BlogYurtdışı Eğitim

Almanya’da Eğitim Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Bu yazımızda Almanya’da eğitim hakkında en çok sorulan soruları yanıtlayacağız. Yazımızda Almanya’daki üniversitelere giriş süreci, üniversitelerin eğitim ücretleri, Almanya’da okumak için öğrenci vizesi, burslar ve daha fazlası hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

1- Almanya’da eğitim ücretsiz okuyabilir miyim?

Almanya’da ücretsiz eğitim; eğitim seviyenize, nereli olduğunuza ve hangi şehirde okumak istediğinize göre değişir. Normalde, 2014 yılında, Almanya’da tüm devlet okullarında öğrenim ücretleri kalkmıştı. Fakat 2017 yılında Almanya’nın Güneybatı, Baden-Württemberg eyaletinde, Avrupa Birliği ülkelerinden olmayan öğrenciler için bu ücretler tekrar yürürlüğe girdi.

Bahsettiğimiz ücretler dönem başına 1,500 euro, yani bir yıl için 3,000 euro olarak belirlenirken, ikinci lisansını yapacak öğrenciler için dönem başı 650, yıllık ise 1,300 euro olarak belirlenmiştir. Erasmus üyesi ülkeler ise bu ücretlerden muaf tutulmaktadır. Artık tam olarak ücretsiz eğitim olmasa da Almanya diğer ülkelere göre daha ucuz eğitim olanakları sağlamaktadır.

Bu eğitim ücretlerinin Almanya’nın diğer şehirlerinde de yürürlüğe girmesi önümüzdeki yıllarda muhtemel. Fakat şu an, devlet okullarındaki lisans eğitimleri tüm öğrenciler için ücretsiz. Ücretsiz dediysem, yine de bu okullara her dönem için 250 euro’yu geçmeyen sembolik bir ücret ödemek durumundayız.

Yüksek lisans öğrencileri için ise, öğrenim ücretli olmaya devam etmektedir. Tabii lisansınızı Almanya’da tamamladıysanız bu ücretlerden muaf olabilir ya da küçük rakamlarla sıyrılabilirsiniz.

Eğer lisans eğitiminizi başka bir ülkeden aldıysanız, ardışık eğitime tabi olmadığınız için, üniversiteye ve alacağınız derslere göre öğrenim ücreti ödemek durumundasınız.

2- Almanya’daki üniversiteler ne gibi fırsatlar sunar?

Bologna Süreci kapsamında Almanya’daki tüm üniversiteler uluslararası tanınan bir diploma vermektedir. A BA( Sosyal Bilimler Fakültesi) ve BSc (Fen Bilimleri Fakültesi) genelde altı dönem (üç yıl)sürmektedir. Bu bölümlerin yüksek lisans programları iki  ya da dört dönem (bir ya da iki yıl) arasında değişirken, doktora programları genelde altı dönem ( üç yıl)  sürer.

3- Almanya’da nasıl Tıp eğitimi görebilirim?

Almanya’da herhangi bir devlet okulunda Tıp eğitimi görebilirsiniz. Fakat bu eğitimi görmek için iyi bir şekilde hem Almanca hem de ingilizce bilmelisiniz. Almanya’daki Tıp eğitimi lisans, ön lisans diye ayrılmamıştır. Bu bölümü okuyacaksanız altı yıl üç ay sürdüğünü ve başvuru sürecinin rekabetli geçtiğini bilmelisiniz.

4- Almanya’da okumak için gereklilikler nelerdir?

Almanya’da okumak için yüksek öğrenime giriş yeterliliğine ( Hochschulzugangsberechtigung) sahip olmanız gerekmektedir. Bu yeterlilik çeşitli formatlarda olduğu gibi, yabancı öğrenciler için ülkelerine özgü olarak, kendi okullarından ve eğitim sistemlerine göre değişen yeterlilikler olabilir.

Almanya’da lisans okumaya aday yabancı öğrencileri için bu yeterlilik; lise diploması, okul bitirme sertifikaları ya da kendi ülkelerinde yapılan üniversite giriş sınavı puanları olabilir.

Yüksek lisans okuyacak öğrenciler ise bu yeterlilik, lisans diploma derecesi ile sağlanmaktadır.

Eğer kendi ülkenizde yüksek öğrenim görebilecek yeterliliğe sahipseniz, genel olarak Almanya’da da bu öğrenimi görecek yeterliliğe sahip olduğunuz anlamına gelir.

Eğer Almanya sahip olduğunuz yeterliliği tanımıyorsa, zorunlu bir sınava ve sizi okumak istediğiniz bölüme girmenizi sağlayacak olan Feststellungprüfung’a girmelisiniz. Bu sınava girmeden öncede Studienkolleg’lerde hazırlık kurslarında yapılan bu sınav için eğitim görebilirsiniz.

Bunlar dışında, Almanya’daki çoğu üniversitenin eğitim dili Almanca olduğu için, üniversiteye başlamadan önce Almanca yeterliliğinizi de kanıtlamanız gerekmektedir. Bunun için dilerseniz eğitiminize başlamadan önce Almanca kursları alabilirsiniz.

Üniversiteye giriş ve Almanca yeterlilikleri dışında, seçtiğiniz üniversiteye göre değişen başka gereklilikler de istenilebilir. Bu gereklilikler okuyacağınız okulun ya da bölümün saygınlığına göre değişebilir. Neler gerektiğine dair bilgileri seçtiğiniz üniversitenin internet sitesinden edinebilirsiniz.

5- Almanca konuşmam gerekli mi?

Almanya’da çoğu üniversitede eğitim dili Almancadır. Yabancı öğrenciler, almanca bilgisini Almanca dil sınavı sonuçlarıyla ya da hazırlık kursu alarak kanıtlaması gerekmektedir. Almanya’da kabul gören, Almanca bildiklerine dair sonuç gösterilmesi gereken yeterlilikler sırasıyla şöyledir; DSH(Yabancı Öğrenciler İçin  Üniversiteye Giriş Almanca Sınavı), TestDaf ( Almanca Dili Testi), GDS ( Goethe Enstitü’sü Alman dili diploması)ve DSD (Eğitim ve Kültür Bakanlığı Kongresi Alman Dili Diploması, Seviye 3)

Eğer Almanca hakkında yeterli bilginiz yoksa İngilizce eğitim veren bölümlere de bakabilirsiniz. Daha çok yüksek lisans programları olmak üzere Almanya’da ingilizce eğitim veren bölümler de vardır. Tabii eğer ana diliniz ingilizce değilse, yine bu bölümlere girmek için Toefl ya da Ielts gibi sınavlarla dil yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.

Yine de ingilizce eğitim veren bir bölüm de seçseniz Almanya’da yaşamınızı sürdürmek için Almanca öğrenmeniz gerekebilir.almanya-egitim-merak-edilenler

6-Almanya’daki üniversitelere nasıl başvururum?

Almanya’daki üniversitelere başvuru süreci, üniversiteden üniversiteye farklılık göstereceği için başvurmadan önce, seçtiğiniz üniversitenin internet sitesine girerek tüm gereklilikleri öğrenmelisiniz. Eğer hiç bir bilgi bulamazsanız üniversitenin uluslararası öğrenci ofisini ziyaret ederek ya da arayarak öğrenmenizi öneririm. Böylelikle ofisde çalışanlar size tüm gereklilikleri anlatabilir ve başvuru süreci hakkında tüyolar verebilir.

Genellikle Almanya’da üniversite başvuruları için istenen belgeler şunlardır;

– Lise diploma çıktısı ya da üniversiteye giriş için yeterli olduğuna kanıt niteliğinde bir belgenin çıktısı. (Orijinal dilde)

– Lise diploma puanlarının, diplomanın ya da bu dökümanların denkliğini sağlayacak bir belgenin çevirisi

– Pasaport fotoğrafı

– Pasaportun fotokopisi (Kişisel bilgiler ve Kimlik fotoğrafı)

– Yabancı dil sertifikası

Almanya’daki birçok üniversitede, kış dönemi başvuru süreci Mayıs ayının başında başlayarak Temmuz ayının ortalarına kadar sürer. Sonuçlar ise başvuru bitiş tarihinden yaklaşık bir-iki ay içinde açıklanır. Kabul süresinin başarılı geçmesi için başvuru sürecinde istenilen tüm dökümanların sağlandığından emin olup, bilgilerinizi girdiğimiz başvuru formunu eksiksiz doldurmalısınız

7- Almanya’da okumak için öğrenci vizesine ihtiyacım var mı?

Almanya’da okumak için vize gerekip gerekmediği nereli olduğunuza göre değişir. Avrupa Birliği ülkeleri ve İsveç, Liechtenstein, Norveç, İzlanda bu vizeden muaftır. Eğer Amerika Birleşik Devleti, Kanada, Avusturalya, Yeni Zelanda, İsrail, Japonya ve Güney Kore’den geliyorsanız öğrenci vizesi almanıza gerek yok ama yine de Almanya’ya geldiğinizde oturum iznine başvurmanız gerekmektedir. Andorra, Brezilya, El Salvador, Honduras, Monaco, San Marino, Tayvan’dan geliyorsanız ve Almanya’da çalışma gibi bir düşünceniz varsa, öğreniminizden önce ve sonrasında vize başvurusu yapmanız gereklidir. Eğer bahsedilen ülkelerden birinden gelmiyorsanız Almanya’ya gitmeden en az üç ay öncesinde öğrenci vizesine başvurmanız gerekmektedir.

8- Almanya’da nerede okuyabilirim?

Almanya’daki 45 üniversite QS’in en iyi üniversiteler listesinde yer alır. Yani bu da Almanya’daki üniversite seçeneklerinin birçoğunun iyi olduğunu kanıtlamaktadır. Eğer dünyaca tanınan bir şehirde okumak istiyorsanız, QS En iyi Öğrenci Şehirleri listesine de girmiş olan Münih ve Berlin’i tercih edebilirsiniz.

Bu şehirler dışında Almanya’da size iyi eğitim sağlayacak North Rhine- Westphalia ( Düsseldorf ve Köln’ün de yer aldığı), Bavaria ( Münih), Hesse ( Frankfurt), Saxony (Dresden), Hamburg eyaletlerinde okuma seçeneklerini de düşünebilirsiniz.

Üniversite seçiminize yardımcı olması için  QS’nin Bölümlere göre Dünya’nın en iyi üniversitesi lisetesinde Almanya seçeneğine tıklayarak gözden geçirebilirsiniz. Bu siteden bir de karşılaştırma seçeneği ile seçim sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

9- Üniversite ve “Fachhochschulen” arasında ne gibi farklar vardır?

Almanya’da okumak denilince ilk aklınıza gelen şey üniversitelerde verilen lisans ya da yüksek lisans eğitimi olabilir. Fakat Almanya’da daha çok uygulamaya yönelik eğitimler alabileceğiniz, “Fachhochschulen” denilen kuruluşlar da vardır. Üniversitelerin uygulamalı bilim bölümlerinde ve Fachhochschulen’da daha çok mühendislik, doğa bilimleri ve işletme bölümleri mevcuttur. Üniversitelerde uygulamalı bilimlere kayıt olmanız, yapacağınız uygulamalı eğitimler ve stajlar, çalışacağınız alanı daha yakından tanıma imkanı sunacaktır. Eğer akademik bir kariyer peşindeyseniz, teorik daha az eğitim verileceği için Fachhochschulen’lar sizin için en iyi seçenek olmayabilir.

10- Almanya’daki burslar yaşam maliyetlerimizi kapsar mı?  

Almanya’daki çoğu devlet üniversiteleri ücretsiz olsa da, yaşam giderleri için yardım almanız gerekebilir. Eğer bir sponsorunuz ya da size maddi anlamda destek olabilecek birileri yoksa, bu giderleri karşılayacak sayısız burslardan yararlanabilirsiniz.

Almanya’daki burslar çeşitli yöntemlerle edinilebilir. Almanya Hükümeti DAAD ya da Erasmus+ Avrupa Komisyonu adı altında yabancı öğrencilere finans sağlamaktadır. Bunun dışında, üniversitelerin kendi verdiği ya da başka kuruluşların burslarından yararlanabilirsiniz. Bu burslar için, seçtiğiniz üniversitenin internet sayfasından, yabancı öğrenciler için burs sağlayıp sağlamadığına bakabilirsiniz. Genellikle bu burslar; başarınıza, okuyacağınız bölüme ya da nereli olduğunuza göre verilir.

Almanya İş Bulma Siteleri

11- Öğrenimim boyunca nerede yaşayabilirim?

Maalesef Almanya’daki çoğu üniversite kayıtlı öğrencileri için kalacak yer sunmuyor. Yani yaşayacağınız yeri kendiniz bulmalısınız. Almanya’da okurken Öğrenim ücreti verseniz de vermeseniz de, aylık olarak en çok harcayacağınız şey kiranız olacaktır. Bu kira bedelleri de Almanya’nın neresinde yaşadığınıza göre değişkenlik gösterir. Batı Almanya’daki Düsseldorf, Köln gibi şehirlerde ya da Heidelberg, Freiburg gibi daha küçük öğrenci kentlerinde yaşıyorsanız Doğu Almanya’daki Berlin şehrindeki kiralara göre biraz daha az ödeyebilirsiniz.

Almanya’da öğrenciler için konaklama olanaklarından bahsettiğimiz zaman; öğrenci yurtlarında, diğer öğrencilerle paylaşılan evlerde ve apartmanlarda yaşamayı gözden geçirebilirsiniz. Genelde kira ücretleri, biriyle paylaşmadığınız zaman 357 euro. Biriyle paylaştığınız zaman ise 280 euro civarındadır. Yurtlar ise en ucuz seçenek olup, yaklaşık 234 euro civarındadır.

 

12- Öğrenimim boyunca çalışabilir miyim?

Evet,çalışabilirsiniz. Eğer Avrupa Birliğinde olan bir ülkeden ya da İzlanda, Lichtenstein, Norveç ve İsviçre’den geliyorsanız haftada maksimum 20 saat çalışabilirsiniz. Eğer Avrupa Birliği üyesi bir ülkeden gelmiyorsanız, çalışma iznine başvurmadan yılda 120 gün tam zamanlı, 240 gün yarı zamanlı olacak şekilde çalışabilirsiniz. Okulu bitirip, çalışma iznine sahip olduğunuz zaman ise Almanya’daki iş kurumlarıyla konuşup, yasal yükümlülüklerinizi öğrenebilirsiniz.

 

13- Öğrenimimi bitirdikten sonra Almanya’da kalabilir miyim?

Evet. Almanya’da Uluslararası öğrenci olarak öğreniminizi tamamladıktan sonra, 18 ay boyunca iş aramak üzere oturum iznine başvurabilirsiniz. Bu dönemde bir iş bulursanız, Almanya’da yasal olarak kalabildiğinizin kanıtı olarak vizenizi, oturum ve çalışma izninizi uzatmayı sakın unutmayın.

 

Son olarak da; Almanya’da yüksek lisans eğitimi almış olan Ece ETİ’nin deneyimlerini sizinle paylaşmak istiyorum.

 

Ece TULCA

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu