Blog

Gri Mermer ve Porozite Oranı

Mermer, doğada birtakım metamorfik hareketler ile kireçtaşının ısı ve basınç yardımıyla sıkışması sonucunda oluşur. İçerisinde birçok mineral bulunmaktadır. Mikalar,kuvarslar,demir oksit ve grafitler mermerleri oluşturan içeriklerdir. Beyaz ve gri renklerde mermerlere doğada rastlanır ancak içerisine doğal etkenler dışında başka maddelerin karışması sonucunda sarı,pembe,mavimtrak ve siyah gibi renkli mermerlere rastlamamız mümkündür. Gri mermerler içerisindeki hidrojen ve karbon miktarının yüksek olması sonucu bu rengi almaktadır. Sadelik ve doğallık görünümü oluşturan bu mermerleri tarih boyunca birçok alanda insanlık kullanmıştır. Özellikle yapı malzemesi olarak kullanılan mermer, günümüzde de oldukça popüler bir malzemedir. Ayrıca takı ve süs eşyalarında da tercih edilen bir malzeme olmuştur.

 

Gri Mermer Çeşitleri

Mermerler doğada bulundukları yerlere göre yapısı ve özellikleri farklılık göstermektedir. Bu sebeple mermerin gri rengi çeşitleri oluşmaktadır ve çıkarıldığı yere göre isimlendirilmektedir. Ülkemizde çıkarılan mermerler çıkarıldıkları il ve bölgelerin isimlerini almaktadır. Afyon,İzmir,Balıkesir gri mermerleri ülkemizde yaygın olarak bilinmektedir. Bu çeşitlerle birlikte ülkemizde tundra gri mermer,İspanya,antrasit gibi mermerler çıkarılmaktadır.

 

Tundra grey mermerler daha çok geniş alanlarda mermer kullanılması gerektiğinde müşteriler tarafından tercih edilmektedir. İşmerkezleri, alışverişmerkezleri, gökdelenlerde sıklıkla tundra gri mermerlere rastlamaktayız. Genellikle cilalı ve parlak bir görünüm ile üretilmesiyle beraber müşterinin taleplerine göre kumlanmış eskitilmiş ve tamburlaşmış bir görünüme getirilebilmektedir. Satıcılar tarafından istenilen boyutlara ve şekillere getirilerek uygulanacak alana şık ve uygun bir görünüm oluşturulur. Damarlı yapısının olması döşeme sırasında dikkat edilmesi gereken bir durum oluşturur. Damar takibinin yapılması estetik bir görüntü için bir numaralı etkendir.

 

Mermer Nerelerde Kullanılır?

Günümüzden daha eski çağlarda mermerler sanatsal alanlarda kullanılmaya başlamıştır. Takı ve mücevherat olarak kullanılmakla beraber dekorasyon ve heykelcilikte kullanılan bir numaralı madde olmuştur. Dayanıklı ve uzun süreli kullanımı sayesinde, yapı ve inşaat malzemesi, binaların iç ve dış döşemelerinde, merdivenlerde, banyolarda, mutfaklarda gibi birçok alanda sıklıkla uygulanmaya başlanmıştır. İç dekorasyonda masa, sehpa vazo gibi ürünlerin yapımında damarlı mermerler ön planda olarak kullanılmaktadır. Heykel, mezar ve anıtlarda ise diğer mermer türlerine göre daha özel ve değerli olan düzenli tane yapılı mermer kullanılmaktadır. Mermer ürünleri Kuzey Amerika ve doğu Avrupa’da diğer dünya bölgelerine göre daha çok kullanılmaktadır. Ülkemize baktığımızda ise mermer endüstrisi azımsanmayacak derecededir. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde mermer ocakları yaygındır.

 

Mermer Fiyatları

Mermerlerin fiyat aralığı mermerin çeşidine, yapısına, özelliklerine ve boyutlarına göre değişiklik göstermektedir. İnsan algısında mermerler pahalı ve lüks bir görüntü oluşturmasıyla birlikte sanılanın aksine daha uygun fiyatlarda mermerler vardır. Üreticiler tarafından mermerin ömrü,kalitesi,saflığı ve rezerv miktarı fiyatın belirlenmesinde etkilidir. Ülkemiz yoğunlukla gri mermer rezervleri açısından zengin olduğu için diğer mermerlere göre gri mermerler fiyatları daha uygun olmaktadır.

 

Mermerin Özellikleri

Mermerlerin birçok kullanım alanı olmasına karşılık, kullandığınız bölgeye göre mermerin seçimi önem kazanır. Mermerler saf halde çıkarıldıktan sonra üzerine yapılan işlemler sonucu sertliği, su emme özellikleri,porozite durumu farklılık göstermektedir. Bu faktörlerin yanı sıra mermer renk, cila tutma ve saydamlık gibi özelliklere sahiptir.

Mermerin sertliği kullandığınız alan üzerinde önemli etkisi vardır. İçerisindeki silikat maddesinin artması mermerin sertlik düzeyini yukarı taşımaktadır. Bu mermerler genellikle döşeme ve kapı eşiklerinde kullanılır. Sert mermerler daha kolay cilalanabildikleri için parlak ve canlı bir görünüm bize sunarlar.

Mermerlerin su emme özellikleri dış cephe kaplamalarda insanlar tarafından tercih edilmiştir. Sumermerlerin dış yüzeyini tahrip etme özelliğine sahiptir bu sebeple tercih edilen mermerin suyu çekme özelliğinin olması mermer yüzeyin daha uzun süreli kullanımı için önemlidir.

Porozite ise mermerlerin içerisinde bulunan bir maddedir. Mermerlerde porozite oranı ne kadar artarsa değeri o düzeyde düşmektedir. Gözenekli olma derecesi bu maddeye göre ölçülmektedir ve porozite oranının yüksek olması mermerin atmosfer koşullarına olan uyumu düşürmektedir.

Mermerler genellikle doğada beyaz renkler ve tonları halinde bulunmaktadır ancak mermer ticaretinde mermerin renk ve desen skalasına sahip olması müşteriler tarafından istenen durumdur. Mermer üreticileri müşterilerine geniş bir yelpaze sunabilmek için çıkarılan mermere çeşitli yollar ile renk ve desen vermektedirler.

Saydam özelliğe sahip olan mermerler mevcuttur. Genellikle bu saydam mermerler takı ve süs eşyası yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Işığı arka tarafa geçirme özelliğine sahip mermerler şık ve estetik bir görüntü size sunmaktadır.

Mermerlerin çeşitlerine göre cila tutma özellikleri de farklılık göstermektedir. Cila mermerlerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlamaktadır. Sert mermerler yumuşak olanlara göre daha iyi cilalanabilmektedirler.


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu