BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Anksiyete İçin Meditasyon ve Sakin Bir Zihin İçin Yapılması Gerekenler

Gündelik hayatımız bazen bunaltıcı ve anksiyete hale gelebilir. İnsanlar çoğu zaman farklı koşulları kabullenirler çünkü günlük yaşamın doğal bir parçası olduğuna inanırlar. Bir seviyeye kadar bunun bir gerçeklik payı da vardır. Bununla birlikte, bu olayların içsel dünyamızı dikte etme gücüne sahip olmasına izin verilmemelidir. Unutmayın, dış etkiler bizim için dışarıda kalmalılar…

Meditasyon sayesinde zihniniz dış etkilerin üstesinden gelebilecek, en azından bir miktar huzur bulabilecektir. Meditasyonun tüm faydalarından yararlanabilmek için, kişi uzun süre pratik yapmalıdır. Yine de, başlangıç ​​seviyesinde olsanız bile, şüphesiz her meditasyon sonrası olumlu bir değişim göze çarpacaktır.

Anksiyete Meditasyonu Nedir ve Nasıl Çalışır?

Meditasyon, nefesinizi yavaşlatan ve dikkatinizi içsel aktivitelere odaklayarak gerçekleşen bir denge durumudur. Derinlemesine araştırma yaparsanız, dünyadaki çeşitli kültürlerin meditasyon kullandığını göreceksiniz. Sayısız meditasyon tekniği arasından bazılarının doğru bir şekilde uygulanabilmesi için ait olduğu geleneğe belli bir aşinalık gerekir. Meditasyonu heyecan verici bulursanız ve bir üst seviyeye çıkmak istiyorsanız, meditasyonla ilgili kitaplar aramaya başlayabilirsiniz.

Meditasyonda başarılı olmak ve en iyi şekilde faydalanmak söz konusu olduğunda en önemli şey, günlük olarak yapmaktır. Her gün sadece 10 veya 15 dakika, sabah veya akşam, günlük bir alışkanlık haline getirmek oldukça önemlidir. Günlük rutininizin ayrılmaz bir parçası haline geldiğinde, yaşamınızda nasıl bir fark yaratabileceğini göreceksiniz. “Alışkanlıkların Gücü” kitabında, Charles Duhigg, başarmak istediğimiz her şeyde başarıya ulaşmak konusunda alışkanlıklarımızın ne kadar önemli olduğunu ifade etmektedir. Alışkanlıklar zamanla ve yavaş yavaş inşa edilir. Günde sadece 5 dakika ile başlayın, bir hafta sonra günde 10 dakikaya geçin ve daha sonra her gün 15 dakikalık hedefinize ulaşın. Hatta, günde 15 dakikayı geçmeye bile karar verebilirsiniz ve bu sizin için oldukça iyidir.

Meditasyon yapmadan bir gün geçirirseniz, kendinizi fazla zorlamayın. Daima yapabileceğinize, en iyisini hak ettiğinize ve sonuçta hedeflerinize ulaşacağınıza dair olumlu bir tutum sürdürün.

Neden Kaygılarınızı ve Anksiyete Durdurmak İçin Meditasyon Yapmalısınız?

Meditasyonun bir önemli avantajı da ücretsiz olmasıdır. Meditasyon yapmak için satın almanız gereken hiçbir şey yoktur. Başarılı bir meditasyon seansı için ihtiyacınız olan her şeye zaten sahipsiniz. Aynı zamanda çok fazla beceri gerektirmez. Birkaç denemeden sonra, biraz zaman ayırarak mantığını kavrayabilirsiniz. Diğer bir avantaj, meditasyonun evde ve herhangi bir zamanda gerçekleştirilebilmesidir. Belirli bir zamanda randevu almak zorunda değilsiniz ve hiçbir yere gitmek zorunda değilsiniz. Meditasyon geçmişte çeşitli kültürler tarafından kaygıyla baş etmeden çok daha fazlası için kullanılmıştır. Hayatınızı tersine çevirebileceğiniz kanıtlanmış bir yöntemdir.

Tekniklere başlamadan önce, kimse bu yöntemlerin sizde etkili olacağını garanti edemez, unutmayın. En iyi yol bir uzmana danışmaktır. Burada verilen bir tavsiye, profesyonel rehberliğin yerine geçmez. Bu, meditasyonun işe yaramadığı anlamına gelmiyor, ancak kendi özel durumunuza bağlı olarak, daha fazlasına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Meditasyonun Derin Yüzü

Meditasyon içsel bir araştırma yöntemi olarak da uygulanabilir. Kaygılarımızın her zaman nedenleri vardır, sadece random bir şekilde gerçekleşmez. Ve eğer korkularınızı gerçekten fethetmek ve mutlu bir hayat yaşamak istiyorsanız, içsel durumlarınızı kontrol altında tutmalısınız. Sorunun kaynağını bulun ve anlamını azaltın.

Günün sonunda basit bir çözüm veya anında dönüşüm beklemeyin. Korkularınızla ​​yüzleşmelisiniz. Başarısız olsanız ve acı çekiyor olsanız bile, hayatınızda daha güçlü hale geleceksiniz. Duruma bağlı olarak, daha fazla ve içsel sorgulama ve başka meditasyonlar gerekebilir. Bir profesyonel ile çalışmak, ciddiye alınması gereken bir konudur. Durumunuzu analiz ederken gerçekçi olmalısınız. Yine de, durumunuzun o kadar ciddi olmadığından eminseniz, meditasyon seansları yapılabilir.

Başladıktan sonra, meditasyonun hayatınıza getirdiği değişikliklere dikkat edin. Farkındalığın her şey olduğunu unutmayın. Farkındalık eksikliği, tüm sorunlarımızın köküdür. Yaptığınız her şeye farkındalıkla yaklaşmaya çalışın ve kalite açısından çok büyük bir fark göreceksiniz. Bu tek başına iyi bir meditasyonun en büyük sırlarından biridir. Zamanla, yaşamınızda olan her şeye karşı daha bilinçli olacaksınız. Bu çok önemlidir, çünkü odaklanmadığımızda, dikkatimiz dağınıkken genellikle hata yaparız.

Bu nedenle, gerçek meditasyon sadece her şeyi bırakıp iç huzuru deneyimlemek için rahatlamakla ilgili bir şey değildir, aynı zamanda günlük hayatımıza döndüğümüzde farkındalığımızı ve odağımızı da arttırır.

 

anksiyete-meditasyon

Meditasyondan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Meditasyon için sessiz bir yer bulun.

Meditasyon gürültülü bir ortamda yapılamaz ve bir gevşeme gerektirir. Sakin bir yer bulunamazsa, gürültüyü iptal etmek için kulak tıkaçlarını da kullanabilirsiniz. Dışarıda, doğada meditasyon yapabilirsiniz, ancak muhtemelen kendi evinizin rahatı içinde yapmanız en iyisidir. Ayrıca TV’yi, bilgisayarı, telefonu vb. kapattığınızdan emin olun. Meditasyonda derinlemesine odaklanmışken ani bir gürültüden rahatsız olmamanız çok önemlidir.

  1. Meditasyon için duruş, iyi bir seansa sahip olmak konusunda fark yaratabilir.

Burada bazı seçenekleriniz olabilir, sırtınız düz bir halde sandalyede oturmak, veya sırtüstü uzanmak vb. Uykuya dalmamanız gerektiğini aklınızda bulundurun. Eğer uyuyakalırsanız, o duruşta tekrar meditasyon yapmak zor olabilir, çünkü bir daha aynı şekilde meditasyon yaptığınızda uykuya dalma eğilimi daha kolay ortaya çıkacaktır.

Duruş tercihiniz ne olursa olsun, içinde rahatlayabileceğinizden emin olun.

  1. Vücudu germeyen, rahat şeyler giyin.

Meditasyon seansı sırasında giysilerin sizi fazla sıcak veya çok soğuk hissettirmediğinden emin olun. Sıcaklıktaki bu değişiklikler büyük olasılıkla sizi iç rahatlama durumundan uzaklaştıracaktır.

  1. Yemek yedikten birkaç saat sonra meditasyon yapın ve bir bardak suyu yakınınızda tutun.

Meditasyon esnasında vücudunuzun nemli olması çok önemlidir. Seans sırasında susuzluk, rahatsızlığa neden olur ve dikkat dağıtabilir.

Kilit nokta, meditasyona başlamadan önce tüm temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasıdır. İçsel durumunuz ideal olmak zorunda değildir, ancak mümkün olduğu kadar çok dikkat dağıtıcıyı kaldırmanız gerekir.

Meditasyona Nasıl Başlanır?

En rahat olduğunuz pozisyonunuzu alın ve burun içinden ve ağzınızdan yavaşça nefes alarak başlayın. Kendinizi rahat hissedinceye kadar bir süre bunu yapmaya devam edin. Rahatlamış olmak, daha derin bir bilinç durumuna ulaşmakta oldukça önemli bir husustur. Burada, düşüncelerin bile olmadığı zihinsel boşluğa mümkün olduğunca derinleşmek istiyoruz.

Kaygı yok, tarihler yok, hisler yok, zaman yok, yer yok, bir varlık hali dışında deneyim yok. Sadece siz varsınız. Daha sonra, nefesinize dikkat etmeye devam edin, şimdi sadece burnunuzdan nefes alın. Gerçek zihinsel özgürlük ve meditasyonun asıl anlamı, nefesler arasındaki ve özellikle de düşünceleriniz arasındaki boş aralığın farkına varacağınız zaman gelecektir. Bu gerçek iç huzur ve saf boşluktur… Bu durumu koruyabildiğiniz zaman, bedeniniz enerji ile dolacak ve meditasyonu eforsuz yapabilir hale geleceksiniz. Meditasyon yaptığınız zaman bu içsel duruma ulaşmayı hedeflemelisiniz.

Olumsuz düşüncelerden uzak durmak esastır, çünkü ilk başta gitmesine izin veremezseniz bu düşünceler gelmeye devam eder. Uygun davranış, durumu onaylamak ve meditasyona devam etmektir. Yavaş yavaş, sakin bir tavır sürdürdüğünüz sürece ilerleme kaydetmiş olacaksınız. Bu tekniğin yeterince tekrarlanması zihin konuşmalarını azaltacaktır. Bu yöntemi birkaç gün veya hafta boyunca tekrar tekrar uygulamanız gerekir.

Başarısızlık gibi görünen şeylerden kolayca vazgeçmeyin. Her yeni oturumda, farkında olmasanız bile, ciddi ilerlemeler kaydediyor olacaksınız. İş dünyasında 90-gün-kuralı olarak bilinen genel bir kural vardır. Bugün ne yapıyorsanız, 90 gün içinde faydaları görürsünüz.

Son Söz

Bu, eğer hergün meditasyon yaparsanız, kaygıların ve anksiyete durumunun giderileceği anlamına mı geliyor? Muhtemelen hayır, ama durumunuzun önemli ölçüde iyileşme olasılığı var. İstediğiniz kadar hızlı olmayacak, malesef. Meditasyondan sonra kötü hisleriniz geçmediyse ve ya azalmadıysa nedeni nedir? Kendinize bu problemin kökeninin ne olduğunu sormalısınız, çünkü tek bir meditasyon tekniği olası her senaryo ile başa çıkamaz.

 

Eğer ilerleme kaydetmek istiyorsanız, öğrenmeye ve öğrendiklerinizi uygulamaya devam edin. Herhangi bir sıkıntının üstesinden gelme gücüne sahipsiniz.

Meditasyonlarınızda başarılar diliyorum!

Aysena Demir

Proje Yönetimi Okulu Editörü


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu