BlogYurtdışı Eğitim

Rusya Üniversite Eğitim Rehberi

Neden Rusya?

Nüfusunun neredeyse yarısından fazlasının üniversite diplomasının olduğu Rusya, uzun yıllardır oldukça zengin ve köklü eğitim geleneklerinin olduğu bir ülke. Rus üniversiteleri her alanda uzman öğrenciler yetiştirerek uluslararası listelerde her yıl üst sıralarda kendilerine yer buluyorlar. Ayrıca Rusya’da eğitim Amerika ve Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha uygun. Rusya her sene 170 farklı ülkeden yüzlerce öğrenciyi ağırlıyor. Eğer siz de Rusya’da eğitim almayı planlıyorsanız rehberimize göz atmalısınız.

 


Üniversiteler

Rusya üniversiteleri, Türkiye’deki sistemden alışık olduğumuz tarzda bir eğitim seçeneği sunuyor. İlk olarak gün içinde derslere tam katılımınızı gerektiren eğitim tipi, ikinci olarak hafta içi akşam, hafta sonu ise gündüz eğitim görebileceğiniz akşam eğitimi seçeneği, üçüncü olarak ise okula gitmenize gerek kalmadan uzaktan eğitim aldığınız sadece sınavlar için okula gittiğiniz yarı zamanlı eğitim tipi.

Amacınız ister lisans ister yüksek lisans ister doktora olsun uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya sahip olabileceğiniz, Rusya’nın her yıl açıkladığı ülkenin en iyi üniversiteleri sıralamasında yüksek sıralarda yer alan devlet üniversitelerini sizin için derledik:

1) Lomonosov Moscow State University

1755 yılında kurulan, ülkedeki en eski ve köklü devlet üniversitelerinden biri olan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi bünyesinde yaklaşık olarak 47 bin öğrenci barındırıyor. Rusya’nın başkenti Moskova’nın hemen dışında bulunan üniversitenin ana kampüsü Dünyadaki en büyük eğitim binası, Lomonosov Kütüphanesi’nin sistemi ise Rusya’daki en geniş kütüphane sistemi. Bu üniversite özellikle dilbilim, matematik, fizik ve astronomi alanlarında en yüksek sıralarda.

2) Saint-Petersburg State University

1724 yılında Saint-Petersburg Bilim Akademisi adıyla kurulmuş, bugün ise Rusya’nın en eski devlet üniversitesidir. Yaklaşık 3 bini yabancı olmak üzere 30 binden fazla öğrenciye eğitim veren bu kurum, uluslararası camiada büyük önem taşıyan köklü Avrupa üniversitelerinin dahil olduğu Coimbra Grubu’nun da üyesi. Bu yılki listede dilbilim, matematik, felsefe, modern diller ve tarih alanlarıyla yüksek sıralarda bulunuyor.


3) Novosibirsk State University

1959 yılında kurulan Novosibirsk, Rusya’nın en genç devlet üniversitelerinden. Sibirya’nın bilim merkezi olarak da bilinen, Novosibirsk’ten 20km uzaklıkta bulunan ‘Akademgorodok’ yani eğitim şehrinde bulunuyor. 13 fakültesi ve 6 bin öğrencisiyle Rusya’nın listesindeki diğer üniversitelere kıyasla fiziki anlamda daha küçük bir üniversite ancak fizik ve astronomi alanlarıyla dünyadaki en iyiler arasında.

4) Bauman Moscow State Technical University

Rusya’nın en eski ve en büyük teknik üniversitesi olan bu kurumun 19 farklı departmanı var ve özellikle mühendislik ve uygulamalı bilimler bölümlerinde dünya standartlarında uzmanlar yetiştiriyor. Bauman Moskova Teknik Üniversitesi ayrıca kendi yurtlarında her yıl 3 bin öğrenciye konaklama olanağı sunuyor. Üniversitenin sıralamada en yukarılarda bulunan bölümü ise mekanik mühendisliği.

5) Tomsk State University

1878’de kurulan ve 1888’de eğitim vermeye başlayan bu üniversite Rusya’nın Asya bölgesinin en eski üniversitesi. Günümüzde 165 master programı, 23 fakülte ve 17 bin öğrencisiyle özellikle fizik ve astronomi bölümleriyle en üst sıralarda bulunuyor.

6) MGIMO- Moscow State Institute of International Relations

Rusya Dış İşleri Bakanlığı tarafından kurulan bu üniversite önceden Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlıydı ancak 1944 yılında ayrılarak özellikle uluslararası ilişkiler kariyerlerine öğrenci yetiştiren bir kurum haline geldi. Dünyada başka hiçbir üniversitede bulamayacağınız 56 farklı dilde verilen dersleriyle de Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

7) Moscow Institute of Physics and Technology State University

1946 yılında kurulan bu üniversite modern bilim ve teknoloji başta olmak üzere birçok alanda uzmanlar yetiştiriyor. Bugün 5,600 öğrencisi ve 11 fakültesiyle küçük olarak gözükse de bünyesindeki profesörlerden 8’inin Nobel Ödülü var.

8) National Research Nuclear University (Moscow Engineering Physics Institue- Mephi)

1942’de Moskova Mekanik Üniversitesi olarak kurulan bu üniversite bugün Rusya’nın en saygın teknik üniversitelerinden biri. Adından da anlaşılacağı üzere özellikle nükleer endüstri, fizik, mühendislik ve matematik alanlarına odaklı. Ancak bünyesinde bulunan Nobel Ödüllü akadenmisyenleriyle son dönemlerde ekonomi bilimi, beşeri bilimler ve yabancı diller alanlarında da programlarını hem yatırımlarıyla hem de çalışmalarıyla geliştiriyorlar.

9) Peter The Great St. Petersburg Polytechnic University

St. Petersburg’da bulunan bu üniversite neredeyse 31 bin öğrencisiyle Rusya’nın en büyük üniversitelerinden biri. Ülkenin en büyük hidro-aerodinamik ileri araştırma laboratuvarının da ev sahibi olan St Petersburg Politeknik Üniversitesi, Microsoft, Siemens ve Apple gibi önde gelen teknoloji devleriyle birlikte çalışmalar yürüttüğü toplamda 20 araştırma merkezini de bünyesinde bulunduruyor.

10) National Research University Higher School of Economics (HSE, Moscow)

Listemizin son sırasında ise 1992 yılında kurulmuş genç bir üniversite olan HSE Moskova var. 2009 yılında Ulusal Araştırma Üniversite ünvanını kazanan bu kurum adından anlaşıldığı üzere daha çok ekonomi alanında ancak ayrıca sosyal bilimler, matematik ve bilgisayar bilimlerinde de uzmanlar yetiştiriyor.

rusya-egitim

Peki bu üniversitelere nasıl girilir?

İlk olarak yapmanız gereken gelecek planlarınız doğrultusunda gideceğiniz üniversiteye daha sonra ise bölüme karar vermek. Tercihlerinizi yaparken alan, eğitim şekli, şehir ve öğretim dili konularını da göz önünde bulundurmalısınız. 85 farklı bölgede 896’dan fazla üniversitesiyle Moskova’dan Vladivostok’a  bir çok şehirde lisans, yüksek lisans, doktora ya da sadece dil eğitimi alabilirsiniz.

Başvuru tarihleri Nisan ayında başlayıp Eylül ayının 2. Haftasında bitiyor. Ne kadar erken başvurunuzu yaparsanız sizin için o kadar iyi.

Eğer danışman bir firma olmadan başvuru yapmak istiyorsanız İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dil seçeneği de olan Rusya Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın kendi sitesinde (http://studyinrussia.ru/ ) hesap oluşturmanız gerekiyor. Başvurularınızı bu açmış olduğunuz hesap üzerinden gerçekleştiriyorsunuz. Ayrıca ( http://studyinrussia.ru/en/study-in-russia/step-by-step-guide-to-applying/ )  bu link üzerinde üniversite ve program seçiminize yardımcı olan bir sistem var. Eğitim almak istediğiniz dereceyi ve alanı seçtikten sonra size mevcut olan programların hangi üniversitelerde olduğunu, program fiyatları ve eğitim süreleri gibi diğer bilgileri sunuyor. Kabul süreci her üniversitenin ayrı olduğundan başvurmak istediğiniz üniversitenin kendi siteseine yönlendirildikten sonra ayrıntılı bilgileri ordan alabilirsiniz. Başvuru süreciniz için yapmanız gereken ilk şey lisans eğitimi için lise diplomanızı, yüksek lisans ve doktora eğitiminiz içinse sahip olduğunuz tüm diplomaları tasdik ettirmek (legislation). Türkiye Hague Topluluğu’nun bir üyesi olduğu için bu süreç biraz daha kolay dökümanlarınız için valilikten ya da kaymakamlıktan apostil (onay) almanız gerekiyor.

Genel olarak istenen belgeler ise şöyle:

_10 adet 3×4 ölçülerinde beyaz ve mat fonlu vesikalık fotoğraf
_En az 2 yıllık pasaport
_AIDS testi
_Apostilli diplomaların aslı
_Apostilli transktriptleriniz

Üniversitelerin çoğunluğunda öğretim dili Rusça olduğundan sizden dil belgesi de talep ediliyor. Eğer Rusça seviyeniz yeterli değilse her üniversite yabancı öğrencilere 1 sene Rusça hazırlık eğitimi sunuyor. Lisans eğitimi için İngilizce ders veren üniversiteler çok olmasa da yüksek eğitim programlarında bu şansınız daha da yüksek.  İngilizce eğitim almak istiyorsanız gideceğiniz eğitim derecesi ne olursa olsun TOEFL veya IELTS sınavına girmeniz gerekiyor. Her üniversitenin istediği puan farklı olduğu için kendi internet sitelerinden özellikle seçtiğiniz bölüm için belirlenen şartları incelemelisiniz. Ayrıca gideceğiniz üniversiteye ve sizin akademik geçmişinize bağlı olarak sizden üniversiteye giriş sınavına veya mülakata girmeniz de talep edilebilir.

Her üniversitenin ücreti farklıdır ve kendi sitelerinden incelemeniz gerekir. Ancak kafanızda bir fikir oluşturmak için ortalama rakamlar vermek gerekirse ;

_Lisans eğitimi için yıllık yaklaşık olarak 120-140 bin Ruble yani 7-8 bin TL
_Yüksek lisans için yıllık yaklaşık olarak 160-180 bin Ruble yani 9-11 bin TL
_Doktora için yıllık yaklaşık olarak 200-220 bin Ruble yani 12-14 bin TL

( 1 TL yaklaşık olarak 16,20 RUB)

Burs olanakları

Rusya’da eğitim almak Avrupa ve Amerika’ya kıyasla ekonomik anlamda daha rahat olsa da öğrenci olarak geçinmek her zaman bir sorun :) Neyse ki yabancı öğrenciler için burs olanakları da çok çeşitli. Bunlardan birkaçını sizin için derledik.

1) Government of Russia Federation Scholarships
Rusya Federationu’nun her yıl yaklaşık 15 bin öğrenciye verdiği 1,300 Ruble yani 80 TL değerindeki devlet bursudur.

2) The School of Russian and Asian Studies (SRAS)
Genellikle Amerikan öğrencilere verilen burstur ancak şansınızı deneyebilirsiniz.

3) BP in Russia Research Scholarships
Anlaşmalı Rus üniversitelerinin birinde enerji veya ekonomiyle ilgili bir alanda eğitim almak koşuluyla verilen değeri  aylık 15-35 bin Ruble arasında değişen burstur. Öğrencinin notlarını da göz önünde bulunduruyorlar.

Ayrıca her üniversitenin yabancı öğrencilere yönelik burs imkanları da var ayrıntılı bilgileri ve istenilen şartları internet sitelerinde bulabilirsiniz.

rusya-universiteler

Vize İşlemleri

Rusya öğrenci vizeleri genelde 90 günlüktür. Vizelerinizi eğitim alacağınız üniversitenin vize departmanına 20 gün önceden giderek uzatabilirsiniz. Bu duruma dikkat etmelisiniz aksi takdirde kaçak durumuna düşülebilir ve sınırdışı edilebilirsiniz.

Vize için gerekli belgeler ise şöyle:

_Pasaportunuz
_Kabul işlemi sonrasında okulunuzdan alacağınız davetiyeniz
_Vize formu
_2 adet beyaz fonlu vesikalık
_AIDS testi

Kesin bilgiler için her zaman yetkili kurumlarla iletişime geçmelisiniz.


Sağlık Sigortası

Sağlık Sigortası Rusya’ya eğitim almaya gelen her yabancı öğrenci için zorunludur. Sağlık sigortasının ücreti 6-11 bin Ruble / 350-750 TL kadar olabilir ve seçilen sigorta programına bağlıdır. Tüm üniversiteler acil yardım ve genel tıbbi bakım odalarına sahiptir.


Konaklama

Rusya’da öğrencilerin konaklama seçenekleri genelde üniversite yurtları, kiralık daireler ya da bir ailenin yanında kalmaktır. Bütçenize göre bu seçeneklerin artılarını ve eksilerini Rusya’ya gitmeden önce yapmanız sizin için iyi olacaktır.

En çok tercih edilen seçenek olan yurtlar genelde üniversite kampüslerine yakın mesafede bulunurlar. Odalar 2 ya da 4 kişilik olup her yurdun mutfak, fitness salonu, çamaşır yıkama alanı gibi paylaşımlı alanları vardır. Yurt özellikleri, imkanları ve fiyatları her üniversitenin farklıdır ancak ortalama aylık ücretleri 150-5000 Ruble yani 9-300 TL’dir. Üniversiteye başvuru yaparken dolduracağınız online formda yurt seçeneği varsa onu da doldurmalısınız yoksa üniversiteyle direkt iletişime geçmelisiniz.

Eğer bir daire ya da oda kiralamak isterseniz, daire fiyatlarının şehirden şehre değiştiğini hatırlatmalıyız. Mesela Moskova’da veya St. Petersburg’da bir oda yaklaşık 30-35 bin Ruble yani 1800-2000 TL iken bir odanın fiyatı 1500-2000 Ruble yani 900-1000 TL aralığında olabilir. Diğer şehirlerde ise bu fiyatlar genellikle çok daha azdır. Ayrıca daire/oda kiralamak için sizden depozito ve emlakçı ücreti de talep edilecektir. Online olarak daire aramak isterseniz bu siteleri kullanabilirsiniz:
https://www.cian.ru/ , http://irr.ru/ , https://www.avito.ru/ .

Bir ailenin yanında kalmak isterseniz de üniversitenizle iletişime geçmelisiniz.

Rusya’da Yaşam

Bütün o stresli ve can sıkıcı süreci hallettikten sonra sonunda Rusya’ya gittiniz! Şimdi oradaki yeni hayatınıza başlarken işinize yarayacak birkaç küçük bilgiyi paylaşmak istiyorum:

1)Oturma İzni

Rusya’ya indiğiniz ilk 7 gün içinde yapmanız gereken ilk şey oturma izniniz için uçakta, trende ya da havaalanında bulabileceğiniz Göçmen Kartı Formu’nu doldurmak ve üniversitenizle iletişime geçmek. Daha sonra üniversitenizden aldığınız resmi belgelerle göçmen bürosuna giderek oturma izninizi almanız gerekiyor.


2)Çalışma İzni

Rusya’da uluslararası bir öğrenci olarak çalışabilmek 2014’ten beri çok daha kolay. İlk olarak yapmanız gereken şey yine göçmen bürosuna giderek çalışma izni çıkarttırmak. Eğer çalışma izniniz olmadan çalışırsanız ve yakalanırsanız para cezası ve hatta sınırdışı edilme riskiyle karşı karşıyasınız demektir.

3)Ulaşım

Herhangi bir üniversitede tam zamanlı olmak koşuluyla eğitim alacaksanız toplu taşımada kullanılabilen indirimli kartlardan aylık 350 Ruble ödeyerek yararlanabilirsiniz.

4)İklim

Genelde Rusya diyince aklımıza hemen çok çok soğuk hava gelse de (ki biz Türkler için mantıklı) Rusya topraklarında insanların yaşadıkları şehirlerin çoğu ılıman iklim kuşağında bulunur. Mesela Moskova’da kışları hava -9 dereceye kadar inerken yazları 19 derecedir. Ayrıca kişisel evlerde ya da halka açık binalarda merkezi ısıtma sistemleri vardır. Toplu taşımada da kış boyunca ısıtma sistemleri kullanılır.

5)Giderler

Giderler sizin kişisel standartlarınıza ve gittiğiniz şehire göre değişse de Rusya’da bir öğrencinin ortalama aylık giderini şöyle açıklayabiliriz:

Konaklama            5.000 Ruble / 300 TL
Yemek                    10.000 Ruble / 610 TL
Ulaşım                    380 Ruble / 20 TL
Internet/tel.          800 Ruble / 50 TL
Kişisel                      4.000 Ruble / 250 TL

Toplam :                20.180 Ruble /  1230 TL

Rusya’da yaşamak ekonomik anlamda çok daha kolay. Rusya’nın ayrıca kültürel anlamda da Avrupa şehirlerinden aşağı kalır yanı yok. Öğrenci hayatı genel olarak gayet aktif, hangi şehire giderseniz gidin konserler, festivaller, spor etkinlikleri ve partiler bulabilirsiniz. Umarız bu yazımızla size yardımcı olabilmişizdirJ

Удачи!

Dilay Doğru

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu