BlogYurtdışı Eğitim

İsviçre Çalışma ve Oturum İzni Rehberi

İsviçre; en çok nitelikli iş gücü ve göçmen alan ülkelerden biri! Refah seviyesi yüksek bu ülkede çalışma ve oturum izni almak için neler yapmalısınız?

İsviçre oturum izni, İsviçre’de 90 günden fazla barınmayı planlayan kişilerin başvuru yapması gereken bir izin türüdür. Oturma izni, İsviçre’de kantonlara göre ayrılmış göçmenlik bürolarına, yerleşilmek istenen bölge seçildikten sonra başvuru yapılarak alınabilir. İsviçre, 26 kantonda oluşmaktadır ve her kanton için ayrı bir göçmenlik bürosu bulunur. Oturma izni sahibi olmak isteyen kişi, gitmek istediği bölgenin şartları göçmenlik ofisleri tarafından farklılaştırılabildiğinden, başvuru yapmadan önce tüm gerekli bilgileri edinmelidir. İsviçre oturma izni, uzun süreli vize kategorisine girmektedir ve bu sebeple başvurular konsolosluk tarafından yetkilendirilen ofislere değil, direkt olarak İsviçre Konsolosluğu’na yapılmalıdır.

İsviçre’ye giriş için çeşitli düzenlemeler geçerlidir. Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkelerinin vatandaşları ile diğer ülkelerin vatandaşları arasında temel bir ayrım yapılır. Göçmenlik için Devlet Sekreterliği (SEM) İsviçre’deki sorumlu makamdır.

İsviçre’de planlanan kalma süreniz 90 günden az mı yoksa fazla mı?

Bu soruya cevabınız kritik çünkü İsviçre’ye ne amaçla gittiğinizi belirtmeniz gerekiyor. Bu seçenekler; turistik, öğrenim, iş ve oturma aile ziyareti gibi konular içerebilir.

İsviçre’de çalışmak istiyorsanız ve çalışmak için başvuracaksanız aşağıdaki bilgileri takip edebilirsiniz.

Yabancı işçileri işe almak isteyen İsviçre’deki işveren, Göçmenlik için Devlet Sekreterliği’nin (SEM) internet sayfalarında çalışma izinleri ve yetkili kanton makamlarıyla birlikte atılması gereken adımları açıklar. Aşağıda bulunan siteleri takip etmenizde fayda var!

SEM – Labour/Work permits

SEM – Cantonal immigration and labour market authorities

 

İsviçre’de 90 günden fazla kalmak ve İsviçre’de çalışmak istiyorsanız, öncelikle İsviçre’de yaptığınız iş ile ilgili iş ilanının olması, iş başvurunuzun kabul edilmesi ve bir şirketin sizi işçi olarak kabul etmesi gerekir. İsviçre’de bulunan şirketlerin yabancı işçi alımı konusunda kontenjanları bulunduğundan, İsviçre’deki iş başvurusunda bulunduğunuz şirket, başvuru yaptığınız iş ile ilgili olarak bu işi en iyi sizin yapabileceğine ikna olması gerekir.

İsviçre’deki işveren, yetkilendirme sürecini İsviçre’deki yetkili Kanton Göçmen Bürosu aracılığıyla başlatmalıdır. İsviçre Başkonsolosluğunun vize bölümünde yetkili çalışma vizelerinin verilmesi talep edilmelidir. Yani resmi veya özel kurumların yayınladığı ilanlara başvurmalı, kabul alırsanız ilgili kurumla beraber süreci yönetmelisiniz!

İsviçre’de çalışmak için giriş vizesine başvururken genel olarak aşağıdaki belgeler gereklidir:

  • kanton makamı tarafından verilen yetki (aslı veya fotokopisi)
  • uzun süreli vize başvurusu (vize D)
  • geçerli pasaport (orijinal)
  • güncel bir fotoğraf
  • vize ücretleri

Bu belgelerden en önemlisi vize başvuru formu olan vize D tipi formun uygun bir şekilde doldurulmasıdır. Bu konuda profesyonel yardım almanız veya bu işlerden anlayan biriyle doldurmanız yerinde olacaktır.

RESMİ BAŞVURU SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

İsviçre Oturum İzni Kategorileri

İsviçre oturma izni kategorileri, başvuru sahibinin İsviçre’ye yerleşim amacına göre farklılaştığından, başvuru yapılmadan önce tüm kategoriler incelenmeli ve doğru başvuru için uygun şekilde seçilmelidir.

İsviçre L Oturma İzni

İsviçre L oturum izni, kısa süreli bir oturum izni çeşididir. 1 yıl geçerliliği vardır ve bu geçerlilik sonrasında 12 ay daha uzatılabilen bir biyometrik kart olma özelliğini taşır. İsviçre çalışma vizesiyle birlikte alınmış bir L vizesi varsa ve kişi çalışıyorsa, iş değişikliği yapıldığı takdirde tekrar bir L oturum izni başvurusu yapılmalıdır. ( Kaynak: https://www.isvicrebilgi.com/isvicre-oturum-izni)

İsviçre B Oturma İzni

1 yıl geçerliliğe sahip B oturum izni, kişiden en az 1 yıllık bir iş sözleşmesine bağlı olarak çalışmasını ya da kesin 1 yıl sürecek bir eğitim programında olması şartını talep eder. Kişi, maddi geçimini sağlayabildiğini ispatlayabilecek konumda olmalıdır. İş kontenjanlarına dayanarak verilen B oturma izni kartı, sınırlı sayıda verilmektedir

İsveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

İsviçre C Oturma İzni

C oturum izni, İsviçre’ye yerleşme imkanı tanıyan bir oturma izni türüdür. C kategorisindeki oturma iznine başvuru yapılabilmesi için, başvuru sahibinin en az 10 yıl İsviçre’de ikamet etmiş olması gereklidir. Bazı ülke vatandaşları için daha kısa olan bu ikamet süresi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada vatandaşları için 5 yıldır. İsviçre C izniyle, kanton sınırlaması olmadan, iş değişikliği problemi yaşanmadan İsviçre’de barınma hakkı sahibi olunmaktadır.

 


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu