BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Yunan Mitolojisi 10 Önemli Mit

Yunan Mitolojisi bize kıskanç tanrılar, cesur kahramanlar, destansı maceralar ve intikam ve sevgi hikayeleriyle dolu paha biçilmez bir masal mirası bıraktı.

Aslına bakarsanız, Yunan Mitolojisinin külliyatı çok derindir ve hikayelerin çoğunu kapsayacak birkaç ciltlik kitaba ihtiyacımız olacaktır. Ancak doğal olarak bu mitlerden bazıları diğerlerinden daha çok seviliyor. İşte Yunan Mitolojisinden en ünlü 10 mitin bir özeti.

Yunan Mitolojisi 10 Önemli Mit

PROMETHEUS VE ATEŞ HIRSIZLIĞI

Günlerden bir gün Zeus tüm tanrılara hediyeler dağıtır ama insanları pek umursamaz. Ancak Titan Prometheus, insanları sevdiği ve üzüldüğü için Olimpos’a tırmanır ve ateşi Hephaestus’un atölyesinden çalar, içi boş bir sazın içine koyar ve insanlara hediye eder. Bu sayede insanlar ateş yakar, ısınır ve aletler yaparlar. Zeus bunu duyunca çok sinirlenir. Prometheus’u yüksek bir dağ olan Kafkas Dağı’na götürür ve onu demirci tanrısı Hephaestus’un yaptığı kalın zincirlerle bir kayaya zincirler. Zeus, her gün Prometheus’a karaciğerini yemekle görevlendirilmiş bir kartal gönderir. Otuz yıl boyunca Prometheus, Zeus’un yarı tanrı oğlu büyük kahraman Herkül onu sonunda işkencesinden kurtarana kadar Kafkas Dağı’nda bağlı kalır.

KADERSİZ AŞIKLAR: ORPHEUS VE EURYDICE

Yunan Mitolojisinde Orpheus, büyük bir lir sanatçısıydı. Müziğiyle kayaları ve nehirleri büyüleyebilirdi. Orpheus Eurydice’e âşık olduğunda, şarkısıyla ona kur yaptı. Ancak Eurydice bir engerek tarafından ısırıldığı ve kısa bir süre sonra öldüğü için evlilikleri kısa sürdü. Yıkılan Orpheus, Hades ve Persephone’yi karısını ona geri vermeye ikna etmek için Yeraltı Dünyasına gitti. Orpheus, müziğiyle uykuya dalmasını sağlayarak kapıların koruyucusu olan üç başlı köpek Cerberus’tan geçmeyi başardı. Lirini çaldığında, Yeraltı Dünyasının kralı ve kraliçesi şarkısından etkilendi ve Eurydice’in bir şartla tekrar yaşamasına izin vermeyi kabul ettiler: Eurydice,

Yeraltı dünyasının karanlığından ışığa çıkarken onu takip edecekti, ama Orpheus ona bakmak için asla arkasını dönmemeliydi. Dünyaya doğru yükselmeye başladıklarında, Orpheus her şeyin bir numara olabileceğini, tanrıların sadece onunla dalga geçtiğini ve Eurydice’in gerçekten onun arkasında olmadığını düşünmeye başladı. Eurydice’in ayak seslerini duyamayan Orpheus nihayet inancını kaybetti ve çıkıştan sadece birkaç metre uzakta geriye bakmak için döndü. Eurydice aslında onun arkasındaydı. Orpheus ona baktıktan sonra, Euridice’in gölgesi Yeraltı Dünyasının karanlığına geri döndü ve sonsuza dek Hades’te mahsur kaldı.

ATHENA VE ARACHE

Yunan Mitolojisinde Tanrılar çok güçlüydü ve insanlar itaatkâr olmalıydı. Ama her zaman böyle miydi? Eski zamanlarda Arachne adında güzel bir kadın, (Yunanca “örümcek” anlamına gelir) dokuma sanatını çok iyi biliyordu ve çok güzel halılar dokuyordu. Dokuma sanatının hamisi olan Athena’dan daha iyi örebildiği için de övünüyordu. Tanrıça ile bir yarışmaya katılmayı bile teklif etti. Athena bu teklifi kabul etti ve karşılıklı örmeye başladılar. Athena, Poseidon ile olan mücadelesinin bir temsilini ördü. Arachne ise Zeus’un ve Olimpos’un diğer tanrılarının maceralarını ördü. Arachne’nin kibrine ve ördüğü halının güzelliğine öfkelenen Athena, onu bir örümceğe dönüştürdü ve hayatının geri kalanında ağından sarkması için onu lanetledi.

KRAL MİDAS VE ALTIN DOKUNUŞ

Yunan Mitolojisinde Midas, Frigya’nın kralıydı ve Herodot’a göre “her biri altmış çiçek açan ve kokuyu aşan güllerin kendiliğinden yetiştiği” güzel bahçesi ile kalesinden hüküm sürüyordu. Bir gün Midas’ın adamlarından bazıları bahçenin yanında sarhoş yaşlı bir adam buldu ve onu kralın huzuruna getirdi. Midas, tanrı Dionysos’un en yakın alemcisi olan satir Silenus olan yaşlı adamı tanıdı. Midas, onu cezalandırmak yerine on gün ağırladı, ona yiyecek, içecek ikram etti ve eğlendirdi. Onu sağ salim Dionysos’a geri götürdüğünde tanrı minnettarlığını belirtti ve Midas’a dilediği şeyi söylemesini söyledi. Açgözlülük ile Midas, dokunduğu her şeyi altına dönüştürebilmeyi dilediğini söyledi. İlk başta Midas, eşsiz yeteneğinden büyük zenginlik ve güç kazandı. Ancak daha sonra bunun bir hediyeden çok bir lanet olduğunu fark etti. Dokunduğu su ve yiyecek bile altına dönüşüyordu. Artık hayattaki en basit sevinçlerden bile zevk alamıyordu. Midas, Dionysos’a geri döndü ve gücünü geri alması için ona yalvardı.

YAZGININ TANRIÇALARI MOIRALAR

Yunan mitolojisinde, Moiralar kaderin üç tanrıçasıdır. Clotho, Lachesis ve Atropos adındaki üç kız kardeş, hem insanların hem de tanrıların kaderini örerlerdi. Ne insanın ne de Tanrı’nın onların yargılarını ve eylemlerini etkileme veya sorgulama gücü yoktu.

En küçüğü olan Clotho, yaşamın ipliğini döndürür; kökenimizin, yaşamın kendisinin yaratılışıdır ve ipliği, bir insanın doğumu üzerine döndürür.

İkinci kız kardeş olan Lachesis, yaşam boyunca insanların kaderini tahsis eden kişidir. Bu anlamda, yazılan kaderlerin sayısız olasılıktan seçildiğini anlayabiliriz. Lachesis’in yaşam ipliğini çubuğuyla ölçtüğü, uzunluğunu ve doğasını belirlediği söylenir.

Kaderin son kız kardeşi Atropos yaşam ipliğinin kesicisidir ve makaslarıyla birinin nasıl öleceğini belirler.

PANDORA’NIN KUTUSU

Prometheus ateşi insanlara verdikten sonra Zeus intikam almaya karar verİR Hephaestus’a topraktan ve sudan ilk insan kadını yaratmasını emreder. Her tanrı kadına bir armağan verir: Athena bilgeliğini, Afrodit güzelliğini, Hermes kurnazlığını… Kadının adı Pandora’dır (Yunanca “tüm hediyeler” anlamına gelir). Zeus Pandora’ya bir kutu vererek onu hiçbir koşulda açmaması konusunda uyarır ve onu Prometheus’un kardeşi Epimetheus’a gönderir. Prometheus, kardeşini Zeus’tan hediye kabul etmemesi konusunda daha önceden uyarmıştır. Ancak Epimetheus, günaha karşı koymaya çalışmasına rağmen kutuyu açan ve dünyadaki tüm kötülükleri serbest bırakan Pandora’yı kabul eder. Nefret, savaş, ölüm, açlık, hastalık ve tüm felaketler derhal kutudan çıkarak serbest kalırlar.

HERKÜL VE ON İKİ GÖREVİ

Herkül, Yunan Mitolojisinin en ünlü kahramanıdır ve on iki göreviyle tanınır. Herkül, Zeus ve Alcmene’nin oğlu bir yarı tanrıydı. Zeus’un karısı Hera, Herkül’den nefret eder ve onu öldürmek ister. Tanrıça tarafından delirtilen Herkül, kendi oğullarını ve karısı Megara’yı öldürdü. Ne yaptığını anladıktan sonra Delphi’ye gitti ve Apollo’ya eylemlerini nasıl telafi edebileceğini sordu. Apollon’un Kâhini Pythia, ona Tiryns’e gitmesini ve kuzeni Kral Eurystheus’a on iki yıl hizmet etmesini söyledi. Kuzeni Herkül’den nefret eden Eurystheus ise, onu on iki imkansız görevi tamamlamaya zorladı.

Ona şunları emretti:

1) Nemean Aslanını öldür,

2) dokuz başlı Lernaean Hydra’yı öldür,

3) Artemis’in Altın Arkasını yakala,

4) Erymanthian Domuzunu yakala,

5) Augean ahırlarını bir günde temizle,

6) Stymphalian Kuşlarını öldür,

,7) Girit Boğasını yakala,

8) Diomedes’in Kısraklarını çal,

9) Amazonların Kraliçesi Hippolyta’nın kemerini al,

10) Canavar Geryon’un sığırlarını al,

11) Hesperides’in altın elmalarını çal,

12) Hades’in üç başlı köpeği Cerberus’u yakalayıp geri getir.

Herkül, on iki görevin tümünü tamamlamayı başardı ve kefaretini ödeyerek Eurystheus’un hizmetinden kurtuldu. Ailesini kurtararak mutlu sona ulaştı.

APOLLON VE DAPHNE

Daphne, Yunan Mitolojisinde bir nehir tanrısının kızı olan bir periydi. İnanılmaz derecede güzel olduğu ve tanrı Apollon’un gözünü yakaladığı için şanı yürümüştü. Ancak Daphne, hayatının geri kalanında bir erkekle evlenmemiş ve dokunulmamış kalmaya kararlıydı.

Yunan Mitolojisine göre Apollon, Aşk Tanrısı Eros ile alay ediyordu. Misilleme olarak Eros iki ok attı: Apollon’a vuran ve onu Daphne’ye delicesine aşık eden altın bir ok ve Daphne’nin Apollo’dan nefret etmesine neden olan bir kurşun ok.

Ok büyüsü altında Apollo, Daphne’yi kovalamaya başladı, ancak Daphne onu reddetmeye devam etti. Apollo, Daphne’ye onu sonsuza dek seveceğini söyledi. Daphne nehir tanrısı Peneus’a döndü ve onu Apollon’dan kurtarması için yalvardı. Buna karşılık Peneus, Daphne’yi defne ağacına dönüştürdü. Apollo, Daphne’nin defne yapraklarını yaprak dökmeyen hale getirmek için ebedi gençlik ve ölümsüzlük güçlerini kullandı. Daphne bir defneye dönüştürüldükten sonra Apollon bitkiyi kutsal kıldı ve onu her zaman taç olarak giyeceğine yemin etti. Böylece Daphne bir bakıma Apollo’nun yanında sonsuza kadar kalmış oldu.

GÜNEŞE UÇAN ICARUS

Kral Mino’nun sarayındaki bir labirent, ünlü bir mucit ve mühendis olan Daedalus tarafından tasarlanmıştı.  Canavar Minotaur’u tutacak labirentin inşaası sona erdiğinde, Kral Minos, labirenti hakkındaki bilginin halka yayılmasını önlemek amacıyla baba ve oğlunu labirentin içine hapsetti. Baba ve oğul, nasıl kaçacaklarını düşünüyorlardı. Sonunda akıllıca bir fikir buldular. Kuşlardan çok fazla tüy topladılar ve balmumu ile birbirine yapıştırarak dört büyük kanat yaptılar. Kanatları omuzlarına bağladılar ve Girit adasından kaçtılar. Daedalus, Icarus’u balmumu eriyeceği için güneşe yakın uçmaması konusunda uyarmıştı. Delos adasını geçtikten sonra, kendini unutan çocuk güneşe doğru uçtu. Sıcak güneş, tüyleri bir arada tutan mumu yumuşattı ve Icarus denize düşerek boğuldu. Daedalus, oğlunun düştüğü yeri onun anısına Icaria olarak adlandırdı.

AĞLAYAN KADIN NIOBE

Yunan Mitolojisinde Niobe, Tantalus ve Dione veya Euryanassa’nın kızıydı. Amphion ile evlendi ve yedi erkek ve yedi kız olmak üzere toplam on dört çocuğu oldu. O kadar çok çocukla kutsandığı için övünüyordu. Hatta Tanrıça Leto’nun sadece iki çocuğu olmasıyla dalga geçiyordu. Kibrinden dolayı Leto, oğlu Apollo’yu Niobe’nin tüm erkek çocuklarını oklarıyla öldürmesi için ve kızı Artemis’i tüm kızlarını öldürmesi için göndererek cezalandırdı. Ölen çocuklarını gören Niobe, çaresizlik içinde Sipylus Dağı’na kaçtı ve orada bir kayaya dönüştü. Kaya, ‘Ağlayan Kaya’ olarak tanındı.

Çisem Arslan

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu