BlogKariyer

Kariyer Hedefleriniz Nelerdir Sorusu Nasıl Cevaplanır?

Küçüklüğümüzde büyüyünce ne olacaksın sorusuna benzer bir şekilde yetişkin dönemimizde mülakatta en sık sorulardan birisi olan Kariyer Hedefleriniz Nelerdir Sorusu Nasıl Cevaplanır?

Kariyer Hedefleriniz Nelerdir?

Öncelikle kariyer hedefi tanımlamasını yapmak gerekmektedir. Kariyer hedefleri kısa ve uzun vadede başarmak istediğiniz ve elde etmek istediğiniz durumlardır. Terfi veya sertifika almak gibi kısa vadeli olabilir veya kendi başarılı işinizi yürütmek, hayalinizdeki şirkette yönetici olmak gibi uzun vadeli olabilirler.

Öncelikle iş görüşmesinde hazır olmaktan ziyade, sırf size faydalı olduğu için bir kariyer hedefiniz olmalı.

Bir kariyer hedefine sahip olmak, odaklanmanızı sağlayacak ve her günün aynı göründüğü ve en başta ne için çalıştığınızı unuttuğunuz bir döngüye takılıp kalmanıza engel olacaktır. Size hedeflenecek bir şey, izlenecek adımlar, yapılacak ilerleme sağlar.

Şimdi, görüşmeciye ve soruyu neden sorduklarına dönelim. Cevabınız onlara iki şey hakkında bilgi verir:

Onlar için ne kadar çalışmayı planlıyorsun?

Seni çalışmaya motive eden şey ne?

Tüm görüşmeciler neden onlar için ne kadar süre ve ne için çalışmak istediğinizi merak ediyor, size doğrudan bunu soracaklar. Bu soru aslında kendini “5 yıl sonra nerede görüyorsun?” ve “Neden bizimle çalışmak istiyorsun?” sorusunun bir karışımı.

Kariyer hedefiniz, onlara uzun vadeli veya kısa vadeli ne tür bir çalışan olacağınız konusunda bir fikir verecektir. Bu pozisyon bir süre kalacağınız bir pozisyon mu, yoksa daha iyi bir fırsat gelene kadar bu geçici bir pozisyon mu?

2022’de bir çalışanı işe almak ve eğitmek en az 4000-7600 dolar arasında değişiyor. İşverenlerin, kendileri için en fazla iki ay çalışacak birine yatırım yapmakla ilgilenmemesi gayet doğal.

Bir kariyer hedefine sahip olmak, aynı zamanda, iş ilanı tesadüfen yolunuza çıktı diye bir pozisyona başvurmadığınız ve işsiz olduğunuz için hemen hemen her şeye başvurduğunuz anlamına gelir.

Ulaşmak istediğiniz bir hedefiniz varsa, bu, bu görüşmenin tesadüfi olmadığı ve bu iş pozisyonunun gerçekten beklentilerinizle uyumlu olduğu anlamına gelir. Bu, muhtemelen işinize daha fazla bağlı olacağınız, daha çok çalışacağınız ve harika bir tutuma sahip olacağınız anlamına gelir.

Kariyer hedefleri sorusunun alternatifi “5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” sorusudur. Her iki durumda da görüşmeciler aynı noktaya varmaya çalışıyorlar: geleceğiniz.

Kariyer Hedefleriniz Nelerdir Sorusuna Alternatif 4 Cevap

Uzun vadeli ve kısa vadeli olmak üzere iki ana türün yanı sıra, kariyer hedefleri de odaklarına göre kategorilere ayrılabilir.

En yaygın kullanılan 4 cevap:

Mesleki ilerlemeye odaklanan hedefler
Bu hedefler tamamen iş performansınızı iyileştirmek ve daha verimli olmakla ilgilidir; Yaptığınız işte daha iyi ve daha hızlı olmak, bu nedenle merdivenle daha yükseğe çıkmaktır.

Kısa vadeli örnek: Aylık satışlarını %x artıran bir satış temsilcisi

Uzun vadeli örnek: En iyi bir hukuk firmasında kıdemli bir ortak olmak

Liderlik gelişimine odaklanan hedefler

Liderlik söz konusu olduğunda, kariyer gelişimi için çok fazla hedefiniz olabilir. Bu hedefler, yönetim becerilerinizi geliştirmek ve daha fazla sorumluluk gerektiren pozisyonları hedeflemekle ilgilidir.

Kısa vadeli örnek: Bu restoranda yönetici pozisyonuna kadar ilerlemek ve bir ekip lideri olmak

Uzun vadeli örnek: X şirketinde yönetici olarak çalışmak.

Eğitimde ilerlemeye odaklanan hedefler

İster yeni mezun olun, ister tam bir profesyonel olun, her zaman öğrenecek daha çok şey vardır. Bu hedefler, alanınızdaki yeni gelişmelerden sizi haberdar etmek veya sadece yeni ve farklı bir şeyler öğrenmekle ilgilidir.

Kısa vadeli örnek: Yeni bir programlama dili öğrenmek.

Uzun vadeli örnek: Tıp fakültesini bitirmek, bir cerrahi uzmanlık programını tamamlamak ve genel cerrahi anabilim dalında uzman bir doktor olmak

Kişisel gelişim odaklı hedefler

Bu hedefler, kişisel gelişime ve ağ oluşturma veya ekip çalışması gibi becerilere vurgu yapar. Bunları başarmak, profesyonel yaşamınız üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir, ancak aynı zamanda, sadece çalışmak, çalışmaktan daha fazlası olduğunuzu da gösterirler.

Kısa vadeli örnek: Şirketinizde daha proaktif olmak.

Uzun vadeli örnek: Ağ oluşturma becerilerinizi geliştirmek.

Doğru Örnek

Amacım her zaman Yeminli Mali Müşavir olmak olmuştur. Geçmekte çok kararlı olduğum Yeminli Mali Müşavir Sınavına girmek için gerekli eğitim ve deneyim şartlarını bir yıl içinde nihayet yerine getirmiş olacağım.

Yanlış Örnek

Ben amatör bir fotoğrafçıyım ama hedefim bir gün kendi sergimi yapmak. Ne zaman iş dışında olsam, portföyümü genişletebilmek için kendimi mümkün olduğunca çok zaman ayırmaya çalışıyorum. Bence bir muhasebecinin fotoğrafçılık gibi başka bir şeyle uğraşması harika, değil mi?

Doğru Örnek

Önümüzdeki yıllarda yeni yetenekli yazarlar keşfetmeyi hedefliyorum. Çok satan bir kitap sunmak, yayıncılık endüstrisinde bir editör olarak adımı belirlememe ve yavaş yavaş güçlü bir yazar müşterisi oluşturmama yardımcı olacaktır.

Yanlış Örnek

Amacım bazı önemli yazarların editörü olmak. Birkaç yıl içinde kendimi Harry Potter gibi çok satan bir seri teslim ederken görebiliyorum.

Doğru Örnek

SAP öğrenmek için bir kursa kaydolmak için bu yıl uygun zamanı bulmaya çalışıyorum. Bir finansal analist olarak daha doğru raporlar sunmama ve şirketin maliyetleri daha iyi planlamasına ve izlemesine yardımcı olur.

Yanlış Örnek

Raporlarımın ve analizlerimin kalitesini artırmayı hedefliyorum. Bunu tam olarak nasıl yapabileceğim konusunda biraz daha araştırma yapmam gerekiyor ama şimdilik hedefim bu.

Örneklerden de görülebileceği üzere kariyer planlarınızı belirlerken net hedefler koymalı, gelişiminize katkı sağlayacak sınav ve eğitimlerden bahsetmeli, Harry Potter kitabı örneğindeki gibi fazla da uçmamalısınız. Başvurduğunuz şirketle ilgili kariyer hedefi belirlerken şirketi tanımanız, projelerini bilmeniz mülakat yapan kişide olumlu etki yaratacaktır.

“Neden Burada Çalışmak İstiyorsun?” Sorusuna Verilebilecek En İyi 10 Cevap

Kaynak


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu