BlogÜniversite Hayatı

Elon Musk Okuma Listesinden 11 Kitap Tavsiyesi

Tesla ve SpaceX son yıllarda gerçekten başarılı olsalar da, Elon Musk profesyonel başarılarının spot ışığının önüne geçmesine izin vermiyor ve sık sık tweet’leriyle manşetlere çıkıyor.

Bu başarılı mühendis, sosyal medyada kitap tavsiyeleri de dahil olmak üzere kişisel hayatının bazı kısımlarını paylaştığı oldukça geniş bir kitleye sahip. Not alın: Yoğun programına rağmen, Musk iyi bir kitapla rahatlamak için zaman bulur.

Annesinin ona okuduğu çocukluğundaki favori kitabı da dahil olmak üzere Elon Musk’ın önerilerinden yola çıkarak seçtiğimiz 11 kitabı aşağıda sıraladık.

Sıfırdan Bire: Startuplar Üzerine Notlar ya da Geleceği İnşa Etmenin Yolları, 2014

“Bu yazar çok sayıda çığır açan şirket kurdu ve bu kitap bunu nasıl yaptığını gösteriyor.” – Elon Musk

Ünlü yatırımcı ve girişimci Peter Thiel ve Blake Masters tarafından yazılan “Sıfırdan Bire”, genel olarak startup dünyasına odaklanıyor ve  modern iş dünyasındaki girişimciler için harika ipuçları veriyor.

https://www.kitapyurdu.com/kitap/sifirdan-bire-ciltli/396833.html

Steve Jobs, 2011

“Oldukça ilginç.” – Elon Musk

Walter Isaacson’ın son dönem Steve Jobs’unun bu biyografisi, Jobs’un röportajlarına ve iki yıllık bir süre boyunca aile, arkadaşlar, meslektaşlar ve rakiplerden toplanan bilgilere dayanmaktadır. Kitap, 2011’de vefat etmeden önce Jobs’un isteği üzerine yazılmıştır.

https://www.dr.com.tr/Kitap/Steve-Jobs/Edebiyat/Biyografi-Oto-Biyografi/urunno=0000000375241

 

Dune, 1965

“Mükemmel. Yazar, makine zekasına sınırlar koymayı savunuyor.” – Elon Musk

“Dune” aynı isimli bir bilim-kurgu kitabı serisinin ilk kitabıdır. Frank Herbert tarafından yazılan destanın beş devam filmi var ve uzak gelecekte, başka bir gezegende geçiyor.

İlk olarak 1984’te David Lynch tarafından ekrana uyarlanan yeni bir Dune uyarlamasının 2020’de Timothée Chalamet’in başrolünü oynaması bekleniyor.

https://www.dr.com.tr/Kitap/Dune/Edebiyat/Roman/Bilim-Kurgu/urunno=0000000662978

 

Yaşam 3.0 Yapay Zeka Çağında İnsan Olmak

“Dünyada ve ötesinde yaşamın, zekanın ve bilincin büyük bir geleceği arayışımızdaki zorluklar ve seçimler için etkileyici bir rehber.” – Elon Musk

“Yaşam 3.0” da MIT profesörü Max Tegmark, yapay zekanın geleceği hakkında sık sorulan soruları tartışıyor: Yapay zeka, yarının dünyasını nasıl etkileyecek? YZ’nin yükselişinden sonra insanlık duygumuza ne olacak?

https://www.kitapyurdu.com/kitap/yasam-30-amp-yapay-zeka-caginda-insan-olmak/499052.html

yasam-3.0-kitap

Surface Detail, 2010

“Banks’ın tüm kitaplarını tavsiye ederim. Özellikle bu kitap.” – Elon Musk

Musk, hemen hemen tüm Banks kitaplarını, özellikle Kültür serisini tavsiye ediyor. “Yüzey Detayı” serinin dokuzuncu kitabıdır. Iain Banks’in (Musk’ın en sevdiği yazarlardan biri) bilim kurgu dizisi “Kültür”, esas olarak insansı ırklar ve yapay zekadan oluşan ütopik bir toplum olan “Kültür” hakkındadır. Bir uzay yolculuğuna çıkmak mı istiyorsunuz? İşte biletiniz.

https://www.hepsiburada.com/surface-detail-iain-banks-pm-HB00000K237S

 

Süper Zeka:Yapay Zeka Uygulamaları, Tehlikeler Ve Stratejiler

“Bu kitabı okumaya değer. AI konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor. Potansiyel olarak nükleer silahlardan daha tehlikeli.” – Elon Musk

İsveçli filozof Nick Bostrom bize yapay zeka hakkında başka bir güzel okuma sunuyor. Kitap, hızla büyüyen teknoloji endüstrisinin nasıl ele alınacağını ele alıyor. Süper zeka, makine zekasının bir gün insan zekasını geçip geçmeyeceğini ve sonrasında ne olabileceğini soruyor.

https://www.kitapyurdu.com/kitap/super-zekayapay-zeka-uygulamalari-tehlikeler-ve-stratejiler-/489615.html

 

Godot’yu Beklerken, 1953

“Son zamanlarda bu kitabın müthiş, absürd mizahını takdir etmeye başladım.” – Elon Musk

Tam olarak bir roman olmasa da Musk, Samuel Beckett’in bu klasik tiyatro şaheseri olan “Godot’yu Beklerken” ni tavsiye ediyor ve nedenini açıkça görüyoruz. Bu saçma komedi, olabileceğini asla bilemeyeceğiniz şekillerde sizi aydınlatacak.

https://www.idefix.com/Kitap/Godotyu-Beklerken/Sanat-Tasarim/Tiyatro/Dunya-Oyunlari/urunno=0000000099956

 

Makine Duruyor, 1909

“Okumaya değer.” – Elon Musk

E.M. Forster’ın kısa öyküsü “The Machine Stopps”, insanların yeraltında yaşadığı, birbirleriyle iletişimini kaybettiği ve odalarında boşta otururken onlara hizmet eden “Makine” adlı bir varlığa tapındığı bir distopiyi anlatıyor.

https://www.dr.com.tr/Kitap/Cennet-Dolmusu/Edebiyat/Roman/Dunya-Roman/urunno=0000000119012

machine-stops-turkce

Şüphe Tüccarları: Bir Avuç Bilim Adamının Tütün Dumanından İklim Değişikliğine Konuyla İlgili Gerçeği Nasıl Gizledi, 2010

“[Bu kitabı] okumaya değer. Sigara ölümlerini inkar etmeye çalışanlar, iklim değişikliğini reddediyorlar.” – Elon Musk

Naomi Oreskes ve Erik M. Conway’in bu tartışmalı kitabı, dünyanın her yerinden pek çok geri bildirim aldı, hepsi olumlu değil. Kitap, insanlığı etkileyen hassas konuları kapsıyor: Küresel ısınma, kanser, asit yağmurları, ozon deliği ve daha fazlası. Merchants of Doubt, uzmanların görüşleri dünyasına dalar ve zor gerçeği arar.

https://www.kitapsec.com/Products/Merchants-Of-Doubt-Suphe-Tuccarlari-244342.html

 

Atlas Vazgeçti, 1957

“Komünizme karşı bir kontrpuan ve bu nedenle yararlı, ancak nezaketle yumuşatılmalıdır.” – Elon Musk

“Atlas Shrugged” bize, ekonominin çöktüğü ve hükümet baskısı altında çökmekte olan bir toplumun olduğu distopik bir geleceği gösteriyor. Amerikan edebiyatının bu modern klasiğinin yazarı Ayn Rand gerçek bir vizyonerdi.

https://www.kitapyurdu.com/kitap/atlas-vazgecti–1-itirazsiz/53256.html

 

Milletlerin Zenginliği, 1776

“Adam Smith en iyilerinden biridir tabii ki.” – Elon Musk

“Milletlerin Zenginliği” politik ekonomi hakkında öncü bir çalışmadır. Kitap, bugün dünya ekonomisinin şekillenmesine yardımcı oldu. Ekonomist ve ahlaki filozof Adam Smith, bu klasik çalışmada serbest piyasa ekonomisinin evrimini ayrıntılı olarak tartışıyor. SpaceX gibi teknoloji süper güçlerinin bizi bu dünyanın dışına çıkardığı bir zamanda, en büyük ilerlemelerin her zaman aklımızda başladığını ve insanlık durumunu iyileştirmek için kendimize meydan okuyan kitapları okuyarak bunu not etmek ilginçtir.

https://www.kitapyurdu.com/kitap/milletlerin-zenginligi-ciltsiz/88701.html

Semiha Gülümse Temirkaynak

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

KAYNAK

Irmak Bayrakdar https://interestingengineering.com/11-book-recommendations-from-elon-musks-reading-list

Görsel Tasarım: Edanur Dursun (Bynhiç)


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu