BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Hayatınızı ‘Bugünden’ Başlayarak Daha İyi Bir Hale Getirmek için 10 Etkili Strateji

Alışkanlıklarımız, hayata yön verirken kullandığımız önemli araçlardır. Bu araçlar bir yana, her gün bir adım daha ileriye gidebilmek adına olağan hızla benimsediğimiz gündelik edinimleri de arka plana atmamak gerekir.

Sadece altı ya da yedi yaşlarınızı düşünün…

Muhtemelen o yaşlarda çok fazla alışkanlık sahibi değildiniz. Yıllar ilerledikçe, daha iyi ya da daha kötü bir çok alışkanlık edindiniz. Yani, alışkanlık oluşturma sürekliliğinizi hiç kaybetmediniz. Yeri geldi eski parçaları yenileriyle değiştirdiniz, yeri geldi onları bir başkasına dönüştürdünüz.

Bu durumu göz önünde bulundurarak, şunu belirtmeliyim ki, hemen bugünden başlayarak alışkanlıklarınız adına bazı ufak yenilikler gerçekleştirmek için hala geç değil. Yazıyı okumaya başlamadan önce sizi fazlasıyla rahatsız eden kötü alışkanlıklarınız üzerine şöyle bir odaklanın ve birazdan paylaşacağımız 10 pozitif hayat yenileyici stratejiyle onları şekillendirmeye başlayın;

 

 

Yatağa Erken Gidin ve Güne Erken Başlayın

Bu geceden başlayarak, her zamanki yatma sürenizi 30 dakika erkene çekin. Ertesi sabah ise 30 dakika erken kalktığınızdan emin olun. Söz veriyoruz, bu ufacık değişikliğin hayatınızda yarattığı etkiyi hemen fark edeceksiniz.

Sabahları işe hazırlanırken koşturduğunuz günler geride kaldı. Sabahları sadece 30 dakika erken uyanarak elde ettiğiniz fazla zaman, güne doğru notlar alarak başlamanız için altın değerinde bir fırsat yaratacaktır. Bu sırada, henüz evden ayrılmamışken taze sıkılmış bir portakal suyu içebilir, 10 dakikalık ufak bir egzersiz yapabilir ya da oturma odasındaki kanepeye uzanarak başucu kitabınızdan bir kaç sayfa okuyabilirsiniz.

 

 

Sahip Olduğunuz Güzel Şeyler İçin Minnettar Olun

Engebeli yollar ve uzun vadeli gerileme senaryoları bir hayat yolculuğunun olmazsa olmazlarıdır. Fakat, sağlıklı bir zihin ve pozitif bakış açılarıyla bu tür olumsuzlukların üstesinden gelebilecek potansiyele rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda, bakış açınızı değiştirdiğiniz her an için kendinize olan öz güveninizin artacağını da söylemek mümkün. Bu kesinlikle minnettar olabileceğiniz bir şey.

Ayrıca, hayatınızda bazı şeyler kötüye gidiyorsa, zihninizi sahip olduğunuz iyi şeylere odaklamak, sizi olaylar karşısında daha güçlü tutabilir. Mesela, eşinizle ilgili ilişkinize dair problemler yaşıyor olabilirsiniz, fakat diğer taraftan kariyeriniz sürekli gelişim gösteriyor olabilir. İlişkinizdeki sorunlar hakkında kendinizi kötü hissetmeniz fazla olası iken, kariyeriniz gibi hayatınızda iyi giden olaylar üzerinde yoğunlaşmanız, minnettarlığınızı korumanızı ve bazı konulara daha sağlıklı yaklaşımlar sergilemenizi sağlayacaktır.

 

 

Gün Boyu Su İçmeyi Unutmayın

Eminim her birimiz, ‘günde mutlaka en az 8 bardak su içilmeli’ tavsiyelerinden haberdarız. Peki, yüzde kaçımız bu tavsiyeye tam anlamıyla uyuyoruz? Çoğunluğun neredeyse hiç dediğini duyar gibiyim. Peki, vücudunuzun sudan alması gereken hidrasyonu bir süre sonra beyninizden çaldığını söylesem?

Gün içinde doğru miktarda su alındığında ne kadar iyi hissettiğinizi ve her geçen gün ne kadar iyi göründüğünüzü farkedince ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

 

 

daha-iyi-bir-hayat

 

 

Günlük Hedeflerin İçin Kendine 15 Dakika Ver ve Onlarla Teker Teker Mücadele Et

Emin olun, bu strateji yaşamınızı farklı bir atmosfer tabakasına sokacak. Ayrıca, hayata geçirmesi de oldukça kolay. Bu madde, özellikle sınırlarınızı aşmanız ve karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelme becerilerinizin gelişmesi konusunda size fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Sabah rutinlerinizin arasına sıkıştırabileceğiniz 15 dakika, günün geri kalanında tam olarak neye ihtiyaç duyduğunuzu ve neye ulaşmayı hedeflediğinizi planlamanızı sağlayacaktır. Görevlerinizi listeledikten sonra yapmanız gereken tek şey onları öncelik sırasına koymaktır. Mesela, yapmanız gereken üç şey var diyelim; e-postalarınızı kontrol etmek, üzerinde çalıştığınız projenin güncellemelerini yapmak, patronunuzla konu hakkında ufak bir toplantı gerçekleştirmek. Bunları önem sırasına koymak en iyisidir. Bu örnekte, e-postalarınızı, üzerinde yoğunlaştığınız projenin düzenlenmelerini yapana ve patronunuza özet bilgiyi geçene kadar bekletebilirsiniz.

 

 

 

Odaklanmaya Çalışırken Telefonunuzun Kapalı Olduğundan Emin Olun

2012 yılında yapılan bir araştırma; sadece göz ucuyla telefona bakmanın ya da cebinizde titreştiğini hissetmenin bile dikkatinizi kolay bir şekilde dağıtabileceğini ve karmaşık yapılı görevleri tamamlama yeteneğinizin azalabileceğini gösterdi.

Bilinçsizce açarak, ne yaptığımızı tam olarak kestiremediğimiz zamanlardaki hareketlerimizi göz önünde bulundurursak bu sonuç hiç de sürpriz değil. Kötü bir alışkanlık ama malesef hemen hepimizin sahip olduğu bir şey. Bununla birlikte, sadece %100 odaklanmaya ihtiyacınız olduğu anlarda telefonunuzu kapatmak ya da en azından uçak moduna almak, zihninizi özgürleştirecek ve odak noktasına verdiğiniz enerjiyi güçlendirecektir. Deneyin ve sonuçları kendi gözlerinizle görün!

 

 

 

Yürüyebildiğiniz Kadar Yürüyün

Aslında çoğumuzun ne kadar hareketsiz bir yaşam sürdüğünü fark ettiniz mi? İşe arabayla gitmek, bilgisayar ekranlarının önünde gün boyu oturmak, sonra yine aynı şekilde eve geri dönmek, aynı sistemi koltuğun başında kendinizi Netflix serisine bırakırken tekrarlamak… Gittikçe artan obezite ve zihinsel sağlık problemlerini göz önünde bulundurduğunuzda bu gerçekle yüzleşmek oldukça mümkün.

Vücutlarımız hareket etmek için yaratıldı, öyleyse onları harekete geçirmek zorundayız. Bu durum, asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmak, öğle arasında dolaşmak için dışarıya çıkmak, hiç olmadı ofisinizde bir kaç ufak esneme hareketi yapmak kadar kolay. Akşamları eve gelip kanepeye kurulmak yerine, evinizin olduğu sokağı 20-30 dakika yürümeyi deneyin.

Bunları alışkanlık haline getirdiğiniz zaman, ne kadar iyi hissettiğinize çok şaşıracaksınız.

Sonuç; daha az stres ve daha fazla enerji!

 

 

Çevrenize Karşı Düşünceli Olun

Günlük koşuşturmacalarınızın arasında hangi sıklıkla ara verip, o an içinde bulunduğunuz yer ve zaman hakkında düşüncelere dalarsınız? Çok sık olmadığını tahmin ediyorum. Ayrıca, bunun nedenini tahmin etmek de çok zor değil. Modern hayat zorlu ve hızla geçip gidiyor. Şöyle bir durup, küçük şeyleri takdir etmek için ayrılan zaman diğerlerine oranla fazlasıyla sınırlı.

Fakat, sağlıklı ve mutlu bir hayat istiyorsak zihinlerimizi bu tehlikeli tuzağın dışında tutmak zorundayız. Dikkatli bir medistasyon ile her gün 15 ila 30 dakikanızı ayırarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu bir parkta, evinizin bahçesinde ya da salonunuzun tam orta yerinde olabilir. İşin tek bir püf noktası var; %100 odaklanmak.

 

Örneğin; dışarıda bir parkta oturuyor olduğunuzu hayal edelim, derin bir nefes alın ve yaprakların rüzgarın hızıyla nasıl savrulduğunu izleyin. Odağınızı bu harekete bağlı tutun ve aklınızı modern hayatın gereksiz stres ve gürültüsünden temizleyin. Bu size, farkında olmasanız da beyninizin ihtiyacı olan molayı verecektir. Zihinsel sağlığınızı iyileştirmenin yanı sıra yaratıcılığınızın arttığına da şahit olacaksınız.

 

 

İhtiyacınız Olduğunda Yardım İsteyin

Hiçbirimiz her şeyi tam anlamıyla bilmek ya da yapmak zorunda değiliz. Bu nedenle, gerektiğinde görevleri başkalarına devretmek, cevaplarını alamadığımız soruları birilerine danışmak, adımları netleştirmek için iş ortaklarınızla düşünce ve fikir paylaşımında bulunmak asla çekince duymamanız gereken şeyler.

Leon Ho, Lifehack isimli siteyi ilk kurduğu zaman her şeyi kendinin yapmaya çalıştığını söylüyor. Blog yazımı, web sitesinin içerik yönetimi, pazarlama, finansal planlamaların hemen hepsi. Ancak, biraz yardım almanın ‘çok daha iyi’ bir fikir olduğunu da hemen hızla farkına vardığını belirtiyor. Ho’ya göre bu durum, yalnızca Lifehack’in gelişimi için yeni fikir ve ilhamların ortaya çıkmasıyla kalmayarak, tüm operasyonların daha eğlenceli bir şekilde gerçekleşmeye başlamasına da yol açmış.

 

iyi-hayat

 

Kişisel Bakım Uygulayın

Kendinize olması gerektiği gibi bakıyor musunuz? Cevap hayırsa, sağlıklı bir diyet uygulamanın, daha düzenli egzersizler yapmanın, cesaret verici kelime ve düşünceler eşliğinde kendinizle konuşmaya başlamanın tam zamanı.

Yazdıklarım arasında belirttiğim son madde genellikle göz ardı edilir. Fakat, unutmayın ki, kendinizle nasıl konuştuğunuz ya da konuşacağınız; nasıl hissettiğinizi, neye inandığınızı ve inandığınız şeylere nasıl ulaşacağınızı belirler.

 

 

Yeni Şeyler Öğrenmeye Daima Açık Olun

Yeni şeyler öğrenmeyi denemeden hayatınızı değiştiremezsiniz. Çünkü değişim denilen süreç sizi fazlasıyla adapte olmaya zorlar. Bir çok insan öğrenme sürecini sıkıcı ve rahatsız edici bulur, bunun sonucunda da öğrenmeyi bırakır. Fakat, öğrenme dediğimiz olgu her zaman bu şekilde olmak zorunda değildir. Eğlenceli ve faydalı da olabilir.

Gitar çalmaya veya muhasebenin temellerini öğrenmeye karar verdiyseniz, bu aynı zamanda dünyanızı güzelleştirmek için bir adım atmaya karar verdiniz demektir.

 

Eminim ki bu basit ama etkili 10 strateji bugünden başlayarak hayata geçirmeniz için size kolaylık sağlayabilecek oldukça rahat ve esnek stratejiler. Bununla birlikte, muhtemelen ilk 30 gün boyunca biraz fazladan irade kullanmanız da gerekecek. Çünkü yeni bir alışkanlık oluşturmak için gereken tipik süre yaklaşık 30 gündür. Daha sonra ise bu stratejiler günlük hayatınızın bir parçası olacak ve bir daha üzerlerinde düşünmenize gerek kalmayacaktır. Başka bir deyişle, alışılmış eylemler alışkanlıklarınız haline geleceklerdir.

Bu 10 etkili stratejiye başlamak için daha fazla cesaretlendirmeye ihtiyacınız varsa, şunu göz önünde bulundurun:

Sadece bir tanesini benimsemek bile akıntıyı lehinize çevirmenize yardımcı olacaktır. Ancak, açıklanan 10 stratejinin hepsini uyguladığınızda, başarıya, sağlığa ve mutluluğa karşı kendi akışınızı yaratacaksınız.

Öyleyse ne duruyoruz? Hayatınızı iyileştirmeye bugünden başlayın

 

Beste Gizem Cicioğlu

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu