BlogKariyer

İş Arama Anksiyetesi ile Nasıl Başa Çıkılır

İş arama anksiyetesi ile hayatınızın bir döneminde karşılaşma ihtimaliniz yüksek! İş arama süreci ilk başlarda eğlenceli ve umut verici bir süreç gibi gelse de iş bulamadığınız her gün stres ve anksiyete seviyeniz yükselecektir. Ya uzun süre iş bulamazsam? İstediğim işe giremezsem? İş arama sürecinde temel ihtiyaçlarımı giderecek maddi durumumum olmazsa? gibi sorular beyninizi kemirmeye başlar ve anksiyete seviyeniz yükseldikçe iş arama performansınız da düşer. Bu yazımızda iş arama sürecinde anksiyete ve stresle nasıl başa çıkılır sorusuna cevap arayacağız.

İş arama süreciniz için bir program oluşturun

Halihazırda çalışıyorsanız ve işinizden ayrılarak yeni bir iş bulmak istiyorsanız, her gün iş aramaya ayıracağınız bir zaman belirleyin. İş ilanlarını okumak, başvuruları göndermek ve ağ oluşturmak için belirli zaman aralıklarını içeren gün için bir program oluşturun. Çalışmıyorsanız tüm gününüzü iş arama ve benzeri faaliyetler ile doldurmayın. Günün belirli saatlerinde iş arama yaparken, ek olarak online etkinlikler ve network edinme aktivitelerine katılarak çevrenizi genişletin. Çevrenizi genişletmek ve yeni network edinmek iş arama sürecinizde hiç beklenmedik fırsatlar oluşturabilir. Sosyal hayat ve hobilerinizi ihmal etmeyin, iş arama süreci uzadıkça bireylerin kendilerini “işe yaramaz” hissederek içine kapanmaları yaygın olarak görülen bir etkidir.

İş fırsatları için spesifik ölçülebilir hedefler belirleyin

Süreçte belirsizlik hissettiğinizde, yönetilebilir, zamana dayalı hedefler belirlemek, kontrol duygunuzu yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir. Örneğin: Salı günü altı işe başvurun. LinkedIn profilini güncellemeyi saat 16:00’ya kadar tamamlayın. Öğle yemeğinden önce üç potansiyel referansa ulaşın. Listenizdeki şeyleri kontrol etmenin ve başarmanın özgüveninizde oluşturacağı artışı asla küçümsemeyin.

İş arama bunaltıcı olduğunda kısa bir mola verin

Binlerce ilan yüzlerce başvuru ve size geri dönmeyen işverenler! Bunları yaşayan tek insan siz değilsiniz ve bunalmanız gayet normal. Bunaldığınızda yürüyüş, dizi izlemek, kitap okumak hatta kısa bir tatil gibi stres azaltıcı aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Sıkça Sorulan 40 Mülakat Sorusu ve Cevabı

Anında sonuç alamamayı normalleştirin

Bir gecede iş bulamayacaksınız ve bu sorun değil. Anında sonuç alamayacağınızı ve bazı sektörlerde tekrar tekrar denemek zorunda olduğunuzu unutmayın. Her başvurduğunuz ilanda geri dönüş almayı beklemek sizi gereksiz bir umuda bağlayarak zamanla stres seviyenizi yükseltebilir. Özellikle online iş bulma sitelerinde geri dönüş oranlarının çok düşük olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Başarısızlıklarınızın, ilerdeki büyük başarınız için bir temel oluşturduğunu bilmenizde fayda var.

İş arama sürecinde küçük başarıları kutlayın

Hayalinizdeki kariyer için başvurunuza geri dönüş mü aldınız? İş arama sürecinde önemli bir yetkinlik mi kazandınız? Bugün girdiğiniz o zorlu mülakat harika mı geçti? Kendinizi ödüllendirin. Bu zorlu yolda elde ettiğiniz küçük başarıları kutlayın ve motivasyonunuzu sağlayın.

“Ben bu iş için en uygun adayım” sendromu

Bir iş ilanı okuyorsunuz, tüm şartlar size uygun, başvuruyorsunuz, mülakata çağrılıyorsunuz, harika bir mülakat geçiriyorsunuz ve bir telefon; işe alınmadınız! İnsanların çoğu başvurduğu ilanlara en uygun aday olduğunu düşünüyor ve olumsuz bir sonuçta demoralize oluyor. Unutmayın; süreçte sizden daha iyileri her zaman olabilir, kendinizi ne en tepede ne de en aşağıda görün. Uç noktalarda düşünmek düşüşlerde maksimum olumsuzluk yaratacaktır.

Toksik insanlardan uzak durun

İş arama sürecinde çevrenizde olumsuz insanlar oldukça anksiyete ve stres seviyeniz daha da yükselecektir. Özellikle aile ortamında kariyer konusunda eleştirilme, başkaları ile kıyaslanma sizi bu süreçte rencide edebilir. Mümkün olduğunca iş ve kariyer konularının konuşulmadığı ortamlarda bulunmaya çalışın. İyi niyetli olsanız bile 1 yıldır iş arayan ve maddi sıkıntı çeken birine moral vermeye çalışmak ters tepebilir.


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu