BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Müzik Dinlemek Verimliliği Nasıl Artırır?

Müzik Dinlemek Verimliliği Nasıl Artırır? Müziğin bizi harekete geçiren bir gücü var ama çoğu insan onun bizi iş yerinde nasıl etkilediğini hafife alır. “Let it go”yu sandalyenin üzerinde dikilip, tüm ofisin duyması için bağıra bağıra şarkı sözlerini söyleme isteği duymadan dinleyebilir misiniz?

Hoparlörümüzden dışarı pompalanan ses sadece nasıl hissettiğimizi etkilemez. Aynı zamanda çalışma şeklimizi derinden etkiler. Soru şu; müzik sizi daha üretken ve verimli hale getirir mi?

Bu makalede, müziğin işimizi nasıl etkilediğini inceleyeceğim. Verimlilik müziği önerileriyle birlikte, sizinle verimimizi artırmak için müziğin gücünü nasıl kullanabileceğimizi keşfedeceğiz.

 

İçindekiler:

Müzik verimliliğinizi nasıl etkiler?

Mükemmel verimlilik çalma listesi için 5 kural

Önerilen verimlilik müziği çalma listesi

Sesin gücünü kucaklayın

 

Müzik Verimliliğinizi Nasıl Etkiler?

Farklı müzik türlerinin beynimize çeşitli etkileri vardır. Bir insan için verimliliği artıran, başkaları için dikkat dağıtıcı olabilir ama en iyi verimlilik çalma listesini seçmenize yardımcı olacak genel prensipler var :

Ne yaptığınız önemli

Yazıyorken ya da dil ağırlıklı bir iş yapıyorken, şarkı sözleri içeren şarkılar dikkat dağıtıcı olur. Şarkı sözü olan müzik, beyninizi çoklu görev moduna iter. Tıpkı siz çalışırken birisi sizinle konuşuyor gibidir.

Yazarken ve yeni bir bilgi okurken yalnızca enstrümental müzikleri tercih edin.

Tabii bu şarkı sözleri olan müzikleri büsbütün silmeniz anlamına gelmiyor. Onları kağıtları dosyalamak ya da gelen kutunuzu temizlemek gibi tekrarlayan işler yapmakla sıkışıp kaldığınız zamanlara saklayın.

Müzik zevkiniz önemli… biraz

Bir diğer önemli faktör de duyduğunuzun ne kadar hoşunuza gittiğidir. Amerikan Tabipler Birliği Dergisi‘ndeki 1994 yılına ait bir araştırma çalışması, müzik dinleyen cerrahların dinlemeyenlere göre daha verimli çalıştıklarını ortaya çıkardı. Müziği cerrahlar mı seçti ya da araştırmacılar mı onlar için seçti fark etmeksizin, bu doğruydu.

Sevdiğiniz bir şarkıyı duymak kesinlikle size biraz motivasyon sağlayabilir – özellikle sıkıldıysanız ya da yaptığınız görevi sevmiyorsanız. Hoşunuza giden müziği duymak modunuzu artırır, ki bu da verimliliğinizi artırır.

 

calisirken-muzik

 

Mükemmel Verimlilik Çalma Listesi İçin 5 Kural

  1. Doğanın seslerine kucak açın

Yağan yağmuru ya da kuşların cıvıldayışını dinlediğinizi düşündüğünüzde, hemen spada bir akşam üstü hayal edebilirsiniz. Bu rahatlatıcı müzik bizi daha iyi bir moda sokabilir, ki bu da kesinlikle iş yerindeki verimliliğimizi artırabilir.

Doğanın sesleri sadece iyi hissetmemizi sağlamıyor. Aynı zamanda bilişsel fonksiyonumuzu geliştirmek için beynimizi mümkün olan en iyi şekilde etkiliyor. Doğal sesler genellikle bir gelişigüzellik unsuruna sahip olduğundan, dikkat dağıtıcı bir hale gelmeden odağımızı artırabilirler.

Amerika Akustik Topluluğu Dergisi‘nde 2015 yılına ait bir araştırma, doğal seslerin, iş yerinde arka plandaki gürültüyü bastırmak için mükemmel bir yol olduğunu ortaya çıkardı.

  1. Motive olun (ve bası düşürün)

Bazen işte güçlü hissetmek zorunda olursunuz. Müzik sizin içinizdeki güce dokunmamıza izin verir. Northwestern Üniversitesi’ndeki Kellog İşletme Okulu, müzik ve motivasyon arasındaki bağlantıyı kanıtladı.  Katılımcılara şarkıları farklı işleri yaparken nasıl hissettirdiklerine göre oylamalarını söyledikleri bir araştırma yaptılar.

Ana fikir: 50 Cent’in “In Da Club”, 2 Unlimited’in ” Get Ready for this” ve Queen’in “We Will Rock You” şarkıları, katılımcıları motive etme konusunda kesin galiplerdi. Bu şarkılar farklı tarzlardan geliyor olsa da, hepsi dinleyiciyi enerjik hissettirecek bir tempoya sahip.

Araştırma katılımcıları, daha az şiddetli müzik dinleyen bir grupla karşılaştırıldığında, işlerini daha çok verimle tamamladı ve daha özgüvenli ve güçlü bir dil kullandı.

  1. Favori şarkınızın sesini açın

Müzik genel olarak insanları daha iyi hissettirirken, sevdiğiniz müziği dinleyebilmek belli bir verim artışı yaratır.

Miami Üniversitesi’nde profesör olan Dr. Teresa Lesiuk, müzik ve verimlilik arasındaki ilişki üzerine bir araştırma yaparken bunu buldu. Şarkılar dinleyiciyi rahatlatmaya eğilimli olduğundan, genellikle onlara aşırı stresli durumlarda göz önünde bulundurmamış olabilecekleri çözümleri keşfetme şansı sağlarlar.

  1. Kendi hızınızda çalın

Hızlı müzik dinlerken daha hızlı koşmamızın ya da spor salonunda daha iyi performans göstermemizin bir sebebi var. Bir şarkıyı aktif olarak dinlemiyorsanız bile, tempo sizin ofisteki işinizi de derinden etkileyebilir.

Malezya’daki BMS Mühendislik Okulu’nda yapılan bir araştırmaya göre, stres azaltıcı bir şarkı ararken, dakikada 60 ritmi olan bir şey seçin. Tempo, insan kalbine oranla hafifçe daha yavaş. Bu larghetto ritmi, ne çok hızlı ne çok yavaş, uykunuzu getirmeden size daha sakin bir durum yaratmaya yeterli.

Belki de enerjik hissetmeye ihtiyacınız var. Eğer konu buysa, yüksek tempolu bir çalma listesine ihtiyacınız var. 2007 yılındaki bir araştırma, insanların hızlı tempoda şarkılar dinlerken bilişsel görevlerde daha iyi işler çıkardığını ortaya attı. Eğer nereye bakacağınızdan emin değilseniz, Barok müzik sağlam tahmin olur.

Daha kişiselleştirilebilir bir deneyim arıyorsanız, Focus @ Will’e bir göz atın. Konsantrasyon için harika çalma listeleri var ve ihtiyaçlarınıza göre çalma listenizi şekillendireceklerdir.

  1. Müziğin çok yüksek sesli olmadığından emin olun

Bize en çok ilham veren ezgilerin sesini yükseltmek cazip gelebilir fakat aşırı ses düzeyi dikkat dağıtıcıdır. Tüketici Araştırması Dergisi‘nde 2012 senesinde yazılmış bir makale, ses düzeyi ve üretkenlik arasındaki ilişkiden söz eder.

Makul bir ses düzeyinde çalınan müzik, yaratıcılığa ve soyut düşünmeye teşvik eder. Fakat sesini çok fazla açtığınızda, düşündüğünüzü duyamayacaksınız. 85 desibelden yüksek olan her şey, kar küreme aracının sesine benzer, fazla gürültülüdür. Diğer yandan, ses düzeyiniz ofis dırdırının sesini bastırmaya yetecek kadar yüksek olmalı.

Önerilen Verimlilik Müziği Çalma Listesi

 

Evan Carmichael’dan Verimlilik Müziği Çalma Listesi

Motive edici YouTube videoları ile bilinen Evan Carmichael, odaklanmanıza yardım etmek için 2 saatlik bir çalma listesi oluşturdu. Elektronik yüksek tempolu enstrümental müzikle dolu bu çalma listesi, daha az sürede daha çok iş yapmanıza zemin hazırlıyor.

 

 

 

Live Better Media’dan Yüksek Tempolu Enstrümental İş Müziği

Elektronika hayranı değilseniz, pozitif yüksek tempolu şarkılardan oluşan bu çalma listesi hoşunuza gidebilir. Zihninizi çalıştıracak ve yüzünüzde bir gülümseme oluşturacak 2 saatten fazla müzik içeriyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Tmtfhud4cUE

 

 

İş Verimliliğini Artıracak Müzik: The Pulse

Bu çalma listesi, video oyunları müziklerine çok benziyor ve dikkatinizi dağıtmadan beyninizi uyandırma konusunda çok başarılı.

 

 

 

Greenred Productions’dan Çift Kulak Tempolu 8 Saatlik Verimlilik Müziği

Sabah bunu açın ve tüm gün için hazır olun. Bu müzik size rahatlamış hissettirecek ve akış durumunuzu bulmanızı sağlayacak ruhani bir niteliğe sahip.

 

 

 

Gelmiş Geçmiş En Verimli Çalma Listesi – Spotify’da İş İçin Şarkılar

Yeni boyutlara ulaşmanız için sizi motive edecek birkaç popüler müzik modundaysanız, bu sizin için. Bu şarkı sözlerinden bazıları iş için uygun olmadığından, bunları kulaklıkla dinlediğinizden emin olun.

https://open.spotify.com/user/123345693/playlist/4z6eXTMEaSgSApVzYbUqWp?si=JdImqMEMRAG_WuRvYNzlFA

 

 

Spotify’da Verimli Sabah

“Gelmiş Geçmiş En Verimli Çalma Listesi” biraz fazla şiddetli görünürse, “Verimli Sabah”ı deneyin. O, çok bilinen sanatçılardan şarkılar içeriyor fakat bunların çoğu enstrümental.

https://open.spotify.com/user/spotify/playlist/37i9dQZF1DX6T5dWVv97mp?si=px8pfzaWQ_C32jP5sIqbAA

 

 

 

Sesin Gücünü Kucaklayın

Tüm gün mezar sessizliğinde çalışmak zorundasınız diye bir şey yok.

Çalma listenizden en büyük verimlilik artışını sağlamak için ses düzeyi ve tempo konusunda dikkatli olun. Eğer yazıyorsanız, enstrümentallere bağlı kalın ki beyniniz sizin için cümle düşünmeye çalışırken bir taraftan şarkı sözlerini çözümlemeye uğraşmasın. Müzik seçerken kendi enerji seviyenize dikkat edin.

En önemlisi, ne seviyorsanız onu çalın. Müziğin dinleyicilerde yarattığı pozitif etkiyi destekleyen bolca bilimsel kanıt var. Odaklanmış ve verimli bir çalışma günü için kişisel sountrackinizi bulmak size kalmış. Keyifli dinlemeler!

 

Dilan Bayındır

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu