BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Hızlı Okuma Teknikleri

Hızlı okuma özellikle kişisel ve kariyer gelişiminiz açısından gerçekten önemli bir yetenek! Tabii hızlı okuma yanında okuduğunu tam anlamıyla anlamak ve değerlendirmek daha da önemli. Hem hızlı okumak hem de okuduklarınızı anlayarak verimliliğinizi artırmanız için en iyi teknikleri ve tavsiyeleri sizler için derledik.

Hızlı Okuma Teknikleri

İşaretleme

Okurken elinizi ve parmaklarınızı kullanmak daha hızlı okumanızı sağlayan basit ve hızlı bir okuma geliştirme tekniğidir. İşaretçi yöntemini hiç duydunuz mu? Çoğumuz bunu okul günlerimizde öğrendik ama nedense büyüdükçe bu tekniği kullanmayı bıraktık.

İşaretçi yöntemi, hızlı okumanın yaratıcısı Evelyn Wood tarafından geliştirilmiştir. İşaret parmağını veya işaretçiyi sayfa boyunca ve okuyacağınız cümlenin altında hareket ettirmeyi içerir. Bu, genel odağınızı ve hızınızı keskinleştirir. Elinizi ve parmağınızı hareket ettirerek sayfada satırlar arasında gezinmeniz beyninize uyarı göndererek sadece göze değil hareketlere de odaklanmanızı sağlayacaktır. Birçoğumuz parmakla okumanın gereksiz ve komik olduğunu düşünürüz ama odaklanmanızı artırarak hızınızı üst seviyeye çıkaracaktır.

Tarama ve Ön İzleme

Bir kitabın en az okunan bölümlerinden biri terimler bölümüdür. Terimler bölümü kitapta karşılaşacağınız çok kullanılan terimlerin anlamlarını içerdiğinden dolayı çok önemlidir. Kitabı okumaya başlamadan önce terimleri ve içindekileri taramanız kitabı okurken anlam bütünlüğü sağlayarak hızınızı artıracaktır. Tarama ve önizleme teknikleri, okumayı planladığınız şeyin ana fikrini hızla yakalama becerinizi geliştirir. Bu teknikler size sayıları, adları ve tetikleyici sözcükleri taramayı öğretecektir. Pratik yaparak, bir paragraftaki anahtar cümleleri belirleme hızınızı artıracaksınız. Uzman hızlı okuyucular, tüm sayfayı saniyeler içinde gözden geçirebilir ve kavrayabilir.

Bu tekniği kullanırken listeler, noktalar, grafikler, indeksler ve alt başlıklar gibi öğeleri tanımladığınızdan emin olun. Ayrıntılara girmeden önce bu önemli öğeleri tanımlayın.

800 Ücretsiz E-Kitap

Kelime Parçalarını Okumak

Kelime gruplarını okumak, okumayı hızlandırmayı öğrenirken kazanılması gereken temel becerilerden biridir. Ayrıca öğrenmesi en çok zaman alan hızlı okuma tekniklerinden biridir.

Adından da anlaşılacağı gibi, teknik, tek tek sözcüklerden ziyade sözcük parçalarını okumayı içerir. Amaç, okurken gözlerinizin yaptığı “duraklama” sayısını azaltmaktır. Kelime parçalarını bütünsel okumaya başladığınızda, anlama oranınız ve bununla birlikte hızlı okuma yetenekleriniz büyük ölçüde artacaktır. Tek tek kelime okumaktansa anahtar kelime ve yükleme odaklanarak anlama becerinizi geliştirebilirsiniz. Bu tekniği kullanırken ve alışma döneminde mutlaka sağlamasını yapın. Örnek vermek gerekirse 1 paragraf bir metinde hızlı bir okuma yaparak kelime gruplarına odaklanın ve daha sonra başarılı olup olmadığınızın sağlamasını yapın.

Sesli Okuma Yapmayın

Sesli okuma yapmak en çok bir sınava çalışırken akılda kalması için yapılan şeylerden biridir. Aslında kısa vadeli sizi başarıya ulaştırsa da sesli okuma uzun vadede başarılı bir teknik değildir. Okuma gözle yapılan bir eylem olduğu için sesli okumak hem hızınızı azaltacak hem de anlama odağınızı dağıtacaktır.

Ön Araştırma

Kitaba başlamadan önce kitabın konusu ile ilgili araştırma yapmak kitabı okurken anlama hızınıza etki edecektir. Önsöz ve arka kapak yazılarını mutlaka okuyun. Hatta spoiler yemeden internette ufak tefek de araştırmalar yapabilirsiniz. Konunun ne ile ilgili olduğunu anlayarak başlamak size bir temel şablon oluşturarak üzerine koymanızı sağlayacaktır.

Karakterleri Görselleştirme

Önünüzde 400 sayfalık bir roman var ise bu kitapta en az 20 karakter var demektir. 4’ü ana karakter olarak varsaysak en az 16 yan karakter sürekli kitapta karşınıza çıkacak. İlk bölümde anlatılan yan karakter Ayşe hanım belki 4 bölüm bahsedilmeden 5. bölümde karşınıza çıkacak. O noktada acaba bu kimdi dememek için, elinize bir A4 kağıdı alarak karakterler ortaya çıktıkça yazabilirsiniz. Ayşe hanım; Fethi bey’in kuzeni, bekar alımlı ve gelenekçi olarak not almanız ilerdeki bölümlerde okuma hızınızı artıracaktır. Karakterlerin yanına küçük çöpten insanlar yaparak da hatırlama becerinizi kuvvetlendirebilirsiniz :)

En İyi Kitap Okuma Uygulamaları

Okuma Hızı Artırıcı Ufak Tavsiyeler

✓ Kelime bilginizi geliştirin. Okuduğumuzu anlamak için kullanılan kelimelerin anlamlarını bilmemiz gerekir. Bununla birlikte, pek çok kelimenin, kullanıldıkları bağlama bağlı olarak birçok anlamı vardır. Bu nedenle kelime dağarcığınızı geliştirmek, yeni kelimeleri ezberlemeyi ve bu kelimelerin farklı anlamlar ifade etmek için kullanılabileceği farklı bağlamları incelemeyi gerektirir.

✓ Görselleştirme ve hafıza teknikleri. İnsan kavrayışı, görselleştirme ve ezberleme yeteneğine bağlıdır. Beyin haritaları veya bir hafıza sarayı inşa etme gibi tekniklerde ustalaşırsanız, yeni bilgileri görselleştirme ve ezberleme konusunda çok daha iyi olacaksınız ve bu süreçte kesinlikle kavrayışınızı artıracaksınız. Daha iyi anlamanın yanı sıra, bilgileri daha güvenilir bir şekilde hatırlayabileceksiniz.

✓ Not alın ve özetleyin. Not aldığınızda, okuduklarınızı yorumlamak için kendinizi zorluyorsunuz. Metni kısa notlarla özetlemekte zorlanıyorsanız, metni tam olarak anlamadığınızı bilirsiniz. Metnin belirli bir kavramla ilgilenen mantıksal bir bölümünü okuduktan (hızlı) sonra özetlemek en iyisidir.

✓ Konuyu aklınızda tutun. Okurken yazarın veya bir bölümün ana konusunu aklınızda tutarsanız, belirli kelimelerin veya ifadelerin gerçek anlamını anlamanız çok daha kolay olacaktır. Örneğin, makine öğrenimi hakkında bir kitap okursanız, “zarif” terimini kullanmak, iyi giyimli bir kişiye değil, karmaşık bir programlama tekniğine atıfta bulunacaktır.

✓ Metni ön izleyin. Anlama büyük ölçüde sözcüklerin ve cümlelerin anlamlarını bağlamları içinde anlama yeteneğinize bağlı olduğundan, gerçekten okumaya başlamadan önce metne göz gezdirmekte fayda var. Bu hızlı okuma tekniği yukarıda tartışılmıştır ve yazarın ana fikrini hızlı bir şekilde anlamanıza yardımcı olacaktır.

✓ Kendinize sorular sorun. Ön izlemeden sonra, yanıtını bulmak istediğiniz ana soruları not edin. Okuduğunuzda, okuduğunuz metinle ilgili sık sorulan sorular. Bu, düşüncenizi düzenlemenize ve metinden çıkardığınız anlamı sözlü olarak ifade etmenize yardımcı olacaktır. Yeni bilginizi mevcut bellek yapılarıyla ilişkilendirmeyi çok daha kolay bulacaksınız.

 

Kaynak


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu