BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Comfort Zone’dan Kurtulmak

Comfort Zone, Türkçe’ye “Rahat Bölge”, “Konfor Alanı” gibi çevrilebilir ama asıl önemli olan bunun ne olduğunu anlamak ve dışına çıkabilmektir. Peki nedir bu Comfort Zone? Aslında psikolojik bir durumdur. Burası kişinin rahat olduğu alan ve her şeyi yolunda gibi hissettiği anlardır. Aslında kulağa ne kadar güzel geliyor değil mi? Rahatsın ve bu yüzden de mutlu olman gerekmez mi? Tam tersi çünkü Comfort Zone’da isen muhtemelen kaçırdığın bir şeyler vardır. Burası seni maceraya atılmaktan, yeni bir aşktan, mesleki fırsatları elde etmek gibi yeni şeylerden alıkoyar. Çünkü bilirsin ki orada her şey rahattır, yeni ve karışık şeylerden uzaktır. Aman ağzımın tadı kaçmasın, rahatım bozulmasın diye hayal ettiğin duruma ulaşmak için çabalamazsın. Kendini mental olarak güvende hissedersin ve bu şekilde mutluluk seviyeni belli bir noktada sabitler ve endişelerinden uzak durursun. Bilinçaltın sana “Her şeyin yolunda gitmesi, bir şeyleri başarmandan, bir şeylerin çok iyi olmasından daha önemlidir” demektedir. Kısacası kabuğunu kırmadan yaşamaya devam edersin.

Okurken ben böyle değilim diyor olabilirisiniz ama unutmayın etrafınızdaki her 10 insandan 9’unda bu durumu görürsünüz ve bu listeye muhtemelen siz de dahilsiniz. Comfort Zone durumu herkese göre değişik şekilde olduğu gibi dışına çıkma yöntemlerini de kendiniz belirleyebilirsiniz. Bu güvenli bölgenin dışına çıkmak sadece daha üretken olmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yaratıcılığınızı teşvik edebilir, gelecekte beklenmedik şeyler olduğunda daha esnek olmanızı kolaylaştırabilir ve yaşamınız boyunca yeni şeyler öğrenmek de mutluluğunuza katkıda bulunur. Kendine güveniniz yerinde ve hayatınızın kontrolü sizin elinizde olacaktır. Bu durumda hala güvenli bölgenizde kalmak ister misiniz? Comfort Zone dışına nasıl çıkılır? Peki tüm bunları nasıl yapabilirsiniz?

 

 

Bebek adımlarıyla harekete başlayın

Çinli bir düşünürün dediği gibi “bin kilometrelik yolculuklar bile tek bir adımla başlar”, sizde ufak adımlarla başlayarak alıştırma yapmalısınız. Git gide daha rahat hissetmeye başlayacaksınız. Bebek adımları size endişe duyma hissinizi azaltacaktır. Unutmayın bir gecede başarıya ulaşmak zordur ki sizler bunu yapmaya çalışmıyorsunuz.

Bilgi edinin

Bilinmeyen durumlar sizi korkutur ve bildiğimiz güvenli bölgenin dışında olabilecek en kötü senaryoyu hayal ederiz. Bu yüzden Comfort Zone’nu aşmak için kendimizi eğitmeliyiz. Burada ki amaç kazanmaya çalıştığınız beceri ve aktiviteyi öğrenmeniz. Bunun için aynı şeyi yapan insanlarla konuşun, kitaplar okuyun ve onu araştırın. Unutmayın bilgi güçtür ve bir şey hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, o kadar az korkacak ve daha güçlü hissedeceksiniz.

Yeni şeyler deneyin

Yaptığınız her küçük şey, alıştığınız rutinden sapma, rahatlama bölgesinin dışında bir adımdır. Örneğin; işe veya okula giderken farklı bir rota izleyin, yeni bir kitap okumak veya dağa tırmanmak gibi basit olabilir. Her zaman farklı şeyler yapmaya açık olun.

comfort-zone-nedir

 

 

Düşünme şeklinizi değiştirin

Düşüncelerinizi değiştirmek, yeni bir bakış açısına sahip olmak sizin eyleme geçmenize yardımcı olacaktır. Karşınıza çıkan zorlukları gelişme ve büyüme şansı olarak hayal edin onlar sizin korkularınız olmasın. Comfort Zone’dan çıkmamanızda en büyük engeliniz korku, özellikle de başarısızlık korkusudur. Bu sebeple başarısızlık üzerine odaklanmak yerine önünüze gelen adımları bir fırsat olarak görün.

Kendinize inanın

İnsanların en büyük endişesi “Aptal gibi görünmek”ten, yargılanmaktan, olmadığı biriymiş gibi görünmekten, başkası ne der diye düşünmekten asla çekinmeyin. Olay şu ki siz ne kadar insanlar ne der diye düşünüyorsanız karşınızdaki de o kadar düşünüyor. Yani siz nasıl görünüyorum diye düşünürken karşınızdaki de aynı şekilde düşünüyor. O yüzden aldırış etmeyin, kimin ne diyeceğini umursamayın.

Sorumluluk alın

Bizler tüm yapacaklarımız ve yaptıklarımızız. Kimse sizin hatalarınızın, mutsuzluklarınızın sorumluluğunu üzerine almaz. Kendinize tümüyle inanın ve her şeyinizle kendinizi kabul edin o hatalar, doğrular hepsi sizin. Korkmayın, eğer bir dünya savaşına neden olamayacaksınız sınırlarınızı zorlamak için harekete geçin.

Pozitif kalın

Hayat hep beklediğiniz gibi gitmez olumsuz bir sonuçla karşılaştığınız zamanlar olacaktır. Güveninizi sarsan ve korkmuş hissetmenizi sağlayan bir şey. İşin püf noktası, hiçbir şeyin Comfort Zone alanınızı aşmanızı engellememesine izin vermemektir. Olumsuz sonuçların olacağını kabul edin. Bu sürecin doğal bir parçası. Tüm bu olumsuzları sizin daha iyi yapabilmeniz açısından bir geri bildirim olarak görün ve devam edin. Yaşadığınız tüm iniş çıkışlar sizi hedefe daha hızlı getirecektir.

Ertelediklerinizle başlayın

Birisine bir şey sormak gibi en ufak bir şey bile olsa bu listeyi hazırlayın ve yazıklarınızdan birini gerçekleştirin. En basitinden başlasanız bile bir süredir yapmaya direndiğiniz şeyi yaptığınızda sınırlarınızı zorlarsınız. Listenizdekileri sırayla yaparak ve yaptıklarınızı o listeden silerek kendinize gereken enerji ve güveni kazanırsınız

Gülümseyin

İster evrene mutluluk göndermek deyin ister inanç, sizin gülümsemeniz size gülümseme ve mutluluk olarak geri döner. Eğer enerjisiz ve verimsiz hissediyorsanız sebebi mutluluk, hormonunun eksikliğidir. Mutlu olmak için gülümseyin, gülümsetin. Böylece enerjiniz yerine gelir, zihniniz açılır, yaratıcılığınız artar ve bir de bakmışsınız küçük sürprizlerle gününüz düşündüğünüzden çok daha güzel geçmiş.

Robert Forst’un “ Ormanın içinde iki yol vardı ve ben daha az seçileni tercih ettim tüm değişikliği bu yarattı” sözündeki gibi hayatınızın en güzel kısmı Comfort Zone’dan çıkınca yaşanıyor. İleriye aktarabileceğiniz bütün hikayeler de aynı şekilde…

 

 

Rabia Koç

Proje Yönetimi Okulu Editörü


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu