BlogKariyer

İş Mülakatlarında En Çok Sorulan 10 Soru

İş başvuru süreci; arama, uygun iş tercihi ve mülakat süreci ile gerçekten stresli bir dönem! Hayalinizdeki işe başvurdunuz, özgeçmişiniz dikkat çekti ve mülakata çağrıldınız. Mülakat gerçekten zorlu bir süreç ve karşınızda zorlu bir insan kaynakları uzmanı varsa bir süre sonra mülakatınız satranç oyununa dönebilir :) Hamlelerinizi olumlu ve stratejik atmanız için ve olası sorulara hazırlıklı olabilmeniz için sizler için İş Mülakatlarında En Çok Sorulan 40 Soruyu derledik! Keyifli Okumalar :)

1. Kendinizden Kısaca Bahseder misiniz?

 

Birçok iş mülakatında size sorulabilecek ve en başta gelecek bir soru! Basit bir soru olarak gelebilir ama sizin mülakatınızı etkileyebilecek bir soru. Neden mi? Öncelikle soruda kısaca bahsetmeniz isteniyor. Sizin hayatınızdan bahsederken ne kadar geçmişten bahsettiğiniz önemli, gereksiz ayrıntılar ve alakasız deneyimler karşınızdaki kişiyi sıkabilir. Ayrıca söyleyeceğiniz herşey mülakat süresince aleyhinize delil olarak kullanılacaktır :) Unutmayın bu soru bir doğru yanlış sorusu değil ve ucu açık bir soru, o sebeple mülakattan önce kendiniz hazırlık yapın.

İyi Örnek: Başarılı bir okul hayatından sonra A şirketinde kariyerime başladım. 3 sene A şirketinde çalıştıktan sonra kariyer hedeflerim doğrultusunda B şirketine geçerek aynı zamanda yüksek lisansa başladım.

Kötü Örnek: Kendimi çalışkan olarak değerlendiriyorum, başarılı biri olarak X, Y, Z şirketlerinde göre aldım. Yaşadığım sorunlardan dolayı en on şirketimden ayrıldım.

2. Sizi Motive Eden Şeyler Nelerdir?

Bu soruda amaç başvurduğunuz şirketin beklentileri ile sizin motivasyon kaynaklarınızın karşılaştırmasını yapmaktır. Örnek vermek gerekirse; satış pazarlama için bir başvuruda bulunuyorsanız motivasyon kaynaklarınız arasında prim, ücret ve maddi kaynakları söylemeniz yerinde olacaktır. Ancak sanat, tiyatro ve STK başvurularınızda maddi kaynakları ön plana çıkarmanız sizin aleyhinize olacaktır. Burada vereceğiniz cevaplarınızın şeffaf ve dürüst verildiğine emin olmalısınız çünkü kendinizi farklı tanıtmanız aleyhinize olabilir.

İyi Örnek: Kariyerimi ilerletmek konusunda … ve … yeteneklerimi şirketinizde geliştirmek beni motive edecektir.

Kötü Örnek: Çok fazla kredi borcum olduğumdan dolayı yüksek maaş ve primler beni motive edecektir.

3. Neden Sizi İşe Almalıyız?

Güzel soru :) Siz olsanız kendinizi işe alır mıydınız? Soruya cevap verirken objektif olmalısınız ve fazla da abartmamalısınız. Kendinize teklif edilen şirketteki pozisyon ile ilgili özelliklerinizi ön plana çıkarmanız yararlı olacaktır.

İyi Örnek: Şirketinizde aradığınız pozisyonda en uygun aday olacağımı ….. nedenlerden dolayı düşünüyorum.

Kötü Örnek: Şirkete çok yakın bir yerde oturduğumdan dolayı işe tam zamanında gelirim ve bütün gün sizin için çalışabilirim.

4. Neden Bizimle Çalışmak İstiyorsun

3. sıradaki soruyla karıştırılan bir soru ve cevabınız da mutlaka başvurduğunuz şirkete yönelik olmalıdır. İş başvurunuzdan önce şirketi iyice tanıyın ve araştırın. Böylelikle neden o şirkette çalışmak istediğinizi keşfedeceksinizdir. Kariyer hedeflerinizle şirketin misyonu ve vizyonunu birleştirmeniz harika bir cevap oluşturacaktır.

İyi Örnek: İlanınızı görünce gerçekten heyecanlandım çünkü daha önce ….. çalışmalarını yapan firmanızda çalışmak … hedeflerim açısından harika bir deneyim olacaktır.

Kötü Örnek: Daha önce sizin şirketinizde çalışan arkadaşımla konuştum ve çalışanlara sağladığınız olanaklar gerçekten harika. Özellikle cumartesileri çalışmamak ve ek mesai ücretleri vermeniz beni etkiledi.

 

5. Güçlü Yönleriniz Nelerdir?

Superman olmaya gerek yok :) Güçlü yönlerinizi abartmanız karşı tarafta iticiliğe neden olabilir. Çok çalışırım, sabırlıyım, geceleri bile mesaiye kalırım, çok para istemem, 1 sene deneyiminiz olmasına rağmen organizasyon yeteneğim fazla demeniz biraz uçuk olacaktır. Kendinizi en iyi siz tanıyorsunuz ve fazla aşırıya kaçmadan güçlü yönlerinizi belirleyin :)

is-gorusmesi-ne-sorulur

6. Zayıflıklarınız Nelerdir?

Yukarıdaki soruda yazdığımız şeyler bu soru için de geçerli, hem abartmayın hem de çok da geçiştirmeyin. İyi niyetli olmam, yardım sever olmam, duygusal olmam zayıf yanlarım gibi muhabbetlere lütfen girmeyin :) Zayıflıklarınızı objektif bir şekilde sıralayın ve uygun bir dille bunu karşı tarafa aktarın.

7. Sizi Takım Oyuncusu Yapan Özellikleriniz Nelerdir?

Büyük ihtimalle başvuru yaptığınız işte bir ekiple çalışacaksınız ve ekip ruhunun oluşması şirketler için gerçekten önemli. Sizin takımda oynayacağınız rol ve özellikleriniz mülakat bölümünde en etkileyici olacak bölümlerden. Ama bu soruda ekip lideri gibi davranmanız karşı tarafta hoş bir izlenim yaratmayacaktır.

8. 5 Yıl Sonra Kendinizi Nerede Görüyorsunuz?

Sorular bir süre sonra bir adaya düşseniz yanınıza alacağınız 3 şey ne olurdu tarzına evrilebilir. Bu da o tarz bir soru ve insan kaynakları uzmanlarının sevdiği bir soru. Bu soruda kariyer hedeflerinizden ve akademik olarak kendinizi geliştirme planlarınızdan bahsedebilirsiniz. Ama sakın bu soruda “5 yıl uzun zaman nasip” moduna geçmeyin.

9. Maaş Beklentiniz Nedir?

Can alıcı soruya geldik :) Aslında bu sorunun sorulma amacı sizden net bir maaş duymak değil, esnekliğinizi ve aralığınızı öğrenmektir. Bu soruya vereceğiniz yanıt mülakatınızın olumlu veya olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Sizden ricamız bu soruda kesinlikle fazla paraya ihtiyacım var gibi söylemlerde bulunmamanız :) Ayrıca kesinlikle işverene ne kadar vereceğini sormayın.

İyi Örnek: Bu soruya kesin bir cevap vermektense, araştırdığım kadarıyla hem pozisyon açısından hem de firmanızın ücret politikası açısından ….. – …… arasında bir ücret beklentilerim arasındadır.

Kötü Örnek: Şu an çalıştığım veya en son ayrıldığım işten aldığım ….. lira ücretten aşağıya çalışmayacağım, sizin teklifiniz nedir?

10. Bize Sormak İstediğiniz Bir Şey Var mı?

Genellikle mülakatın sonunda sorulan bir soru ve sizden merak ettiklerinizi sormanız beklenecektir. Lütfen bu soruya önem verin ve en azından soracak 1 sorunuz olsun :)

İyi Örnek: Kariyerim boyunca eğitimlere katılma imkanım olacak mı, bahsettiğiniz yurt dışı ziyaretlerinde dil bilen personel olarak rolüm ne olacak?

Kötü Örnek: Immm, ilk maaşımı ne zaman alabilirim, terfi süreçleri kaç yılda bir oluyor, ilk iznimi ne zaman kullanabilirim?

Gökhan Turgut Ünal

Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu