BlogOnline Kaynaklar

Robert Oppenheimer ve Manhattan Projesi

Tüm dünyanın kaderini değiştiren J. Robert Oppenheimer (1904-1967) Amerikalı bir teorik fizikçiydi. Manhattan Projesi sırasında Oppenheimer, Los Alamos Laboratuvarı’nın direktörüydü ve bir atom bombasının araştırma ve tasarımından sorumluydu. Genellikle “atom bombasının babası” olarak bilinir.

1942 sonbaharında Manhattan Projesi başlatıldığında, Oppenheimer zaten istisnai bir teorik fizikçi olarak görülüyordu ve bir atom bombası olasılığını keşfetmeye derinden dahil olmuştu. Geçen yıl boyunca hızlı nötronlar üzerine araştırma yapıyor, bir bomba için ne kadar malzemeye ihtiyaç duyulabileceğini ve ne kadar verimli olabileceğini hesaplıyordu.

Oppenheimer’ın çok az yöneticilik deneyimi ve Komünist amaçlarla bazı sorunlu geçmiş ilişkileri olmasına rağmen, General Leslie Groves onun olağanüstü bilimsel parlaklığını fark etti. Groves’un silah geliştirmeyi yönetmesi için Oppenheimer’ı seçmesinden üç yıldan kısa bir süre sonra, Amerika Birleşik Devletleri Japonya’ya iki atom bombası attı. Los Alamos Laboratuvarı’nın yöneticisi olarak Oppenheimer olağanüstü bir seçim olduğunu kanıtladı.

Robert Oppenheimer ve Manhattan Projesi

Manhattan Projesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında işlevsel bir atom silahı geliştirmek için Amerika liderliğindeki çabanın kod adıydı. Atom bombasının tartışmalı yaratılışı ve nihai kullanımı, ABD ordusunun yanı sıra dünyanın önde gelen bilim adamlarından bazılarını meşgul etti ve işin çoğu, New York şehrinin ilçesi değil, New Mexico, Los Alamos’ta yapıldı. orijinal olarak adlandırıldı. Manhattan Projesi, Alman bilim adamlarının 1930’lardan beri nükleer teknoloji kullanan bir silah üzerinde çalıştıkları ve Adolf Hitler’in bunu kullanmaya hazır olduğu yönündeki korkulara yanıt olarak başlatıldı.

Robert Oppenheimer Çalışmaları

Teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer, 1943’te kuzey New Mexico’daki Los Alamos Laboratuvarı’na müdür olarak atandığında, (Edward Teller ve diğerleriyle birlikte) nükleer fisyon kavramı üzerinde çalışıyordu.

Yaratılışı Proje Y olarak bilinen Los Alamos Laboratuvarı, resmi olarak 1 Ocak 1943’te kuruldu. Kompleks, ilk Manhattan Projesi bombalarının inşa edildiği ve test edildiği yerdir.

16 Temmuz 1945’te, New Mexico, Alamogordo yakınlarındaki ücra bir çöl bölgesinde, ilk atom bombası (Trinity Testi) başarıyla patlatıldı ve yaklaşık 40.000 fit yüksekliğinde muazzam bir mantar bulutu yarattı ve Atom Çağı’nı başlattı. Oppenheimer altında çalışan bilim adamları iki farklı türde bomba geliştirdiler: “Küçük Çocuk” adı verilen uranyum tabanlı bir tasarım ve “Şişman Adam” adı verilen plütonyum tabanlı bir silah. Los Alamos’taki çalışmalarda yer alan her iki tasarımla birlikte, 2. Dünya Savaşı’na son vermeyi amaçlayan ABD stratejisinin önemli bir parçası haline geldiler.

21 Temmuz’da vizyona girecek olan Christopher Nolan yapımı Oppenheimer filmini de mutlaka kaçırmayın!

Manhattan Projesinin Mirası

Görevi 2. Dünya Savaşı’nı sona erdirmek için tasarlanan silahların geliştirilmesiyle, Manhattan Projesi’nin hikayesinin Ağustos 1945’te sona erdiğini düşünmek kolaydır. Ancak, durum pek de öyle değil!

Savaşın sona ermesinin ardından Amerika Birleşik Devletleri, Manhattan Projesi kapsamında geliştirilen teknolojileri diğer alanlara uygulamak için tasarlanan araştırma çabalarını denetlemek üzere Atom Enerjisi Komisyonu’nu kurdu.

Nihayetinde, 1964’te dönemin Başkanı Lyndon B. Johnson, nükleer malzemeler üzerinde özel mülkiyete izin vererek ABD hükümetinin nükleer enerji üzerindeki etkin tekeline son verdi.

Manhattan Projesi mühendisleri tarafından mükemmelleştirilen nükleer fisyon teknolojisi, o zamandan beri nükleer reaktörlerin, güç jeneratörlerinin geliştirilmesinin yanı sıra tıbbi görüntüleme sistemleri (örneğin, MRI makineleri) ve çeşitli formlar için radyasyon terapileri dahil olmak üzere diğer yeniliklerin temeli haline geldi.

Tabii nükleer enerjinin kötüye kullanımı sonucu ortaya çıkan ölümler, hastalıklar, kalıcı sakatlıklar ve genetik bozulumlar Manhattan Projesinin en kötü mirası!


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu