BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Ruh Halinizi Her Gün İşaretleyin!

Size bir soru sormak istiyorum, bugün hangi duyguları deneyimlediniz? Mutlu muydunuz? Yoksa üzgün? Hayal kırıklığına mı uğradınız ya da  gergin miydiniz? Son 24 saatteki duygularınızı hatırlamak oldukça kolay, peki ya dün? Ya da geçen cuma? Gün geçtikçe önceki duygularınızı hatırlamak zorlaşmaya başlar. Peki ya geçen ayki duygularınız?

Duygular bizi her dakika ve her  saniye etkiler. İş yerinizde gergin hissettiğiniz zaman hata yapma ihtimaliniz de artar  ve güzel fikirler üretmek daha zordur. Bilinmeyen sebeplerden dolayı hayal kırıklığına uğradığınız zaman motivasyonunuzu kaybedersiniz ve hiçbir şey yapmayarak yatağınızda öylece uzanmak istersiniz. Birine kızdığınız zaman bilinçsiz olarak diğer insanlara karşı da kızgın olursunuz. Duyguların takibinin kaybedilmesi, her şeyin kaybedilmesi anlamına gelir. Sebepleri ve kalıpları hiçbir zaman bilemezsiniz. Bu yüzden sorunu hiçbir zaman çözemez ve durumu geliştiremezsiniz.

Duygulara Para Gibi Yaklaşılmalıdır

İnsanlar parayı çok önemserler ama duygularını ve bu duyguların onları nasıl etkilediğini küçümseyebilirler. İstediğimizden daha az paraya sahip olduğumuzda otomatik olarak harcadığımız paranın nereye gittiğini, ne kadar paraya sahip olduğumuzu takip ederiz, harcama alışkanlıklarımızı buna göre ayarlarız. Diğer bir deyişle eğer kişi bunu takip etmezse daha sonra düzeltme ve geliştirme için bir yol da bulamaz.

Duygulara bu şekilde yaklaşılmalıdır. Eğer nasıl hissettiğimiz, niçin belli ve tek bir yolla hissettiğimiz ve buna neyin  sebep olduğunun kabulüne  aynı önemi verirsek bizler duyguları daha pozitif yollarla tanımlayabilir ve başa çıkabiliriz.

Her Gün İşaretlenmesi Gereken 3 Şey:

Her gün aşağıdaki maddeleri  bir yere not edin:

  1. Gün içindeki genel duygu durumunuz
  2. Gün içinde yaşanan olaylar
  3. Duygu durumunuz ve yaşanan olaylar arasındaki ilişki

 Duygularınızın farklı günlerde dalgalandığını farkedeceksiniz. Bu tamamen normaldir. Herşeyden önce bizler insanız ve başımıza gelen olayları ve bu olaylara verdiğimiz tepkileri kontrol etmek zor olabilir bu yüzden kendinize karşı anlayışlı olmak çok önemlidir.

Bu yüzden her zaman mutlu ruh halini korumak imkansızdır, sürekli pozitif duyguları hissetmek için kendinize baskı yapmayın.

Ruh halinizi ve gün içinde yaşanan olayları bir kere takibe aldığınızda bunların arasındaki ilişkiyi görmeye başlayabilirsiniz. Duygularınızı gözden geçirmeniz demek; sizi tam olarak neyin mutlu ettiğini, neyin endişelendirdiğini ya da neyin üzdüğünü görebiliyor olduğunuz anlamına gelmektedir. Önceden, yağmurlu günlerin sizi suratsız biri yaptığını bilmiyor olabilirsiniz. Komşunuza  selam vermenin -günün geri kalanında bütün bunları işaretleyene kadar- sizi daha enerjik yapabildiğinin farkında olmayabilirsiniz.

Korelasyonları daha açıkça görmenizi sağlayacak Excel ve ya Mr Mood gibi ruh hali uygulamalarını kullanabilirsiniz. Birkaç gün bunu deneyin ama genel tutun, kısa zaman dilimlerinde dalgalanma olasılığı daha yüksek olduğu için ruh halinizi saatinize göre değerlendirmemeye çalışın.

Zaman geçtikçe, dalgalanmalar hala olmasına rağmen, daha pozitif deneyimleri geliştirtikten ve ne olduklarını belirledikten sonra olumsuz olanları önlemek için ruh halinizin genel olarak yükseldiğini göreceksiniz. Önceden kötü hava sizin üzgün hissetmenize sebep olurdu, şimdi hala biraz üzgünsünüz, ama evde kalıp  her zaman yapmak istediğiniz ve sürekli ertelediğiniz şeyleri nasıl eğlenceli hale getireceğinizi biliyorsunuz. Önceden sadece müdürünüz sarfettiğiniz çabayı gördüğünde ve sizi tanıdığında mutlu oluyordunuz, şimdi her gün ruh halinizi işaretledikten sonraki tanımanın ne kadar önemli olduğunun farkındasınız. Ve siz, hiç kimse çabalarınızı farketmese bile, ‘Ben buna değerim.’ diye düşünmeye başladığınız zaman kendinizi tanımaya karar verdiğiniz anlamına gelir.

Eğer görünürü değiştirmek istiyorsanız önce görünmezi değiştirin.

Görünmez duygularla ilgilenmenin aslında yaşantınızın günlük görünümleriyle uğraşmak olduğunu anlayacaksınız. İşte bu sihirdir.

 

Gizem Aşıcı

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu