BlogKariyer

İş Hayatında Sahip Olmanız Gereken 6 Beceri

İş hayatında başarılı olmak istiyorsanız sadece zeki olmanız, çok çalışmanız veya yüksek not ortalaması ile üniversiteden mezun olmanız yetmiyor. Soft skills olarak adlandırılan beceriler ile iş hayatında bir adım öne çıkabilirsiniz.

1. Sorun Çözme Becerisi

Gerçek iş sorunlarını çözmek için mantıklı ve eleştirel düşünme yeteneği, karmaşık ve sürekli değişen dünyamızda çok önemlidir. Şirketlerin rekabet edebilmek için ürün ve hizmetleri sürekli olarak iyileştirebilmesi gerekir. Bunu yapmak için, bir sorunun köküne inmek için doğru soruları sorabilecek çalışanlara ihtiyaçları var. Nasıl düşüneceğinizi ve öğreneceğinizi öğrenmeniz gerekecek, çünkü 30-40 yıllık bir kariyer boyunca yararlı ve verimli kalmanın tek yolu, değişip uyum sağlayabilmeniz olacaktır.

2. Yaratıcılık

Sorunları çözmek için yeni yollar düşünebilmek, geliştirmeniz gereken bir diğer önemli beceridir. Bilgisayarlar – çok akıllı olanlar bile – (henüz) insanların yapabildiği yaratıcılığı masaya getiremiyor. Merak ve hayal gücü yeniliği teşvik eder ve problem çözmenin anahtarıdır. Sorunları ele almak için yeni ve yenilikçi yollar bulmak için “ezber bozan” düşünceye ihtiyaç duyulacaktır.

3. İletişim

İletişim, dinleme ve topluluk önünde konuşma gibi beceriler de giderek daha önemli hale geliyor. Etkili bir şekilde nasıl iletişim kurulacağını bilmek, ekip arkadaşlarınızla, amirlerinizle, organizasyondaki liderlerle veya müşterilerle profesyonel ilişkiler kurmanın önemli bir parçasıdır.

Birden çok kültürle ilgili deneyim, iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Kültürel hassasiyetlerin bilinci, birçok ortamda ve hatta diğer ülkelerde ve yerlerde rahatça çalışmanıza olanak sağlayacaktır. Özellikle farklı kültürlerin bir araya geldiği uluslararası stajlar ve iş deneyiminde iletişim ön plana çıkıyor. İyi bir iletişim özelliğine sahip olmak ofiste sizi en sevilen ve en önemlisi en çok saygı gören kişi konumuna getirebilir.

4. Zaman Yönetimi

Sıklıkla gözden kaçan önemli bir özellik, zamanınızı etkili bir şekilde yönetme ve organize kalma becerisidir. İşyerleri ve yüksek öğretim kurumları sizden görevleri dengelemenizi ve belirli bir zaman dilimi içinde çalışmanızı tamamlamanızı talep ettiğinden, her şeyin üstünde kalırken kendinize de zaman ayırmak çok önemlidir. İyi öncelik verme ve daha çok değil daha akıllıca çalışma yeteneği, çalışmalarınıza, kariyerinize ve ötesine uygulayabileceğiniz hayati bir beceridir. Zaman yönetiminde genel yaklaşımların yanında kendinize özel kişiselleştirilmiş bir program da hazırlayabilirsiniz.

10 Popüler Zaman Yönetimi Tekniği

5. Stres Yönetimi

Stresli olmak hayatın bir gerçeğidir – önemli olan stresimizle nasıl başa çıktığımızdır. Stres yönetimi en önemli becerilerden biridir çünkü stresimizi yönetmeden başka hiçbir beceri tam olarak gerçekleştirilemez ve gerçek potansiyelimize ulaşmamız engellenir. Hepimiz zorlu aşamalardan geçiyoruz, ancak strese neyin yol açtığını anlayarak ve bunu yönetmek için aktif olarak teknikler kullanarak kontrolü geri alabiliriz. Yararsız alışkanlıkları tanıyarak ve daha yararlı olanları benimseyerek, günlük yaşamda daha mutlu ve daha üretken hissedebilirsiniz. Tüm ekibin stresli olduğu bir anda sizin soğukkanlı kalmanız sizi başarıya ulaştırabilir.

6. Ekip çalışması

Başarılı insanların başkalarıyla nasıl işbirliği yapacaklarını ve uyum sağlayabileceklerini bilmeleri ve bunu en iyi şekilde yönetmeleri gerekir. Bir ekipte nasıl çalışılacağını bilmek, her ekip üyesinin benzersiz güçlü yönlerini geliştirebilmek, hayal kırıklıklarıyla nasıl başa çıkılacağını bilmek ve hızla değişen çalışma ortamlarına uyum sağlayabilmek, geleceğin işyerinde kritik öneme sahiptir. Örneğin, grup projeleri üzerinde çalışma şansınız olan bir eğitim programı seçmek, karşılaştığınız yeni zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle üniversite hayatında birçok ekip çalışmasına dahil olacağınızdan dolayı bu becerinin temelini üniversite yılarında kazanmanız önemlidir.

Gökhan Turgut Ünal 

Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu