BlogYurtdışı Eğitim

Almanya Üniversite Eğitim Rehberi

Almanya’da eğitim almak peki ama nasıl?

Almanya, Avrupa ülkeleri arasında popüler öğrenci şehirleriyle ve daha uygun ücretleriyle en çok tercih edilen ülkelerden biri. Almanya’nın uluslararası öğrencilere sunduğu olanaklardan siz de yararlanmak istiyorsanız bu rehberimize göz atmalısınız.


Üniversite Seçimi


İlk aşamamız üniversite seçimi.  Almanya Akademik Değişim Servisi’nin (DAAD) 88’i İngilizce olmak üzere toplamda neredeyse 17.000 programı mevcut. Lisans programları için Almanya üniversitelerinde İngilizce dersler çok kısıtlı olsa da hem İngilizce hem Almanca alabileceğiniz dersler bulabilirsiniz ki bu da size aynı zamanda Almancanızı da ilerletme şansı tanıyacaktır.

Üniversite seçimlerinizde ilginizi en çok çeken alanı bulmak için ilk öncelikle fakülteleri, verilen dersleri ve derslerin içeriklerini incelemeniz önerilir. Daha sonra o bölümün hangi üniversitelerde olduğuna ayrıca o üniversitelerin de QS Dünya Üniversite Sıralaması’nda hangi sıralarda olduğuna bakmanız hedeflerinize en uygun üniversiteyi seçmenize yardımcı olacaktır. Almanya’daki yüksek lisans programları ise genelde ikiye ayrılır; ilk seçeneğiniz lisans bölümünüzle alakalı olan ve akademik eğitiminize odaklı programlarken diğer seçeniğiniz ise sizden aynı zamanda bir kaç yıllık iş tecrübesi bekleyen profesyonel gelişime odaklı programlardır.

Size kolaylık sağlaması açısından şimdi en çok tercih edilen üniversitelerin bazılarından bahsedebiliriz;

Technische Universitat München

Bu yıl 60. Sırada olan Münih Teknik Üniversitesi, mühendislik, doğal ve soyal bilimler, tıp ve ekonomi gibi bir çok alanda değişik programları bulunan bir araştırma üniversitesidir.

Ruprecht-Karls-Universitat Heidelberg

66. Sırada bulunan bu üniversite Heidelberg şehrinde bulunmaktadır. Artık Almanya sırasında birinciliği kaybetmiş olsa da Almanya’nın en eski üniversitesi olarak en çok saygı duyulan üniversitelerden biridir.

almanya-lisans-egitimi

KIT, Karlsruhe Institut Für Technologie

Bu yıl dünya sıralamasında 34 sıra yükselerek 93. Sırada kendine yer bulan KIT, Almanya’nın güney batısında Karlsruhe şehrinde bulunmaktadır.

Freie Universitat Berlin

119. Sırada bulunan FU,beşeri ve sosyal bilimlerde yaptıkları araştırmalarıyla Almanya’nın başkenti Berlin’deki en iyi üniversite olarak görülüyor.

Humboldt-Universitat Zu Berlin

126.sırayı Amerika’daki Maryland Üniversitesi ve Hollanda’daki Rotterdam Erasmus Üniversitesi’yle paylaşmakta olan bu üniversite ise başkentin diğer en prestijli okullarından biri.

Universitat Freiburg

133. Sırayı yine Amerika’daki Pittsburgh Üniversite’siyle paylaşan Freiburg Üniversitesi uzun yıllardır sosyal bilimler ve doğa bilimleri alanlarındaki araştırmalarıyla oldukça saygı duyulan bir üniversitedir.

Rheinisch-Westfalische Technische Hochschule Aachen

Bu yıl 145. Sırada bulunan RWTH Aachen şehrinde bulunan teknoloji odaklı araştırma üniversitesidir. Aynı zamanda Avrupa’da bulunan, alanında baskın 4 üniversitenin bir topluluğu olan IDEA Lig’inin de kurucu üyesidir.

Georg-August-Universitat Göttingen

168. Sırada bulunan Göttingen Üniversitesi ise Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir.  1734 yılında İngiliz kralı II. George tarafından kurulan bu üniversite, Göttingen şehrinin ve o bölgenin gelişmesinde yıllardır en önemli rolü oynamıştır.

Eberhard Karls Universitat Tübingen

Yeni Zelanda’da bulunan Otago Üniversitesi’yle 173. Sırayı paylaşan bu üniversite, nüfusunun üçte birini öğrencilerin oluşturduğu Tübinen şehrinde bulunan prestijli bir araştırma üniversitesidir.

Üniversite seçiminizi yaparken dersler ve içeriklerinin yanı sıra o üniversitenin ve bulunduğu şehirin sağladığı fırsatları da incelemeniz gerekir mesela spor olanakları, sosyal aktiviteler, yurt / lojman seçenekleri, burs imkanları gibi.

ALMANYA EĞİTİM SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Gereklilikler

Üniversite seçiminden sonra ilk yapmanız gereken şey ise üniversite kabul şartlarını öğrenmek olmalıdır. Başvuru yapmadan önce sahip olduğunuz diplomaların ve yeterliliklerin seçtiğiniz üniversite tarafından tanınıp tanınmadığını öğrenmelisiniz. Almanya’da bir lisans programına girebilmek için Hochschulzugangsberechtigung (HZB) yani yüksek eğitime geçiş yeterliliği belgesi gereklidir. Tabii bu belge uluslararası öğrenciler için değişik formatlarda olabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak lise diplomanızı veya üniversite sınavı sonuçlarınızı denklik olarak gösterebilirsiniz.

Ayrıca dil yeterlilik gereklilikleri hakkında bilgi almalısınız. Almanya’daki çoğu lisans programı Almanca olduğu için adayların Almanca seviyelerini gösteren bir dil belgesine ihtiyaçları vardır. Bu aşama için ise iki farklı sınav söz konusu; birincisi Almanya’da DSH olarak bilinen ‘’Üniversiteye Giriş İçin Almanca Dil Sınavı’’ ikinci ise TestDaF olarak bilinen ‘’Yabancı Dil Olarak Almanca’’sınavıdır. DSH dil sınavı sadece Almanya’daki üniversitelerde gerçekleştirilirken TestDaf  90 ülkede farklı merkezlerde gerçekleştiriliyor. Eğer ki yüksek lisans programlarına başvuracaksanız, Almanca dersleriniz için aynı iki sınav söz konusu ancak İngilizce dersleriniz için sizden IELTS ya da TOEFL belgesi isteniyor. Her üniversitenin talep ettiği dil sınav puanı değişiklik gösterdiğinden bu konuyla ilgili üniversitelerin kendi sitelerinden kesin bilgileri edinebilirsiniz.

Yüksek lisans ve doktora başvuru süreci ise seçilecek olan programın bağlı olduğu fakülte tarafından belirlenmektedir ve farklılık göstermektedir. Özel olarak farklı belgeler talep edilse de genel olarak her üniversite akademik eğitiminizin ve dil yeterliliğinizin resmi belgelerini istemektedir. Ayrıca bazı üniversiteler için başvuru ücreti de söz konusudur.

almanya-yuksek-lisans

Ekonomik Şartlar

Öğrenci vizesi alabilmeniz için belirli bir miktar paranızın olduğunu kanıtlamak durumundasınız. Kendi giderlerinizi karşılayabilmek için gösterilecek olan bu miktar yıllık yaklaşık olarak 7.908 Euro iken aylık olarak ise yine yaklaşık olarak 659 Euro’dur.  Ancak şunu da belirtmemiz gerekir ki giderler şehirden şehire farklılık göstermektedir mesela Almanya’nın en pahalı ilk 3 şehri olan Münih, Frankfurt ve Berlin’deki harcamalarınızla diğer şehirlerdekiler farklı olacaktır.

Yine de panik yapmayın çünkü Almanya ekonomik olarak size yardımcı olacak bir çok burs olanağı da sunan bir ülke. Örnek verecek olursak;

DAAD Bursları

Almanya Akademik Değişim Servisi olan DAAD, farklı programlarda eğitim görmek için Almanya’ya gelen uluslararası öğrencilere her yıl yüzlerce burs olanağı sağlayan bir kuruluş.

Erasmus+

Avrupa Komisyonu’na bağlı olan ve Avrupa Birliği içinde en çok burs veren Erasmus+ , Almanya’ya eğitime gelen uluslararası öğrencilere de burs imkanları sağlayan hükümet destekli bir program.

Alfred Töpfer Foundation

Bu vakıf ise Avrupa Ülkeleri, İsrail ve Türkiye’den gelen  kültür, toplum bilimleri, sanat, mimari veya tarım alanları ve bu alanlarla ilgili bölümlerin yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs vermektedir. Başvurular kendi internet sitelerinden yapılmaktadır.

Einstein International Postdoctoral Fellowship

Einstein Vakfı’nın sağladığı bu burs fırsatı Berlin’de postdoktora yapıyor olma şartı aramaktadır.

Heinrich Böll Scholarships for International Students

Heinrich Böll kurumu tarafından tanınmış herhangi bir Alman üniversitenin yüksek lisans veya doktora programına katılmak isteyen öğrencilere verilen bir burstur.

Humbolt Research Fellowships for Postdoctoral Researchers

Özellikle gelişmekte olan ülkelerden gelen öğrencilere öncelik tanıyan Humbolt Vakfı’nın çalışma alanı fark etmeksizin postdoktora yapmak için Almanya’ya gelen öğrencilere verdiği burstur.

Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Scholarships

Yüksek lisans ve PhD bursları veren bu kurum ise ön şartı olarak 30 yaşın altında olmayı ve bir lisans diplomasına sahip olmayı zorunlu tutmaktadır.

Deutschland Stipendium

Gelir durumuna veya milliyete bakılmaksızın, Almanya’da herhangi bir üniversiteye kayıtlı üstün yetenekli her öğrenciye verilen ve aylık 300 Euro olan burstur.

The Helmholtz Association

Ülke göz etmeksizin Almanya’ya doktora ya da postdoktora yapmaya gelen her öğrenciye yıllık olarak burs veren bu kurum ayrıca onlara ücretli olarak Helmhotz merkezinde araştırmacı olarak çalışma fırsatı da sunuyor.

Her üniversitenin ayrıca lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerine sağladığı kendi burs olanakları da mevcut. Bu olanaklar farklılık gösterdiği için üniversitelerin kendi internet sitesinden bilgi edinebilirsiniz.

almanya-egitim-rehberi

Başvuru Süreci

Birçok program için üniversitelerin uluslararası ofislerinden direkt başvuru yapabilirsiniz. Alternatif olarak ise Almanya Akademik Değişim Servisi’nin bünyesinde bulunan online bir portal olan www.uni-assist.de sitesinden yararlanabilirsiniz fakat belirtmeliyiz ki Almanya’daki her üniversite bu portalı kullanmıyor. Başvuru sınırlaması olmadığından kabul edilme şansınızı daha da arttırabilmek için birden fazla programa da başvurabilirsiniz. Birçok üniversitede yılda iki kez başvuru yapmak mümkün. Yaz dönemi, uygulamalı bilim üniversiteleri için Mart-Ağustos, diğer üniversiteler için Nisan-Eylül arasıyken; kış dönemi ise yine uygulamalı bilim üniversiteleri için Eylül-Şubat ve diğerleri için Ekim-Mart arasıdır. Genelde başvurular kış dönemi için 15 Temmuza kadarken yaz dönemi için 15 Ocağa kadardır. Ancak son başvuru tarihleri her kurum için ve her kurumdaki farklı programlar için farklı olabilir bu yüzden seçmiş olduğunuz programlar için belirlenen tarihleri dikkatli incelemeniz gerekir. Ayrıca herhangi bir aksaklık ihtimaline karşı normalde son başvuru tarihinden en az 6 hafta önce işlemlerinizi tamamlamanız önerilir.

İstenilen belgeler ve başvuru süreci üniversiteye ve programa göre değişse de genel olarak istenilen belgeler  şunlardır:

_Lisans için lise yüksek lisans,doktora vb. için üniversite diplomanızın orijinal dilinde bir kopyası
_Almancaya tercüme edilmiş lisans için lise yüksek lisans için üniversite ders notu dökümleriniz
_Pasaport standarlarında bir fotoğraf
_Pasaportunuzun bir koyası
_Dil testi sonucu / Dil belgesi

Kabul edilme şansınızı arttırmak için istenilen tüm belgeleri sağlamanız gerekir.

Sağlık Sigortası

Ülkenizden çıkmadan önce Almanya’da kalacağınız süreyi de kapsayacak olan bir sağlık sigortası yaptırmanız zorunludur. Alternatif olarak ayda yaklaşık olarak 88-160 Euro’ya zorunlu sağlık sigortası yaptırmanız gerekir.

ALMANYA EĞİTİM SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Öğrenci Vizesi

Almanya öğrenci vizesi için direkt olarak Almanya Konsolosluğu’na veya yetkili tek kuruluş olan İ-DATA’ya baş vurabilirsiniz. İstenilen belgeleri hazırlayıp başvurunuzu tamamladığınızda vize sonucunuzu ortalama 3-6 hafta arasında öğrenebilirsiniz. Ayrıca belirtmeliyiz ki öğrenci vizesi için  en azından A1 ya da A2 seviyesinde Almancanızın olması işleri sizin açınızdan kolaylaştıracaktır. Başvuru için gerekli belgeleri ve süreçle ilgili daha detaylı bilgiyi http://www.tuerkei.diplo.de/Vertretung/tuerkei/tr/02-visa/04-nationales-visum/0-nationales-visum.html sitesinden öğrenebilirsiniz.

Konaklama

Üniversiteden kabulünüz ve konsolosluktan vizeniz geldiği an hemen kalacağınız yeri bulmanız önerilir çünkü çoğu Almanya üniversitesi ne yazık ki kendi öğrencilerine bu konuda yardımcı olamamaktadır. Ödeyeceğiniz kira büyük olasıkla en büyük gideriniz olacak ve bu da yaşayacağınız şehire göre farklılık gösterecektir. En uygun alternatifler olarak aylık gideri 240 Euro civarında olan öğrenci apartları ya da yine aylık gideri yaklaşık 280 Euro olan paylaşımlı daireler gösterilebilir. Eğer bütçeniz yeterliyse aylık 350-400 Euro ödeyerek kendiniz bir daire de kiralayabilirsiniz. Konaklayacağınız yeri bulduğunuzda Almanya’da adı  ‘’Einwohneremeldeamt’’  ya da ‘’Bürgeramt’’ olarak geçen ofislere kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

Okul Kayıt Süreci

Kayıt süreci sonunda artık aday olmaktan çıkar ve öğrenci olursunuz. Derslerinize başlayabilmek için veya üniversitenin imkanlarından yararlanabilmek için kaydınızı tamamlamış olmanız gerekir. Ayrıca her dönem başında kaydınızı yenilemeyi unutmamalısınız. Bu yenileme işlemi ücretlidir ve her üniversiteye göre değişse de genellikle 150-250 Euro arasındadır. Ayrıca kayıt sırasında ekstra olarak 6 aylık ulaşım giderlerinizi karşılayacak olan ‘’Semesterticket’’ için de 100 Euro ödemeniz beklenebilir.

Üniversiteye göre farklılık gösterse de, kayıt işlemlerinizi ofise giderek, mail yoluyla ya da gerekli evrakları postayla göndererek yapabilirsiniz. Emin olmak için üniversitenizden bilgi almanız gerekir.

Kayıt için genelde istenilen evraklar ise şöyle:
_Vizesi bulunan pasaportunuz veya oturma izniniz
_Pasaport formatında bir fotoğraf
_Doldurulmuş kayıt formu
_Üniversiteye kabul aşamasında göndermiş olduğunuz diplomalar,sertifikalar
_Onay belgesi
_Dil belgesi
_Almanya’da geçerli olan sağlık sigortası belgeniz
_Okul ücretini ödediğinizin kanıtı

Eğer oturma izniniz yoksa kaydınız tamamlandıktan sonra size verilecek olan resmi belgeyle başvurabilirsiniz.

 

Almanya’da yaşamaya başlamak

Tebrikler! En zor süreci geride bıraktıktan sonra şimdi geriye halledilmesi gereken birkaç küçük prosedürden sonra neredeyse hazırsınız.

İlk olarak kaldığınız yeri hala Alman yetkililere bildirmediyseniz artık zamanı. Yaşadığınız şehirdeki Einwohnermeldeamt ya da Bürgeramt yani yerel kayıt ofislerine gidip kaydınızı yaptırmanız gerekiyor. Kaydınızı yaptırdığınızda o adreste yaşadığınızı gösteren oturma izni / kartı gibi yasal belgelere sahip olacaksınız.

Daha sonra ise o izin belgeleriyle bir öğrenci banka hesabı açtırmalısınız. Birçok banka bu işlemi ücret talep etmeden yapıyor.

Son olarak ise eğer okurken aynı zamanda çalışmak isterseniz  Avrupa Birliği dışından gelen öğrenciler için bir kısıtlama söz konusu. Çalışma iznine başvurabilmek için 6 ay Almanya’da ikamet etmeniz gerekiyor. Bu 6 aylık süreçte ise 90 gün tam zamanlı ya da 180 gün yarı zamanlı çalışabilirsiniz. Ayrıca her üniversite kendi bünyesinde bir iş merkezine sahip ve bulabileceğiniz işler bir ofiste belge doldurmak, kütüphanede çalışmak gibi çok da yorucu olmayan ve nitelik gerektirmeyen işler olduğundan uluslararası öğrenciler için en kolay olasılıklardan biri.

Uluslararası öğrenci olmak hem kişisel hem de akademik gelişim için harika bir fırsat.  Almanya’da sahip olabileceğiniz olanaklar ise size bu yolda büyük katkılar sağlayacak cinsten. Umarız bu yazımız size bu konuda yardımcı olur.

Viel Glück!

Dilay Doğru

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu