BlogKariyer

Kariyer Değişikliği için Önyazı (Cover Letter) Nasıl Yazılır?

Küçük yahut büyük bir kariyer değişikliğine karar vermek oldukça korkutucu olabilir. Kariyerinizde yapacağınız değişiklik olursa olsun, bu değişikliği neden yaptığınız konusunda net olmalısınız. Yeni kariyer seçiminizde işverenleri ikna etmek adına bu soruya oldukça açık ve özgüvenli bir cevap vermeniz oldukça mühimdir.

Ustaca yazılmış bir önyazı ciddiyetinizi ortaya koymakla kalmayıp aynı zamanda geleceğe dair hedeflerinizin vurgusunu yapacaktır.

 

 

  1. Nedeninizi Bilin

Kariyerinizi değiştirmek oldukça korkutucu gelebilir, ancak gerekli araştırmayı yaparak ve bilinçli hareket ederek kulağa korkunç gelen bu karar oldukça başarılı bir şekilde yönetilebilir ve sanıldığından çok daha kolay bir şekilde değiştirilebilir.

Öncelikle insanları, ilgilendiğiniz işleri ve endüstrileri tanımak ve bilgi almak yapmanız gereken şeylerin başında gelir. [1] Pek çok kaynaktan bilgi edinmek endişelerinizi azaltacak ve harekete geçmenizi kolaylaştıracaktır.

Aşağıda neden kariyer değişikliğine gittiğinizi daha iyi açıklamanıza yardımcı olacak ve bu kararınızın altındaki sebeplere açıklık getirebilecek soruları bulabilirsiniz:

  • Beni ne mutlu eder?
  • Yaptığım işin hayatımı ne yönde etkilemesini istiyorum?
  • Benim için en önemli şey nedir?
  • Kariyer değişikliği yapmaya ne kadar kararlıyım?
  • Yaptığım işin beni tatmin etmesi için neye ihtiyacım var?
  • Neler yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamam?
  • Kariyer değişikliği için seçeneklerimi nasıl keşfetmeye başlayabilirim?
  • Mevcut rolüm yahut çalışma ortamım hakkında neyden hoşlanmıyorum?

 

 

  1. Giriş: Neden Bu Önyazıyı (Cover Letter) Yazıyorsunuz?

Giriş kısmını kısa ve öz tutun. Başvurduğunuz pozisyonu belirtin ve daha çok ilanı nerede gördüğünüzü, şirketi ve varsa kimin sizi bu pozisyona yönlendirdiği gibi bilgilerden bahsedin.

Örnek:

İlandaki Müşteri Hizmetleri müdürü pozisyonu için başvuruyorum. Gerekli iş deneyimlerini özgeçmişimde bulabilirsiniz.

 

 

  1. İşvereni İkna Edin: Neden Bu Pozisyon İçin En Uygun Aday Sizsiniz?

İşvereninizi başvurduğunuz pozisyon için en iyi aday olduğunuza ikna edin. Bu kısmı iş ilanını okuduğunuzu, becerilerinizin şirketin ihtiyaçlarına nasıl katkıda bulunabileceğini ve şirketin zorlandığı noktaları anladığınızı belirtmek için kullanın.

Neden kariyer değişikliğine gittiğinizin anlaşılması için özgeçmişinizi paylaşın ve işverenlerinize aldığınız kararın perde arkasını sunun. Kariyer değişikliğinizin sebebini net bir şekilde açıklamanız bu konu hakkında düşündüğünüzü ve yeteri kadar bilgi sahibi olduğunuzu gösterecektir.

            Dürüst Olun

Neden kariyer değişikliğine karar verdiğinizi açıklayın. Bu kısım, ne kadar ciddi olduğunuzu açıklamanız için gereken alanı sağlayacaktır.

Özgeçmişinizde yer alan deneyimleriniz ve başvurduğunuz pozisyon arasındaki farklılık uyumsuzluk olarak görülebilir. Bu farkı, sizi diğer adaylardan nitelikli kılan kişisel özellikleriniz olarak kullanın.

Örnek:

Yedi yıl süresince bir lisede İngilizce dersleri verdim. Kariyerimi yeni bir alanda geliştirmek adına, okul programlarını desteklemek için çeşitli iletişim ağları kurarak topluluk katılımını arttırma amaçlı okul saatleri dışında daha çok zaman harcadım. Bu, yerel işletmeler, satıcılar, öğrenciler, veliler, kurul ve okul yönetimi dâhil olmak üzere birden fazla menfaat sahiplerinin çıkarlarını yönetmeyi de içeriyor.

            İlgili Başarıyı Vurgulayın

Özgeçmişinizde yer alan bilgileri tekrar etmekten ziyade, kişiliğinizi konuşturun. Sizi eşsiz yapan nedir? Sizi bu iş için uygun kılan güçlü yanlarınız ve kişisel özellikleriniz nelerdir?

Örnek:

Mutlu bir tiyatro yapım müdürü olmamın yanı sıra oldukça işbirlikçi özelliğimle de bilinirim. Şirketlerle olan çalışmalarım bana çeşitli gruplarla çalışmayı öğretti. Bulunduğum ortam dâhil olan herkesin işbirliği içerisinde olmasını ve başarılı prodüksiyonu koşullu kılıyor. Dolayısıyla yaratıcılığı, hızlı düşünüp anında tepki verebilmemi ve sıkışık zaman çizelgeleri arasında işleri sağlıklı bir şekilde yürütmek için biraz da mizah kullanmam gerektiği anlamına geliyor.

            Aktarılabilir Becerilerinizi Öne Çıkarın

Mevcut becerilerinizi vurgulamak için kişisel farkındalığınızdan faydalanın. [2]

Mevcut becerilerinizin başvurduğunuz işle olan ilişkisini gösterin ve net olun. İş ilanını inceleyin ve sektöre özgü terimleri kullanın. Böylece işvereniniz ihtiyaç duydukları beceriler ile sizin sahip olduklarınız arasında kolayca bağlantı kurabilir.

Örnek:

Öğrenciler, veliler ve menfaat sahipleri arasındaki ilk temas noktası olarak, sorunları zamanında ve diplomatik bir anlayışla bir sonuca vardırabilirim. Sorun çözme yeteneğim ve müzakere becerilerim ışığında müşterilerin sorunlarını etkili bir şekilde ele alabilirim. Bu özelliğim, planlama, organizasyon, iletişim ve çoğul görevlendirme becerilerim ile bir araya geldiğinde Müşteri Hizmetleri müdürü rolüne beni oldukça uygun kılıyor.

 

kariyer-cover-letter

 

 

  1. Son Adım: Neden Bizimle Çalışmak istiyorsunuz?

Bu adım şirkete neler katabileceğinizi göstermek için son şansınız! Niçin bu fırsat ilginizi cezp ediyor? Niçin bu şirketi tercih ettiniz? Şirkete neler katabileceğinizi gösterin.

Bir eylem çağrısı eklemeyi de unutmayın zira bu mektubu yazmanızın asıl amacı şirketin sizinle aslında röportaj yapmasıdır.

Örnek:

Şirketiniz çeşitli müşterilere yönetim çözümleri sağlama konusunda dünya lideridir. Birden fazla menfaat sahibini yönetme becerilerimin ve başarılı deneyimlerim ile Müşteri Hizmetleri müdürü olarak müşteriler ile kuvvetli ilişkiler kurmaya ve bunları muhafaza etmeye nasıl yardımcı olabileceğimi tartışma fırsatını iple çekiyorum.

 

Özet

  • Yazılarınızı kısa ve öz tutun. Kendinizi ifade etmek için sadece bir sayfanız var, her kelimenin bilincinde olun.
  • Kimin önyazınızı okuyacağını araştırın. Hitap edeceğiniz kitleyi anlamak onları ikna etmenizde yardımcı olacaktır.
  • Gerekli düzenlemeleri yapın. İşe alma müdürünün adını, şirket adını ve adresini dâhil ederek her iş ilanı için düzenlemeler yapmayı unutmayın. İşinizi kolaylaştırmak adına bir şablon önyazı şablonu oluşturun ve değiştirilmesi gereken her bilgiyi vurgulayın. Böylece bir sonraki başvurunuzu zaman kaybetmeden yapabilirsiniz.
  • Önyazınızı gözden geçirecek birisini bulun. En azından gramer ve yazım hataları için düzeltme okuması yapmasını isteyin. Tercihen başvurduğunuz sektörden birisinin olması işinizi garantiye alacaktır.

 

Neden kariyer değişikliği yapmak istediğinizi açıklığa kavuşturmanız oldukça önem taşır. Kariyer araştırmanız birçok farklı şekilde olabilir, bu sebeple nedeninizi bulmak sadece size iyi yazılmış bir önyazı üretmekle kalmaz, [3] aynı zamanda yeni ilişkiler kurmanıza ve LinkedIn profilinizi geliştirmenize de yardımcı olabilir.

Aktarılabilir becerileriniz üzerinde durmayı ve deneyimlerinizin yeni rolle olan ilişkisini göstermeyi unutmayın. Özgeçmişiniz, kariyer değişikliğinizin temel ihtiyaçlarıyla uyumsuz gibi görünmesine karşın, işvereninizi ikna edebilmek için önyazıyı kullanın.

Son kısmın net ve eylem çağrınızın kuvvetli olduğundan emin olun. Görüşme talep etmekten çekinmeyin.

 

 

İrem Ayça Aykın

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

 

Reference

[1] ^ Harvard Business Review: How to Get the Most out of an Informational Interview
[2] ^ University of Victoria: Top Ten Transferable Skills Most Likely to be of Interest to Employers
[3] ^ University of Northwestern: Cover Letter for a Career Changer

 


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu