BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Sizi Başarılı Kılacak 15 Basit Alışkanlık

Bir hevesle araştırmaya başladığınız başarılı olmanın kurallarını adım adım ezberliyor fakat iş uygulamaya geldiğinde tıkanıyor musunuz? Ya da çoğu zaman insanlardan duyduğunuz irade sözcüğü sanki genetik bir piyangoymuş da ama size çıkmamış gibi mi geliyor? Hiç üzülmeyin! Başarı alışkanlıklarını elde edebilirsiniz.

İrade gücüne, motivasyona ve kendimizi değiştirmek için zorlamaya dayanan geleneksel başarı bilgeliği, en iyi ihtimalle etkisiz ve en kötü ihtimalle düpedüz yanlış olma eğilimindedir. Bunun yerine, her gün başarılı olmak için tasarlanmış küçük, basit alışkanlıklarla hedeflerinize doğru ilerleseniz ne olur?

Müthiş haber şu, yapabilirsin.

Çoğumuza hedeflere ulaşmak için irade kullanma öğretilirken, Florida eyaletinden Roy Baumeister tarafından yapılan araştırmalarda sınırlı bir kaynak olarak kabul edildi. Başka bir deyişle, şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde tükeniyor.

Ancak, insanlar alışkanlıklar sayesinde sınırlı irademizle mücadele etmek için tasarlanmışlardır. Böylece, yapılması kolay, küçük, basit alışkanlıklar ekleyerek bugün başlayabilirsiniz. Bu yazıda, sizi başarılı kılacak ve hayatınızda ivme kazandıracak 15 basit alışkanlığı öğreneceksiniz.

Bir şeyi yeterince uzun süre yaparsanız, bir süre sonra hiç düşünmeden doğal olarak yapmak zorunda hissedeceksiniz. Bu basit başarı alışkanlıklarına göz atalım.

Şükretmek

Bu listedeki ilk başarılı alışkanlık şükran duymaktır, her zaman şükretmek hakkında çok söylenti var ama bilim de bunu destekliyor. Şükredenler refahı arttırır, neyin işe yaradığına daha fazla odaklanabilir ve zorlukların daha hızlı bir şekilde üstesinden gelebilir.

Sorun arayan huzursuz zihnimizden hayatımızda neyin işe yaradığına bakarak, duygularımızı değiştiriyoruz ve günün tonunu belirliyoruz.

Sabahları minnettar olduğunuz üç şeyi yazın ve güne güçle başlayın.

Uçak Modu

Sonsuz dikkat dağıtıcı bir dünyada, en değerli gayrimenkulünüzü korumak bir öncelik olmalıdır. Hemen telefonu elinize alıp güne tepkili başlamak yerine, kontrolü elinize alın ve güne kendi şartlarınıza göre başlayın.

Bunu yapmak için, güne uçak modunda en az 15 dakika başlayın ve sonra 60 dakika veya daha uzun süreye uzatmaya çalışın.

Fiziksel Hareket

Fiziksel hareket sağlığımız için hayati önem taşır, ancak zihniyetimiz ve nörokimyamız için daha da önemli olabilir.

Spark: the Revolutionary New Science of Exercise and the Brain yazarı John Ratey MD, fiziksel hareketin yaratıcılık, motivasyon ve zihinsel performans için çok önemli olduğunu destekleyen sayısız araştırma buldu.[3]

Basit başlayın: kendinize en az 10 dakika boyunca bir etkinlik yapma zamanı verin.

Yaratıcı Çalışma

Eskiden yaptığın yaratıcı aktiviteyi hatırlıyor musun, ama sonra hayat araya mı girdi? Hepimizin bizi daha iyi hissettiren yapmayı sevdiğimiz bir aktivitesi vardır. Yaratıcı çalışma genellikle göz ardı edilen başarılı bir alışkanlıktır.

Her gün yaratıcı bir aktivite yapmak, çok ihtiyaç duyulan bir kası esnetir ve bu, üzerinde çalıştığınız diğer projelere dönüşür. Yaratıcı bir aktivite üzerinde çalışmak için her gün en az yirmi dakika ayırın.

Takdir

En son ne zaman el yazısıyla yazılmış bir not veya telefonunuzda sizin için takdirini ifade eden birinden bir video aldınız?

Bu mesajları gönderen kişi olun ve onların sadece bağları nasıl derinleştirdiğini değil, aynı zamanda sizi nasıl daha iyi hissettirdiğini de görün.

Burada ”iyilik kafası” devreye girer .Başkalarını yüceltmek önemli bir mutluluk kaynağıdır.[4] Her gün en az bir teşekkür mesajı gönderin.

Odaklanmış Zaman

Kimin daha üretken olduğunu düşünürsünüz? Haftada 55 saat çalışan biri mi yoksa 70 saat çalışan biri mi?

İkincisini tahmin ettiyseniz, yanlış cevap. Stanford tarafından yapılan araştırmalar, verimliliğin 40 saat sonra azaldığını ve 55’ten sonra dibe vurduğunu gösterdi. Özünde, bu ekstra on beş saat tam bir zaman kaybı.

Başka bir deyişle, azı karar, çoğu zarar. Bir alışkanlık haline getirmek için, günde en az bir kez 25 dakikalık Pomodoro seanslarıyla başlayın ve odaklanmış zaman alışkanlığınızı oluşturun.

Farkındalık

Meditasyon yoluyla farkındalık alışkanlığının refahı ve yaratıcılığı arttırmasının yanı sıra çok ihtiyaç duyulan bir bakış açısı sağladığı gösterilmiştir.

Bununla birlikte, birçok insan bu alışkanlığı karmaşıklaştırır ve özellikle zor bir meditasyon deniyorlarsa “yanlış yaptıklarını” düşünürler. Tamamen gerçek dışı! Meditasyon basit bir uygulamadır.

Sessizlik içinde nefesinizin farkında olmak, veya rehber eşliğinde meditasyon yapmak için en az beş dakika harcayın.

Günlük Tutmak

Günlük tutmak sadece netlik sağlamakla kalmaz, aynı zamanda anlamı güçlendirmenin yanı sıra düşünme ve davranış kalıplarını tanımanızı sağlar.

Günlük, başarıyı inşa etmek, zor duygularla baş etmek veya günlük deneyimlerimizi yansıtmak için çeşitli şekillerde kullanılabilir. Her iki durumda da, kendini keşfetme ve yansıtma için güçlü bir araçtır.

Gününüzü yansıtarak, açık uçlu sorular sorarak veya duyguları keşfederek günde bir kez en az beş dakika günlük tutmayı alışkanlık haline getirin.

Günlük Öğrenme

Herkes, günde en az on dakika öğrenme yoluyla hemen hemen her alanda ortalamanın üzerinde uzmanlığa sahip olabilir. Kulağa çılgınca geliyor, değil mi?

Bir de şöyle düşünün: günde on sayfa okuma, yılda ortalama 18 kitap eder! Bunu üç yıl boyunca yaparsanız, bir konuda 54 kitap okumuş olursunuz ve bu da sizi yetenekli ve aranan hale getirmek için fazlasıyla yeterli.

Sürekli öğrenme ve eğitim, birçok başarılı insan tarafından paylaşılan başarılı bir alışkanlıktır. Her gün öğrenmek için bir kural belirleyin. Günde on sayfa veya ayarladığınız belirli bir zaman olsun.

Açık Döngüleri Kapat

Muhtemelen bunu çok fazla duymuyorsunuz, ama bunun önemli olmasının nedeni hala beyninizde ”açık döngüler” olması.

Bir “açık döngü” yanıt vermenizi bekleyen bir mesaj, vermeniz gereken bir karar veya bekleyen herhangi bir şey olabilir. Bunları “açık” tutmak, enerjinizi ve iradenizi tüketir ve odaklanma yeteneğinizi sınırlar. Netlik sağlamak ve karar verme becerisini geliştirmek için her gün en az üç açık döngüyü kapatmayı alışkanlık haline getirin.

Sınırları Çiz

Sınırları çizen ve öncelikleriyle uyumlu olmayan isteklere “hayır” demeyi bilen insanlara saygı duyma eğilimindeyiz, ancak bunu kendi başımıza yapma konusunda pek de becerikli sayılmayız.

Sınırları çizmek bir alışkanlıktır ve her hafta bir takvim oluşturmak ve ona bağlı kalmak anlamına gelebilir. Bu, şu anki odağımız hakkında biriyle konuşmak anlamına gelebilir. Ya da sadece hayır demek anlamına da gelebilir.

Sınır çizmeyi bir alışkanlık haline getirmek adına, zamanınızı, enerjinizi ve dikkatinizi koruduğunuzdan emin olmak için her hafta bir yol bulun.

Değişiklik Yapmak

Edinmeniz gereken bir başka başarılı alışkanlık da değişiklik yapmak. Sabah rutinleri, odaklanmış zaman ve dikkat toplama önemli alışkanlıklar olsa da, en iyi aktivitelerin bile bir desteğe ihtiyacı vardır. Bir fikir kıvılcımı, iç görü veya bakış açısı sağlamak için yenilikleri deneyimlemenin basit eylemi olan değişikliğe gidin.

Örneğin, egzersiz rutininizi değiştirmek, Normalde göz ardı edeceğiniz türde bir kitap okumak, hatta işten eve yeni bir rota izlemek. Bunların hepsi değişiklikle tanışmanın basit yollarıdır. Programınıza haftalık ufak bir dozda değişiklik  ekleyin ve alışkanlık haline getirin.

Zaferleri Kutlayın

Genelde kendi gelişimimizi görme ve kabul etme konusunda çok kötü insanlarız. Özellikle de kendini yüksek performansta düşünenler söz konusu olduğunda. Ancak, geri adım atarak ve ne kadar ilerlediğimizi düşünerek kazançlara sahip olmanın ve onları kutlamanın büyük bir değeri var.

Böyle yaparak, neyin işe yaradığına odaklanacak, gelişiminizden yararlanıp ve size nasıl daha ileri gidebileceğiniz göstermesinden medet umduğunuz iç sesinizi bastıracaksınız. Yazarak her gün üç galibiyet kutlayın.

Boş Zamanı Önceliklendirin

Hayatta boş zamanlar yaratmak, uyaranlarla dolu bir dünyada kendimizi fişten çıkarıp yeniden şarj etmek ve en çok ihtiyaç duyulan dinlenme süresi için zaman ayırmaktır.

Birçoğu bu zamanı “gereksiz” olarak nitelendirme eğilimindedir veya bu zamanı, sosyal medyada veya diğer dikkat dağıtıcı şeylerde gezinerek harcarlar. Bunun yerine, bu zamanı kendinizle ve sevdiğiniz insanlarla birlikte olmak için kullanın.

Günlük boş zamanı bir alışkanlık haline getirin ve bunun nitelikten çok nicelikle ilgili olduğunu unutmayın.

Kapatma Rutini

Bu listedeki son başarılı alışkanlık, bir kapatma rutinine sahip olmaktır. Kişisel gelişim alanı hiç şüphesiz başarıya katkı sağlayan sabah ritüelleriyle doludur. Peki ya kapatmaya ne dersiniz?

Uzaktan çalışan bir dünyada, kendimizi her zamankinden daha “açık” bulabiliriz. Bunun yerine, elektronik kullanımı azaltarak, zaferleri kutlayarak ve beyninize dinlenme zamanının geldiğini gösteren herhangi bir şeyi yaparak geceleri basit bir kapatma rutini oluşturun.

Bu alışkanlık sizin yarattığınız alışkanlıktır. Örneğin, bir kapatma ritüeli dizüstü bilgisayarı kapatmak, ev ofisini temizlemek ve telefonu ailenizle birlikte olmak için uzağa bırakmak olabilir.

Başarı bir özellik değil, bir alışkanlıktır

Başarıyı bir başkasının sahip olduğu bir dizi özellik veya genetik makyaj olarak düşünmeye eğilimliyiz, ancak bu doğru değil. Başarı, alışkanlıklara dönüşen düzenli olarak yaptığımız eylemlerle ilgilidir.

Alışkanlıklarınızı, ülkeler arası uçuşta otomatik pilot mekanizması olarak düşünün. Pilotlar kalkış ve iniş için gerekli önemli işleri halleder ve daha sonra işi otomatik pilota bırakır.

İrade veya disiplin kullanmak yerine başarınızı ve büyümenizi alışkanlık haline getirerek hayatınız için aynısını yapabilirsiniz.

Küçük başlayın, basit tutun ve sihrin gerçekleşmesini izleyin. Bu yöntemlerle her şey sizin elinizde genetik veya değil herhangi bir piyangonun size çıkmasını beklemenize gerek yok.

Melis Atcı

Kaynak: https://www.lifehack.org/889504/successful-habits


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu