BlogOnline Kaynaklar

İBB Bina Tespiti Projesi

İBB Bina Tespiti sitesi üzerinden 2000 yılı öncesi yapılmış binalar kapsamında, binanız için inceleme talep edebiliyor ve binanızın inceleme sonucunu öğrenebiliyorsunuz.  Değerli İstanbullular, Uzun yıllardır deprem endişesiyle yaşadığınızı; binbir emekle elde ettiğiniz, sevdiklerinizin anılarıyla dolup taşan sıcak yuvanızın sizin için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Beklenen İstanbul depreminde bu şehrin paydaşı olan bir kişinin bile hayatının riske girmemesini kendimize görev edindik ve bu sebeple var gücümüzle çalışıyoruz.

Binalarımızın risk durumunu saptayabilmek için 2019 yılında başladığımız “hızlı tarama yöntemi”, akademisyenlerimizin de sürece katılımı ile onlarca farklı yöntem arasından seçilmiştir. Zamanımızın daraldığını biliyoruz! İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 2020 yılında İstanbul’un dört bir yanında başladığımız çalışmalar ile sizin yanınızda olmak, endişelerinizi giderebilmek ve önlem almak için aralıksız çalışıyoruz. Hayata geçirdiğimiz Bina Tespiti Projemize başvurmak artık çok daha kolay! Bu internet sayfası aracılığı ile binanız için inceleme talep edebilir, binanızın inceleme sonucunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca binanız ile ilgili formu doldurarak, daha güçlü İstanbul için katkıda bulunabilirsiniz.

BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ

Deprem endişesi duymadan yaşanabilir bir İstanbul için başvurunuzu bekliyoruz!

Sitede yer alan bilgilere göre başlangıçta Avcılar ve Silivri ilçelerinin önceliklendirildiği bu çalışma, İstanbul’un diğer 37 ilçesine yayıldı.

Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Deprem Master Planı’nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştiriliyor. Bu arada bina inceleme çalışmaları ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi işlemleri yapılıyor.  Sahada ise kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması ve kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi işlemleri gerçekleştiriyor.

Ayrıca sahada uygulanan işlemler ile kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması, duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi ve üzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti sağlanıyor.

Söz konusu işlemler neticesinde toplanan veriler, bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilmesini sağlıyor. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya konmuş oluyor.

Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştiriyor. Binada inceleme sırasında yapılan beton sertliğinin ölçülmesi için sıva kaldırma ile donatı çapı ve paslanmanın ölçülebilmesi için kolon sıyırma gibi işlemlerin onarılması gerçekleştiriyor. Paylaşılan bilgilere göre inceleme sırasında yapılan sıyırmalar, binaların mevcut deprem performanslarını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde ayarlanıyor.

Sitede yer alan bilgilere göre şimdiye kadar 107 bin 88 bina kontrolü gerçekleştirildi. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut’un aktardıklarına göre bu ziyaretler kapsamında 29 bin 287 bina sahibi incelenmesine izin verdi.

Hızlı Tarama ile bina tespiti projesinin amacı, İstanbul’daki mevcut yapı envanterinin Deprem Master Planı’nda açıklanan ikinci kademe değerlendirme yöntemlerini kullanarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumlarını tespit ederek bölgelerin durumunu ortaya koymaktır.

Öncelikli olarak Avcılar ve Silivri ilçelerinde başlayan bu çalışma, İstanbul’un diğer 37 ilçesine yayılmıştır.

Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Deprem Master Planı’nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştirilmektedir.

Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi, sahada ise;

  • Kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması,
  • Kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi,
  • Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması,
  • Duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi,
  • Düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti,

işlemleri yapılarak veri toplanmaktadır. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilir. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya koymak mümkün olacaktır.
Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştirmektedir.


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu