BlogYurtdışı Eğitim

İzlanda Üniversite Eğitim Rehberi

İzlanda’da eğitim almak nasıl olurdu acaba diye düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz. “Ateşin ve buzun ülkesi” olarak bilinen İzlanda’nın bu dramatik lakabı aslında ülkenin çok çeşitli doğal özelliklerinden söz ediyor. İzlanda, buzullarla kaplı geniş alanlara sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda dünyadaki en aktif volkanik bölgelerinden biri.

Avrupa’nın kuzey batısında seyrek nüfuslu bir ada ülkesi olan İzlanda, aynı zamanda sıcak baharları, balıkçılık ve yüksek yaşam kalitesi ile biliniyor.

Ülke 2008’deki küresel ekonomik krizden kötü etkilendi fakat 2010 yılından beri istikrarlı bir ekonomik toparlanma yaşıyor.

Son yıllarda İzlanda oldukça popüler bir turist merkezi haline gelmeye başladı. Ülke, turistleri renkli binaları ve enerjik müzik sahneleri ve gece hayatı ile övülen başkent Reykjavik ve göz alıcı doğal manzaraları ile büyülüyor.

İZLANDA’DA ÜNİVERSİTELER

Üçü özel, dördü devlet üniversitesi olmak üzere İzlanda’da yedi üniversite buluyor. Bu üniversitelerin en büyükleri olan İzlanda Üniversitesi  ve Reykjavík Üniversitesi başkentte yer alıyor. Büyüklükte bu iki üniversiteyi izleyen Akureyri Üniversitesi ise kuzey şehri Akureyri’de bulunuyor. Uluslararası öğrenciler İzlanda’daki öğrenci nüfusunun %5’ini oluşturuyor. İzlanda’daki üniversiteler çoğunlukla uluslararası öğrencilerin ve değişim öğrencilerinin ilgisini daha fazla çekmeyi hedefliyor. Çoğu üniversite, özellikle büyük üniversiteler, tamamıyla ya da kısmen İngilizce olan dersler sunuyor. Sundukları İngilizce ders sayılarını ise her geçen gün artırıyorlar. Ayrıca, eğitim için İzlanda’yı seçen yabancı öğrenciler için oldukça iyi destek sistemleri de mevcut.

İZLANDA’DA YAŞAM

İzlanda’nın İklimi

Sıcak havaları sevenler için İzlanda’nın ideal bir yer olmadığını kabul etmemiz gerekse de aslında isminin aksine o kadar da soğuk değil! Yazları sıcaklıklar 35 dereceye kadar çıkabiliyor ve kışları ise ortalama sıcaklık 0 derece oluyor.

İzlanda’da iklim düşünüldüğü kadar zorlu değil. İzlanda’da zorlu olan bir şey varsa oda gün ışığı saatlerindeki farklılıklar. Yazın ortalarında, neredeyse bütün gün devamlı gün ışığı olmasına rağmen kış ortasında ise gün ışığı yok denecek kadar az.

Volkanlar ve buzullarla şekillenmiş bir ülkeden bekleyeceğiniz gibi, İzlanda’nın büyük bir kısmı yaşama elverişsiz. Nüfusun büyük bir çoğunluğu deniz kıyısının çevresinde konumlanmış durumda ve güneybatıda yer alan Reykjavik ülkenin en büyük kentsel alanı.

İzlanda’da Yapılacak Şeyler

Başkent, ziyaretçilerine oldukça geniş bir kültürel imkân yelpazesi sunuyor. Tiyatrolar, galeriler, restoranlar, kafeler, barlar ve müzik alanları ve diğer Avrupa şehirlerinden daha fazlasını sunmakta.

Reykjavik bölgesinin dışarısında hayat çok daha sakin demek yanlış olmaz. İkinci en büyük kentsel alan olan Akureyri’nin bile nüfusu 20.000’den az.

Yine de bu İzlanda’da yapılacak çok şey olmadığı anlamına gelmiyor. Bulunduğunuz yere göre özellikle açık havayı da seviyorsanız seçenekler oldukça fazla. Popüler etkinlikler arasında, balinaları izlemek, buzul yürüyüşü, motorlu kızak sürmek, dalış yapmak, ata binmek ve balık tutmak geliyor. Ayrıca, İzlanda göz alıcı Kuzey Işıkları’nı izlemek için en iyi ülkelerden biri.

Eğer bu saydıklarımız size fazla aksiyonlu geldiyse, unutmayın, doğal olarak ısıtılmış havuzlarda dinlenmek, İzlanda’da yaşamanın temel unsurlarından biri.

İzlanda’da Yemekler

İzlanda’daki yemekler denildiğinde çürümüş köpekbalığı eti, balina yağı turşusu ve çiğ martı kalbi gibi efsanelerle keyfiniz kaçmasın. Bunların hepsi geleneksel tatlar fakat çoğu İzlandalı’nın günlük menüsünde yer almıyorlar.

Tahmin de edebileceğiniz üzere, birçok taze deniz mahsulü ile karşılaşabilirsiniz. Deniz mahsulünün yanında, skyr denilen süzme yoğurta benzer bir ürünü, plysur isimli kuzu ile yapılan sosislileri bulabilirsiniz. Ve tabi ki peynir. İzlanda neredeyse 100 farklı çeşit peynir üretmektedir.

Son olarak, güvenlik açısından şunu belirtelim: İzlanda dünyadaki en aktif volkanik bölgelerinden biri olmasına rağmen yaşamak için tehlikeli bir yer olarak görülmüyor. Hem doğal hem diğer türlü tehdit ve suç oranları oldukça düşük.

BAŞVURULAR, ÜCRETLER VE VİZELER

İzlanda’da Üniversite Başvuruları ve Ücretler

Başvurular her üniversiteye direkt olarak yapılıyor. Koşullar ve başvuru tarihleri üniversiteden üniversiteye değişiyor. Devlet üniversiteleri eğitim ücreti almıyor fakat ‘kayıt ücreti’ alıyor. Bu kayıt ücreti farklılık gösterebiliyor fakat örneğin, İzlanda Üniversitesi şu an yıllık olarak 60,000 İzlanda kronu yani yaklaşık olarak 470$ gibi bir kayıt ücreti alıyor. Özel üniversiteler içinse hem eğitim ve kayıt ücreti bulunuyor, bunlar da üniversite ve bölümlerde çeşitlilik gösteriyor. Genellikle Avrupa Birliği dışındaki öğrenciler için bu ücretler biraz daha fazla. İzlanda Üniversitesi, öğrencilere konaklama ve diğer yaşam giderleri için aylık 125,540 İzlanda kronu yani 980$ gibi bir bütçe ayırmalarını öneriyor.

İzlanda Vizesi

Vatandaşı olduğunuz ülkeye ve ne kadar süre kalmayı planladığınıza bağlı olarak İzlanda için vize almanıza gerek bile olmayabilir. Fakat, İzlanda’da üç aydan fazla bir süre boyunca eğitim almayı planlayanların, İzlanda Göçmenlik Müdürlüğü aracılığı ile oturma iznine başvurması gerekmektedir. Öğrenci, İzlanda’da bir okula yerleştiği kesinleştiği zaman oturma izni başvurusunu yapabilir. Başvuruların sonuçlanması çoğunlukla 90 günü bulabilmektedir bu sebeple öğrencilerin izinlerini ülkeye gelmeden önce alacak şekilde planlama yapmaları gereklidir.

İzlanda’da Sağlık Hizmeti

İzlanda’da altı ay ikamet ettikten sonra, hangi ülkenin vatandaşı olduğu fark etmeksizin, herkes ulusal sosyal sigorta sisteminin bir üyesi olabiliyor. Bu sistemin üyesi olmak, yerel halkın ödediği aynı miktarları ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanabileceğiniz anlamına geliyor.

Ayrıca, Avrupa Ekonomik Alanı’na dahil olan ülkelerden gelen öğrenciler, bu altı aylık süreyi doldurmadan önce bile Avrupa Sağlık Sigortası Kartlarını göstererek yerel halkla aynı miktarları ödeyerek sağlık hizmetine ulaşabiliyor. Tek yapmaları gereken, ülkelerinde sağlık hizmetlerinden yararlandıklarını kartlarını göstererek kanıtlamaları.

Sağlık hizmetleri, Avrupa Ekonomik Alanı’nın dışında kalan ülkelerden gelen öğrenciler için biraz daha pahalı olabilir bu sebeple öğrencilere özel sağlık sigortası yaptırmaları tavsiye ediliyor.

İzlanda’da Karşılaşacağınız Diller

Ülkenin resmi ve ana dili İzlandaca. İzlanda’da büyük oranda karşılaşacağınız diğer diller ise Danca ve İngilizce. Her iki dil de yaygın olarak konuşuluyor ve İzlanda’daki okullarda zorunlu ders olarak müfredatta yer alıyor.

İzlanda’daki üniversitelerde ise, çoğu lisans programının eğitim dili İzlandaca. Özellikle İzlanda Üniversitesi, Reykjavik Üniversitesi ve Akureyri Üniversitesi’nde, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinde önemli sayıda İngilizce eğitim programları mevcut.

 

Aslı GÜLENÇ

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Kaynak: https://www.topuniversities.com/where-to-study/europe/iceland/guide


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu