BlogÜniversite Hayatı

Transkript Nedir? Transkript Ne İşe Yarar

Transkript öğrenim hayatında mevcut eğitim bilgilerini, alınan dersleri ve bu derslerin notlarını gösteren resmi belgedir. Transkript birçok başvuruda adaylardan istenen resmi bir belge olarak mutlaka güncel olarak elinizde bulunması gereken evraklardan biridir. Transkript genellikle üniversitede kullanılan bir belge olmasına rağmen, lise düzeyinde de e-okul sistemi üzerinden kullanıcı bilgilerini ve şifrelerini girerek alınabilmektedir.

Transkript, öğrencinin kayıt bilgilerini, yarı yıllara göre alınmış ve alınmakta olan derslerini, bu derslerdeki başarı durumunu Harf notunu ve not sistemi açıklamasını, o ana kadar alınmış ve alınmakta her bir dersin ve derslerin toplam AKTS bilgilerini, not ortalamalarını DANO ve GANO, gerçekleştirilmiş ise staj bilgilerini içerir.

Transkript belgesinde mevcut derslerin Türkçe ve İngilizce karşılığı bulunmaktadır. Eğer transkriptiniz sadece Türkçe olarak hazırlandıysa İngilizce olarak çevirisini yaptırmanız ve notere onaylatmanız önem taşımaktadır. Aynı zamanda 4’lük sistem üzerinden ortalama da mevcuttur.

Yurtdışı Eğitim İçin Girmeniz Gereken Sınavlar

Transkript Ne İşe Yarar?

Transkript belgesini kullanabileceğiniz alanlar;

  • İş Başvurusu
  • Yüksek Lisans Başvurusu
  • Yurt Dışı Eğitim Başvuruları
  • Staj Başvurusu
  • Askerlik İşlemlerinde

Yurt dışı Erasmus+ proje, ESC Gönüllü projeleri ve benzer projelerde transkript istenmez.

YÖK, transkript belgesinin Türkçe ve İngilizce olarak çift dilde e-Devlet kapısı üzerinden kolayca temin edilebilmesi için çalışmaları tamamladı. Artık öğrenciler, transkript belgelerini YÖK’ün e-Devlet kapısı üzerindeki alana giriş yaparak “Transkript Belgesi Sorgulama” kısmından ücretsiz temin edebilecek. Öğrenciler artık internete erişim sağlayabildikleri her yerden e-devlet aracılığıyla “barkotlu” ve “kare kodlu” transkript belgesi alabilecek. Başvurularınızda transkript belgesinin güncelliği önem taşımaktadır.

1- Öncelikle e-devlet üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre ile oturum açmanız gerekiyor.

2- Ardından “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” bölümünde transkript belgesi seçeneğini tıklamanız gerekiyor.

3- Öğrencisi olduğunuz eğitim kurumları karşınıza çıkacak ve buradan “belge oluştur” diyerek transkript belgesini bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

E-DEVLET Sitesi İçin Tıklayınız

AÖF Transkript için T.C. kimlik numaranızı/öğrenci numaranızı, talep ettiğiniz belge/belgeleri ve açık adresinizi belirten bir dilekçeyi AOSdestek talebinin ekinde göndermeniz halinde resmi yazışma süresi içinde belge düzenlenerek posta ile gönderim yapılacaktır.
Transkript belgenizi aldıktan sonra ders isimlerini, notları ve ağırlıklı ortalamalarını mutlaka kontrol edin, eğer bir yanlışlık görürseniz eğitim kurumunuzla iletişime geçerek düzeltilmesini talep edin.


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu