BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

20 Saat Kuralı

20 saat kuralı, öğrenme şeklinizde devrim yaratacak. Peki nasıl?

Beyin cerrahı Josh Kauffman ilk kez baba olduğunda, kendini çok umutsuz hissetti.

İş, bebek bezleri ve kronik uyku yoksunluğu arasında, bir daha yeni bir şey öğrenmek için nasıl zaman bulacağım? diye düşündü.

Ondan önce aynı şekilde hisseden milyarlarca çiçeği burnunda ebeveyn gibi, uykusuzluktan bitap düşmüştü ve bir daha asla boş zamanı olmayacağını varsaydı. Bu yüzden kısa bir süre kendisine acısını yaşaması için izin verdi.

Sonra düşünmeye başladı.

Yeni bir beceriyi edinmek *gerçekte* ne kadar sürer?

Google, en çok satan kitaplar ve tüm büyük bloglar 10.000 saat cevabını verdi.

Ancak, aynı zamanda kendini “bilişsel psikoloji kurdu” olarak adlandıran Kauffman, biraz daha derine inmeye karar verdi. Bu görünüşte rastgele olan sayının nereden geldiğini ve gerçekte ne anlama geldiğini bulmak istedi.

Florida Eyalet Üniversitesi’nden Dr. K. Anders Ericsson tarafından gerçekleştirilen ve profesyonel golfçüler, kemancılar ve satranç ustaları gibi her türden dünya standartlarındaki profesyonelleri inceleyen bir araştırmaya rastladı. Bu alanlardaki en iyi performansı gösterenlerin, uzmanlık seviyelerine ulaşmak için yaklaşık 10.000 saatlik kasıtlı alıştırma yaptıklarını keşfetti. Bir kişi zamanını ne kadar çok alıştırma yaparak geçirirse, o alanda başarılı olma olasılığı o kadar artar. Bu yüzden, 10.000 saat kuralı bir beceriyi basitçe edinmekten çok o beceride ne kadar zamanda ustalaşılacağının ölçütü haline geldi.

İyimserliği biraz olsun artan Kauffman araştırmasına devam etti. Ve bulduğu şey heyecandan ürpermesine sebep oldu.

20 saat kuralı

Hepimiz “öğrenme eğrisini” duymuşuzdur. Bu, tam bir acemilikten nispeten hızlı bir şekilde temel bir yeterlilik seviyesine ulaştığınız sinir bozucu ama faydalı bir zaman dilimidir.

ogrenme-egrisi

Öğrenme eğrisi. Kaynak: 20 saat içinde bir şey nasıl öğrenilir / TEDx |

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, temel yeterliliğe az bir sürede hızlıca ulaşabilirken daha sonra yeterlilikten ustalığa geçiş aşamasında hızınız gitgide azalır. Bu öğrenme eğrisi, çeşitli beceriler arasında son derece değişkendir, ancak Kauffman, çoğu becerinin, sadece 20 saat içinde en azından temel bir yeterlilik seviyesine ulaşabileceğini keşfetmiştir.

Sadece 20 saatlik kasıtlı ve odaklanılarak yapılan alıştırma, herhangi bir yeni beceride temel yeterlilik seviyesine gelebilmeniz için gerçekten ihtiyacınız olan tek şeydir. Zamanınızı 1 ay boyunca her gün sadece 45 dakika alıştırma yapacak şekilde ayarlayın.

Madem bu kadar kolaysa, neden herkes her ay yeni bir beceri öğrenmiyor?

Üç Sebep: zaman eksikliği, odaklanma eksikliği ve nereden başlayacağınızı bilmemek.

Odaklanmak için zaman bulmak.

Önce odaklanma kısmını ele alalım. Bitmek bilmeyen dikkat dağıtıcıların olduğu bir çağda, dikkatinizi toplamak çok zordur. Gerçekten çok zor. Profesör Cal Newport, en çok satanların 1 numarasında yer alan kitabı Deep Work ‘de, toplum olarak, tek seferde sadece bir işe derinlemesine odaklanabildiğimizi öne sürüyor. Bu pek de iyi sayılmaz, çünkü beynimiz sürekli olarak görevler arasında geçiş yapmak yerine tek bir karmaşık göreve odaklandığımızda en iyi performansını sergileyecek şekilde tasarlanmıştır. Fakat biz topluca bir çok işi aynı anda yapmaya çalışan devasa bir grup haline geldik ve bu işte gerçekten çok kötüyüz. Yetiştirmek zor bir alışkanlık olsa da, odaklı çalışmada harika olmanın yatırım yapmaya değer olduğunu öne sürüyor.

Newport ve diğer yazarlar, odaklı çalışma anlarına bağlı kalmanıza yardımcı olacak dört strateji sunar:

  1. Keşiş: İlk olarak kendinizi dünyadan belli bir süre için soyutlayın. Sonunda romanı yazmak için bir hafta boyunca ormandaki bir kulübede olduğunuzu düşünün.
  2. Bimodal: odaklı çalışma için her gün 3-6 saatlik bir zaman dilimi ayarlayın ve sadece bu görev üzerine çalışın. Bu keşiş yaklaşımına benzer, ancak günlük olarak ve ormanda bir kulübenin içinde olmadan yapılır.
  3. Ritmik: Bimodal yaklaşımını andıran ritmik strateji Pomodoro tekniğine benzer şekilde çalışır. İşinizi ve dinlenme sürenizi zaman dilimlerine (gerçek bir zamanlayıcı ile) ayırır. Popüler yöntem 25 dakika çalışmak ve 5 dakika dinlenmektir, ancak sizin için uygun olan akışı bulmak için bunu deneyebilirsiniz.
  4. Gazetecilik: Gün boyunca beklenmedik boş zamanlarınızı odaklı çalışmaya ayırın.

Her şey iyi güzel ama ben günde 12 saat boyunca hastanedeyim. Odaklı çalışma yapmak için 4 saatlik zamanım yok. Dediğinizi duyar gibiyim.

Ayda 20 saat boş zaman bulmak imkansız görünüyor, değil mi? İş, aile, zorunluluklar ve Netflix arasında kimin zamanı var?

Ama yeterince dikkatli bakarsanız, bir dolu zaman bulabilirsiniz. En son araştırmalar, insanların internette bilinçsizce gezinirken günde ortalama 135 dakika kadar zaman harcadıklarını göstermektedir. Bu, günde 2 saatten fazla harcandığı anlamına gelir ki bu da ayda 60 saat eder.

Bunu daha fazla açıklamama gerek olduğunu sanmıyorum.

Şimdi muhtemelen evet ama bir seferde sadece 5-10 dakikamız olduğunda ,nasıl yararlı bir şekilde değerlendiririz?  diyorsunuz.

Çok basit. Önceden planlayın.

Newport’un odaklı çalışmaya yönelik gazetecilik yaklaşımı, yeni bir beceri edinmek için yapılması gerekenler listeniz hazırsa küçük zaman dilimleriyle mükemmel şekilde uyumludur. Şöyle düşünün; bu hafta tamamlamanız gereken 50 maddeden oluşan bir yapılacaklar listeniz olsaydı, ona nasıl yaklaşırdınız? Üzerinizde bu tür bir baskı ile, tamamlanması en kolay görevleri seçeceksiniz (fizyoterapi randevusunu yeniden planlamak, mailleri cevaplandırmak gibi). Onları gün boyunca bulacağınız 5 dakikalık zaman dilimlerinde yapın. Fakat buradaki en önemli nokta onları yazıya dökmüş olmanız. Düşünmenize gerek yok. Sadece yapmanız gerek.

Yeni bir beceri öğrenmek için de aynı yaklaşımı kullanabilirsiniz. Gün boyunca rastgele 5-10 dakikalık boş zaman dilimleri bulabileceğinizi biliyorsunuz, planınızı ona göre yapın.

Ancak, neyi bilmediğinizi bilmiyorsanız yeni bir beceriyi 5 dakikalık zaman dilimlerine nasıl ayırırsınız?

Nereden başlayacağınızı bilmek: Feynman tekniğini kullanarak bir bilgi ağacı oluşturma

Elon Musk, 21. yüzyılın Leonardo da Vinci’sidir ve öğrenmenin çok özel bir şeklini kullanır.

Musk bir keresinde, çoğu insanın ömrünü harcadığı şeyleri birkaç yıl içerisinde nasıl başarabildiğinden bahsetti. Verimli öğrenimini Feynman tekniği adı verilen zihinsel bir metoda bağlıyor. Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman’ın adını taşıyan bu zihinsel metot, ezberlemeyi değil, içselleştirerek öğrenmeniz gerektiği öncülüne dayanmaktadır.

” Bir tavsiye: bilgiyi semantik bir ağaç olarak görmek önemlidir-yapraklara/ayrıntılara girmeden önce temel ilkeleri, yani gövde ve büyük dalları anladığınızdan emin olun yoksa o yaprakları /ayrıntıları tutacak bir şey olmaz.”- –Elon Musk

Musk, ilk bakışta herhangi bir konudaki en temel kavramları öğrenir ve “ağacın” bir sonraki seviyesine geçmeden önce onu anlamaya çalışır. Örnek olarak aşağıdaki iki durumu inceleyin.

20-saat-kurali

Kaynak: Elon’un her şeyi öğrenmek için kullandığı şaşırtıcı strateji | www.inc.com |

Tüm A’lar 1. örnekte farklı görünüyor, ancak hepsi aynı harf. Örnek 2’deki A harflerine baktıktan sonra 1.örnekteki A harflerine çalışarak bazı tanımlayıcı özelliklerin “A” harfini oluşturduğunu anlayacaksınız. Üstte birleşen iki çizgi, ortadaki yatay çizgi, bu çizginin üstündeki boşluk gibi. Sonunda, neye benzediğine bakmaksızın bir “A” harfini tanıyabilecek ve hatta “A” harfinin temel özelliklerini bildiğiniz için kendi başınıza çizebileceksiniz (eğer tipografi sizin olayınızsa!). Örnek 2’ye örnek 1 ile karşılaştırmadan bakacak olsaydınız, bu harfi “A” yapan benzersiz özellikleri tanımlamanın hiçbir yolu olmazdı ve bu nedenle kendinizinkini oluşturamazdınız. Bir beceriyi veya bilgi birikimini temel ilkelerine indirgeme yeteneği, etkili öğrenme ve daha sonra bu öğrenmenin uygulanması için gereklidir.

Kauffman’a göre, yeni bir beceriyi hızlı ve verimli bir şekilde öğrenmenin ilk adımı, bir beceriyi en önemli parçalarına nasıl ayıracağınızı öğrenmektir. Yeni bir becerinin en küçük ayrıntılarına takılmak için saatler harcayabilirsiniz, ancak bu verimsiz olurdu. Detayları üzerine asacağınız  “dalları ” olmazdı. Bunun yerine, aşağıdaki adımları kullanarak beceri ağacının “gövdesini” inşa eden yeni bir beceri öğrenmenin ilk 20 saatine odaklanın.

  1. Bir  “gövde” oluşturun–seçtiğiniz beceri için birkaç kaynak bulun ve temel ilkeler hakkında bir fikir edinmek için birkaç saat gözden geçirin. Bunu yaparken, örüntünün biçimlenmeye başladığını fark edeceksiniz. Kaynakların ayrıntılarda farklılık göstermesi muhtemeldir, ancak büyük resim neredeyse her zaman aynı kalacaktır. Bu zamanı büyük resmi ve becerinin “gövdesini” anlamak için harcayın.
  2. Beceriyi daha küçük alt becerilere bölün– bu, ayrıntılara bakmaya başlamanız gereken zamandır. Artık büyük resimle “gövdeyi” oluşturduğunuza göre, bu beceriyi öğrenmeye ilişkin “dallar” ve alt becerilerle onu detaylandırın. Bu, bir A’yı gerçekten A yapan şeyi öğrendiğiniz zamandır. Yeni becerinize ilişkin farklı metotları, stratejileri ve alıştırmaları belirleyin ve onları küçük parçalara bölün. En önemli alt becerileri tanımlamak hiç de zor değildir. Konuyla ilgili birkaç kitap seçin ve sonunda aynı yöntem ve tekniklerin tekrar tekrar bahsedildiğini göreceksiniz. Odaklanman için gereken şey bu. Örneğin karikatürü ele alalım. Bir karikatür çizmek için, basit bir hikaye oluşturmayı, ortak şekiller çizmeyi, bu şekilleri basit eskizlere dönüştürmeyi, renkleri bir araya getirmeyi, bu renkleri gölgelemeyi öğrenmeniz gerekir ve liste uzayıp gider. Bu aktivitelerin her biri kendi içinde önemli becerilerdir. Çizimin karmaşıklığı içinde boğulmak yerine, beceriyi alt becerilere, daha sonra küçük parçalara ayırın ve her seferinde birinde alıştırma yapın. Medmastery’de yaptığımız şey tam olarak bu. Temel olayımız, karmaşık tıbbi konuları yeniden yapılandırmak ve en önemli alt becerileri, koşuşturma içindeyken öğrenebileceğiniz kısa derslere ve videolara dönüştürmektir. Sizi mümkün olan en kısa sürede uzmanlık seviyesine ulaştıracak alt becerilere odaklanıyoruz.
  3. Doğru yolda olduğunuzu bilmek için yeterince öğrenin– gereksiz şeylerde alıştırma yapmak için zamanınızı boşa harcamayın. Büyük resmi bildikten ve alt becerileri belirledikten sonra, öğrenme yolculuğunuzun başında sizi yönlendirecek ve yanlış yoldaysanız fark etmenize yardımcı olacak birini seçin. Örneğin, İngilizce öğrenecek olsaydınız, en yaygın 25 kelimenin kullanımın %33’ünden fazlasına tekabül ettiğini  bilmek yararlı olurdu. Birçok dil benzer bir örüntüyü takip eder. Daha en baştan edinmeye çalıştığınız dilin %33’ünü tanımlayabiliyorsanız, beceriyi öğrenmeye devam etme ve fazlasıyla yanlışta olduğunuzu fark etme olasılığınız daha yüksektir. Tüm gramer kurallarını öğrenmeye ve içselleştirmeye odaklanmaktansa bu kelimelere odaklanmak, yeterliliğe çok daha hızlı ulaşmak için yardımcı olacaktır.
  4. Elinizi Taşın Altına Koyun! – Yukarıdaki adımlar toplam 20 saatin 3-4′ saatinden fazlasını almamalıdır. Öğrenmenin en iyi yolu sadece yapmaktır. İlk başta hata yapmakla barışık olun. Etkili öğrenmeyi arttırmak için etrafınızda bir ortam oluşturun. Bu, dikkat dağıtıcıları devre dışı bırakmak ve zanaatınızı geliştirmek için her gün belirli bir zaman ayırmayı kabul etmek anlamına gelir.

Ve anın tadını çıkarmayı unutmayın!

Medmastery, kendi alanlarında ortalığı kasıp kavuran doktorlarla röportaj yaptı. Bilgeliklerinden ve buradaki deneyimlerinden öğrenin.

Melis Atcı

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Kaynak:https://www.medmastery.com/magazine/20-hour-rule-will-revolutionize-way-you-learn-here%E2%80%99s-how

Grafik Tasarım: Yaren Yakut


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu