BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Elon Musk’ın Temel İlke Düşünce Yöntemi

Düşünce yöntemleri arasında karmaşık sorunları çözmek ve orijinal çözümler bulmak istediğinizde başvurmanız gereken yöntem askeri düşünür olan John Boyd, tarihin en etkili filozoflarından biri olan Aristoteles ve yenileşen dünyamızda adını defalarca yazdıran Elon Musk’ın faydalandığı ‘Temel İlke’ yöntemidir.

Elon Musk henüz 46 yaşında olmasına rağmen dünyamızda devrim yaratan üç milyar dolarlık kuruluş sahibidir : Motors, PayPal ve elbette SpaceX.Kendisi çok çalışkan olmanın yanında Temel İlke yöntemiyle büyük hedeflerine belki de onlara ulaşmak için daha fazla zaman harcayan insanlardan önce ulaşmıştır.

Elon Musk’ın Tavsiye Ettiği 10 Kitap

Temel İlke Düşünce Yöntemi Nedir ?

Bu düşünceyi zihninizde oturtmak için 2 temel soruyu sormanız gerekir :
1-  Bu konuda neler kanıtlı ?
2- Neyden eminiz ?

Hızla değişen dünyada karşılaştığınız her sorunun çekirdeğine inmenize gerek yoktur. Yapmanız gereken bu konuda olan önyargıları kaldırmak için çabalamak. Bu çaba sizi gerçeğin derinine gönderecektir. Fransız filozof Descartes bu yöntemi şüphecilikler beraber ele aldı ve bu da onu hedefleri gerçekleşene kadar planlanmış gibi elindeki her bilgiden şüphe etmesini sağladı.

Oysa siz bu düzende bir sorunu aşmak için insanüstü bir çabaya girmeden de istediğinizi elde edebilirsiniz. Ünlü askeri stratejist olan John Boyd temel ilke yöntemini açıklamak için bir deney oluşturdu. Şimdi bir askeri tank be bisiklet sahibi olduğunuzu düşünün.İkisini de parçalarına ayıralım. Askeri tanka çelik zırhlı plaklardan, basamaklardan ve bir tabancadan oluşur. Bisiklet, tekerlekler, koltuk ve zincirden ibarettir.Eğer orijinal bir şey oluşturacaksanız bu parçaları farklı şekilde birleştirebilirsiniz. Yani bir sorunu özüne ayırıp  tekrar birleştirdiğinizde onu aslında çözmüş olursunuz.

Temel İlke ve Elon Musk

Bence insanların düşünce süreci deneyimlerine ve geleneklerine bağlı ve düşünmek için sıfırdan başlamalısınız. Temel ilke aslında fizik terimidir. Temellere bakarak yolun devamına karar verirsiniz ve bulduğunuz sonucun işe yarar olup olmadığını anlarsınız.’- Elon Musk

Elon Musk ile ilgili en etkileyici şey aklından geçenler değil onları nasıl düşündüğüdür. Mesela bir şey başarmak istediğinde önce ona odaklanır ardından ilk ilkelerine bakar. İnsanları Mars’a göndermek istediğinde karşılaştığı ilk sorun roketlerin pahalılığı oldu. Kendine ‘Roketler neyden yapılır ?’ diye sorup karbon, fiber, bakır ve titanyuma ihtiyacı olduğunu öğrendi. Sonra malzemelerin piyasa değerlerini araştırdı. Zamanının çoğunu öğrenmeye adadığı için roket bilimini de öğrenmiş oldu ve temel ilke yöntemi sayesinde roket almanın pahalı olacağını keşfedip sıfırdan roket yapmak için SpaceX’i kurdu.

Temel İlke Yöntemi Faydaları

Genelde insanlar sorunlarını çözmek için geleneksel yöntemlere başvururken aslında karmaşık durumlarda çözümü sezgiler ve analojiler kullanmaya çalışarak çözmek işleri daha da karışık hale getirir. Mantık her zaman daha zor gibi görünse de daha gerçekçi cevapları size sunacak ve onları orijinal kılacaktır.

Bu yöntem size özellikle bir şeyi ilk defa yapıyorsanız, karışık bir sorunla karşılaştıysanız ve elinizden gelenin en iyisini yapmak için çabalıyorsanız hizmet edecektir. Bu durumlar yalnızca roket yapmak gibi karmaşık olmak zorunda değil. Dilerseniz gündelik yaşamdan bir örnekle yöntemi hayatınızda nasıl kullanacağınızı açıklayalım.

Kafanızı kurcala-ayan durum işinizi büyütmek için paraya ihtiyacınız olacak olması olsun. Temel İlke yöntemiyle kendinizle muhakeme içinde olursunuz.

-İşimi büyütmek için neye ihtiyacım var ?
Daha fazla müşteriye ürün, hizmet satmam gerekir.

-Yeni müşterilere ürün ya da hizmet satmak için çok para yatırmanız gerekir mi ?
Aslında hayır, pahalıya kaçmadan da doğru müşteri profiliyle bunu sağlayabilirsiniz.

-Doğru müşterilere kim yardımcı olabilir? Her iki taraf içinde nasıl bir kazan kazan anlaşması bulabiliriz ?
Bu müşterilere hizmet veren işletmelerle ortaklık kurabilir ve karı bölmeyi düşünebilirsiniz.

Temel İlke’de ustalaşmak için yapmanız gereken üç şey var :

1.Varsayımlar belirlerken dikkatli olmak.
2.Sorunu parçalarına bölün ve inceleyin.
3.Alternatif çözümleriniz olsun.Bir planda takılı kalmayın onun uygun olmaması durumunda.

Özetlemek gerekirse hedeflerinize yürüdüğünüz yolda karşınıza engeller çıkması çok doğaldır. Zihniniz size daima yeni bir varsayımla gelecektir. Temel İlke’yi benimsemek ve gündelik hayatınıza adapte etmeniz size bir oyun şeklinde kurulan o ihtimalleri kırmanızda ve imkansız gibi görünen onlarca sorunu çözmekte yardımcı olacaktır.

Sinem VarIı

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu