BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Bugüne Kadar Yapılmış En İyi 15 Zaman Yolculuğu Filmi

Görünen o ki mükemmel bir zaman yolculuğu filmi çekmek çok kolay değil. Birçok film çeşitli nedenlerden dolayı denenmiş ve başarısız olmuştur. Hikâyenin konusunun açıkça bir mantığı vardır, ancak çoğu zaman hikâye çok fazla olay örgüsüne dayanabilir. Bu da zengin veya unutulmaz karakterlerin eksikliği ile sonuçlanabilir. Ama birçoğu uzun zamandan beri test edilen, unutulmaz ve özgün hikayeler temeline dayanan ve ustalıkla değerlendirilen gerçekten olağanüstü zaman yolculuğu filmleri vardır.

Bunu aklımda tutarak zaman yolculuğu içeren film sözlüğüne baktım ve en iyilerin en iyilerinin bir listesini yaptım. Bazıları saçma, bazıları zevkli, bazıları ise çok eğlenceli. Tüm listelerde olduğu gibi bu da öznel ve şüphesiz ki favorilerinizden elemeleri geçememiş bir veya iki tanesi vardır. Ama özellikle bu 15 filmin neden şimdiye kadar yapılmış en iyi zaman yolculuğu filmleri olduğu konusundaki iddiam için elimden gelenin en iyisini yaptım.

 

15.) Kapsül

Çoğu zaman yolculuğu filmi, zaman yolculuğunun asıl mekaniğini basit tutmaya çalışmaktadır. Ama bu kesinlikle yazar/yönetmen/yıldız Shane Carruth’un baş döndürücü 2004 filmi Kapsül’ü için geçerli değildir. Bu bağımsız drama girişimci teknoloji projeleriyle uğraşırken yanlışlıkla bir zaman yolculuğu mekanizması keşfeden iki mühendis etrafında dönüyor. Carruth hiçbir şekilde film biliminin “seviyesini düşürmüyor” ve bu filmde neler olup bittiğini tam olarak açıklamak için gerçek grafikler hazırlamış, ancak yine de şimdiye kadar yapılmış en bilimsel yoğunluğu olan zaman yolculuğu filmlerinden biri olmaya devam ediyor.

14.) Terminatör

Yani, bu listede olmalı değil mi? Yönetmen James Cameron’ın çığır açan 1984 bilimkurgu aksiyoncusu devam filminden çok daha ayakları yere basan ve gösterişten uzak, ancak Terminatör hala tüm bu yıllar sonra bir yumruk atıyor. Gerçekten yaratıcı bir önermeyle Linda Hamilton’un karizmatik performansı ve Arnold Schwarzenegger’in oynayabileceğini gösteren kanıtla Terminatör’ün etkisi çok geniş bir alana ulaştı.

zaman-yolculugu-film

13.) Zamanda Aşk

Zamanda Aşk kesinlikle bu listedeki en duygusal öğedir. Yazar/yönetmen Richard Curtis daha önce “Aşk Her Yerde” ve “Rock’n Roll Teknesi” ile kalpleri fethetmişti. Ancak Zamanda Aşk, filmin yapımcısına yönetmediği, ama yazdığı film “Dört Nikah Bir Cenaze”nin köklerini hatırlattı. Zaman yolculuğu türü, ölüm ve pişmanlık hakkında felsefiyi geliştirme fırsatı sunar ve film bir baba ile oğul arasındaki çok ciddi bir ilişkiye odaklanarak onu benzersiz bir şekilde ele alır. Domhnall Gleeson ve Rachel McAdams arasındaki romantik komedi kısmı göze çarpar. Ama zaman yolcusu baba ve oğul, Gleeson ve Bill Nighy arasındaki ilişki bu filmin yürek parçalayan kısmıdır.

 

12.) Geleceğe Dönüş II

Geleceğe Dönüş II’nin kötü bir film olduğunu söyleyenler var ama yanılıyorlar. Yönetmen Robert Zemeckis’in orjinali dokunulmazdır, ancak devam filmi için meşhur hırslı film yapımcısı zaman yolculuğu önermesinde üstelerken, ilk filmi de mükemmel bir şekilde yansıtır. Birincisi geleceğe yönelik sürprizlerle dolu ve ucuz bir vizyon ediniriz, ardından Marty McFly’nin geleceği kurtarmak için tekrar tekrar gitmesi gerektiğinden, yani diğer zaman yolculuğunu sürdüren kendisinden kaçınırken, yeniden yapılandırılan ilk filmin olaylarını tekrar görürüz.  Bu ip üzerinde yürümenin son derece zor bir türü ve sadece bu kadar vizyonu ve cesareti olan bir yönetmen çekebilir.

back-to-future

 

11.) Ahmaklar

Bilirsiniz bu gerçek olana kadar saçma bir kurguydu. Film yapımcısı Mike Judge Ahmaklar’ın piyasaya sürüldükten sonra on yıldan daha fazla bir zamana kadar nasıl olacağını tahmin edemezdi, ancak gerçekte Hâkim ve Yardımcı-Yazar Etan Cohen o sırada bugün alakalı olan çirkin gerçekleri vurmaya yetecek kadar Amerika’daki olayların nabzını tutuyordu. Yüzlerce yıldır “donmuş” bir adamın merkezi önermesi daha önce yapılmışken, Yargıcın Amerika’nın geleceğine dair basit vizyonunu sergilediği komedi hassasiyeti ve ayrıca banyo şakaları Ahmakları dayanıklı kılan şeydir.

10.) Tetikçiler

İster Asi Gençlik gibi bir indie noir’de veya ister Yıldız Savaşları: Son Jedi gibi muazzam bir gişe rekorları kıran yazar/yönetmen Rian Johnson her zaman kusursuz bir hırs ve titizlik karışımı sergilemiş, asla kavrayışını aşmasına izin vermemiştir. Tetikçiler Johnson’ın bilimkurgu türünde ilk giriş filmidir ve bunu her şeyden önce karaktere dayanan, şaşırtıcı bir zaman yolculuğu hikayesi sunma gücüyle yaptı. Film “Zaman içinde geri dönüp genç benliğinizle tanışırsanız ne yapardınız?” fikrini alır ve başınızı döndüren müthiş gergin aksiyon kesitler ve kuvvetli ahlaki ikilemler ekler.

9.) Harry Potter ve Azkaban Tutsağı

Serinin en iyi filmi olarak, Harry Potter ve Azkaban Tutsağı da şimdiye kadar yapılmış en iyi zaman yolculuğu filmlerinden biri olarak duruyor. Yönetmen Alfonso Cuaron, JK Rowling’in sevilen kitap serisinin uyarlanmasındaki estetik ve öyküleme yaklaşımı sarstı ve hikâye anlatıcılığının temeli tamamen Rowling iken, Cuaron’un uygulaması gerçekten de anlatımı artırdı. Muazzam sinematografiden, izleyiciyi değişen zaman senaryolarına yönlendiren işitsel motiflere kadar Azkaban harikası tuhaf şeyler, tehlike ve mucizelerle dolu mutlaka izlenmesi gereken keyifli bir filmdir.

harry-potter

8.) Star Trek (2009)

Yönetmen JJ Abrams’ın 2009 Uzay Yolu serisini yeniden başlatması daha önce belirli bir zaman yolculuğu türünün özelliklerini kullanarak ortaya çıkan filmlerin / TV şovlarının mirasını “silme” sorununu ortadan kaldırdı. Bu dahi fikri, Abrams’ın çılgınca eğlenceli filminin hem evrende Kirk ve Spock ve tüm ekiple birlikte önceki Uzay Yolu filmleriyle aynı evrende bulunmasına izin verirken, hem de gelecek için yeni olanaklar yaratıyor. Abrams’ın Trek’i Young Kirk’e odaklanmış olsa da yeni ve değişmiş bir zaman çizelgesinde varlığını sürdürür, bu yüzden gelecek %100 kesin değildir. Filmin bunu net bir şekilde açıklayabilmesi, aynı zamanda kendi başına inanılmaz derecede eğlenceli bir macera olarak hizmet etmesi Star Trek’in (2009) küçük mucizesidir. Devam filmi Bilinmeze Doğru Star Trek bu prestiji bir parça engellerken, Abrams’ın ilk filmi hala 21. yüzyılın en zahmetsizce geri sarılabilir (rewatchable) gişe rekorları kıran filmlerinden biri olarak duruyor.

7.) 12 Maymun

Film yapımcısı Terry Gilliam zaman yolculuğuna yabancı değilken (Zaman Haydutkarı bu listeden çıkarıldı), 1995 yapımı filmi 12 Maymun bu türdeki en akılda kalan yapıtlardan biri olmaya devam ediyor. Bilim kurgu drama, cesur ve zaman yolculuğu temeliyle Gilliam’ın biraz daha tuhaf anlayışıyla birleştirerek kirli ve unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Brad Pitt bir akıl hastanesinde biraz çılgın bir akıl hastası olarak gayet olağanüstü bir performans sergilerken, Bruce Willis Dünya’yı tahrip eden ölümcül bir virüsün kökenini keşfetmek için zaman içinde geri gönderilen gelecekteki bir mehkumu oynuyor. Hiçbir zaman geleneksellerden olmayan Gilliam her şeyi hoş bir şekilde garip tutar.

6.) Yarının Sınırında

Yarının Sınırında mükemmel bir kokteyldir; bir Tom Cruise aksiyon vuruşu, bir tutam Emily Blunt gücü, yazar Christopher McQuarrie’nin eşsiz anlayışına dair bir girdap ve yönetmen Doug Liman’ın vahşi tutkusunun ciddi yardımı. Birçoğu, Bugün Aslında Dündü’nün öncülündeki “bir döngüde sıkışmış” taklidi yapmaya çalıştı ve başarısız oldu. Ancak film aynı günü tekrar tekrar izlememize rağmen her bir sahneyi taze tutmaya devam ederek bu külçeyi alır ve onunla birlikte çalışır. Gizli tat Tom Cruise’un ekrandaki kişiliğinin genel olarak algılanmasının tersine duran ve harika bir şekilde canlandırıcı görüntüleme deneyimiyle sonuçlanan bir dışarı-çıkma korkağı oynamasına neden oluyor. Yarının Sınırında Hollywood’un Beyaz Balinası: gerçekten eşsiz ve çılgınca eğlenceli bir gişe canavarı.

zaman-yolculugu

 

5.) Bill ve Ted’in Maceraları

1989’da Bill ve Ted’in Maceraları bilim-kurgu türünü genç komedi ile birleştirerek harika bir yaratıcı ve komik maceraya ulaştı. Keanu Reeves ve Alex Winter tarih raporunu tamamlamak için bir zaman makinesi kullanan bir çift tükenmişlik kadar mükemmeldir. Her şey inanılmaz derecede saçma bir ilişki ancak sevilmemesi imkânsız olan karakterleri için oldukça ilgiyle yapıldı. Özellikle tarihi şahsiyetler içeren müthiş şakalar var ve George Carlin’in Rufus’u bugünlerde bir simge olmaya devam ediyor. Muhtemelen işe yaramaması gereken ama tamamen işe yarayan bir film. Gerçekte de birbirinize karşı mükemmel olun.

4.) Maymunlar Gezegeni

Maymunlar Gezegeni 1968 filmine ilk kez göz atan izleyiciler bu son dudak uçuklatan sahnesine kadar bilmiyor olsa da teknik olarak bir zaman yolculuğu filmi. Charlton Heston’un astronotu Taylor maymunlardan oluşan bir gezegene rastlamakla kalmadı maymunların gerçekte gezegeni ele geçirdiği gelecekteki bir Dünya’ya gitti. Devam filmi önemsenmeyen şimdiye kadar yaratılmış en iyi Jerry Goldsmith skorlarından birini içeren sosyo-politik yorumlarla dolu. Ancak filmin geri kalanını tamamen yeni bir ışıkta boyayan bu son, onu klasik olarak sağlamlaştıran şey.

3.) Terminatör 2: Kıyamet Günü

Derinlik Sarhoşluğu ve Yaratık 2’ye bakarak, yönetmen James Cameron’ın Terminator 2’nin eski bir devamı olmadığını bilmeliydik. Gerçekten de iddialı film yapımcısı bir komedi tonu, TSSB drama ve aile öyküsünün bu bilim kurgu eylemcisinin tonlarında dokuyarak orijinal Terminator’den çok farklı bir film yaptı. Terminator 2 ilk Terminatöre benzer bir zaman yolculuğu hikayesi sunmak için kendi önermesine dönen ancak kilit noktası farklı bir filmin küçük bir mucizesidir. Aynı zamanda tam olarak destandır.

 

bugun-aslinda-dundu

 

2.) Bugün Aslında Dündü

Oyuncu Bill Murray ve yönetmen Harold Ramis bu filmi yaparken şöhrete kafa atıyordu. Murray’in filmin daha felsefi olmasını istediği bilinirken, Ramis her zaman komediyi zorladı. Ancak filmi soğukkanlı bir klasik yapan bu iki fikir arasındaki itme ve çekme işlemidir. Murray’in en iyi komedi anlarından birkaçını içeren çok komik, ama aynı zamanda çok üzücü bir film.  Film aynı gün içinde tekrar tekrar sıkışıp kalan başrölün doğal yalnızlığını göz ardı ediyor. Aynı zamanda film şaşırtıcı derecede karanlık yerlere doğru gider. Ancak Murray’in insanlığı her zaman parlar ve Andie MacDowell örneğindeki gibi müthiş sade bir çalışma yapar.  Film tam bir klasiktir.

1.) Geleceğe Dönüş

Gerçekten de Geleceğe Dönüş filminin bir benzeri yok, değil mi? Film yapımcısı Robert Zemeckis’in 1985 yılında yayınlanan orijinal kitabı evrensel bir fikri, anne-babamızın bizim yaşlarımızdayken nasıl olduğunu asla bilemeyeceğimiz gerçeğini alır ve bunu zaman yolculuğu hikayesi olarak oynayarak her zamanki çılgınca hırs çizgisiyle birleştirir. Yapım sırasındaki zorluklar göz önüne alındığında, filmin bu derece harika olması çılgınca. Michael J. Fox ilham kaynağıdır, Christopher Lloyd mükemmeldir ve gerçekten de Marty’nin annesini oynadığını unutmayacağınız Lea Thompson çok iyi performans sergiler. Çok eğlenceli, yeni, farklı ve yaratıcı, hem aynı zamanda onu yıllar boyunca bu kadar alakalı kılan evrensel gerçeklere de dayanıyor. Ve evet, aynı zamanda annenizi öldürmemeye çalışan bir film. (trying not to bone your mom)

Hilal Suna

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu