplumda Green Card (Yeşil Kart) olarak bilinen ‘Permanent Resident Card’ (Daimî Oturum İzni Kartı), ABD hükümetinin her yıl tüm dünyadan yaklaşık 55 bin kişiye çekilişle verdiği bir göçmenlik hakkıdır.

Çekilişle Green Card’a sahip olan kişiler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlıkları devam ederken, Amerikan vatandaşlarının yararlandığı birçok haktan yararlanma hakkını elde etmiş olur. Amerika’da çalışma, iş kurma, eğitim ve kalıcı ikamet etme hakkı kazanan Green Card sahipleri, devlet ya da özel sektör fark etmeksizin istedikleri yerde çalışabilirler, istedikleri sektörde iş kurabilirler. Bu kişiler 5 yılın sonunda Amerikan vatandaşlığına başvuru yaparak tam vatandaşlık da alabilirler.

Her yıl Ekim ve Kasım tarihleri arasında alınan bütün başvurular Amerika’daki Kentucky Consular Center (Çekiliş Merkezi) da toplanır ve 6 coğrafi bölgeye ayrılarak numaralandırılır. Başvuru süresi sonra erdikten sonra bilgisayar ortamında rastgele çekiliş gerçekleştirilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı Göçmen Bürosu tarafından gerçekleştirilen bu çekilişe lise veya dengi okul mezunu her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı meslek sınırlaması olmaksızın katılma hakkına sahiptir. Çekiliş, bilgisayar ortamında tamamen dijital bir sistemle gerçekleştirildiğinden başvuru yapanların hepsi eşit şansa sahiptir. Green Card çekilişinin sonuçları Göçmenlik Bürosu’nun resmi internet sitesinden açıklanır. Başvuru sırasında size verilen ‘Onay Numarası’ ile siteye girerek çekiliş sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Amerika Hükümeti Green Card başvuruşunuzu ve kazananların listesini, ABD Konsoloslukları dâhil olmak üzere hiçbir kurum ve kuruluşa vermez. Çekilişi kazanamayanlara da bilgi verilmez.

 

Green Card Başvuru Şartları

  • Çekilişe katılmaya uygun ülkelerden birinin vatandaşı olmak: Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, her yıl çekilişten önce katılıma uygun olmayan ülkelerin listesini açıklar. Türkiye çekilişe katılmaya uygun ülkeler arasındadır.

  • 18 yaş üstü olmak: Green Card çekilişine katılmak için bir yaş sınırı yoktur. Ancak başvuru sahibinin en az lise veya dengi okul mezunu olması gerekiyor. Dolayısıyla 18 yaşını doldurmamış kişiler çekilişi kazansa bile Green Card sahibi olamamaktadır.

  • En az lise mezunu olmak: Başvuru sahibi lise veya dengi bir okuldan mezun olmalıdır. Eğer lise mezunu değilse son 5 (beş) yıl içinde eğitim, tecrübe ve uzmanlık gerektiren bir işte en az 2 yıllık iş tecrübesine sahip olması ön koşulu vardır. Green Card başvurularında sadece resmi eğitimler kabul edilir. Hizmet içi eğitimler veya denklik sertifikaları kabul edilemez. Eğitim ve iş tecrübeleri ile ilgili belgeleri vize görüşmesi sırasında konsolosluk yetkilisine sunmanız gerekmektedir. Eğer eğitim seviyeniz istenilen seviyenin altında ise Green Card alamazsınız.

Green Card çekilişine katılan kişilerde İngilizce bilme şartı aranmamaktadır. Ancak çekilişi kazanıp Amerika’ya gittiğinizde yaşayacağınız zorlukları göz önünde bulundurarak iletişim kuracak kadar İngilizce öğrenmeniz tavsiye edilmekte.

Bunun yanında finansal birikim şartı da aranmamaktadır. Green Card başvurusunda bulunacak kişinin bir mal varlığının ya da parasal birikiminin olması gerekmez.

Siz de Green Card’a başvurarak Amerika’da yaşamaya hak kazanıp kendinizi yepyeni bir maceraya atabilir, hayatınızı sonsuza dek değiştirebilirsiniz!

 

Amerika’da Hayalinizdeki Yüksek Lisans Programını Bulmak İçin 10 Tavsiye

 

YÜKSEK LİSANS

Her yıl dünyanın değişik ülkelerinde yaklaşık 650.000 öğrencinin yüksek lisans yapmak için seçtiği Amerika’da, 16.000’den fazla üniversite bulunmaktadır. Üniversite sayısının bu kadar fazla olması sebebiyle Amerika’da yüksek lisans yapmaya karar verdiğinizde en önemli konulardan biri bütçeniz ve beklentileriniz doğrultusunda en uygun üniversiteyi bulabilmektir.

Amerika’da Master eğitimi alabilmek için en önemli şart İngilizce’ye tam hakimiyettir. Bu temel kural dışındaki şartlar kişinin özel durumuna, başvurulan üniversite ve alana göre değişebilir.

Başvuru şartlarıyla ilgili farkında olunması gereken bir konu da Amerikan sisteminde Türkiye’deki gibi tek bir sınav ya da kriter üzerinden öğrenci seçimlerinin yapılmamasıdır. Tıpkı iş başvurusu yapan bir profesyonel gibi, Amerikan üniversiterine başvuran öğrencilerin de başvurularıyla kendi farklılıklarını ortaya koyabilmeleri beklenir. Bu açıdan, kiminin başvurusu güçlü bir akademik geçmiş ve yüksek GRE, GMAT ya da benzeri sınav sonuçlarıyla öne çıkarken, kiminin başvurusunu diğerlerinin önüne geçiren o alandaki iş ya da gönüllülük tecrübesi olabilir. Ayrıca başvuru prosedürünün dikkatle izlenmesi gibi teknik konular, yazılan motivasyon mektupları da çok önemlidir.

Yüksek lisans yapmak konusunda öğrencilerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri ise okul ücretlerini karşılayamamak. Bildiğiniz gibi Amerika’daki üniversiteler ücretli. Yüksek lisans program ücretleri bölge ve üniversiteye göre değişse de yıllık ortalama $8000 – 25.000$ arasında bir ücrete sahip. Konaklama ve sosyal giderleriniz için de bir yıllık harcamanız ortama olarak 8000$ – 10.000$ civarında olacaktır. Özetleyecek olursak, Amerika’da bir yıllık eğitim, konaklama ve sosyal giderlerinizin toplamında yıllık 20.000$ – 25.000$ civarında bir maliyeti olmasını bekleyebilirsiniz.

Amerika’daki üniversitelerde YÖK denkliği bulunmaktadır. Bu nedenle, eğer iyi seviyede İngilizceniz varsa ve Türkiye’deki bir üniversiteden mezunsanız, Amerika’da yüksek lisans yapıp daha sonrasında orada kalmak ve iş bulmak gibi bir seçeneği değerlendirebilirsiniz.

 

abd-yerlesmek

 

DİL OKULU

Normal şartlarda Amerika uzaklık ve vize alma zorluğu gibi sebepler ile ziyaret edilmesi kolay bir ülke değil. Ancak bir dil okulu vasıtası ile bu kolaylaştırılmakta. Dil okulunda ders olmadığı dönemlerde öğrenciler diğer eyaletleri de görme şansı elde ediyorlar.

Amerika’da dil eğitimi almak özellikle de dil yeterliliğinizi ileri bir düzeye taşıyacağından dolayı, CV’nize büyük katkı sağlayabilir. Çünkü dil okulları çok fonksiyonel kurumlardır. Çok büyük oranda çalışan profesyoneller tarafından da tercih edildiği için İngilizce dilini iş hayatında kullanabilmenize, İngilizce sunum ve tartışma yeteneklerinizi geliştirmenize, CV hazırlama ve mülakat tekniklerini geliştirmenize olanak sağlayan ücretsiz workshoplar ve kariyer kulüpleri bulunur. İsterseniz belirli ek ücret karşılığında İş İngilizcesine yönelik derslere de devam edebilirsiniz. Bu sayede yalnızca Amerikan kültürünü ve insanlarını yakından tanımakla kalmaz hem iş networkünüzü genişleterek Amerika’da uzunca süre devam edebilecek dostluklar kurup hem de İngilizce akıcılık kazanırsınız.

Amerika dil okulları lisans ya da yüksek lisans eğitimine devam etmeyi düşünenler için de bir fırsat oluşturmaktadır. Yüksek öğrenime devam etmek için Amerika’yı tercih etmeyi düşünenler bir dil okuluna kaydolarak hem dil seviyelerini yabancı dilde eğitim için daha iyi hale getiriyorlar, hem de yurtdışında yaşama tecrübesini deneyimlemiş oluyorlar. Türkiye’ye dönüldüğü taktirde de Amerika’da dil eğitimi almış olmak CV açısından artı bir değer olarak ele alınıyor. Yani Amerika’da bir dil eğitimi tecrübesine sahip olmak her açıdan avantajlı bir durum.

Amerika’da dil okulu seçerken, öğrencileri tereddütte düşüren konulardan biri de çok farklılaşan dil okulu fiyatlarıdır. ABD, dil okulu yelpazesinin genişliğiyle ön plana çıkmaktadır. Ülkedeki dil okulu çeşitliliği fazla olduğu için, Amerika dil okulu fiyatları da oldukça çeşitlilik göstermektedir. Ortalama eğitim + konaklama maliyetleri 5000-7000 USD arasında değişir.

Şehirlere ve dil okullarına göre fiyatlar değişkenlik göstermekte ancak fiyatları ciddi anlamda düşük olan dil okullarının Amerika’ya vize almanızı zorlaştırarak, programınızı tehlikeye atacağını göz ardı etmemeniz gerekir. Bu nedenle Amerika’da dil okuluna gitmek istiyorsanız en ucuz dil okulunu seçmek yerine, sizin için en uygun olan, en fazla fayda göreceğiniz dil okulunu tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

Dil öğrenme dışında dil okullarının en önemli faydası, artık Amerika’da olduğunuz için staj veya tam zamanlı iş fırsatlarını kovalamanızın daha rahat olması. Aynı zamanda, zaman içinde tanıştığınız insanların referans olması ile önünüze farklı kapılar açılabilir. Belki de dil okulu diyerek gittiğiniz Amerika’da çalışma ve yaşama fırsatı yakalayabilirsiniz!

ÇALIŞMA İZNİ

Amerika’da çalışmak isteyenlerin bu ülkeye gitmeden önce Amerika çalışma vizesine başvurması gerekmekte. Türkiye’de Amerika çalışma vizesi başvurusu Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu’na yapılmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamak ve çalışmak isteyen kişiler kendi kişisel özelliklerine uygun Amerika çalışma vizesi başvurusunda bulunması gerekiyor. Amerika’da hali hazırda faaliyetleri bulunan şirketlerden davet edilme yöntemi, şirket içi transfer, olağanüstü yetenek, sporcu, sanatçı, din görevlisi gibi kategorilerde geçici, mevsimlik ya da sürekli kategorilerde Amerika çalışma vizesi seçenekleri bulunuyor.

Amerika çalışma vizesi türü yapılan işin türüne, ABD’de çalışılacak işverene ya da kişinin milliyetine göre farklılık gösteriyor. Amerika çalışma vizesi ile Amerika’da yaşama, çalışma ve gerekli koşullar sağlandığında süresiz oturum izni sahibi olunabilmekte. Hatta bazı çalışma vizesi türleri kişilerin beraberinde ailelerinin de Amerika’ya seyahat etmesini bile sağlıyor.

Amerika çalışma vizesi için gerekli evrakları aşağıda bulabilirsiniz.

  • Nüfus cüzdanı / T.C. Kimlik fotokopisi
  • Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli, varsa eski pasaportlar)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (Güncel, arka fon beyaz)
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • Şahsi Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
  • DS 160 Formu I-129 Formu (Vize başvurusunda bulunan kişinin ABD’deki işvereni tarafından temin edilmelidir)

Siz de çalışma iznine başvurup Amerika’da çalışmaya hak kazananlardan biri olabilirsiniz. Neden olmasın? Biz istersek ve gerçekten uğraşırsak, hayallerini gerçekleştirenlerden biri olabiliriz. Tek yapmamız gereken harekete geçmek. Amerika’da yaşamak isteyen herkesin kendini bir gün orada bulabilmesi dileğiyle!

 

Gizem ARIK

Proje Yönetimi Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu