BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Öğrenme Stilleri: Somut Soyut Rastgele ve Sıralı

“Eğitim Bir Kova Doldurmak Değil Bir Ateşi Yakmaktır.”  — W.B. Yeats

Daha etkin öğrenmeyi ya da daha iyi bir öğretmen olmayı ister misiniz? Ya da insanlarla daha iyi bir iletişim ve bağ kurmayı? Peki ya onları daha çok etkilemeyi?

Öğrenme stillerini eşleştirmeyi veya birleştirmeyi öğrenin.

Aslında her gün yaptığınız şeylerden biri ancak farkında olmayabilirsiniz. Bu daha çok sizin bilgiyi nasıl sıralayıp ilişkilendirdiğinizle alakalı.

Önemli olan önce kendi tercihlerinizi bilmek ve sonra başkalarını anlamaktır.

Somut, Soyut, Rastgele, Sıralı

İşte stilleri oluşturan parçalar:

  1. Somut–İçinde olduğunuz ana ve yere odaklanırsınız. Bilgiyi ne gördüğünüze, duyduğunuza, hissettiğinize ve tattığınıza göre işlersiniz. Sizin için ” Neyse o.”  Gerçek bir örnek istersiniz.
  2. Soyut– Bağlantı ararsınız. Analizinizde çok daha entelektüelsinizdir. Sezgilerinizi ve hayal gücünüzü kullanırsınız. Sizin için “işler her zaman göründüğü gibi değildir.”  Örneklerden soyutlanırsınız.
  3. Rastgele-Farklı bilgileri rastgele bir şekilde işler ve kolaylıkla konudan konuya atlayabilirsiniz.
  4. Sıralı– Farklı bilgileri doğrusal bir şekilde işler ve takip etmek için bir plan veya bir dizi adım tercih edersiniz.

Tercihiniz rastgeleyse, muhtemelen madde imlerini atlamış veya göz gezdirmişsinizdir. Sıralıyı tercih ettiyseniz eğer, bildiklerinize ekleyerek satır satır okumuşsunuzdur.

Her seferinde bir örnek arıyorsanız, somutu tercih edebilirsiniz. Bunu öğrenme veya bilgi paylaşma yaklaşımımı geliştirmek için kullanabilirim diyorsanız, soyutu tercih edebilirsiniz.

Somut Sıralı, Somut Soyut, Soyut Sıralı, Soyut Rastgele

İşte özetle öğrenme stilleri:

  1. Somut Sıralı – bilgilerinizin somut gerçekler ve verilerle tutarlı bir şekilde sunulmasını istersiniz. Somut sıralı öğrenicilerde gördüğüm şey, bir örnek veya kavram diğerini doğrusal bir şekilde takip ettiğinde iyi öğrenmeleridir. Konudan konuya atlamak bir sorundur ve hayal kırıklığı ile karışıklık yaratabilir.
  2. Somut Rastgele-somut olduğu ve onunla bağlantı kurabildiğiniz sürece, bilginin hangi sırayla geldiği önemli değildir. Somut rastgele öğrencilerde gördüğüm şey, oldukça hızlı bir şekilde konudan konuya atlayabilmeleridir, ancak kavramak için örneklere ihtiyaçları vardır. Sorunu çözmede ve can alıcı noktayı bulmada çok etkindirler.
  3. Soyut Sıralı– Soyut sıralı öğrenenler için soyutlamalarda sıralı bir akışı takip ettikleri sürece harika olduklarını söyleyebilirim.
  4. Soyut Rastgele– soyutlamalar sırasına bakılmaksızın mükemmeldir. Soyut rastgele öğrencilerde gördüğüm şey, en rahat öğrenme stiline sahip olmalarıdır, çünkü sıralama önemli değildir, ancak bildiklerini paylaşmakta zorlanabilirler. Ayrıca, bilgi sıralı ve ayrıntılı olduğunda sıkıldıklarını fark ettim.

Hepimiz stillerin bir karışımıyız, ama tercihlerimiz var. Bu aynı zamanda bir süreklilik.

Önemli olan, kendinizi tanımak ve diğer insanların bilgileri sizinle aynı şekilde işlemeyebileceğini fark etmektir. Konudan konuya atlamayı sevmiyorlarsa, onlar için bir plan oluşturun.

Onlar için çok yavaş kalıyorsanız, sıra dışı olsa bile ana noktalara geçmeyi deneyin. Yani, sizin için neyin işe yaradığını test edin.

Şimdi, kendinize şunu sormalısınız – bu gerçekten DİKKAT EKSİKLİĞİ BOZUKLUĞU muydu yoksa sadece farklı bir öğrenme tercihi miydi?

İşe Dönüş

Bu, zihinlerin basit bir şekilde toplanması ve fikir alışverişidir, ancak ekipteki herkes ayrı telden çalıyordu. Bir mimar aklında harika bir kalenin resmini çizerken diğer mimar bağdaştırabileceği belirli örnekler istedi.

Bu bir çıkmazdı.

 Fark ettiğim ilginç şey, her ikisinin de mantık yürütme konusunda sıralı olmaları. Bu bir mantıksal noktayı diğerinin takip etmesiydi ve birbiri ardına mantıksal soruydu, fakat birbirlerini es geçtiler.

Aradaki fark, bir mimarın soyutlamayı tercih ederken, diğerinin ise somutlamayı tercih ediyor olmasıydı.Eğer bunu bilselerdi ya da o zaman bunu bilseydim, bunu fark edip görebilir arada bir köprü oluşturabilirdim.  Ancak, bunu bilmediğimden, her ikisinin de sıralı bir şekilde çalıştığını fark etmeksizin bir noktadan diğerine atladım.

Bu, sadece farkındalık eksikliği nedeniyle üç stilin uyumsuzluğuydu.

Gerçekten neler olduğunu görebildiğinizde, bir sorunu çözmek çok daha kolay!

Kilit Noktalar

İşte benim kilit noktalarım:

  • İlk önce kendinizi tanıyın. Kendi öğrenme tercihlerinizi belirleyin.
  • Somutu mu yoksa rastgeleyi mi tercih ettiğinizi öğrenin.
  • Rastgele mi yoksa sıralı mı tercih ettiğinizi öğrenin.
  • Yaklaşımınızı başkaları için uyarlayın.
  • Sizin için neyin işe yaradığını test edin.
  • Diğer stilleri keşfedin.

Beni şaşırtan şey, meslektaşım bu stilleri bana ilk kez gösterdiğinde, tercihlerimin ne olduğunu anlamakta zorlandım. Kısmen bilginin nasıl sunulduğu ile ilgiliydi, ama aynı zamanda iş bağlamımla da ilgisi vardı.

 Stilimi çok fazla uyarladığımı fark ettim, çünkü bir takım lideri olarak, her zaman eşleşecek çok farklı stillerim oluyor.

Bunun durumla ve bağlamla da ilişkili olduğunu fark ettim, bu yüzden benim için bir sonraki hamle, belirli durumlarda nasıl öğrendiğimi optimize etmeyi öğrenmekti. Örneğin, birçok durumda, lafı dolandırmadan bir örnek ve özet istiyorum.

Bulanık noktaları birleştirmekle vaktimi harcamıyorum bu da bana çok zaman kazandırıyor.

Melis Atcı

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu