BlogKariyer

Bu 9 Hata Liderlik Etkinizi Yerle Bir Edecek

Çoğu insan liderliğin tek kişilik bir iş olduğu konusunda hemfikir olabilir. Bu birçok kere karşınıza bu şekilde çıkmış olabilir çünkü şirketinizdeki diğer insanlarla paylaşamayacağınız ayrıcalıklı ve gizli bilgi hakkına sahipsinizdir.

Kimse doğuştan lider değildir. İyi bir lider olabilmek için karakter geliştirmeye yönelik pratikler uygulanır. Ancak, bu özelliklerin çoğu herkeste mevcuttur ve sık sık değişime uğramaktadır.

Liderler risk almaya meyillidirler ve bu riskler yüzünden de başkaları tarafından “ezik” görülebilirler. Özellikle neye çaba harcadıkları konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan liderler bu durumu yaşayabilir. Bazı hatalar şansını denerken nasıl sonuçlanacağını bilmenin imkansız olduğu durumlarda aşırı köklü düşünme yüzünden yaşanır. Eğer olumlu sonuçlanırsa, lider bir kahramana dönüşür. Eğer olumsuzsa, ciddi sonuçlarla karşılaşılabilir.

Şimdi de bilinmesi gereken liderlerin etkenliğini altüst edebilecek hataları görelim:

  1. Hatayı kabullenmeme

Hataların liderliğin bir parçası olduğu en başta kabul edilmesi gereken bir durumdur ve liderlikte hatanın yaşanmaması gibi bir ihtimal yoktur. Liderlerin hatalarıyla nasıl başa çıkacağı da onların itibarlarının olumlu veya olumsuz olacağının göstergesidir.

Liderler aynı zamanda yapabilecekleri hataların farkında olmalılardır, çünkü bu hatalar başarıları üzerinde son derece büyük bir etkiye sahip olacaklar. Hatalar her zaman liderlere ders vermek için yaşanır. Bu yüzden liderler de başarıya giden her adımlarında ve her yaptıkları işte bu hataları basamak olarak görmelidir.

  1. İnsanlar önünde kendini kaybetme

Emri altında olan kişilerin önünde en ufak pürüze hemen agresiflikle karşılık veren kişiler uzun süreli sonuçlara katlanmak zorundadır.

  1. Hedef belirlememe

Liderler her zaman “SMART” hedefler -spesifik, ölçülebilir, kabul edilebilir, gerçekçi ve zamana bağlı- belirlemelilerdir. Herhangi bir hedef belirlerken veya plan kurarken başarısız olmak başarılı bir ekibin de dağılmasına yol açacaktır.

  1. Dışarıdan tavsiye almama

Günlük yapılacaklar listesine bir şey daha eklemek neredeyse imkansızdır. Diğer açıdan, liderlikte liderlerin her zaman için ihtiyaçları olan ve zaman ayırmaları gereken bir olay vardır ki, buna mentörlük denir. Liderler kendi takım arkadaşlarına tavsiye vermelilerdir, aynı zamanda başkalarından da tavsiye almalılardır.

  1. Takım yapısını görmezden gelme

Her bireyin yetenekleri, kişilik özellikleri ve yeterlilikleri zamanla değişime uğrar. Bu noktada da dönemsel olarak denetlemek her zaman önem taşır. Bu aynı zamanda takımın yapısının hala ideal olduğunun da garantisidir.

lider-hatalari

  1. Yetki vermeme

Liderler, düzgün bir şekilde donatılmış ve iyi eğitim almış ekip arkadaşları aracılığıyla işleri gerçekleştirir. Görevlerini yerine getirebilirler, ancak sorumlulukları değildir. Liderlerin görevi doğru insanları doğru görevlere atamaktır.

  1. Rehberlik etmenin gereksiz olduğunu varsayma

Baskı kurar gibi ekibini çok yakından kontrol etmeyi tercih etmeyen liderler genellikle takım arkadaşlarının yardıma ihtiyacı olduğu zaman soracaklarını düşünür.

  1. Yeniliklere uzak olma

Asıl iyi liderlik liderlerin değişikliklere açık olmalarını, değişim sağlayacak planlar yaratmalarını ve yapılmamışı yapmalarını gerektirir.

  1. Hızlı düzeltmeler uygulama

Liderler en zorlayıcı durumların bile hızlı çözümleri olduğunun farkında olmalıdır. Hızlı düzenlemeleri uyguladıktan sonra, bazen sorunun ne olduğunu unuturlar. Böyle durumlarda genellikle bu sorun tekrar ortaya çıkar. Aniden çıkan sorun çözüldüğü sürece, liderler mücadeleleri için daha uzun sürecek alternatifler geliştirmeliler ve buna odaklanmalılardır.

Liderliğin etkenliği asıl olarak liderlerin kendilerine bağlıdır. Liderlerin kendi takım üyelerini ve firmalarını nasıl yöneteceğini etkileyen birçok faktör olduğu için, düzenli olarak liderlik etmenin bazı esasları olduğunu bilmek zorundadırlar. Liderlik pozisyonunuzda sizden ne beklendiğini bilin. Ne için uğraştığınızı bilmeden diğerlerine liderlik yapamazsınız, o yüzden net ve odaklanmış olduğunuzdan emin olun. İşinizi yaparken vizyonunuza küçük görevlerden daha çok odaklandığınız zaman yenemeyeceğiniz mücadele kalmayacaktır :)

Buse Yıldırım

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu