Yurtdışına Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yurtdışına yatay geçiş yapmak birçok öğrencinin gerçekliği konusunda tereddüt yaşadığı ve en çok araştırdığı konuların başında gelmektedir. Yazımızın sonunda söyleyeceğimiz şeyi başta söyleyerek sizi merakta bırakmayalım. Yurtdışına Yatay Geçiş yapmak mümkün ama kolay değil! Çünkü bu konuda genel şartlar olmamakla beraber yurtdışında bulunan üniversitelerin bu duruma olumlu bakmaları da pek kolay olmuyor.

Yurtdışına Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Genel Şartlar

Yatay geçiş konusunda yurtdışında her üniversitenin kendine özel prosedürleri bulunmaktadır. Üniversiteler alacakları öğrencilerin not ortalaması, başarı seviyesi, dil yeterliliği gibi unsurları göz önüne almaktadır. Genel olarak bakıldığında yurtdışı üniversiteleri yatay geçiş için;

Özel Şartlar

Peki, iyi bir İngilizceniz var not ortalamanız yüksek ve adli siciliniz temizse kesin sizi kabul ederler mi? Maalesef hayır, çünkü üniversiteler kendi iç sistemlerine bağlı olarak birçok kriter koyabilmektedir. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de aldığınız derslerin yurtdışında geçerliliği olması gerekmektedir. Bu dersleri saydırarak yatay geçiş kapsamında yeni üniversitenizde bu dersleri almayabilirsiniz.

Unutmayın ki yatay geçiş süreci her ülke ve üniversite için farklılık gösterebilir, bu nedenle doğru bilgiler için hedeflediğiniz üniversitenin resmi web sitesini veya yerel yetkilileri ile iletişime geçmeniz önemlidir. Yatay geçiş sürecine başlamadan önce planlama ve hazırlık yapmak, süreci daha kolay ve başarılı hale getirecektir.

Yurtdışına Yatay Geçiş Konusunda Zorluklar

Finlandiya, Norveç ve Almanya’da Ücretsiz Üniversiteler için Tıklayınız

Yatay Geçiş Süreci ile İlgili Öneriler

Exit mobile version