BlogÜniversite Hayatı

DGS Nedir Nasıl Hazırlanılır?

Üniversitelerin meslek yüksek okulları veya açık öğretim ön lisans programlarında okuyan bir öğrenciyseniz DGS Nedir sorusunun cevabı sizin için oldukça kritik bir rol oynayabilir. Mezun olduktan sonra lisans programlarına geçerek 3. sınıftan devam etme şansınız olduğundan dolayı DGS birçok öğrenci tarafından tercih edilmektedir.

DGS Nedir Nasıl Hazırlanılır?

Dikey Geçiş Sınavı DGS Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişi için düzenlenen sınavdır. Dikey geçiş sınavı DGS, ÖSYM tarafından her yıl Temmuz – Ağustos ayında yapılan bir sınav türüdür. DGS sınavının amacı, sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin değerlendirilmesidir. Dikey geçiş sınavı sadece 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar içindir. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuruda bulunacak adaylara meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olma koşulu aranmaktadır.

DGS sınav içeriğinde 50 matematik, 50 Türkçe olmak üzere toplam 100 soru yer almaktadır. Türkçe sınav içeriğinde sözcükte anlam, cümlede anlam, Anlatım Biçimleri, paragraf ve sözel mantık konuları yer almaktadır. Matematik sınavı içerisinde; temel matematik konuları ve geometri yer almaktadır. DGS Sınav süresi 135 dakika yani 2 saat 15 dakikadır.

DGS BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ

Lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler DGS Dikey Geçiş Sınavı’na giremez. Lisans öğrencileri üniversite değiştirmek amacıyla, aynı bölüm olmak koşuluyla yatay geçiş yapabilirler.

100 soru için 135 dakika yeterli görünse de öğrenciler sınav stresi ile süre konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar. Sınav sırasında zamanınızı verimli kullanmak için sınav öncesi bol bol deneme ve çıkmış soruları çözmeniz başarı şansınızı artıracaktır.

DGS Dikey Geçiş Sınavı Başvuruları her yıl Nisan- Mayıs ayında açılmaktadır. Sınav başvuru ve uygulama tarihlerini mutlaka ÖSYM web sitesinden kontrol etmelisiniz.

Sınava ön lisans programlarından mezun olan adayların yanı sıra son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuru yapabilir. DGS’ye yurt dışından da başvuru yapmak mümkündür. Birtakım nedenlerden dolayı başvuruların yapılacağı tarihlerde yurt dışında bulunmak durumunda olan ve başvuru merkezine gidemeyecek durumda olan adaylar için de başvuru imkânı vardır.

Yurtdışı Eğitim İçin Girmeniz Gereken Sınavlar


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu