BlogKariyer

İş Yerlerinde Profesyonelce Karşılanmayan 27 Söylem

Söylemler önemlidir, karakterimizi ortaya koyar ve insanların bizim hakkımızda yargı edinmesini sağlar. Konuşmadan önce iki kez düşünülmesi gerektiği öğütleriyle büyüdüğümüz ülkemizde özellikle de bulunduğumuz mevkiye bağlı olarak konuşma stilimize, kullandığımız kelimelere daha da çok dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle iş ortamında belli profesyonellik sınırları içerisinde davranılması gerektiğini gözönünde bulunduracak olursak bazı davranışlar ve söylemlerin bağlama bağlı olarak kullanılmaması daha uygun olur, aksi taktirde profesyonelce karşılanmaz ve oluşturduğunuz imaj açısından size çok da iyi getirileri olmaz. Eğer siz de işyerlerinde ne gibi söylemlerin kullanılmaması gerektiğini merak ediyor ve işinize daha profesyonelce yaklaşmak istiyorsanız bu tavsiyeleri mutlaka okuyun! İşyerlerinde profesyonelce karşılanmayan 27 söylemi sizler için derledik!

  1. “Biz onu hep bu şekilde yapardık.’’

Yeni fikirlere açık olmadığınızı gösterir.

  1. “Korkmuyorum.”

Bazen korkmanız gerekir. Korkuyla başa çıkmak korkmamaktan daha etkilidir.

  1. “Evet.” (aslında hayır demek istediğinizde)

Karşınızdaki insanı bir nevi kandırmış oluyorsunuz.

  1. “Ben önemli biriyim!”

Bu cümleyi kuran insanlar aslında önemli biri değillerdir, yalnızca kendilerini o şekilde göstermeye çalışıyorlardır. Gerçekten güçlü olan insan bunu ilan etmeye gerek duymaz.

  1. “Canın mı sıkkın?”

İnsanlara bu tür sorular sormamanız gerekir. Onun yerine, sizin bunu anlamanız gerekir.

  1. “Şey…”

Bu kelimeyi ufak bir çocuk kullansa o kadar batmaz ancak kariyerinde yukarıya tırmanmaya çalışan eğitimli insanların kelime dağarcıkları ve konuşma stilleri itibariyle cümlelerini bu gibi sözcüklerle doldurmamaları gerekir.

  1. “Harbiden/Gerçekten.”

Bir önceki ile aynı durum. Bu kelimeyi çok sık kullanmanız söyleyecek daha iyi bir sözünüzün olmadığını gösteriyor.

  1. “Onu yapacağını zannediyordum.”

İletişim kurmadan başkalarına sorumluluklar yüklemek gibi algılanır.

  1. “Bu imkansız.”

İstek, yaratıcılık, azim gibi önemli değerlerin o kişide bulunmadığını ispatlar.

  1. “Yanlış anladın.”

İletişim esnasında bazen yanlış anlaşılmalar olabilir. Ama bunu söylemeniz aslında sizin yanlış sözler sarf ettiğiniz ve şimdi geri çekilmeye çalıştığınızı gösteriyor.

  1. “Geç kaldım, kusura bakmayın.”

Dakiklik iş dünyasında çok önemlidir. Eğer geç kalıyorsanız, işi umursamadığınız gibi diğer insanların vaktine de saygı duymuyorsunuz anlamına gelir.

  1. “Afedersiniz.”

Birçok insan bunu söylemeniz sorunu çözdüğünü zanneder ancak bunu söylemek bir şey ifade etmez; önemli olan sorunu çözmektir.

  1. “Sıkıldım.”

Boş zamanlarınız kendinizi şarj etmeniz içindir. Eğer her boş kaldığınız anda sıkıldım demeye başlarsanız iyi bir imaj bırakmazsınız. Bu sebeple bu tür zamanlarda bir şeyler ile oyalanmayı deneyin.

  1. “Uygun değilim.”

Birçok insan işyerinde pek çok işle meşgul olur. Ancak birisi sizinle bir şey görüşmeye geldiğinde siz bu şekilde cevap verirseniz duyarsız ve yalnızca kendi işleriyle ilgilenen bencil biri olarak algılanırsınız.

  1. Söze karışmalar

Kimse kendi arasında bir şey konuşurken sizin konuşmaya kendiliğinizden dahil olup bir şeyler söylemeye çalışmanızı takdir etmez. Nitekim, dikkat çekmeye çalıştığınız düşünülür.

  1. “Bu benim hatam değil ki!”

Profesyonel biri kriz anında çözüm üretmeye çalışır, suçlayacak insan bulmaya çalışmaz.

  1. “Bunların hepsini ben yapamam.”

Elbette bir şeylere ihtiyacınız olacaktır ve birilerinden yardım isteyebilirsiniz. Ancak tembel tembel oturup kendi işlerinizi yardım adı altında başkalarına yığmaya çalışmayın.

  1. Dedikodu

Ofiste işinizi yapmanız gerekir. En son ne olmuş, insanlar ne yapmış bunları konuşmanın yeri ofis değildir.

  1. “Ben sadece bana söyleneni yaptım.”

Yaptıklarınızdan dolayı üstlerinizi suçlamış olursunuz ve sonucu iyi olmaz.

  1. “Büyük bir planım var!”

Herkes bir plan oluşturabilir, bu zaten işin bir parçasıdır. Abartmanıza gerek yok!

  1. “Bununla daha sonra ilgileneceğim.”

Sürekli bir şeyleri ertelemek profesyonelce değildir.

  1. “Ben daha iyi biliyorum.”

İnsanlardan daha fazla şey biliyor olabilirsiniz ancak bunu dile getirmek size bir şey kazandırmaz. Tam tersine, insanlar size karşı nefret ve mesafe içinde yaklaşacaktır. Bu da işinizi pek iyi etkilemez.

  1. Mırıldanmalar

Yüksek ve anlaşılır bir sesle kendinizi ifade etmeniz gerekir. Mırıldanmak sizi anlaşılmaz kılar ve sözünüz genelde dinlenmez.

  1. “Vayy, şuna bak…”

Biriyle ilişki yaşamak istiyorsanız gidip başka yerde arayın bunu. İşyerinde böylesi bir şeye kalkışmak profesyonellikten çok öte!

  1. “Öyle bir şey olmayacak.”

Bir şeyi reddedeceğiniz zaman daha nazik ve profesyonelce sözler kullanmalısınız.

  1. “Ben bittim/Benden bu kadar!”

Bazen işe devam edemeyecek durumda olursunuz, elinizden daha fazlası gelmez. Ancak bunu ofiste haykırırcasına söylemek olayı dramatikleştirmeye çalışıp ilgi çekmeye çalıştığınız şeklinde düşünülür.

  1. Hiçbir şey söylememek

Her zaman konuşmaya istekli olun. Eğer bir konu hakkında hiçbir şey söylemezseniz, insanlar kendilerine göre varsayımlarda bulunup kendi istediklerini sizin üzerinde dayatmaya çalışır. Ayrıca ofiste bir sönük bir insan olursunuz.

İlayda Bal

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


3 Yorum

  1. Şaka gibisiniz yeminle. Arkadaşlar inanmayın böyle aptal önerilere rahat olun kendiniz olun. İşte o zaman önünüz açık olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu