BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Sürekli Olarak Kendinizi Geliştirmenin 8 Yolu

Başarılı insanlar kişisel gelişime ve değişime oldukça önem vermektedirler. Kariyerlerinin zirvesinde olmalarına rağmen potansiyellerini arttırmak adına kendilerini zorlamaya ve güvenli bölgelerinden çıkmaya her zaman fırsat bulurlar.

Peki, kişisel gelişim ne anlama gelir? Bir kişinin hayatı boyunca deneyimlediği psikolojik, fiziksel, sosyal ve ruhsal gelişimlerdir. [1] Zorunlu eğitim tamamlandıktan sonra yaşanan aktif öğrenme ve yeni beceriler geliştirmedir.

Kişisel gelişimin albenisi sunduğu sınırsız olanaklardır. İlginizin çektiği pek çok alanda istediğiniz kadar derine inebilirsiniz. Sürekli olarak gelişerek kendinize dolu ve bir o kadar sıra dışı bir hayat kazandırmış olursunuz.

Eğer ki kişisel gelişim ifadesiyle yeni tanışıyorsanız, hiçbir şey için geç olmadığını bilmeniz gerekir. Şimdi başlamak kesinlikle iyi bir zaman!

İlk adım her zaman en zorudur, ancak azimli olmak daha zor olacaktır. Endişelenmeyin, sürekli kişisel gelişiminizi sağlamak için size 8 küçük tavsiyeler hazırladık:

 

 

İlgilendiğiniz Alanda Kendi Öğrenme Hızınızı Bulun

 

Akıllı telefonların popülaritesinin artması ile birlikte sosyal medya platformları günlük yaşamımızın vazgeçilmezi oldular. Başarı hikâyeler ilham verici olduğu kadar bulunulan noktaya gelene kadar yaşanılan zorlukları göz ardı ediyor ve sosyal medya tüketicilerini olduklarından daha yetersiz hissetmelerine sebebiyet veriyor. Er ya da geç, kendinizi diğerleriyle karşılaştırmaya başlıyorsunuz ve mevcut konumuzu sorgulamaya başlıyorsunuz.

Ancak her hikaye, herkes için aynı değildir. Ne kadar klişe dahi gelse de kulağa, kendinizi başkalarıyla karşılaştırmaya son verip bireysel hikâyenizi ve yolculuğunuzu takdir etmeye başlayın. Kişisel değerleriniz ve ihtiyaçlarınızın farkında olun.

Başlangıç olarak ilgi alanlarınızı ve tutkularınızı düşünün. Çocukluk anılarınızı canlandırın gözünüzde. Eskiden ne yapmayı severdiniz? Bill Gates’e göre 12 ila 18 yaşları arasında tutkulu olduğunuz şeyde ustalaşmanız muhtemel. [2]

Eğer aklınıza gelen kesin bir şey yoksa şimdi ne ilginizi çekiyor? Saatlerce hakkında konuşabildiğiniz şeyler nelerdir?

Örnek olarak, yabancı filmler izliyorsanız, belki de yeni bir dil öğrenmenin vakti gelmiştir. Altyazıları takip etmeden bir filmi izlemenin ne kadar tatmin edici olduğunu hayal edin.

İlgi alanınızı bulduktan sonra sabırlı olmalısınız. İşleri yavaştan almanın ve acele etmemenin oldukça normal olduğunu unutmayın. Başlangıçta sizin dışınızda herkes ışık hızında gidiyor gibi olabilir ancak bu muhtemelen doğru değil. Öyle olsa dahi, hayal kırıklığına uğramadan kendi hızınızda gelişmeye devam edin.

 

 

Sosyal Becerilerinizi Geliştirmek İçin Merak Edin

 

Sosyal becerileri geliştirmenin sebebi sadece iş yerinde kullanmak için değil, daha iyi bir birey olmak için de kullanılabilir.

Mesela empati kurmak en önemli sosyal becerilerden birisidir. Genellikle geçmiş deneyimler ile gelişen bir beceridir. Ödüllü çizgi roman yazarı Gene Luen Yang empatinin benzer şeyleri deneyimleyen kişiler arasında yaşandığını söyler. [3]

Öyleyse, deneyim azlığı olsa dahi nasıl empati kurarız?

Cevabı, meraklı olmak! Bir sonrakinde birisi baş edemediği bir konuyu sizinle paylaştığınızda cevap vermeden önce onların yerinde olmak nasıl bir duygu, merak edin ve kendinizi onların yerine koyun.

Çalışan bir eş olduğunuzu hayal edin ve evde kalan partneriniz niçin günün sonunda yorgun olduğuyla ilgili bu kadar şikâyet ettiğini merak edin. Belki de bir hafta sonu rollerinizi değiştirmeyi teklif edebilirsiniz.

Kendinizi geliştirirken meraklı olmak yalnızca empati becerinizi geliştirmekle kalmaz aynı zamanda karar verme mekanizmanızı da güçlendirir.

 

 

 

Kaizen Yaklaşımı: 1%’lik Gelişimi Amaçlayın, Mükemmeliyeti Değil

 

Kişisel gelişim yaşam boyu bir süreçtir. Elbette mükemmeliyetçi olmak bir noktaya kadar size yararlı olabilir ancak abartılırsa size ve çevrenizdekilere hasar verebilir.

Mükemmeliyetçilikten ziyade bu süreçte neler yaptığınıza odaklanmak cesaretinizi kırmayacaktır. Üstelik mükemmeliyetçiliğin yan etkileri ruh sağlığınızı tehdit etmektedir. [5][6]

Sanata ilginizin olduğunu ve kaligrafi denemek istediğinizi hayal edin. Kalemi elinize aldıktan sonra göründüğünden çok daha zor olduğunu fark edeceksiniz. Birden, kaligrafi ustası olma hayaliniz başarması oldukça zor bir görev halini alacaktır ve belki de havlu atmanıza sebep olacaktır.

Öncelikle gerçeklerin farkında olun. Bir gecede kaligrafi sanatçısı olamayacağınızı kabul edin. Ancak her gün pratik yaparsanız becerileriniz gelişecektir. Kendinizi bir önceki günden 1% daha iyi olmaya odaklayın. Küçük ancak istikrarlı değişimler sizi istediğiniz yere ulaştıracaktır.

 

 

gelisim-yollari

 

 

Küçük Bir Günlük Başlatın ve Günlük Alışkanlıklarınızı Takip Edin

 

Asıl soru şimdi geliyor: Geliştiğinizi nereden bileceksiniz?

Cevabı ise gayet basit: Her şeyi dijital olarak yahut bir deftere kaydedin. Rutinlerinizi takip etmek ve belgelemek hedefleriniz için neyi atladığınızı gösterecek.

Aynı zamanda bir alışkanlığı bırakmak için de kullanabilirsiniz bu tekniği. Yeni bir araştırmaya göre yeni bir alışkanlık kazanmak için minimum 66 gün gerekmektedir ve bu günlerin sonunda bu doğal olarak gelecektir. [7]

Basit bir alışkanlık takibi bir tablo şeklinde olabilir. Sol tarafta hangi aktivite ve alışkanlıklarınızı takip etmek istediğinizi yazabilirsiniz ve sağ tarafa da günleri. Her aktiviteyi özellikle belirtmeyi unutmayın. “Günlük 2 litre su iç”, “Su iç”ten daha iyi olabilir.

Minimal bir günlük yahut sanatsal bir günlük seçmek size kalmış. Eğer sanatsal günlüklerden hoşlanıyorsanız, “Bullet Journal Metodu”na göz atmak isteyebilirsiniz.

 

 

“Mutlu” Nörotransmiterleri Çoğaltın

 

Kişisel gelişim avınıza devam ederken küçük başarılarınızı kendinize küçük sürprizler yaparak kutlamayı unutmayın. Favori dondurmanızdan, göl kenarında piknik yapmaktan ve uzun süredir almak istediğiniz şeylerden birisini almak dahi olabilir.

Kendinize vereceğiniz ufak hediyeler nörotransmiterleri, yani serotonin ve dopamin hormonlarınızı harekete geçirecektir ve sonuçta sizi mutlu edecektir. Serotonin ruh halinizi iyileştirirken dopamin sizi motive edip hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu iki nörotansmiterleri avantajınıza kullanın.

Önemli olan bulunduğunuz noktaya nasıl geldiğinizi hatırlayıp gurur duymaktır. Unutmayın, Roma bir gecede inşa edilmedi, dolayısıyla bir gecede başarı söz konusu değildir.

 

 

İhtiyaç Duyduğunuz Desteği Alın

 

Muhtemelen en çok vakit geçirdiğiniz beş kişinin ortalaması olduğunuz ile ilgili söylemi duymuşsunuzdur. Bilimsel bir araştırmaya göre bu teori aksini ispat etti, aslında kendinizi çevrelediğiniz tüm insanların ortalamasısınız. [8]

Etrafınızdaki insanlar bilinçaltınızı direkt ve bilinçsiz olarak etkilediği için kişisel gelişim sürecinizde büyük bir rol alacaktır. Pozitif etkiler yayan bir kişinin size pek çok yararı dokunabilir. Destekten ziyade, sizi daha iyi olmanız için motive eder ve onların bu tutumu sizi de pozitif olmaya itecektir.

Peki, etrafınızdaki insanlar sizin paylaştığınız görüşleri paylaşmıyorlarsa?

Kendinize yeni gruplar bulabilirsiniz. Google arama motorunu kullanarak dahi erişebilirsiniz etrafınızdaki topluluklara. Bu platformları fikir danışmak, bilginizi ve motivasyonunuzu arttırmak için kullanın.

Sizi çevreleyen toksik kişiler yerine ufak başarılarınızı takdir eden kişileri çevrenize alın. Sadece birisinin size olan inancı dahi hedefinize ulaşmanız için bir sebep olabilir. Alacağınız destek gelişiminizi ve çıktığınız bu yolculuğu oldukça hafifletecektir.

 

 

steve-jobs-tavsiye

 

 

 

Küçük Şeylerle Mutlu Olun

Bilimsel araştırmalara göre minnettarlık hissi diğer manevi değerler kadar önemlidir. [9] Ancak yaşamınızın kötü bir döneminde güzellikleri takdir etmek bir hayli zor olabilir. Kendinizi negatif düşüncelerle doldurduktan sonra ilerlemek neredeyse imkânsız hale gelecektir.

Her gün yazacağınız bir minnet cümlesi size küçük şeylerde mutluluğu bulmayı öğretecektir. Trafik olmaması, havanın güzel olması, etrafınızdaki birisinden iltifat almak, lezzetli bir öğle yemeği ya da kedilerinizin size ilgi göstermesi bile olabilir!

Bunun yanında daha çok “teşekkür ederim” demeye başlayabilirsiniz. Bu basit iki kelimeyle kimlerin hayatına ışık getirebilirsiniz, bilemezsiniz. Herkes bir şekilde birbirine bağlıdır.

Minnetinizi belirtmek kendiniz ve yaşamınızla ilgili iyi hissetmenizde yardımcı olacaktır. Ve kendinizi iyi hissettiğinizde bir birey olarak gelişmenizde daha istekli olacaksınız.

 

 

 

Kişisel Bakımınızın Üstünde Durun

Kişisel bakımın kendinizi şımartmak olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak tanımını yanlış yapıyorsunuz demek oluyor bu.

Kişisel bakım, vücudunuzu ve zihninizi disiplinli bir şekilde beslemenizdir. Bu makro ve mikro besin alımları için temiz beslenmeyi ile gece yeterli oranda uyku almanızı kapsar. Günlük yaptığınız tek egzersiz çöpü çıkarmak ise biraz rutininizi değiştirmek isteyebilirsiniz. Önemli olan şey, sizi mutlu eden egzersizler yapmaktır. Parkta koşabilirsiniz, yüzebilirsiniz, pilates veya kickbox yapabilirsiniz. Rutininiz hale geldiğinde beyninizi etkili bir şekilde etkileyecektir ve uzun süre yaşamanızı da sağlayacaktır.

Unutmayın: Sağlıklı bir vücut ve sağlıklı bir zihin kişisel gelişiminizde size çok yardımcı olacaktır.

 

 

Sonuç

Size uyan yolculuğu tasarlayın. Başkalarından ilham alabilirsiniz ancak kendi yolculuğunuzu takdir etmeyi unutmayın.

Kişisel gelişim sürecinizde kendinize kibar davranın. Sonuçta, hayat boyu süren bir yolculuk olacak bu.

Hazır mısınız?

 

İrem Ayça Aykın

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

 

Reference

[1] ^ V. Berger, Psychologist Anywhere Anytime: Personal Growth and Development
[2] ^ Inc.: Bill Gates’s Simple Trick for Finding a Career Where You’ll Shine
[3] ^ G. L. Yang, Big Think: Minority Book Report: How Reading Grows Our Empathy
[4] ^ The Atlantic: The Crazy Perfectionism That Drove Steve Jobs
[5] ^ Medical News Today: How Perfectionism Affects Your (Mental) Health
[6] ^ M. Etherson and M. M. Smith, The Conversation: How Perfectionism Can Lead To Depression In Students
[7] ^ P. Lally, C. H. M. Van Jaarsveld, H. W. W. Potts and J. Wardle, European Journal of Social Psychology: How are habits formed: Modelling habit formation in the real world.
[8] ^ The New England Journal of Medicine: The Spread of Obesity in a Large Social Network over 32 Years
[9] ^ S. Scott, Happier Human: The Science of Gratitude: More Benefits Than Expected; 26 Studies and Counting

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu