Kaynakça Nasıl Yazılır? Kaynakça Örnekleri

Kaynakça nasıl yazılır sorusu projelerinizde, ödevlerinizde ve tezlerinizde mutlaka karşılaşacağınız bir sorudur. Kaynakça Bibliyografya, bir eserin yazarının eseri oluşturmak için kullandığı kaynakların listesidir. Denemeler, araştırma makaleleri ve raporlar gibi hemen hemen her tür akademik yazıya eşlik eder. Yazar kaynaklarını belirtmenin gerekli olduğunu düşündüğünde, bir gazetecilik yazısının, sunumun veya videonun sonunda kısa, daha az resmi bir kaynakça da bulabilirsiniz. Neredeyse tüm akademik durumlarda, bir kaynakça gereklidir. Kaynakça eklememek ya da eksik, yanlış ya da tahrif edilmiş bir kaynakça eklemek intihal olarak değerlendirilebilir ve bu da hazırladığınız makalenin başarı şansını düşürecektir.

Kaynakça Nasıl Yazılır? Kaynakça Örnekleri

Bir bibliyografya oluştururken akılda tutulması gereken önemli noktalar şunları içerir:

Tez Yazımında İşinize Yarayacak Siteler

Yukarıda belirtildiği gibi, farklı ödev türleri farklı türde bibliyografyalar gerektirir. Örneğin, sanat tarihi makaleniz için analitik bir bibliyografya yazabilirsiniz çünkü bu tür bir bibliyografya size, kaynaklarınız için kullanılan oluşturma yöntemlerinin içeriklerini nasıl etkilediğini ve bunun tersini tartışmanız için alan sağlar. Ne tür bir kaynakça yazacağınızdan emin değilseniz eğitmeninize sorun.

Kaynak gösterme formatlarından bahsetmek gerekirse bugün ulusal ve uluslararası düzeyde geçerliliği bulunan birçok kaynak gösterme şekli bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak, Turabian, Chicago, IEEE, MLA, APA verilebilir. Lakin bu yazıda odaklanılacağı üzere en çok karşılaşılan kaynak gösterme şekilleri MLA ve APA’dır

Bahsi geçen APA formatı ile MLA formatı birbirlerine en çok benzeyen kaynak gösterme şekilleri olsa da esaslarında birbirlerinden farklıdır. Ülkemizdeki üniversitelerin büyük bir çoğunluğu öğrencilerden APA formatını talep etmektedir. APA formatı genelde sosyal bilimlerde kullanılmaktadır. MLA formatı ise felsefe, müzik, tiyatro gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Kaynakça Örnekleri için Tıklayınız

Basılı kaynaklara referans için gerekli bilgiler:

Web kaynaklarına başvurmak için gerekli bilgiler:

Exit mobile version