BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Verimliliğinizi Artırmak İçin Yapılacaklar Listenize Eklemeniz Gereken 13 Şey

Birçok C seviyesi yöneticinin çalışırken bilgisayar oyunu oynadığını ve bu sayede kendilerini daha ​​üretken hissettiklerini biliyor muydunuz? İronik gibi dursa da günümüzde bu bir gerçek. İnsanlar üretken olmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ve günlük yapılacaklar listesi de bunlardan sadece birisidir. Biz de zihin uyuşukluğunu önlemek ve verimliliğinizi artırmak için günlük yapılacaklar listenizde ihtiyacınız olan 13 şeyi sizin için hazırladık.

Hayatta ne yaparsanız yapın, doğru bir sabah rutininiz olması gereklidir. Güne doğru başlamak için sizin çapanızdır ve eğer bunu göz ardı ederseniz, tüm gününüz verimliliğini kaybedecektir. “Sol tarafından kalkmak” ifadesinin bin yıl boyunca devam etmesinin bir nedeni olmalı, değil mi?

Size sabah rutininizin ne olması gerektiğini söylemeyeceğiz, ama size listenizde olmasının gününüzü daha iyi geçirmenize yardımcı olabilecek unsurlardan şimdi bahsedeceğiz.

 

1) 8 Saat Uyku

Öncelikle her gün mutlaka düzenli olarak 8 saat uyumalısınız. Araştırdığınız takdirde gün boyunca dahaüretken ve bilişsel olarak en üst seviyeye ulaşmak için 8 saatlik bir uykuya ihtiyacınız olduğunu kanıtlayan çok sayıda araştırma ve sonuçlarını bulabilirsiniz. Bununla birlikte uykusuzluğun yıkıcı etkileri hakkında da bir çok araştırma sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

Dolayısıyla, eğer üretken olmak istiyorsanız, günlük kontrol listenizdeki ilk şey uyku olmalıdır.

 

 

2) Erken Fiziksel Aktivite

Fiziksel aktivite derken spor salonunda uzun antreman seanslarından bahsetmiyoruz. Elbette bunu yapmak istersen yapabilirsiniz ama biz basit açma-germe hareketleri, belki 10 dakikalık bir yürüyüş ya da 5-7 dakikalık kısa bir egzersizin de güne aktif başlamanıza yardımcı olacağını söylemek isteriz. Çünkü günün erken saatlerinde vücudu uyandırmak ve kan akışını hızlandırmak için bir şeye ihtiyacımız var.

Bu sebeple, uyanır uyanmak küçük egzersizler yapmak sizin hem bedenen hem de mental olarak daha verimli bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır.

 

 

3) Sağlıklı Yiyecekler Tüketin

Yiyecekler, sabahın erken saatlerinde vücudunuza enerji sağlar ve zihninizin egzersizde olduğundan biraz daha farklı bir şekilde uyanmasına yardımcı olur. Sabahları kahvaltı yapmanız gerekiyor. Günün ilk öğününde eğer sağlıklı besinler tüketirseniz, zihniniz ve bedeniniz için daha faydalı bir iş yapmış olursunuz.

Bir çok farklı beslenme türü için en iyisi oldukları iddia ediliyor. Birkaç farklı diyet deneyin ve size en uygun olanı uygulayın. Unutmayın, listeleriniz sadece size özeldir, kimisine iyi gelen bir beslenme şekli size iyi gelmeyebilir.

 

 

4) Favori Verimsiz Aktivitenizi Yapın

Bir yapılacaklar listesi kullanarak günlük verimlilik üzerine yazılan bir makalede sabahları verimsiz bir aktivite mi? Evet, ironik gibi görünüyor ama C düzeyindeki yöneticileri hatırlıyor musunuz?

Siz bir robot değilsiniz.

Siz bir insansınız ve eğlenceli, verimsiz ve tembel geçirilen zamanlara da ihtiyacımız var. İşiniz bittiğinde, zihninizden o verimsiz işi yapma dürtüsünü temizler ve güne devam edersiniz. Bazı insanlar YouTube’u izler, bazıları Minesweeper veya BubbleSpinner oynar, yani ne isterseniz yapabilirsiniz. Adı üzerinde;  en sevdiğiniz verimsiz bir aktivite :)

 

 

 

5) Kişisel Yansıma Zamanı

Bu sadece meditasyon olmak zorunda değil. Meditasyon, kişisel yansıma zamanınız için yapabileceğiniz şeylerden sadece birisidir. Önümüzdeki günlerde siz de kendinizi merkezlemek için bir şeyler yapabilirsiniz. Bunu müzik dinlerken işyerinize doğru yürüyerek bile yapabilirsiniz.

Sizin için işe yarayan her şey olabilir – bir dua, bir dakikalık sessizlik, arabada oturmak ve hiçbir şey yapmamak, vb. gibi; önemli olan kendinizi daha dingin hissetmeniz!

 

 

6)  10 Saniyelik Bir Plan

Çoğu insan çizelgelerini, yazılarını ve günlük planlarını 7 farklı uygulama ile hazırlar. Ve bu çok fazla işe yarayan bir yöntem değildir.

Bugün yapmanız gereken en önemli şeyin ne olduğunu zaten biliyorsunuz. Eğer size gününüzü en verimli halde geçirmeniz için 10 saniye verseydik, aklınıza gelecek olan ilk şey bu önemli şey olurdu. Bu şekilde aklınıza gelen ilk işinizi hemen bugün yapın; inanın gününüz verimli olacaktır.

Yazımızın yarsına gedik ve buraya kadar güne başlarken yapılması gerekenlerden bahsetmiştik. Şimdi, işe başladığınızda yapmanız gereken şeyleri gözden geçirelim.

 

 

 

 

7) Okuyarak Kendinizi Çalışma Çerçevesine Alın

İş yerine gelir gelmez çoğu insan önce oturur, tarayıcılarını açar ve internette yarım saat boyunca rasgele gezinir.

Ama siz onlardan olmamalısınız.

İş yerinize vardığınız zaman çalışma alanınızla ilgili bir kitap ya da makale açmalısınız. Bu gerçekten önemlidir. Çalışma alanınızla ilgili bir kitabın bir makalesini veya birkaç sayfasını okuduğunuzda, beyniniz bu bilgilere odaklanacak ve harika fikirler ve çözümler üretmeye başlayacaktır.

Buradaki en önemli şey Facebook ya da Instagram’da gezinmemektir. Zihninizi doğru alana ve çalışma moduna sokan bir yazı ile işe başlamalısınız.

 

 

8) Dikkatinizini Dağıtan Etmenleri Öldürün

Tahmin edersiniz ki öldürmek fiilini bu bağlamda gerçek anlamında kullanmadık ama bu kelimenin seçilmesinin de bir sebebi var.

Dikkatinizi dağıtmamak için bu şekilde davranmak zorundasınız. Dikkatinizi dağıtacak her şeyi, karşılaştığınız anda yok edin.

Mesela bilsisayarınızda dikkatinizi dağıtacak bir duvar kağıdınız varsa hemen kaldırın. Ayrıca müzik dinlemeseniz bile kulaklık kullanın çünkü meslektaşlarınız bu sayede işinizi yapmak istediğinizi ve ona odaklandığınızı anlayacak, sizi rahatsız etmeyeceklerdir. Telefonunuzdaki Wi-Fi’yi kapatmak da oldukça önemlidir.

İşlerinizi hallederken dikkat dağınıklığını en aza indirme konusunda diğer maddelere de buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

9) Yorulunca Dinlenin, Pes Etmeyin!

Doğal olarak gün boyunca yorulacaksınız. Yorulduğunuz zaman kendinizi zorlamayın. Çalışmayı bırakın ve dinlenin.

Burada sorun şu ki, hiç kimse bize nasıl gerçekten dinleneceğimizi öğretmedi ve kültürümüz bu duruma tembellik olarak bakıyor. Dinlenmek ve tembellik arasında büyük bir fark var. Dinlenirken en önemli şey% 100 dinlenebilmenizdir. Yani çalışmak, yapılacak işler hakkında düşünmek vs. aklınızda olmamalıdır.

Yorulunca dinlenin. Pes etmeyin. Gerektiğinde, kendinize rahatlamanız için süre vermekten kaçınmayın.

 

 

10) Günün Ne Zaman Bitireceğinizi Bilin

Çevremde bir çok üretken insan görüyorum, ama her zaman yapılabilecek daha da çok şey olduğu için onlar kendilerinin tembel ve verimsiz olduklarını düşünmekteler.

Günün ne zaman bitmesi gerektiğini bilmememek önemli bir sorundur.

Hatırlarsanız 6. maddemiz “10 saniyelik bir plan”dı. Gün içinde bitirmeyi 10 saniyede aklınıza gelen o ilk işi bitirmeyi başardıysanız, verimli bir gün geçirmiş olursunuz ve gününüz başarıyla bitmiş demektir. Ne daha fazlası, ne de eksik. Gün için planladığın bir şeyi yaptınız diyebiliriz. Üretken olmak için günde 16 saat çalışmanız gerektiğini düşünerek kendinize işkence yapmayın. Bu verimlilikten çok bu işkence halini alır.

İşiniz bitince durun ve kendinizi o günü bitirmiş sayın.

 

 

11) Gününüzü Gözden Geçirin

Makalenin sonuna yaklaştık ve sizin de gün içinde neler yaptıklarınızı düşünmeniz gerekiyor.

Gününüzü gözden geçirerek, o gün için ne yaptığınızı ve yapmadığınızı fark edebilirsiniz. Listenizdeki her şeyi birkaç gün uyguladıktan sonra, hedefiniz zinciri kırmak olmasın. Bu, büyük bir komedyen Jerry Seinfeld’e nasıl bu kadar ünlü olduğu sorulduğunda verdiği cevaptaki gibidir:

“Sadece bir günde bir şaka yazdım ve zincirimi takvimimde kırmamaya çalıştım.”

Günlük yapılacaklar listenizi gözden geçirin, çünkü bunu yaparak günlük rutininizi inceleme alışkanlığı kazanacaksınız.

Gününüzü gözden geçirmek konusunda daha fazlası için, bu makaleden faydalanabilirsiniz.

 

 

12) Kendinizi Ödüllendirin

Verimli bir günden sonra en iyi şey, üretken olmanın getirdiği ödüldür.

Bunu günlük listenizde asla göz ardı etmeyin. Yapılacaklar listesindeki her şeyi yaptıysanız, bunun için kendinize uygun bir ödül vermelisiniz. Bu insan beyninin bir aktiviteyi zevkli olarak hatırlamasını sağlayacak ve sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Küçük başarıları kutlamayı öğrenin, böylece motivasyonunuzu kaybetmezsiniz ve rutininizde hız kazanmaya devam edebilirsiniz.

 

 

13) Koşullara Göre Listenizi Güncel Tutun

Bu tarz listeler, sizin kullandığınız bir araçtır. Zaman içinde hayatınızın, işinizin, durumunuzun ve hayata bakışınızın değişebileceğini unutmayın. Bununla birlikte yapılacaklar listeniz de değişecektir.

Bu durumda, yapacağınız şeylerin her zaman sizi daha da ileri götürecek şeyler olmak zorunda olmadığının farkına varın. Koşullara göre işleriniz değişir ve kontrol listeniz buna göre değişmelidir.

 

 

Sonuç Olarak

Artık günlük kontrol listeniz için sizi gerçekten üretken kılacak 13 şeyi biliyorsunuz. Listenizi her sabah ve her akşam konrol edebileceğiniz, göz önünde bir yerde bulundurun.

Bu size kontrol listesindeki aktiviteleri yapmayı hatırlanaızda yardımcı olacaktır. Ve bunu yapmaya devam ederseniz, sonunda, size büyük kazanımlar elde edeceksiniz.

Her yolculuk, ne kadar uzun olursa olsun, her zaman aynı şekilde başlar. Tek bir adımla! Zaten iki adım atmış bulunmaktasınız, bu makaleyi okudunuz ve günlük yapılacaklar listenizde nelere ihtiyacınız olduğunu gördünüz. Artık üçüncü adım uygulamak size kaldı!

 

Hilal Gelgi 

Proje Yönetimi Okulu Editörü


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu