BlogKariyer

Mülakat Nedir Nasıl Hazırlanılır?

Mülakat nedir sorusunun cevabı aslında hem teknik hem edebi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Teknik anlamı; başvurularda aday ile ilan sahibi arasında yapılan görüşmeyi ifade etmektedir. Edebi olarak ise mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüne denir. Bu yazımızda teknik anlamda mülakata nasıl hazırlanılacağı konusunda bilgi vereceğiz.

Mülakat Nedir Nasıl Hazırlanılır?

Mülakat iş, staj ve proje başvurularında başvuran aday ile başvuru sahibi arasında tanıma ve analiz temelinde gerçekleştirilen görüşmedir. Mülakat karşılıklı olarak online veya fiziki olarak gerçekleştirilir. Birçok kurum mülakatlarını aşamalı olarak gerçekleştirmektedir ve bu mülakatlarda adayın kişisel, mesleki ve teknik becerilerini ölçülmesi amaçlanmaktadır.

Mülakata hazırlanırken başvurduğunuz kurumu ve pozisyonu tanımak önem taşımaktadır. Kurumun yaptığı işler, vizyonu ve misyonu, gelecek planları gibi bilgileri bilmeniz mülakatta başarı şansınızı artıracaktır. Ayrıca ilgilendiğiniz pozisyon ile ilgili araştırma yapmanız, gelebilecek soruları analiz etmeniz oldukça işinize yarayacaktır.

Sıkça Sorulan 40 Mülakat Sorusu ve Cevabı

Most Common Interview Questions 2022

Mülakat Gününden Önce

Mülakata çağrıldınız. Bunun başlı başına bir başarı olduğunu hatırlatın kendinize. Bir iş başvurusuna yüz kişi öz geçmişini yolluyorsa, bunlardan yaklaşık onu mülakata çağrılıyor. Siz de bu on kişiden birisiniz. Rakiplerinizin çoğunu şimdiden elediniz. Biraz rahatladığınıza göre, mülakattan önce yapmanız gerekenlere bakalım. Bunlar hem başarılı bir mülakat için, hem de stresinizi kontrol edebilmeniz için faydalı adımlar.

İşi Analiz Edin

Mülakata hazırlığın önemli aşamalarından biri işi analiz etmektir. Elbette işe başvurmadan önce iş ilanını incelediniz ama mülakat öncesi daha detaylı bir analiz faydalı olacaktır. İş tanımını dikkatlice inceleyin ve başvurduğunuz yerin adaylarda ne aradığına bakın. İşe seçilmeniz için gerekli ve tercih edilen özelliklerin, becerilerin, deneyimlerin ve eğitimin bir listesini yapın.

Eşleştirin

Başvurduğunuz işin adaylardan istediği özelliklerin bir listesini yaptıktan sonra, kendi özelliklerinizin bir listesini hazırlayın ve iki listeyi eşleştirin. İki listeye de mümkün olduğunca çeşitli alanlardan en fazla on özellik yazın ve listelerin uyumlu olduğundan emin olun. Mülakat öncesi listenizi gözden geçirerek, neden bu işe uygun olduğunuzu daha kolay açıklayabilirsiniz.

Araştırın

Mülakata gitmeden önce, şirket hakkında olabildiğince çok bilgi edinmek önemlidir. Hazırlığınızın en kritik noktalarından biri olan bu aşama hem size yöneltilen soruları daha kolay ve tatmin edici bir biçimde cevaplamanızı sağlayacak hem de sizinle görüşen kişiye gerektiğinde sorular sormanıza imkan tanıyacaktır.

Pratik Yapın

Size yöneltileceğini düşündüğünüz sorulara önceden hazırlık yapmanız stresinizi aşmanızda büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Ailenizden birini ya da bir arkadaşınızı karşınıza alın ve mülakatın provasını yapın. Eğer kendinizi çok stres altında hissediyorsanız, en basit sorulardan bile başlayabilirsiniz. Kısa bir sohbetin ardından işle ilgili sorulara geçin. Kendinizi tanıtmakla başlayıp bu işi neden istediğinizi, neden işe alınmanız gerektiğini cevaplayan sorulara geçebilirsiniz.

Mülakat Günü

Tavsiyelerimizi dinlediyseniz mülakata zaten hazırsınız. Mülakat günü ve bir önceki gece, hazırlık yapmak yerine rahatlayıp hoşunuza gidecek bir şeyler yapmak size iyi gelecek. Neler yapılabilir, nelerden kaçınmak gerek bir bakalım.

En Sevdiğiniz Kıyafetleri Hazırlayın

Mülakattan önceki akşam, sevdiğiniz kıyafetleri hazırlamakta fayda var. Size yakışan, giymekten hoşlandığınız bir kıyafeti seçin. Alıştığınız tarzda giyinin. Eğer resmi kıyafetler giymenizi gerektirmeyen bir işe başvurduysanız, düzgün ama sizi olabildiğince rahat hissettirecek kıyafetlere yönelin. Aynısı ayakkabılar için de geçerli. Önemli olan temiz ve düzgün görünmeniz.

Hazırlıklara Erkenden Başlayın

Mülakatınız sabah on birdeyse, sekizde yataktan kalkmış olun. İşleri ağırdan almaya fırsatınız olsun. Bugün telaş içinde koşturacağınız bir gün değil, rahatlamanız gerek. Kendinize güzel ama hafif bir kahvaltı hazırlayın. Kendinize ayıracak zamanınız kalsın. On beş – yirmi dakika boyunca dünyadan uzaklaşıp rahatlayın ve olumlu düşünmeye fırsat tanıyın.

Rahat Ettiğiniz Gibi Hareket Edin

Mülakat günü seçimlerinize dikkat edin. Eğer sinirli bir şoförseniz araba kullanarak mülakat yerine gitmeyin. Mülakat yerini mutlaka önceden öğrenin; oraya nasıl varabileceğinize dair en az bir alternatifiniz olsun. Sevdiğiniz müzikleri açın ve kafanızı dağıtmaya fırsat tanıyın. İşe yarıyorsa, mülakat için çağrılmayı beklerken bile müzik dinleyebilirsiniz ama tek kulaklıkla.

Kafeinden Uzak Durun

Mülakattan önceki gece ve o günün sabahı kafein almaktan kaçının. Siz de kahvesiz yapamayanlardansanız aldığınız kafein miktarını olabildiğince azaltın. Araştırmalar, kafein tüketiminin insanı daha sinirli ve stresli yaptığını gösteriyor.

Vaktinden Önce Varın

Mülakat yerinize vaktinden önce varmanın birden çok faydası var. Trafiğe takılsanız bile geç kalma korkusu sizi panikletmeyecek. Dahası, gireceğiniz ortamı tanıma fırsatınız olacak. Kapısından ilk defa girdiğiniz bu yeni ortama aşina olursanız stresinizi çok daha rahat kontrol edersiniz.

İşte bu kadar! Bazen kontrolden çıkan stresi kendi avantajımıza kullanmanın çok basit ancak etkili yöntemleri bunlar. Eğer bu adımları takip ettiyseniz, farkı siz de hissedeceksiniz. Daha önce de dediğimiz gibi, işin büyük kısmını zaten atlattınız. Derin bir nefes alın, gülümseyin ve başaracağınıza inanın. En önemlisi de kendinizi tanıyın. Mülakatı düşündükçe sizi saran heyecan dalgasından yararlanın.

Mülakat Esnasında

  • Vücut dilinizi kontrol etmeye çalışın. Aşırı tepkiler vermeniz mülakat yapan kişide olumsuz intiba bırakabilir.
  • Mülakat sırasında bilmediğiniz bir konuyu net olarak söyleyin. Bilmediğiniz bir konuda lafı gevelemek olumsuz olacaktır.
  • Online mülakata katılıyorsanız kamera açısını ve netliğini ayarlayın. Odanızda mülakat yapıyorsanız arka fonun dağınık ve dikkat dağıtıcı olmamasına dikkat edin.
  • Mülakatta sorulmadıkça maaş, izin ve haklar konusunu gündeme getirmeyin. Zaten bu konuyu işveren açıklayacaktır.
  • Her soruya net cevaplar vermeye çalışın. Uzun cümleler kurarak konuyu dağıtmaktansa net olarak karşınızdakini etkileyin.
  • Mülakat esnasında soru soran kişi etnik kimliğiniz, ailenizin mesleği, özel tercihleriniz ve yaşam tarzınızla ilgili soru soramaz. Bu tarz soruları kibarca reddedin.

Mülakatınızda şimdiden başarılar :)


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu